(mówię "przez siebie", bo jakoś nie jestem w stanie uwierzyć w to, że w Koranie, świętej księdze islamu, są zapisane tak do bólu absurdalne zalecenia).
Wszystko polega na interpretacji pewnych fragmentów Koranu.
Podobne zalecenia istniały też w Biblii.
Przykładów jest wiele. Np. Ten fragment odnosi się do władz państwowych:
List do Rzymian 13:1-7
(1) Każdy człowiek niech się poddaje władzom zwierzchnim; bo nie ma władzy, jak tylko od Boga, a te, które są, przez Boga są ustanowione.
(2) Przeto kto się przeciwstawia władzy, przeciwstawia się Bożemu postanowieniu; a ci, którzy się przeciwstawiają, sami na siebie potępienie ściągają.
(3) Rządzący bowiem nie są postrachem dla tych, którzy pełnią dobre uczynki, lecz dla tych, którzy pełnią złe. Chcesz się nie bać władzy? Czyń dobrze, a będziesz miał od niej pochwałę;
(4) jest ona bowiem na służbie u Boga, tobie ku dobremu. Ale jeśli czynisz źle, bój się, bo nie na próżno miecz nosi, wszak jest sługą Boga, który odpłaca w gniewie temu, co czyni źle.
(5) Przeto trzeba jej się poddawać, nie tylko z obawy przed gniewem, lecz także ze względu na sumienie.
(6) Dlatego też i podatki płacicie, gdyż są sługami Bożymi po to, aby tego właśnie strzegli.
(7) Oddawajcie każdemu to, co mu się należy; komu podatek, podatek; komu cło, cło; komu bojaźń, bojaźń; komu cześć, cześć.
A więc np. władze komunistyczne z PRL miały "władzę od Boga". Idąc dalej za tą interpretacją najwięksi zbrodniarze tacy jak Hitler i Stalin też mieli "władzę od Boga".
Kolejny przykład - niewolnictwo w Biblii:
Księga Wyjścia 21:2
Jeżeli kupisz niewolnika hebrajskiego, sześć lat służyć ci będzie, a siódmego wyjdzie na wolność bez okupu.
Powtórzonego Prawa 15:12-14 (5.Mojż)
(12) Jeżeli zaprzeda ci się twój brat, Hebrajczyk lub Hebrajka, to będzie ci służył sześć lat, a w siódmym roku wypuścisz go od siebie wolnym.
(13) A wypuszczając go od siebie wolnym, nie wypuścisz go bez niczego.
(14) Szczodrze go obdarujesz z twojej trzody, z twego gumna i z twojej tłoczni tym, czym ubłogosławił cię PAN, Bóg twój.
Kolejny przykład - niektóre kary i prawa w Biblii:
Księga Wyjścia 21:15 (2.Mojż.)
Kto uderzy ojca swego albo matkę swoją, poniesie śmierć.
Księga Liczb 15:32-34a (4.Mojż.)
(32) A gdy synowie izraelscy przebywali na pustyni, napotkali człowieka, zbierającego drwa w dzień sabatu.
(33) Ci, którzy go napotkali zbierającego drwa, przyprowadzili go do Mojżesza i Aarona oraz do całego zboru.
(34a) I osadzili go pod strażą,
Księga Liczb 15:35 (4.Mojż.)
I rzekł PAN do Mojżesza: „Mąż ten poniesie śmierć. Niech cały zbór go ukamienuje poza obozem”.
Księga Liczb 15:36
I wyprowadził go cały zbór poza obóz, i ukamienowali go, i umarł, jak Pan nakazał Mojżeszowi.
Wyjścia 21:28
Jeżeli wół zabodzie mężczyznę albo kobietę na śmierć, to należy wołu ukamienować i nie jeść jego mięsa, właściciel zaś wołu będzie niewinny.
Księga Wyjścia 22:2
Jeżeli przy włamaniu złodziej zostanie złapany i pobity tak, że umrze, to nie ponosi się winy za przelanie jego krwi.
Księga Wyjścia 22:18-19
(18) Czarownicy nie zostawisz przy życiu.
(19) Kto spółkuje ze zwierzęciem, poniesie śmierć.
Księga Wyjścia 22:20-31
(20) Kto składa ofiary innym bogom, poza samym Panem, będzie zgładzony.
(21) Przychodnia nie będziesz gnębił ani uciskał, bo sami byliście przychodniami w ziemi egipskiej.
(22) Nie będziesz uciskał żadnej wdowy ani sieroty.
(23) Gdybyś je uciskał, a one wołać będą do mnie, na pewno wysłucham ich wołania
(24) i wybuchnę gniewem, i pozabijam was mieczem i żony wasze zostaną wdowami, a dzieci wasze sierotami.