To dobrze, że szanujesz innych , ale powinieneś wierzyć bo później może być za późno.
Wiara na siłę nie jest wiarą!
Jakoś to będzie
Napisano 19.10.2008 - 21:14
To dobrze, że szanujesz innych , ale powinieneś wierzyć bo później może być za późno.
Napisano 19.10.2008 - 21:29
Napisano 20.10.2008 - 06:55
Bóg po prostu stworzył człowieka, i dał mu wolną wole.
Napisano 20.10.2008 - 07:17
Pomyślmy przez chwilę, aby ktoś mógł wybrać między dobrem a złem to zło musi wpierw istnieć, wszak Bóg stworzył wszystko, a nie człowiek stworzył zło. Trochę logiki (czyli czegoś z czym Kościół nie czuje się najlepiej)!
Napisano 20.10.2008 - 07:34
Napisano 20.10.2008 - 09:58
Chodziło mi o to, że aby móc mieć wybór muszą istnieć obie opcje, ponieważ jeśli one nie istnieją to niema z czego wybierać, a więc Bóg musiał stworzyć obie opcje, np. aby mógł sprzeciwić mu się Szatan; jeżeli nie stworzył zła i sprzeciwu, to nie mogłoby do tego dojść.Don Corleone,
Bóg nie stworzył zła. Bóg dał człowiekowi możliwość sprzeciwienia się Jego woli. To dopiero ten sprzeciw jest złem, grzechem. Widzisz tu jakiś logiczny problem?
Napisano 20.10.2008 - 10:33
Chodziło mi o to, że aby móc mieć wybór muszą istnieć obie opcje, ponieważ jeśli one nie istnieją to niema z czego wybierać, a więc Bóg musiał stworzyć obie opcje, np. aby mógł sprzeciwić mu się Szatan; jeżeli nie stworzył zła i sprzeciwu, to nie mogłoby do tego dojść.Don Corleone,
Bóg nie stworzył zła. Bóg dał człowiekowi możliwość sprzeciwienia się Jego woli. To dopiero ten sprzeciw jest złem, grzechem. Widzisz tu jakiś logiczny problem?
Napisano 20.10.2008 - 11:00
Napisano 20.10.2008 - 11:34
Napisano 20.10.2008 - 11:57
Na świecie jest tylko Ford i stworzył on Forda Mondeo i Forda Ka. Mam wolną wolę i mogę wybrać. Stwórca (Ford) stworzył obie możliwości. Gdyby stworzył tylko Mondeo to mimo wolnej woli nie miałbym możliwości wyboru. Nie mogę wybrać Forda Czazłazery, bo mimo wolnej woli taki nie istnieje.
Już bardziej na chłopski rozum chyba nie potrafię
Zakładamy w tym przykładzie, że samochód to coś, czego zwykły człowiek zrobić nie może co wydaje mi się oczywiste, ale niektórym trzeba wszystko wyłożyć łopatologicznie.
Napisano 20.10.2008 - 12:30
Napisano 20.10.2008 - 14:11
Napisano 20.10.2008 - 14:14
Chodziło mi o to, że aby móc mieć wybór
Napisano 20.10.2008 - 15:02
Przecież szatan wybrał odrzucenie Boga, a nie zło! Później nazwano to złem, jak wiadomo... w czym jest problem?
A możliwość sprzeciwu i wybrania tego, miał dzięki wolnej woli. I tu oczywiście trzeba zacząć się powtarzać, a nie mam na to ochoty.
Przecież szatan wybrał odrzucenie Boga, a nie zło! Później nazwano to złem
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych