Skocz do zawartości

Zdjęcie

USA - IRAK cała prawda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
478 odpowiedzi w tym temacie

BlueBoy.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po raz kolejny przypominam o zagazowywaniu Kurdów i o masowym utrudnianiu pracy inspektorom ONZ - Saddam jakimś dziwnym trafem nie wpuszczał ich do magazynów, w którym po pewnym czasie znajdowano same pustki i ślady pośpiesznej ewakuacji "czegoś". Ciekawe, czego :]

To dlaczego Bush tego nie wykorzysta. Zbiera baty za nie prawdziwe informacje o broni której nie było ! Stanął by na głowie żeby ją znaleźć i ... NIC !! Nie znaleźli broni, a znaleźli Saddama ukrytego w ziemiance ! :hmm: Ta cała sprawa śmierdzi na kilometr...
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po raz kolejny przypominam o zagazowywaniu Kurdów i o masowym utrudnianiu pracy inspektorom ONZ

A ja przypomnę o tym, że to USA dostarczało potrzebnych materiałów, broni i dokumentów Saddamowi i Osamie Bin Ladenowi.
  • 0

#228 Gość_jarecki_ole

Gość_jarecki_ole.
  • Tematów: 0

Napisano

Ataki Al-Kaidy na internetową bankowość

Departament Bezpieczeństwa Krajowego USA ostrzegł prywatne firmy oferujące usługi w sektorze finansowym, że Al-Kaida zamierza rozpocząć ataki na internetowe usługi giełdowe i bankowe - poinformowały źródła oficjalne w Waszyngtonie.

Według tych źródeł, Al-Kaida zamierza penetrować i niszczyć bazy danych amerykańskiego rynku papierów wartościowych i strony internetowe oferujące usługi bankowe.

cytat zaczerpnięty z : http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html?
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

jak ładunki wybuchają obok samochodu a on jedzie sobie dalej z najwyżej rozbitą szybą

Oglądałem kilka dni temu film dokumentalny na TV4 o pierwszym dużym zamachu samobójczym (1983r. Liban). Zaatakowano koszary - zamachowiec samobójca wjechał ciężarówką do budynku - zginęło 241 żołnierzy USA.
Realizatorzy tego filmu postanowili zrobić eksperyment - symulację tej samej sytuacji. Uzbrojony strażnik strzelał do jadącego zdalnie sterowanego samochodu - w środku umieszczono tarczę zamiast kierowcy.
Okazało się, że misja zamachowca i tak by się powiodła - samochód się nie zatrzymał bo była to 5 tonowa rozpędzona ciężarówka - nawet przestrzelenie opon i przestrzelenie silnika nic nie dało - pojazd się nie zatrzymał. Pomyśl, że nawet jak załoga pojazdu zginie, to pojazd i tak będzie się dalej poruszał.

A teraz przykładowe filmy w tematach na forum:

1. http://clearinghouse...read.php?t=5070
2. http://clearinghouse...read.php?t=5063
3. http://clearinghouse...read.php?t=4980
4. http://clearinghouse...read.php?t=4997

Zbita szybka...tak? to obejrzyj zdjęcia przysyłane przez żołnierzy z Iraku:

1. http://www.undermars.com/gallery3.html
2. http://www.undermars.com/gallery5.html
3. http://www.undermars.com/gallery7.html
4. http://www.undermars.com/gallery8.html

Jest tego 90 stron - możesz sobie pooglądać.

Zdjęcia z bazy, która padła ofiarą ostrzału:

http://www.undermars.com/gallery6.html
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeszcze więcej "jadących dalej" ?
Proszę bardzo:

http://clearinghouse...read.php?t=4968

Ostrzał bazy - rezultat:

http://siteinstitute..._1160580620.wmv
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hehehe, :lol : ale dowód na super ostrzał bazy amerykańskiej :D
Wiesz, jak wygląda taki ostrzał? Albo ustawi się rakietę made in CCCP na kamieniu, popierając jąewentualnie kijkiem i odpali na chybił trafił gdzieś "w kierunku" bazy, albo użyje się do tego moździerzy. Jednak przy moździerzach jest pewien problem, po chwili baza namierzy miejsce, z którego strzelają samobójcy i odpalająsię jankeskie moździerze, które mają i moc i precyzję o niebo wyprzedzającą arabów :]
Skutek - jak się arabusy w pierwszych trzech - czterech strzałach wstrzelą w cel (a mam filmik jak pierwsze cztery strzały walą w pola) to coś i narobią, ale jak nie, to mają potem przesr...e.

To dlaczego Bush tego nie wykorzysta. Zbiera baty za nie prawdziwe informacje o broni której nie było ! Stanął by na głowie żeby ją znaleźć i ... NIC !! Nie znaleźli broni, a znaleźli Saddama ukrytego w ziemiance ! Ta cała sprawa śmierdzi na kilometr...

Bo wiedzieć, że coś tam jest, a znaleźć to, to dwie różne sprawy. Saddam miał czas, aby wszystko posprzątać :]

Tak widziałem nieudane ataki - ale to tylko niewielki procent - zaledwie kilka krótkich filmików.

Niewielki? Śmiem twierdzić inaczej. I znowu musimy się zastanowić, czy większą wartość mają filmiki z netu czy osobiste relacje znajomych osób, które tam były.

Większość z tych filmików które mam pokazuje takie eksplozje, że na pewno nikt nie mógł tego przeżyć - skoro nawet z pojazdu nic nie zostało w momencie eksplozji.

Po tym, jak widziałem filmik jak mercedes prezydencki pewnego kraju dostał czołowo dwa RPGi, z których jeden wybuchł w komorze silnika, jestem w stanie w wiele różnych rzeczy uwierzyć i trudno mi mówić o wybuchach, w których każdy niby musiał zginąć :]
No ale mniejsza o to, nie chce mi się już wykłócać, każdy ma swoje źródła.

Za sprowadzaniem zagranicznych bojówkarzy stoi Al-Kaida. Partyzanci stoją za 90 % ataków na wojsko, tylko niewielka część to dzieło "terrorystów".

Nie zapominaj, że ja nie rozgraniczam pomiędzy "terrorystami" a "partyzantami". Skoro ci rzekomi partyzanci stosują takie metody jakie stosują, to są mordecami i terrorystami - tym smutniejsze, że działają na szkodę swojego narodu.

To raczej nie jest ich taktyka. Mówi się oficjalnie o walkach Szyitów i Sunnitów

W TV tak mówią, nie? Już wiele rzeczy w TV słyszałem, od wyssanych z palca po całkiem nieprawdziwe :]
W rzeczywistości Irak jest bardziej spokojny, niż by tego chciały media. No ale komercyjność newsów też jest ważna przecież :D

Pozatym skąd wiesz, że ataki na cywili nie są sterowane przez inne państwa regionu za pomocą służb specjalnych ? Słyszałem, że ci, którzy atakują cywili robią to za pieniądze - pytanie kto ich opłaca?

Ktokolwiek by tego nie robił, Irakijczycy mordująIrakijczyków, próbując przywrócić erę reżimu i "legalnego" mordowania obywateli przez władzę, trzymając ich za pysk. Ludzie, zamiast budować (a arabowie i tak sąleniwym narodem, najlepiej żeby to zrobił ktoś za nich - żołnierze wielokrotnie widzieli ludzi, którzy woląprzespać cały dzień albo popykać fajeczkę, a potem spać w chacie gnijącej od przecieków, niż naprawić dach w 30 min.) i trochę się przyłożyć, do normalności, tylko lubią narzekać, jakby to wszyscy mieli wszystko zrobić za nich :]

Kiedyś USA się stamtąd wycofa - to normalne. Ciekawe, czy Irkaijczycy wykorzystająswoje szanse jak Europa zachodnia, Japonia, Korea Pd, czy też wrócą do średniowiecza :]
Ja tam życzę im dobrze, a co to oznacza to chyba każdy moze się domyślić :]
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wiesz, jak wygląda taki ostrzał? Albo ustawi się rakietę made in CCCP na kamieniu, popierając jąewentualnie kijkiem i odpali na chybił trafił gdzieś "w kierunku" bazy, albo użyje się do tego moździerzy. Jednak przy moździerzach jest pewien problem, po chwili baza namierzy miejsce, z którego strzelają samobójcy i odpalająsię jankeskie moździerze, które mają i moc i precyzję o niebo wyprzedzającą arabów sohappy.gif

Widziałem wiele filmów z ostzałów. W tym kilka w których widać jak partyzanci sami budują rakiety, następnie ustawiają specjalne wyrzutnie, które nie mieszczą się nawet na jeepach. Stosują użądzenia pomiarowe i dopiero strzelają. Chyba nawet nie oglądałeś tych zdjęć z Iraku.

Niewielki? Śmiem twierdzić inaczej. I znowu musimy się zastanowić, czy większą wartość mają filmiki z netu czy osobiste relacje znajomych osób, które tam były.

Ponad 50 GB - to chyba nie jest mało?
I tylko kilka nieudanych ataków.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widziałem wiele filmów z ostzałów. W tym kilka w których widać jak partyzanci sami budują rakiety, następnie ustawiają specjalne wyrzutnie, które nie mieszczą się nawet na jeepach. Stosują użądzenia pomiarowe i dopiero strzelają.

A jaki procent wszystkich atakó stanowią takie właśnie? :]

Ponad 50 GB - to chyba nie jest mało?I tylko kilka nieudanych ataków.

A kto by takie mało udane zamieszczał? Jak już mówiłem - śmiem twierdzić, mając swoje (nie powiązane z mediami) źródła, które twierdzą zupełnie co innego. Problem tylko w tym, komu i w co każdy z nas woli wierzyć
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A jaki procent wszystkich atakó stanowią takie właśnie? sohappy.gif

Ataki rakietowe to dość niewielki procent wszystkich ataków.
Większość to ataki z użyciem min i ataki snajperów.

A kto by takie mało udane zamieszczał?

A kto wie ile filmów oni nagrywają i jaki procent nie jest publikowany ?

śmiem twierdzić, mając swoje (nie powiązane z mediami) źródła, które twierdzą zupełnie co innego.

Mój kolega rozmawiał z kapelanem, który wrócił z Afganistanu, a ten opowiedział mu co tam zobaczył. Grupa Amerykańskich żołnierzy opuszczała bazę w śmigłowcu. Oddalili się od niej na jakieś 300-400 metrów. Nagle zostali strąceni przez rakietę wystrzeloną z ręcznej wyrzutni Stinger. Wysłano odsiecz. W ciągu kilku kolejnych minut amerykanie stracili pojazd opancerzony i łącznie poległo 16 żołnierzy USA.
Kapelan stwierdził, że sytuacja wygląda tak jak w filmie "9 kompania".
W wojnie Z.S.R.R. - Afganistan , rosjanie twierdzili, że stracili niewielką liczbę żołnierzy. Prawda wyszła na jaw po wojnie.

Weż pod uwagę fakt, że dane o stratach i inne dane przekazywane opinii publicznej i społeczeństwu są zmieniane zgodnie z potrzebą władz.
Oficjalna liczba zabitych żołnierzy nie obejmuje liczby rannych którzy zmarli po wielu dniach walki o życie w szpitalach. Nie obejmuje też zaginionych - bo jak można wpisać na listę martwych człowieka, którego ciało zostało doszczętnie spalone, rozerwane na setki kawałków i rozrzucone w promieniu co najmniej 150 metrów.

A co z rannymi ? - Oficjalnie ponad 20 tyś., z czego tylko połowa wróciła do służby w wojsku. A co z resztą ? - w śpiączce, z uszkodzeniami mózgu, sparaliżowanymi, bez nóg i rąk.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Annan: Irakijczykom żyje się gorzej niż za Husajna

Sekretarz generalny ONZ Kofi Annan oświadczył w wywiadzie dla telewizji i radia BBC, że w Iraku toczy się wojna domowa i wielu Irakijczykom żyje się gorzej niż za Saddama Husajna.

Annan, który 31 grudnia opuszcza swój urząd, powiedział, że Irak jest w nadzwyczaj niebezpiecznej sytuacji. Kolejny raz wyraził też wątpliwość, czy przywódcy w Bagdadzie zdołają rozwiązać konflikt własnymi siłami.

Kiedy mieliśmy konflikt w Libanie i innych miejscach, nazywaliśmy to wojną domową - a ten jest znacznie gorszy - oświadczył Annan w wywiadzie, który ma zostać nadany w poniedziałek. W zeszłym tygodniu Annan powiedział reporterom, że Irak jest coraz bliżej wojny domowej.

Sekretarz generalny ONZ dodał, że zgadza się z Irakijczykami, którzy twierdzą, iż życie jest teraz gorsze niż za Saddama. Myślę, że mają rację, jeśli chodzi o życie przeciętnego Irakijczyka - powiedział BBC w piątek.

Gdybym był przeciętnym Irakijczykiem, to rzecz jasna dokonałbym takiego samego porównania - że mieli dyktatora, który był brutalny, ale na ulicy byli bezpieczni, dzieci mogły chodzić do szkoły i [spokojnie] wracać, a matka czy ojciec nie musieli się martwić "czy ja jeszcze ujrzę swe dziecko?" - powiedział Annan.

Rząd iracki nie potrafi zaś poskromić przemocy - dodał.

Sekretarz generalny ONZ zaproponował w zeszłym miesiącu zwołanie międzynarodowej konferencji na temat Iraku, ale przywódcy iraccy odrzucili jego inicjatywę.

Annan, który kończy obecnie swą drugą pięcioletnią kadencję na stanowisku sekretarza generalnego ONZ, był przeciwny amerykańskiej inwazji na Irak, podjętej bez aprobaty Rady Bezpieczeństwa ONZ i kilkakrotnie nazywał interwencję USA "nielegalną".

Naprawdę uważałem, że mogliśmy powstrzymać wojnę i że udałoby się to nam, gdybyśmy przyłożyli się trochę bardziej i dali inspektorom [ONZ] trochę więcej czasu [na sprawdzenie, czy Saddam pozbył się broni masowego rażenia]- powiedział Annan.

USA nie chciały przedłużać inspekcji arsenałów Saddama i w marcu 2003 r. rozpoczęły wojnę argumentując, że iracki dyktator wbrew nakazowi ONZ nie zlikwidował broni chemicznej oraz biologicznej i próbuje wyposażyć się w broń jądrową. Po zajęciu Iraku Amerykanie nie znaleźli żadnej tego rodzaju broni.

http://wiadomosci.wp...mp;ticaid=12cb8
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pentagonu potwierdza czarna diagnozę sytuacji w Iraku

W ogłoszonym kwartalnym raporcie o sytuacji w Iraku Pentagon stwierdził, że liczba zbrojnych ataków przeprowadzanych przez siły antyamerykańskie osiągnęła rekordowy poziom.
Rebeliantom - podkreślono w raporcie - udało się rozpętać spiralę przemocy na tle sekciarskim, która blokuje proces politycznego porozumienia między sunnitami a szyitami.

Co tydzień notuje się średnio 959 ataków na cele amerykańskie i irackie - dowiadujemy się z raportu, obejmującego tym razem okres od sierpnia do listopada. Oznacza to wzrost ataków o 22 procent w porównaniu z poprzednimi trzema miesiącami.

Raport stwierdza po raz pierwszy, że szyicka milicja kierowana przez radykalnego duchownego Muktadę as-Sadra zastąpiła Al-Kaidę jako "najbardziej niebezpieczna" siła prowadząca Irak do wojny domowej.

Raport nie określa walk w Iraku jako wojny domowej i zaznacza, że "sytuacja w Iraku jest dużo bardziej skomplikowana niż to implikuje termin - wojna domowa". Podkreśla jednak, że "warunki, które mogą prowadzić do wojny domowej, istnieją".

W omawianym okresie straty wojsk USA i międzynarodowej koalicji wzrosły o 32 procent w porównaniu z poprzednimi trzema miesiącami.

Wzrosła także liczba irackich ofiar cywilnych, chociaż "głównie z powodu morderstw i egzekucji" na tle konfliktów sekciarskich. Od stycznia br. liczba tych egzekucji zwiększyła się ze 180 do 1.028 w październiku.

W raporcie wystawiono poza tym złą ocenę wojskom i policji irackiej. Stwierdza się w nim, że liczba żołnierzy i policjantów "gotowych do pełnienia swych obowiązków" jest w rzeczywistości dużo niższa niż liczba tych, którzy są formalnie wyszkoleni.

Chociaż formalnie irackie siły bezpieczeństwa liczą sobie 325.000 ludzi, de facto tylko 280.000 nadaje się do pełnienia zleconych im funkcji.

Policja jest skorumpowana, a jej część współpracuje z szyickimi szwadronami śmierci. "Jest to główna przyczyna wzrostu liczby morderstw i egzekucji" - stwierdza raport.

żródło:
http://wiadomosci.on...0,686,item.html
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja jeszcze dodam taka ciekawostke odnosnie wojny w Iraku:

tłumaczenie by me ;)

"Kiedy Ameryka zaatakowała Irak w 2003 roku, administracja Busha przewidziała, że wojna stanie się profitem dla kraju i będzie "zarabiać na siebie". Głównie chodziło o sprawę ropy naftowej. Niestety, jak dotąd, Kongres wydał ponad 350 miliardów dolarów na konflikt, włączając w to 50 miliardów dolarów zaplanowanych na 2007 rok.

Jednak odnosząc się do badań przeprowadzanych przez ekonomistów, powyższa kwota to tylko część kosztów jakie ponoszą każdego dnia Amerykanie. Joseph Stiglitz, zdobywca nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, obliczył prawdziwe koszty wojny na 2,267 BILIONA DOLARÓW. Włączając w to środki na zbrojenia, środki dla weteranów, środki na pomoc medyczną, straty ekonomiczne, wyższe ceny ropy."

2,267 biliona dolarów to 2267 miliardów dolarów czyli 2267000 milionów dolarów czyli 6801000 milionów złotych. Zakładając, że jeden ciepły posiłek to koszt 5zł (choć w rzeczywistości ten koszt to jakieś 2-3zł) można łatwo wyliczyć, że takich posiłków można by kupić: 1360200000000 - przez 10 lat można by wykarmić ponad 370 milionów ludzi wydając 1 posiłek każdemu dziennie.

Inaczej mówiąc, każdy Polak spośród 38.000.000 mieszkańców naszego kraju mógłby dostać 178.000 zł

i niech mi ktoś jeszcze powie, że zbrojenia są potrzebne
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Koszty wojenne się poniesie ale i tak przemysł zbrojeniowy i pokrewne jemu napędzają gospodarke prędzej czym później...

A właśnie dzisiaj czytałem na jednym z portali intern. że ma niedługo wyjść na świat domuent dziennikarski o tym, że armia francuska miała już 2 razy Bin Ladena na muszce ale nie mogli go zestrzelić ze względu na to, że oficerowie USA nie dali zezwolenia :)
Ciekawe.
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

czytałem na jednym z portali intern. że ma niedługo wyjść na świat domuent dziennikarski o tym, że armia francuska miała już 2 razy Bin Ladena na muszce ale nie mogli go zestrzelić ze względu na to, że oficerowie USA nie dali zezwolenia smile1.gif
Ciekawe.

"Amerykanie nie chcieli zlikwidować bin Ladena"

Francuscy komandosi dwa razy mieli na muszce przywódcę al-Kaidy, Osamę bin Ladena. Namierzyli go w Afganistanie. Nie zabili go, bo amerykańscy dowódcy nie podjęli decyzji o zastrzeleniu szefa Bazy - podaje serwis dziennik.pl.
Te sensacyjne informacje znajdą się w filmie dokumentalnym "Bin Laden. Słabości polowania na człowieka", przygotowywanym przez dwóch francuskich dziennikarzy. Ich zdaniem, francuski snajper nie strzelił, ponieważ amerykańscy oficerowie zbyt długo wahali się, czy wydać rozkaz otwarcia ognia.

Emmanuel Razavi i Eric de Lavarene mówią w nim wprost: Amerykanie nie chcieli zlikwidować najgroźniejszego terrorysty świata - informuje dziennik.pl.

żródło:
http://wiadomosci.on...0,686,item.html
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Potem będą gadali, że dziennikarze chcą spiskować przeciwko "dobru"... Żałosne.

A wychodzi na to, że całemu światu wydaje się że Bin Laden jest poszukiwany tylko nie tym co należałoby się wydawać..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych