Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uczniowie rezygnują z religii w szkole

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
187 odpowiedzi w tym temacie

Deadend.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Lol Don przeciez ty jestes ateista - nie chodzisz do kosciola. Nasuwa sie wiec pytanie - gdzie ty do cholery slyszales ksiedza ze swojej parafii? Czy on jezdzi po okolicy i przez megafon glosi swoje tezy?
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakbym słyszał księdza z mojej parafii. Te śluby, bierzmowania i inne ceregiele, tak jak ja bym powiedział, że jako wyznawca jedynej słusznej religii, tylko śluby przeze mnie udzielone są ważne, absurd, ale ludzie siedzą w tym tak długo, że nie dostrzegają tego. Jedyny ślub to ślub cywilny lub humanistyczny.

A ty nie wiesz, że to nie ksiądz udziela sakramentów on jest tylko pośrednikiem BOGA, ale księża są źli, że biorą za to grubą kasę i nie powinni być godni teo robić.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nudzisz mnie już Zbyszku, fundamentalizmem mi tu czuć.
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nudzisz mnie już Zbyszku, fundamentalizmem mi tu czuć.

Tak ja kieruje się zasadami wyznaczonymi przez religię a ty co ?
Czy ty nie wierząc jesteś złym człowiekiem?
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie jestem. Zatem twierdzisz, że przed wynalezieniem religii ludzie kradli, mordowali i gwałcili? Nie rozumiem tu czegoś. Czy gdyby wierzący wolontariusze i zakonnicy w Afryce byliby ateistami, to nie pomagaliby jak dotychczas? Czy to wiara obliguje do czynienia dobra i trzyma człowieka w ryzach moralności? Jestem ateistą i nie zabiłem nikogo, i niczego nie ukradłem, więc ta ideologia kupy się nie trzyma; jaki to ma związek z moim poprzednim postem?
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie jestem. Zatem twierdzisz, że przed wynalezieniem religii ludzie kradli, mordowali i gwałcili? Nie rozumiem tu czegoś. Czy gdyby wierzący wolontariusze i zakonnicy w Afryce byliby ateistami, to nie pomagaliby jak dotychczas? Czy to wiara obliguje do czynienia dobra i trzyma człowieka w ryzach moralności? Jestem ateistą i nie zabiłem nikogo, i niczego nie ukradłem, więc ta ideologia kupy się nie trzyma; jaki to ma związek z moim poprzednim postem?

A nie wiesz, że religia była od samego początku. napewno pomagaliby by, ale ty tak napisałeś że czuć tu fundementalizmem wyczułem to z twojej strony jak byś ty zachowywał się inaczej.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak, na pewno. Masz dowody na wszechobecność i nieskończoność religii? Równie dobrze mogę powiedzieć, że Latający Potwór Spaghetti był tu od zawsze, każdy mit ma swój początek i (na szczęście) koniec. Polemika z tobą jest przerażająco nudna i bezowocna, ahoj jak mówi Helena Vondráčková, kończę te dysputy...
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, na pewno. Masz dowody na wszechobecność i nieskończoność religii? Równie dobrze mogę powiedzieć, że Latający Potwór Spaghetti był tu od zawsze, każdy mit ma swój początek i (na szczęście) koniec. Polemika z tobą jest przerażająco nudna i bezowocna, ahoj jak mówi Helena Vondráčková, kończę te dysputy...

A ty masz dowody na nie wszechobecność religii, a o Latający Potworze Spaghetti dobrze wiemy kiedy powstał nie wydaje ci się , że wiara w BOGA jest piękniejsza bo ma większą historie i ma wiele tajemnic.
Polemika ze mną jest przerażająca ? Poprostu z góry poiedziałeś, że nie wierzysz i nie chcesz wysłchać innych argumentów.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ty nie masz absolutnie żadnych argumentów, a wiara katolicka, piękniejsza czy nie, jest tak samo absurdalna w swoich dogmatach jak każda inna.

A ty masz dowody na nie wszechobecność religii

To po stronie wierzącego leży obowiązek udowodnienia swoich poglądów (jak z czajniczkiem Russella).
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ty nie masz absolutnie żadnych argumentów, a wiara katolicka, piękniejsza czy nie, jest tak samo absurdalna w swoich dogmatach jak każda inna.

A ty masz dowody na nie wszechobecność religii

To po stronie wierzącego leży obowiązek udowodnienia swoich poglądów (jak z czajniczkiem Russella).

Mam argumenty i parę razy o nich pisałem jednym z przykładów jest do, że wiary nie można nauczyć trzeba poprostu tego doświdczyć, następnym argumentem jest istnienie BIBLII, istnienie całunu, i wiele innych dowodów.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Całun to mistyfikacja, radzę pooglądać National Geographic "Tajemnice Biblii". Chcę dowodów a posteriori a nie a priori...
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Całun to mistyfikacja, radzę pooglądać National Geographic "Tajemnice Biblii". Chcę dowodów a posteriori a nie a priori...

Widzę, że za dużo naczytałeś się książek i naolądałeś filmów nawet jak jesteś ateistą twój ateizm powinien być oparty na doświadczeniach życiowych, a nie na formułkach wyczytanych z książek. Powinieneś zacząć wierzyć i żyć w wierze wtedy przez życie sam byś zobaczył dużo dowodów na istnienie BOGA.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla większości osób ślub jest traktowany jako zjawisko folklorystyczne. Suknia + impreza + płynące prezenty ^^.
Tacy krakowiacy i górale i jeszcze lajkonik.
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

twój ateizm powinien być oparty na doświadczeniach życiowych, a nie na formułkach wyczytanych z książek. Powinieneś zacząć wierzyć i żyć w wierze wtedy przez życie sam byś zobaczył dużo dowodów na istnienie BOGA.

A czy Katolicy nie opierają swojego życia na formułkach z pewnej księgi?

Jakie zobaczyłeś dowody? Nie można zobaczyć dowodów na istnienie Boga.
Boga można tylko doświadczyć i to jest jedyny i niepodważalny dowód.

Chcę dowodów a posteriori a nie a priori...

Może Cię zawiodę, a może nie, ale nie uzyskasz materialnych dowodów. Tylko doświadczenie Jego istnienia będzie dowodem i to tylko dla Ciebie. I zaufaj mi, kiedy to nastąpi, będziesz to wiedział i nie dasz rady temu zaprzeczyć :)
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A czy Katolicy nie opierają swojego życia na formułkach z pewnej księgi?

Jakie zobaczyłeś dowody? Nie można zobaczyć dowodów na istnienie Boga.
Boga można tylko doświadczyć i to jest jedyny i niepodważalny dowód.

Tak, ale ze świętej księgi, a nie z jakichś głupawych filmików i książek podważąjących trwającej przez tyle lat religii nie rozumiecie, że religia przetrwała już tyle i nic jej nie zniszczy.
Moimi dowodami są przeżycia duchowe wywołane istnieniem BOGA.

Dla większości osób ślub jest traktowany jako zjawisko folklorystyczne. Suknia + impreza + płynące prezenty ^^.
Tacy krakowiacy i górale i jeszcze lajkonik.

I to też jest jeden z większych błędów katolików.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych