Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy bycie katolikiem to obciach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kolego Don Corleone - nie za bardzo rozumiem Twoje posta z zacytowanym fragmentem mojej wypowiedzi

Opinia jakich wierzących ? Ja nie jestem ani katolikiem, ani chrześcijaninem - i nie rozumiem czemu jednym zrobiono "urlop wypoczynkowy" a innym - nie, mimo iż wzajemnie odbijali piłeczkę

co więcej uważam, że zachowanie "urlopowanych" było łagodniejsze - o jakim uciszaniu zatem mówisz ? skoro właśnie niektórych się wyrzuca a innych "toleruje"?

rozumiem, że temat katolicyzmu jest chwytliwy, prowokujący - mi przypomina jednak jeden z takich typu "czy twoja (nie dosłownie) stara to ździra" - ateista, wyznawca innej religii nie rozumie widocznie, że obrażanie czyjejś wiary prowadzi do rozpaczliwej próby jej obrony, wywołuje niezdrowe emocje, obracane następnie przeciw ich nadawcy - i to jest właśnie "Ignorancja", o której pisze Ixodides - dwa posty wyżej

nie pisz mi zatem o braku tolerancji - bo widocznie nie do końca rozumiesz to pojęcie. A swobodę używania słów pokroju "dno" radziłbym zniwelować do minimum, bo niczemu one nie służą.
  • 0

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak to bez wątpienia obciach.Pod warunkiem jednak ze tak myślisz (ze to obciach)
Ze ważniejszy dla kogoś jest odbiór społeczny niż własne postrzeganie siebie samego-ale w takim wypadku każda postawa życiowa,może się bardzo szybko ukazać obciachem
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

r3vo, wszyscy ludzie są zwierzętami, to jest fakt. Człowiek to nazwa gatunku tak jak pies czy kot. Jeśli poczułeś się urażony tym, że nazwałem Cię zwierzęciem to twój problem, że nie potrafisz pogodzić się z prawdą.

Jak chcesz zobaczyć jak wyglądam, to poszukaj w temacie z fotkami użytkowników, a jak chcesz poznać moje nazwisko, to zapytaj.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

judas666 - Faktem jest to, że nic nie wiemy nt powstania wszechświata -
Faktem nie jest subiektywna opinia, poparta "niepewnymi" badaniami różnej maści naukowców, badaczy
Rozumiem, że pod pojęciem Fakt miałeś na myśli jedną z istniejących "teorii"

nie potrzebuje szukać, ani pytać - dla mnie i dla wielu osób jesteś anonimowy bo tym się charakteryzuje internet. Pytałem o szersze forum, czy tam także operujesz wykwintnym zachowaniem z równą swobodą jak tutaj.
  • 0

Ixodides.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

r3vo, wszyscy ludzie są zwierzętami, to jest fakt. Człowiek to nazwa gatunku tak jak pies czy kot. Jeśli poczułeś się urażony tym, że nazwałem Cię zwierzęciem to twój problem, że nie potrafisz pogodzić się z prawdą.

Jak chcesz zobaczyć jak wyglądam, to poszukaj w temacie z fotkami użytkowników, a jak chcesz poznać moje nazwisko, to zapytaj.

Z tego co pamietam bog stworzyl czlowieka a potem zwierzeta, wiec jednak jest podzial jezeli patrzac na to pod katem filozoficznym. Nazywajac kogosc zwierzem, nie odnosisz sie do niego z szacunkiem, przynajmniej takie jest moje zdanie.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Nazywajac kogosc zwierzem, nie odnosisz sie do niego z szacunkiem, przynajmniej takie jest moje zdanie.

Takie jest Twoje zdanie i masz do niego prawo tak, jak ja mam prawo do zgania całkowicie odmiennego.
Przed powstaniem człowieka istniały pierwotniaki, które ewoluowały. Były dinozaury, potem coraz większe i inteligentniejsze ssaki, aż w końcu powstało zwierze zwące się człowiekiem.

Mam nieodparte wrażenie, że mojej pierwszej wypowiedzi nie zrozumiano. Co to katol już wyjaśniłem r3vo. Napisałem, że wiara nie jest "obciachowa". Obciachowy jest kościół czyli instytucja, a nie osoby do niego chodzące, tego nigdzie nie napisałem. Kościół jest obciachowy, bo nastawiony jest na władzę i zysk i odbiega od wiary chrześcijańskiej.
  • 0

Ixodides.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nazywajac kogosc zwierzem, nie odnosisz sie do niego z szacunkiem, przynajmniej takie jest moje zdanie.

Takie jest Twoje zdanie i masz do niego prawo tak, jak ja mam prawo do zgania całkowicie odmiennego.

Idac tym tokiem myslenia, nie ma obciachowych rzeczy :D , bo widzisz dla mnie podobnie jak dla Ciebie wiara w kosciol i ojca rydzyka jest obciachem, ale jakby sie uprzec to inni maja prawo miec swoje zdanie, ktore np. nie uwaza, ze wiara w kosciol jest chocby w najmniejszym stopniu obciachowa.

Wszystko tak naprawde zalezy od tolerancji i szacunku do drugiego czlowieka, skoro doszedles do wniosku, ze jestesmy zwierzetami i to, ze zwracanie sie do kogos pod tym imieniem nie wydaje ci sie obrazliwe nie upowaznia cie do rzucania miechem :)

Swoja droga nie wiem czy ten motyw Czlowieka jako zwierzecia jest do konca prawdziwy, otoz jakby umysly kazdych zwierzat choc troche ewulowaly tak jak nasze, to byloby wiecej istot o tak wysokiej inteligencji.

A ze nie ma bo sa tylko ludzie uwazam, ze nie moglo to byc wylacznie dzialaniem ewolucji a czegosc wiecej. Dlatego wiara w wyzszosc, bogow obojetnie jacy by to nie byli nie sa ani troche obciachowe.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przed powstaniem człowieka istniały pierwotniaki, które ewoluowały. Były dinozaury, potem coraz większe i inteligentniejsze ssaki, aż w końcu powstało zwierze zwące się człowiekiem.

aczkolwiek nie zapominajmy o brakującym ogniwie...
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Komunikat: Confident i zbyszek11 otrzymują 3 dni urlopu za obrażanie i prowokowanie innych użytkowników.

Ta decyzja jest bezpodstawna. Cofam warna i urlop.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Idac tym tokiem myslenia, nie ma obciachowych rzeczy biggrin3.gif, bo widzisz dla mnie podobnie jak dla Ciebie wiara w kosciol i ojca rydzyka jest obciachem, ale jakby sie uprzec to inni maja prawo miec swoje zdanie, ktore np. nie uwaza, ze wiara w kosciol jest chocby w najmniejszym stopniu obciachowa.

Dokładnie tak jest. Dla mnie obciachem jest słuchanie disco-polo, nadmiar różu (na obu płciach), wydawanie setek złoty na prostytutki etcetera.

Wszystko tak naprawde zalezy od tolerancji i szacunku do drugiego czlowieka, skoro doszedles do wniosku, ze jestesmy zwierzetami i to, ze zwracanie sie do kogos pod tym imieniem nie wydaje ci sie obrazliwe nie upowaznia cie do rzucania miechem smile2.gif

Żadnym mięchem nie rzuciłem.

Jak się ktoś zna na teorii ewolucji niech napisze, dlaczego akurat człowiek wyewoluował.

wiara w wyzszosc, bogow obojetnie jacy by to nie byli nie sa ani troche obciachowe.

Zgadzam się i nawet to napisałem.

aczkolwiek nie zapominajmy o brakującym ogniwie...

Brakujące ogniwo żyje, ma się dobrze i zwiemy je Wielka Stopą :D (dla mniej kumatych, to był żart)
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

teorii ewolucji

Teorii ewolucji jest bardzo dużo, a każda różni się diametralnie od innych. O którą Ci chodzi?
  • 0

Confident.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A już straciłem wiarę w to forum. :)

Pozwolicie że jeszcze tylko coś sprostuje, jak ktoś chcę kontynuować poprzednią dyskusję to zapraszam na PW.

Człowieku, ciężko inaczej odpowiadać na olbrzymią prowokację tudzież fanatyczne zaślepienie, niż drwiną bądź ignorancją, wszak wypowiedzi w formie wypracowania i tak w ogromnej większości są ignorowane.

Przepraszam bardzo, ale skoro ty widzisz olbrzymią prowokacjię w normalnej dyskusjii, to aż się boje wypowiadać na inne tematy. Po pierwsze, czy my tu rozmawiamy o byle pierdołach, czy o religii? Dla mnie religia jest bardzo ważna, dlatego próbuję obronić moje tezy jak najlepiej. Czy to dziwne?
Po drugię przecież to oczywiste, że celem dyskusji dwóch osób, z których osoba 1 uważa A, natomiast osoba 2 uważa B, nie jest to, by na końcu osoba 1 uważała B, natomiast osoba 2 uważała A ( a przynajmniej nie jest to cel należący do istoty rzeczy ).. celem dyskusji jest intelektualne rozwinięcie się - przede wszystkim częste dyskutowanie zmusza do posiadania umiejętności uzasadnienia i obrony swojego zdania, a co za tym idzie pozwala na stawanie się bardziej rozumnym i inteligentnym człowiekiem. Ja to tak widze.

Wszystko w granicach rozsądku. Jeżeli ktoś mi wmawia, że to bóg dał mi rozum... no wybacz.

Daleko mi od wmawiania czegokolwiek, komukolwiek. To tyle odemnie.

Pozdrawiam urlopowiczów :papapa: .

Pozdrawiam. Jak będe się wybierał na urlop, to na pewno wyślę kartke.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich po urlopie kartki nie przysłałem :) ale ci moderatorzy przesadzili z tym urlopem ciekawe za co był, ale trudno życie.

Komunikat: Confident i zbyszek11 otrzymują 3 dni urlopu za obrażanie i prowokowanie innych użytkowników.

Bardzo dziękuję w końcu któryś moderator zrozumiał, że urlop był zły, ale wracam do pracy.
  • 0

Electric Ant.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Ta decyzja jest bezpodstawna. Cofam warna i urlop."

Wielki Eury czuwa ;) . Urlop dla obydwu stron albo dla nikogo.

Mango, ciężkie musisz mieć życie. Czujesz się prowokowana za każdym razem jak Jehowita wciska Ci "Strażnicę", katolik mówi o Bogu a darwinista powtarza, że niedaleko Ci do małpy?

Zbyszek - "A ja wierzę , że można wszystkich nawrócić."
Ale po co? Przecież "wszystkie ścieżki prowadzą do Rzymu?" ;)

Rocky, jesteś wielki :)
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Ta decyzja jest bezpodstawna. Cofam warna i urlop."

Wielki Eury czuwa ;) . Urlop dla obydwu stron albo dla nikogo.

No właśnie Don Corleone który najbardziej krytykuje katolików i paru innych też powinno dostać urlop, ale widać, że moderatorzy to ateiści.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych