Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy bycie katolikiem to obciach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak ja nie kieruję się tym co mówi KK tylko wierzę po swojem bo wiem, że większość co mówi kościół nie zgadza się z nauką BOGA.
  • 0

ilbis.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie, bo KK ma swoje dogmaty i to one są dla niego najważniejsze, a i zapomniałem mają też nieomylnego Papieża. Sam jestem z KK i tym głębiej wchodzę w temat własnej religii zaczynam wierzyć lecz gardzić kościołem (jako instytucją), tylko nie rozumiem czemu np z Jana Pawła II robi się osobę wręcz pokroju Boga? A i o co chodzi z tymi wszystkimi Świętymi i patronami do których KK każe nam się modlić? Przecież pierwsze przykazanie mówi wyraźnie, że nie będę się modlił do nikogo innego tylko do Jedynego Boga? Czyżbym miał złą interpretacje tych słów.

A i religia nie jest w modzie, przynajmniej u mnie.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Masz rację, ja się do świętych nie modle i mam całe plecy w bliznach, tak mnie proboszcz leje kijaszkiem wierzbowym..

Nie modlisz się do świętych, tylko do Boga za ich pośrednictwem.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie, bo KK ma swoje dogmaty i to one są dla niego najważniejsze, a i zapomniałem mają też nieomylnego Papieża. Sam jestem z KK i tym głębiej wchodzę w temat własnej religii zaczynam wierzyć lecz gardzić kościołem (jako instytucją), tylko nie rozumiem czemu np z Jana Pawła II robi się osobę wręcz pokroju Boga? A i o co chodzi z tymi wszystkimi Świętymi i patronami do których KK każe nam się modlić? Przecież pierwsze przykazanie mówi wyraźnie, że nie będę się modlił do nikogo innego tylko do Jedynego Boga? Czyżbym miał złą interpretacje tych słów.

A i religia nie jest w modzie, przynajmniej u mnie.

Tak nie powinno być świętych powinniśmy modlić się do BOGA , ale Jan Paweł II w swoich zasługach dla świata jest podobny do BOGA , ale w te jego uzdrowienia nie wierzę i inni święci też np. ci co oddali życię za wiarę, ale jest ich zdecydowanie za dużo.
  • 0

Inspring.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Byłem dziś na filmie Świadectwo i powiem szczerze że film kiepski ..
Ale połowa polaków pójdzie na ten film bo to o Papierzu Polaku i tak wypada..

Film nie ma żadnego przesłania różniącego się od całe reszty filmów o J.P 2 ..

Można odnieść wrażenie że ktoś chce zarobić łatwą kasę na wielkiej postaci , to straszne ..

PS. Każdy jest podobno podobny do Boga (jeśli istnieje) tak samo J.P 2 jak i Ja czy cała reszta ludzi ...
A tak w ogóle to kto wie jaki jest Bóg ?! ech..
  • 0

CrAxMaN.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie modlisz się do świętych, tylko do Boga za ich pośrednictwem.

To nie wiedziałem, że w modlitwie musi być pośrednictwo
Może coś na kształt menadżegra ?? :/

A tak w ogóle to kto wie jaki jest Bóg ?! ech..

Jak to jaki ?!? Nieomylny, sprawiedliwy, szczodry, miłosierny, spokojny. Przymiotów ma b. wiele ;)
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Święty to taki umm. jakby to nazwać? Nie mam pomysłu za bardzo..
Ma pomóc po prostu zwiększyć efektywność naszej modlitwy i tyle :)
  • 0

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

CrAx-a no może,pośrednikiem możne być tak i święty jak i trawa,kamień,drzewo,chmura.
Żadna wiara to nie jest obciach.Jeśli ktoś tak myśli,to ja podejrzewam ze taka osoba ma najwyższy priorytet,być modną osobą,to dopiero obciach
  • 0

domingo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czyli święci są sprawniejsi w rozpatrywaniu modlitw od boga ? czy może sam sobie nie radzi ?
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Byłem dziś na filmie Świadectwo i powiem szczerze że film kiepski ..
Ale połowa polaków pójdzie na ten film bo to o Papierzu Polaku i tak wypada..

Ten film nie musi mieć przesłania, wystarczy że dotyczy Papieża. Kiedyś byłam z klasą w LO na jakimś filmie o nim właśnie, to nie mogłam powstrzymać śmiechu. Komuś nie starczyło kasy/chęci i wkleił kilka razy te same oklaski, a scena, w której papież przewraca się, była jak z komedii. Nie widzę najmniejszego sensu w tym, by trząść się nad tego typu produkcjami i udawać, że się płacze, bo to żenujące. To prawie jak dzieciaki na epulsie, które w miejscu "idol" wpisują JPII, a w zainteresowaniach: seks oralny i imprezy.
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To umiera sobie chrześcijanin trafia do 'nieba' jest se na wyspie popija drinka z słomianą parasolką wyrywa dupencje,a tu przylatuje anioł i mówi, że Kościół Katolicki ogłosił go świętym i ma teraz przekazywac modlitwy z planety Ziemi do Boga jak ktoś będzie chciał jego wstawiennictwo. A jeszcze jak taki 'święty' jest z roku 1600 któregoś to na pewno zrozumie modlitwę katola z 21 wieku i ją przekaże Bogu ;) . Buahahaha :mrgreen:
  • 0

Cahir.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

czyli święci są sprawniejsi w rozpatrywaniu modlitw od boga ? czy może sam sobie nie radzi ?

Oni nie rozpatrują niczego! Tylko mają wyprosić jeszcze więcej niż prosiliśmy, jak pisałem mają zwiększyć efektywność naszej modlitwy.

Frosti
Właśnie pokazałeś jak niczego nie rozumiesz, albo rozumiesz tylko chcesz sobie potrollować i pośmiać się z 'baranów'.
  • 0

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mango nie trzeba być katolikiem lub uznawać ze wiara jest śmieszna czy głupawa.wystarczy szanować jednostkę,człowieka,to jest dowód na brak obciachowych religii.

wiara to najwyższa forma marzenia ludzkiego wiec każdy ma do niej prawo i nikt nie lubi,kiedy inni śmieją się z jego marzeń-prawda?
  • 0

Inspring.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak to jaki ?!? Nieomylny, sprawiedliwy, szczodry, miłosierny, spokojny. Przymiotów ma b. wiele wink2.gif

eee.. jeżeli jesteśmy obrazem Boga to jest on również agresywny, niezrównoważony , jak najbardziej omylny , niezdecydowany ... itp itd

phi xp

Mango nie trzeba być katolikiem lub uznawać ze wiara jest śmieszna czy głupawa.wystarczy szanować jednostkę,człowieka,to jest dowód na brak obciachowych religii.

wiara to najwyższa forma marzenia ludzkiego wiec każdy ma do niej prawo i nikt nie lubi,kiedy inni śmieją się z jego marzeń-prawda?

Krótko i mądrze :)
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

wiara to najwyższa forma marzenia ludzkiego

Nie mów za wszystkich. Wiara nie jest szczytem moich marzeń.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych