Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uczniowie rezygnują z religii w szkole

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
187 odpowiedzi w tym temacie

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nudzisz mnie już Zbyszku, fundamentalizmem mi tu czuć.

I nawzajem.

Dla większości osób ślub jest traktowany jako zjawisko folklorystyczne. Suknia + impreza + płynące prezenty ^^.
Tacy krakowiacy i górale i jeszcze lajkonik.

I to też jest jeden z większych błędów katolików.

To jest niezależne od KK, katolików etc. Ostatnio próbowali się za to zabrać [przykład sukni ślubnych tak kusych, że lepiej by panna młoda poszła nago - moim zdaniem, a nie traciła pieniędzy i błaźniła się 2 białymi szmatkami zszytymi nitką na krzyż] to odrazu odezwały się głosy, że wtrącają się w nieswoje sprawy.

To tylko i wyłącznie sukces marketingu i braku przemyślenia sprawy. Każdy człowiek, niezależnie kim jest w co wierzy, chce pokazać innym swoją pozycję przez zbędny przepych.

Wynika to ładnie z banalnej - lekko rozszerzonej - piramidy Maslowa.
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A czy Katolicy nie opierają swojego życia na formułkach z pewnej księgi?

Jakie zobaczyłeś dowody? Nie można zobaczyć dowodów na istnienie Boga.
Boga można tylko doświadczyć i to jest jedyny i niepodważalny dowód.

Tak, ale ze świętej księgi, a nie z jakichś głupawych filmików i książek podważąjących trwającej przez tyle lat religii nie rozumiecie, że religia przetrwała już tyle i nic jej nie zniszczy.

Obrażasz mnie wysuwając takie twierdzenia. Moja wiara opiera się na intuicji, doświadczeniu i świadomości. Odrzuciłem religię, bo widziałem sprzeczności i sztuczność, wyszedłem poza to i zacząłem dostrzegać świat takim jaki jest. To było bardzo ciężkie doświadczenie, jakbym przechodził przez piekło, bo wszystko było inne. Załamało mnie to psychicznie, bo nie widziałem na tym świecie Dobra. Aż do pewnego momentu, które nazywam sobie własnym oświeceniem (napisałem o tym w moim pierwszym poście na tym forum, jak chcesz to poszukaj). Od tego momentu istnienie Boga jest dla mnie faktem, a słowa "wiara" używam już tylko symbolicznie i z przyzwyczajenia.

Moimi dowodami są przeżycia duchowe wywołane istnieniem BOGA.

Iluzoryczny Bóg ukarał mnie za zdradę i dążenie do Prawdy. Prawdziwy Bóg wskazał mi moją własną Drogę.
  • 0

CrAxMaN.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[...]wiary nie można nauczyć trzeba poprostu tego doświdczyć, [...]

Masło maślane. Jeśli doświadczysz to już nie będzie to wiara lecz praktyka. Wiara oznacza coś czego nie doświadczyliśmy ale przypuszczamy, że istnieje.

Tak, ale ze świętej księgi, a nie z jakichś głupawych filmików i książek podważąjących trwającej przez tyle lat religii

Nie wywyższaj tej religii i jej "książki" ponad wszystko. Nie pomyślałeś, że może ona też jest zmanipulowana ?
Znam wiele źródeł, które kłócą się z wiarą katolicką czy z samą biblią i są dla mnie wyznacznikiem prawdy.
Nie twierdzę jednak, że to ja mam rację, bo tak i już. Moja racja jest subiektywna - oprata TYLKO na własnych doświadczeniach i przeżyciach.

nie rozumiecie, że religia przetrwała już tyle i nic jej nie zniszczy.

Tego nie możesz widzieć...głupio jest zakładac coś czego nie wiesz.

[...]Każdy człowiek, niezależnie kim jest w co wierzy, chce pokazać innym swoją pozycję przez zbędny przepych.

Mierzysz chyba ludzi swoją miarą... Chociażby ja taki nie jestem! >/

Wynika to ładnie z banalnej - lekko rozszerzonej - piramidy Maslowa.

No to znamy chyba inne piramidy potrzeb ludzkich ... :mrgreen:
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdzież bym śmiał. Nie mierze swoją miarą nikogo, bo nie chce być zmierzony w przyszłości :)

Są rzadkie przypadki przeskakiwania na piramidzie do wartości najwyższej z pominięciem innych, ale..
mówcie co chcecie o sobie ale w każdym zwykłym człowieku jest takie samo 'zwierzę'. Widać to tylko mniej lub bardziej. Tego się nie da wykasować, zapanować nad tym, jedynie można próbować, dążyć do bycia lepszym.

Chyba o to w uproszczeniu w naszym życiu chodzi, czyż nie? :)
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obrażasz mnie wysuwając takie twierdzenia. Moja wiara opiera się na intuicji, doświadczeniu i świadomości. Odrzuciłem religię, bo widziałem sprzeczności i sztuczność, wyszedłem poza to i zacząłem dostrzegać świat takim jaki jest. To było bardzo ciężkie doświadczenie, jakbym przechodził przez piekło, bo wszystko było inne. Załamało mnie to psychicznie, bo nie widziałem na tym świecie Dobra. Aż do pewnego momentu, które nazywam sobie własnym oświeceniem (napisałem o tym w moim pierwszym poście na tym forum, jak chcesz to poszukaj). Od tego momentu istnienie Boga jest dla mnie faktem, a słowa "wiara" używam już tylko symbolicznie i z przyzwyczajenia.

Przepraszam jak to Cię uraziło, ale miałem na myśli niektórych ateistów już nie będę wymieniał o kogo mi chodziło bo będzie znowu afera, ale przepraszam.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zbyszek -

Jakie są następne większe błędy katolików ?

To tylko i wyłącznie sukces marketingu i braku przemyślenia sprawy. Każdy człowiek, niezależnie kim jest w co wierzy, chce pokazać innym swoją pozycję przez zbędny przepych.

Czy ktoś słyszał aby szamanom na wyspach przeszkadzały spódniczki z liści w ceremonii zaślubin ?
Co ma krój + kolor sukni panny młodej do przysięgi ? O czymś nie wiem ?
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kiepskie porównanie, troszkę kultury i religie inne, czyż nie?
Inne rzeczy mogą być gorszące dla tego szamana, [za które gotów jest nałożyć najgorsze klątwy] które dla nas są na porządku dziennym + to co napisał też Confident.

Trochę szacunku dla miejsca i uroczystości się należy chyba też? Jak już decyduje się przysięgać przed Bogiem nie musi iść goła i czynić cyrków z tego, że goście zamiast skupić się na uroczystości patrzą na młodą parę.

Ubiegnę odrazu atak w sprawie gości. Oni są ludźmi, aż i tylko.

Do przysięgi, poza powyższym, nic to nie ma ogólnie mówiąc - w końcu liczy się to co w środku, jednak strojem też pokazujemy nasz stosunek do czegoś - dlaczego na egzaminy studenci idą w garniturach, a nie wymiętych dżinsach i dresie?

Przez takie pierdółki, a suknia, pompa lekka, a to jeszcze co innego, z uroczystości tej zrobiła się taka farsa.

Dziwi mnie, że chwilę wcześniej mówisz, że Dla większości osób ślub jest traktowany jako zjawisko folklorystyczne. Suknia + impreza + płynące prezenty ^^.
Tacy krakowiacy i górale i jeszcze lajkonik.
i wytykasz to jako błąd, a za chwilę nie ma to żadnego znaczenia.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przepraszam jak to Cię uraziło, ale miałem na myśli niektórych ateistów już nie będę wymieniał o kogo mi chodziło bo będzie znowu afera, ale przepraszam.
  • 0

Confident.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niech żyje generalizowanie.

Jakie są następne większe błędy katolików ?

Czekam z niecierpliwością aby je poznać :)

To tylko i wyłącznie sukces marketingu i braku przemyślenia sprawy.

Sukces marketingu? Akurat wiara, aby miała sens musi być odbierana przez każdego człowieka indywidualnie.

Czy ktoś słyszał aby szamanom na wyspach przeszkadzały spódniczki z liści w ceremonii zaślubin ?

Polecam poczytać książki Cejrowskiego.
Po drugie, nie mam pojęcia co ma szaman na jakieś wyspie do brania ślubu katolickiego. Nie potrafie na to spojrzeć pod takim kątem nie wiem czemu. Po prostu na wyspach, gdzie jest zapewne ciepło, ubierają sobie spódniczki, bo jest im po prostu wygodnie. Nie widze w czym problem.

Co ma krój + kolor sukni panny młodej do przysięgi ? O czymś nie wiem ?

Nie ma zupełnie nic, i tu się zgodze.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Confident -

To tylko i wyłącznie sukces marketingu i braku przemyślenia sprawy. - nie mój cytat.

- moje pytanie do -Cahir.

Dziwi mnie, że chwilę wcześniej mówisz, że Dla większości osób ślub jest traktowany jako zjawisko folklorystyczne. Suknia + impreza + płynące prezenty ^^.
Tacy krakowiacy i górale i jeszcze lajkonik. i wytykasz to jako błąd, a za chwilę nie ma to żadnego znaczenia.

Stwierdziłam fakt, to nie jest krytyka.
Ludzie żyją według, powiedzmy takich kilku kamieni milowych. s
Pępkówka, chrzciny, szkoła, komunia św, korepetycje, matura, studia, ślub, mieszkanie, dziecko. Zdarzenia te są najczęściej oderwane od transcendencji.
Dla większości ludzi są to obyczaje towarzyskie. Nasz świat się zlaicyzował.
Czyżby pan był młodym księdzem lub klerykiem i nie ma pan jeszcze większego doświadczenia życiowego. Jeszcze 50, 100 lat temu życie przesiąknięte było liturgią i każdy jego etap miał wymiar liturgiczny, rozumiany przez ludzi.
  • 0

Santeri.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Lekcja Religii winna uczyć co jest dobre a co złe. Niestety miast wskazywac młodym ścieżki moralne, katecheci uprawiają wesołe pogadanki na temat dziewicy Maryji która była dziewicą i już. A gimnazja coraz bardziej zaczynają przypominać poprawczaki.
Dlatego uważam iz lekcję Religii albo powinno się wyrzucić albo tak zmienić jej formułe aby uczniowie wynieśli z niej co innego niż oparcia od krzeseł.
  • 0

Ciupakabra.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja na religie chodze tylko po to zeby spokojnie zjesc sniadanie itp bo przerwa 5 min to troche mało :) Poza tym ciekawy temat jak na portal z rzeczami paranormalnymi x]
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja klerykiem albo księdzem? Broń Boże! :lol

Doświadczenie życiowe mam niezbyt długie - dopiero 20 lat, lecz nie przeszkadza mi to obserwować i wyciąga pewnych wniosków :-) Moim zdaniem źle, że mamy te, jak to określiłaś, kamienie milowe i snujemy się w większości bezmyślnie od jednego do drugiego, aż kopniemy w ostatni by chwilkę później przemyśleć pewne sprawy i pukniemy się w głowę sekundy przed tym jak wyciągniemy kopyta.

Ale tyle dobrego bo z tematu zboczyliśmy strasznie :)
  • 0

illuminatii.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobrzę...To teraz skoro sprawa dotyczy młodzierzy czyli mnie :D
Bo faktem jest, ze mam 16 lat...wypowiem się na ten temat...

Przestałem chodzić na religię w Gimnazjum...dokładnie w 2 bo pierwsza chodziłem i rozmawiałem z księdzem...a raczej dyskutowałem...podawałem różne spostrzeżenia dotyczące Biblii.
Niestety nie dostawałem odpowiedzi Klasa zaczela również zadawać pytania idąc moim śladem.
Kiedyś poprowadziłem lekcję o mojej teori na temat Biblii lecz zostaął przerwana w połowie i nazwana herezją.
Potem było coraz gorzej.Byłem ciągle pytany i oceniany za wszystko.Lecz nie poddałem się ciągle zadawałem pytania choć znałem odpowiedź na każde moje pytanie..."Kwestia Wiary" tak brzmiała odpowiedz...

Lecz ni ja pogarszałem swoją opinię tylko Ksiądz.Cała klasa się zbuntowała w 3 Gimnazjum i przestała chodzić na Religię.

Teraz jestem w Liceum i znów trafił mi się Ksiądz który tym razem nie jest ani natarczywy ani nie tolerancyjny tylko grzeszny.
Cały czas chwali nam się gdzie on był i czego to nie robił.
Tym razem przestałem chodzić z powodu braku czasu.

Podsumowując postanowiłem kroczyć własną drogą i dobrze mi z tym...Lubię czytać informacje na tym portalu bo są ciekawe, i cieszę się ze istnieje taka strona.

Jednyne moje spostrzeżenie na temat kościoła to takie, że dlaeko mu do tego co głosił Jezus jesli istniał...
I wierzę głęboko, że Miłość i Wiara to wielka siła która drzemie w człowieku.I gdy człowiek się wyzbędzie nienawiści a zacznie kochać ujży cuda jakie czyni...

To wszystko dziękuje temu portalowi za istnienie.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak, ale ze świętej księgi, a nie z jakichś głupawych filmików i książek podważąjących trwającej przez tyle lat religii nie rozumiecie, że religia przetrwała już tyle i nic jej nie zniszczy.
Moimi dowodami są przeżycia duchowe wywołane istnieniem BOGA.

Dla mnie równie "świętą księgą" są np. Dzienniki Gwiazdowe. Możecie wyznawać swoją wiarę, ale nie żądajcie szacunku dla niej, dla sprzecznych dogmatów i książki pisanej przez ludzi po marihuanie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych