Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ateizm, ateiści

• Please log in to reply
493 replies to this topic

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No to bym poszedł, posłuchał, a na sprawdzeniu wiedzy mówił tylko o tym, co dla mnie ma sens :)
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ha! A najlepsze jest to, że jeśli wdasz się z prowadzącą kurs dewotą w polemikę (choćby ta tragiczna dezinformacja w kwestii działania pigułek) to nie dostaniesz stempelka, a bez stempelka proboszcz ślubu nie udzieli :lol
Mój brat chciał się żenić po katolicku i przechodził tę mękę, skończyło się burzliwym rozstaniem z rzucaniem pierścionkami - życzę powodzenia ateistom-konformistom.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Kościół robi same problemy. Ja bym się w polemikę nie wdawał. Powiedziałbym po prostu, że nie wierzę w to i tamto i nie mam powodu tego uznawać. Że z większością wierzących nie da się rozmawiać to wiem od dawna :)
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

To narzeczona będzie musiała się pogodzić jedynie ze ślubem cywilnym.
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

r3vo...sorry, ale w wielkanoc mam wolne, bo takie jest prawo Rzeczpospolitej i mam prawo do odpoczynku jako jej obywatel. Rozumiem, że nie lubisz ateistów, ale chyba nie chesz ograniczać swobód obywatelskich?

r3vo jeszcze coś - deklarujesz się jako przeciwnik KK, a obchodzisz ustanowione przez niego świeta. Zarzucasz, że bierzemy, nic nie dając - ale czy twoja postawa nie jest podobna? Bierzesz sobie po torchu z każdej religi, ale czy dajesz cokolwiek?

Vaherem - nie zrozumieliśmy się - oczywiscie masz prawo odpoczywac - dostrzegam po prostu pewien absurd ktorego moze nie czujesz - nie mam juz tego sily tlumaczyc wiec wycofuje sie z zarzutu korzystania ze świąt kościelnych...

po drugie pisalem ze nie obchodze zadnych swiat, nie modle sie, - samo bycie nazywam uczestnictwem - poniewaz są mi one OBOJĘTNE (podkreślam to slowo bo zaraz do niego wrócę) - nie chce tutaj pisać per Ty
ale dajmy na to przypadkowego Ateistę - któremu nie jest OBOJĘTNY kościoł / wręcz go NEGUJE i KRYTYKUJE- czy taki typek uczestnicząc w świętach, łamiąc się opłatkiem nie jest kimś "śmiesznym?"

Nie oceniajcie mnie przez wasz pryzmat bo ja się od was różnię.. Nie zione nienawiścią do kościołą - ponieważ dla mnie jego wada jako osoby Wierzącej polega na ograniczeniu w dochodzeniu do Wiary - u was motywacja jest nieco inna.
Przechodząc do sedna - rozmawiamy o ateistach - antyklerykałach którzy mimo to "uczestniczą" w świętach kościelnych...

Judas - zacytuj mnie gdzie odmawiam matce współuczestnictwa w świętach - albo skończ bredzić....
  • 0

frosti.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Setki, tysiące lat, a ludzie nadal budują świątynie bogom. W Jezusa Chrystusa, chrześcijańskiego boga, Allaha wierzą tak jak kiedyś wierzono w egipskiego boga Ra, Thora, Zeusa i wielu innych. I nie przekonasz takiego, że nie ma boga tak jak nie przekonałbyś starożytnego greka, że Zeus nie istnieje itd. ( a może ci bogowie istnieją tylko dla tych osób, które wierzą w danego boga? ).

Mówi się, że najstarszy zawód świata to dziwka. Ja bym powiedział, że najstarszy zawód świata to dziwka i 'kapłan'.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Problemu nie ma bo i tak się nie będę żenił :)

po prostu nie mają jaj żeby odmowić

Tu mówisz, że ateiści nie mają jaj odmówić uczestniczenia w świętach. I tak jak mówiłem. Jeśli Ty na moim miejscu, jako niewierzący, powiedziałbyś matce, że nie spędzisz z nią świąt, to jesteś ... i tyle.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Setki, tysiące lat, a ludzie nadal budują świątynie bogom. W Jezusa Chrystusa, chrześcijańskiego boga, Allaha wierzą tak jak kiedyś wierzono w egipskiego boga Ra, Thora, Zeusa i wielu innych. I nie przekonasz takiego, że nie ma boga tak jak nie przekonałbyś starożytnego greka, że Zeus nie istnieje itd. ( a może ci bogowie istnieją tylko dla tych osób, które wierzą w danego boga? ).

Dokładnie, religie rodziły się, umierały, zmieniały, a ludzi i tak niczego to nie nauczyło i nadal dają się hipnotyzować i ogłupiać.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Religie będą istnieć dopóki ludzie będą potrzebować wierzyć, że jest coś więcej niż to życie.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Problemu nie ma bo i tak się nie będę żenił :)

po prostu nie mają jaj żeby odmowić

Tu mówisz, że ateiści nie mają jaj odmówić uczestniczenia w świętach. I tak jak mówiłem. Jeśli Ty na moim miejscu, jako niewierzący, powiedziałbyś matce, że nie spędzisz z nią świąt, to jesteś ... i tyle.

oceniaj ludzi przez pryzmat kim są i co robią a nie co by było gdyby ...
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Oceniam Cię na podstawie tego co sobą prezentujesz na forum.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oceniam Cię na podstawie tego co sobą prezentujesz na forum.

ciekawy z Ciebie przypadek - raz piszesz jedno raz drugie
przeciez bylbym dla Ciebie penisem GDYBYM ... bla bla - ustal jedną wersję a pozniej pisz
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A może tak przestalibyście pisać o sobie, a zaczęli na temat, co?
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla znacznej części nowożeńców, ślub jest traktowany jako element folklorystyczny... tacy krakowiacy i górale.
Podobnie święta dla wielu osób możliwością spotkania się w gronie rodzinnym.
Przeżywanie mistyczne występuje lub nie.
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Religie będą istnieć dopóki ludzie będą potrzebować wierzyć, że jest coś więcej niż to życie.

Mówi się, że najstarszy zawód świata to dziwka. Ja bym powiedział, że najstarszy zawód świata to dziwka i 'kapłan'.

Macie absosmerfną rację. Od zarania dziejów kapłan pełnił w społeczeństwie rolę autorytetu - posiadał pewną wiedzę i umiejętności niedostępne dla ogółu, niezrozumiałe dla pospólstwa i z racji swej wyższości intelektualnej pogląd swój potrafił narzucić masom. Masy, z braku odpowiedniej wiedzy i argumentów przyjmowały pogląd kapłana - autorytetu, był wszak mądrzejszy i należało mu wierzyć.

Odnoszę wrażenie, że w nowoczesnych laickich społeczeństwach rolę kapłanów będą pełnić naukowcy - eksperci. Ludzie posiadający ekskluzywną, głęboką, specjalistyczną wiedzę, niedostępną dla przeciętnej jednostki. Specjaliści w poszczególnych dziedzinach pełnią rolę autorytetów.

Ktoś powie, że w odróżnieniu od wiary w Boga, wiara w naukę jest sprawdzalna - OK. Można poświęcić życie na edukację i osiągnąć pewien poziom poznania w różnych dziedzinach. Nie sposób jednak jednemu człowiekowi ogarnąć wszystkiego, więc także niewierzący, sceptycy i ateiści pogodzić się muszą z faktem, że również dla nich pewne zjawiska pozostają w sferze wiary, nie wiedzy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych