Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kłamstwa "Kodu Da Vinci"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#46 Gość_inga

Gość_inga.
  • Tematów: 0

Napisano

Seks,jako wyraz głębokiej miłości mężczyzny i kobiety, jej dopełnienie,wyraz, jest czymś pięknym i wspaniałym.
Ty Legalize mówisz o nim w odniesieniu do Jezusa z lekkimi wypiekami na Twarzy ;-) i nie rozumiem dlaczego. Miłość fizyczną też dał nam Bóg, jest więc piękna i potrzebna. To ludzie uczynili z niej towar i zbrukali do granic możliwości.
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Święte słowa inga, naprawdę. Szkoda tylko, że wielebne głowy Kościoła nie myślą do końca tak jak Ty :) Niestety z wiekami tak się przyjęło, że sex nie może być dla wszystkich.
Dlatego 3/4 księży złapało by się za głowe słysząc jak to sobie Jezus baraszkuje z niewiastami ;)
  • 0

#48 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

A kto powiedział, że Jezus "baraszkował z kobietami". W tamtych czasach było to niedopuszczalne. Mam na myśli jedną kobietę, jego potencjalną zonę Marię Magdalenę. Nie sadzisz chyba, ze skoro byli małżeństwem i podobno mieli córkę, wzięła się ona z trzymania się za rączki, co? :spadaj:
  • 0

Wiesław.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jezus nie musial miec zony jak uwazacie.Niektore grupy spolecznych w I wieku zachowywaly celibat niektorzy esseńczycy i qumarańczycy np Zydowskie tradycje rozwijajace sie w oparciu
o teksty biblijne przekazuja obraz Mojżesza ktory odkad spotkal boga na Gorze Synaj
zyl celibacie.Jan Chrzciciel tez postac historyczna rowniez nie byl zonaty Wiekszosc badaczy twierdzi ze to samo dotyczy sw Pawla.
Celibat zawsze byl rzadkim wyborem czasami bywal odbierany negatywnie.
  • 0

#50 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Nie twierdzę, że Jezus był żonaty. Dopuszczam tylko różne mozliwości. Na dwoje babka wróżyła- jak to sie mówi - Mógł zyć w celibacie,owszem, ale jak już wczesniej pisałam, przeciwko temu świadczą niektóre fragmenty Nowego Testamentu tj.: odwiedzanie grobu Pańskiego przez MM, jej pobyt pod krzyżem. Badacze Biblii i panujących wtedy obyczajów twierdzą, że na takie zachowanie mogła pozwolić sobie tylko żona. Nawet dla bliskiej znajomej rodziny, takie zachowanie byłoby niedopuszczalne. I te własnie fragmenty NT zastanawiają mnie i prowokują do zadawania pytań : A co, jeśli Chrystus był żonaty?
Dla mnie osobiście nie zmienia to niczego, nadal pozostaje Synem Bozym tylko bardziej ludzkim.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Dla mnie osobiście nie zmienia to niczego, nadal pozostaje Synem Bozym tylko bardziej ludzkim.

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś w poprzednich postach(ale yba nie :P ). Mi tez nie robi to żadnej różnicy, ale właśnie przez to, że stał by się bardziej ludzki, nie idzie to wielebnym głowom na ręke.
  • 0

#52 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Doskonale zrozumiałam Legalize.
Swoją wypowiedz odniosłam jednak bardziej do tego, co powiedział Wiesław.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Też właśnie dlatego wspomniałem w "poprzednich postach"....
  • 0

Łukasz 2.7.8.9..
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zamiast "DAN BROWN" powinno być "Gość który napisał książkę tylko dla kasy a co wniej napisał to go nie obchodzi!!

Ciebie zaś, nie obchodzą podstawowe zasady ortografii. inga.
  • 0

Szefo.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Łukasz 2.7.8.9., o co Ci chodzi?
on napisał książke , sprzedała się świetnie, napisał tam "parę kłamstw" ale dzięki nim osiągnęła tak wielki sukces :/

a jeśli miał żonę to co z tego?
był pół bogiem(mówię ogólnie teoretycznie i niech ateiści mnie nie jadą że tak nie było bo to jest założenie) ale też był po jakieś części człowiekiem a tym bardziej mężczyzną więc zakładanie z góry że tak nie mogło być jest błędne ;)

ale i tak nigdy się tego nie dowiemy bo jeżeli sa dowody to ma je raczej kościół a nie dopuści żeby ujrzały światło dzienne
  • 0

Nazy B..
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tezy zawarte w bestsellerach "Kod Leonarda da Vinci" i "Święty Graal, Święta Krew" są moim zdaniem WIELCE
  • 0

Szefo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nazy B., to że był człowiekiem to pisałem post wyżej nad Twoim ;)

kto wyklucza że Jezus nie mał żony?
wg mnie tak mogło być albo nie
tego to się już nie dowiemy nigdy

gdyby kościół miał jakieś dowody to raczej by je zniszczył ;)
  • 0

Nazy B..
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nazy B.,  to że był człowiekiem to pisałem post wyżej nad Twoim ;)

A no fakt ;-)

[kto wyklucza że Jezus nie mał żony? ;)

Wykluczają to głównie sceptycy oraz ludzie, którzy zostali w takiej wierze wychowani od małego i traktują wiarę jako coś, co nie może się zmienić, czego nie można podważać. Według nich człowiekiem był tylko wtedy gdy cierpiał, trudno jest im zrozumieć że jako człowiek mógł również zakochać się i przekazać dar życia. Myśli tak głównie starsze pokolenie.

gdyby kościół miał jakieś dowody to raczej by je zniszczył ;)

Może miał i już zniszczył? ;-)
  • 0

Szefo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może miał i już zniszczył? ;-)

dlatego mówię gdyby bo nie wiem czy miał czy nie miał :D

myślą też ludzie tacy którzy nie chcą dopuscić myśli że Jezus był też mężczyzną
sceptycy wszystko traktują sceptycznie jak sama nazwa wskazuje ;)
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Najciekawsze jest to dlaczego księża i ich marionetki tak zawzięcie atakują tą książkę. Przecież chyba każdy kto ją czytał nie traktował jej jak książki do historii tylko chciał przeczytać powieść sensacyjną.

I to chyba jest błędne myślenie, 90 % moich znajomych traktowało tą książkę jako naukową, co sam autor stara sie sugerować.....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych