Skocz do zawartości

Zdjęcie

Religijny nakaz: kobieta może odkrywać tylko jedno oko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

Lubię ciastka.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Religijny nakaz: kobieta może odkrywać tylko jedno oko

Saudyjski ulem Mohamed al-Habdan wydał fatwę, czyli religijny nakaz prawny pozwalający mahometańskim kobietom odsłaniać publicznie tylko jedno oko, podczas gdy drugie powinno być zakryte nikabem - noszoną na twarzy zasłoną.

Jak pisze egipski dziennik anglojęzyczny "Daily News", który doniósł o tej fatwie, saudyjski ulem oparł ją na zapisie koranicznym mówiącym o tym, że jeden z towarzyszy proroka Mahometa, Ibn Abbas, zalecał, aby kobiecie było widać spod nikabu tylko jedno oko, ponieważ "to zupełnie wystarczy, aby widzieć drogę".

Z punktu widzenia prawa islamskiego - twierdzi ulem Mohamed - niewiasta, której spod tradycyjnej zasłony na twarz widać oboje oczu "popełnia wykroczenie" przeciw religii.

Al-Habdan ogłosił swą nową fatwę podczas programu religijnego w saudyjskiej telewizji Al-Mażd w godzinie największej oglądalności.

Przed kilku tygodniami szanowany ulem Saleh al-Lihedan, szef Najwyższej Rady Sądowniczej Arabii Saudyjskiej, wydał fatwę, która upoważnia do zabicia wszystkich właścicieli kanałów telewizyjnych - "recydywistów", którzy mimo upomnień zezwalają na emisję "niemoralnych" programów.

Na ogół wierni kierują do ulemów pytania natury moralnej, gdy nie znajdują jasnej odpowiedzi na stronach Koranu. Ostatnio jednak mnożą się najbardziej nieoczekiwane zakazy. Pewien duchowny etiopski zabronił wiernym na przykład obchodzenia urodzin.

zrodlo : wp
  • 0

Confident.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy ci idioci nie wiedzą, że taka kobieta mając jedno oko zakryte przez pare lat później praktycznie nie będzie na nie widziała, a i z drugim będzie miała nie małe problemy. Idiotyzm.
  • 0

pietrov.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nikt nie powiedział, że musi to byc cały czas to samo oko. Mogą przecież zasłonic jedno i odsłonic drugie. Nie widzę w tym problemu ;)
Ale trudno się nie zgodzic. Ta religia juz zaszła zdecydowanie za daleko zwłaszcza w sprawie traktowania kobiet. Zdrowo Przeginają! :(
  • 0

Cumulonimbus.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdybym byl ulem, to bym jeszcze lepsze zasady wymyslil, np kobieta moze chodzic tylko na jednej nodze.

Skoro ci idioci nic z tym nie robia, to niech cierpia.

RELIGIA, NA PRZECIW ROZWOJOWI!
  • 0

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myślałem ze nikt nie wymyśli,nic bardziej porąbanego od zakazu wyprowadzania psów na dwór-ponieważ psy są wabikiem na kobiety-A tu proszę
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pietrov, to nie cała religia islamu jest posrana, tylko fundamentaliści islamscy, którzy jak tylko mogą to narzucają wiernym, jak mają żyć.

Swoją drogą, ciekawe, czy sami żyją według wymyślonych przez siebie zasad (mówię "przez siebie", bo jakoś nie jestem w stanie uwierzyć w to, że w Koranie, świętej księdze islamu, są zapisane tak do bólu absurdalne zalecenia).
  • 0

Chessman.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Po prostu załamka. Za każdym razem jak takie debilizmy ktoś wymyśla. Świat byłby piękny jakby ludzie sobie i innym życia nie utrudniali...
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pietrov, to nie cała religia islamu jest posrana, tylko fundamentaliści islamscy, którzy jak tylko mogą to narzucają wiernym, jak mają żyć.

Coś dużo ich ostatnio i coraz bardziej świrują...

Swoją drogą, ciekawe, czy sami żyją według wymyślonych przez siebie zasad

Wiesz to jest możliwe, bo zachowanie i przyjęte zasady wpływają na sposób myślenia

nie jestem w stanie uwierzyć w to, że w Koranie, świętej księdze islamu, są zapisane tak do bólu absurdalne zalecenia

Koran jest dla mnie dużo bardziej wieloznaczny niż Biblia, dlatego bez trudu można go zinterpretować w tak pokręcony sposób, a jeśli połączy się to z pustynną "tradycją" arabską mamy fundamentalizm.

A tak swoją drogą powinny chodzić w rękawiczkach nie sądzicie ? A kiedy się odzywają to przez syntezator mowy, a na tym oku to powinny mieć okular(no dobra wiecie o czym myślę) przeciwsłoneczny.

Kiedyś słyszałem, że Arabowie kochają duszę kobiet, a nie ich wygląd dlatego każą im tak chodzić ubranymi (wypowiedź Araba), gdybym stał przy nim spytałbym czemu też się tak nie ubiorą, żeby kobiety kochały tylko ich dusze, a nie wygląd. Niech żyje hipokryzja.
  • 0

Santeri.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja się pokłócę :mrgreen:

Jeśli "rozwój" to:
-wyuzdane parady mniejszości seksualnych na ulicach
-kult pieniądza i "Amerykańskiego stylu życia"
-9 letnie prostytutki pracujące juz od 3 lat w zawodzie
-MTV
-ogólne pustactwo i przekładanie formy nad treść
-cywilizacja śmierci
-pijaństwo w co drugim domu
-porzuceie wyższych idei na rzecz coraz lepszych komórek
-i wreszcie brak jakichkolwiek celów i autorytetów
to jestem jak najbardziej przeciwny rozwojowi mimo że nie jestem religijny

Fundamentaliści Islamscy może dobrzy nie są, ale "my" wcale nie jesteśmy lepsi.
To dwie strony tej samej monety
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest pedofilia to raz, po drugie demonizujesz problem, a po trzecie Mahomet bynajmniej nie jest dobrym przykładem, część papieży zresztą też.

-cywilizacja śmierci

Oooo a to co ? Ja widzę problem marginalizowania śmierci.

Ciągnie się za Polakami od średniowiecza i Kościół coś pomógł ?

No cóż fałszywy chory liberalizm zastąpił prawdziwy...

Jesteśmy. My się nie okładamy TNT i nie robimy bum. Od tego mamy wojsko. Za zabitych cywili przynajmniej _częściowo_ ponosimy konsekwencje. Fundamentalizm to nienawiść do wszystkiego, co inne, szowinizm, w skrajnej postaci ubierający się w autorytaryzm lub totalitaryzm.
Pod innymi względami... jesteśmy tacy sami.
  • 0

Santeri.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jesteśmy. My się nie okładamy TNT i nie robimy bum.

Bush. Afganistan i Irak. Z ich perspektywy to zemsta.

To jest pedofilia to raz, po drugie demonizujesz problem,

Poczekajmy 20 lat.
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bush. Afganistan i Irak. Z ich perspektywy to zemsta.

Też tego nie pochwalam, ale oni nie walczą z cywilami przynajmniej teoretycznie. Jest to zemsta z obu perspektyw. Amerykanie mszczą się za WTC, fundamentaliści za inwazję koło się zamyka. Amerykanie tylko unikają wybijania cywilów, a ci zachowują się jak zwykli bandyci.
Swoją drogą ja nie rozpatruję tego z perspektywy Ameryki tylko Europy.

Poczekajmy 20 lat.

Myślisz, że się tego nie obawiam ? Obawiam. Tylko na dzień dzisiejszy argument jest do bani. I w ogóle jest do bani, gdyż religia nie stanowi zabezpieczenia przed pedofilią.
  • 0

Cumulonimbus.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja się pokłócę :mrgreen:

Jeśli "rozwój" to:
-wyuzdane parady mniejszości seksualnych na ulicach
-kult pieniądza i "Amerykańskiego stylu życia"
-MTV
-ogólne pustactwo i przekładanie formy nad treść
-cywilizacja śmierci
-porzuceie wyższych idei na rzecz coraz lepszych komórek
-i wreszcie brak jakichkolwiek celów i autorytetów

To dwie strony tej samej monety

Przeczytaj twoj post, potem jeszcze raz, jeszcze raz, jesli dalej nie zauwzyles, ze napisales kompletne bzdury to lepiej nie pisz nic.
  • 0

GrimMad&Evil.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do tego czy ameryka poszła do iraku czy afganistanu z zemsty to bym się dobrze zastanowił.Powodem dla którego jest ona w tychże krajach jest poprostu ropa .Ogolnie jeśli chodzi o religie to sądze że spowodowała więcej kłopotów niż korzyści.Przykładem mogą być wyprawy krzyżowe,polowanie na czarownice w czasach inkwizycji kiedy zabito wiele niewinnych ludzi itd.Polecam oglądnąć zeitgeista daje sporo do myślenia
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Powodem dla którego jest ona w tychże krajach jest poprostu ropa .

No wiesz póki co to kupę kasy na tym stracili, ale to dyskusja polityczna.

Ogolnie jeśli chodzi o religie to sądze że spowodowała więcej kłopotów niż korzyści.

No tak ale czy jakby jej nie było byłoby różowiej ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych