Skocz do zawartości

Zdjęcie

zawartość człowieka

• Please log in to reply
11 replies to this topic

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem zaskoczony,zadziwiony,zdruzgotany i zachwycony...
nami ludźmi.
a choćby na tym forum
-koniec świata
-ufo
-iluminaci
-spiski finansowe
-krypto biologia
-demony
-magia
-samodoskonalenie
-etc

dostrzegamy w tym wszystkim,zagrożenie a nie potrafimy zauważyć głodujących ludzi...
nie potrafimy się przeciwstawić,jesteśmy rewolucjonistami...hmm...szkoda tylko ze wtedy kiedy nam to na rękę
jak to? możesz zapytać.A no tak ze nienawidzimy korporacji,lecz kiedy trzeba iść do hiper marketu buntownik zasypia i staje się z kaptowany.
czemu jest nam tak trudno zrozumieć ze koniec świata nie jest,jak zawsze tradycyjnie za dwa lata.
koniec świata następuje kilkaset tysięcy razy na dobę,wraz z każdym pojedynczym zgonem

Kiedy wszyscy wierni teorii spiskowej,pojma ze wydając pieniądze na bzdety zupełnie zbędne staja się częścią spisku?

Kiedy Ci normalni spokojni(jakoś tam żyjący w swoim marnym standardzie)ludzie zrozumieją ze zmiany można dokonać tylko,koncentrując się na dawaniu nie na braniu?

kiedy zadamy sobie pytanie czy milioner i śmieciarz z europy wschodniej lub afrykański pastuch,mają takie same pragnienia takie same potrzeby,czuja głód,chłód,ból,radość,gniew,kochają lub nienawidzą.

taki tam marginalny temat,który nikomu nie przyniesie nic ciekawego..............
  • 0

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Idealista... :) Gratuluję zapału i chęci zmianiania świata.
Jednak ludzkość już dawno temu obrała drogę ku samozagładzie i konsekwentnie podąża tą ścieżką.
Przykładów na to jest zatrważająca ilość, nie sposób wszystkich wymienić.
Choćby (cytując fragment piosenki) "niszczenie nadwyżek jedzenia, kiedy inni umierają z głodu".
Ale przede wszystkim degeneruje nas pogoń za zyskiem, która stała się celem egzystencji.
Każdy chce zaspokajać tylko własne potrzeby.
I nic nie jesteśmy w stanie z tym zrobić.
Nie zmieni się ludzkiej mentalności.
Nie na odpowiednią skalę.

Nie skończy się świat, jeśli ty się skończysz
Ale będzie coraz gorzej, jeśli sam się pogorszysz
  • 0

blindcrow.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to nie chęć zmiany świata,to zwrócenie uwagi na architekturę świata ze wskazaniem architektów-nas samych.
To nieme pytanie ;rekonstruować czy restaurować?
To refleksja,na temat dobra,które skrzętnie zabija w nas konsument
nastolatek płynący na fali mody,businessman liczący papierki zwane -oficjalny środek płatniczy.
to smutne odkrycie ze Ci którzy twierdzą ze jesteśmy zwierzętami maja racje,jesteśmy zwierzętami w najgorszym tego słowa znaczeniu-z wyboru,sami decydujemy kim jesteśmy
  • 0

Qliffot.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Blindcrow, dlaczego tworzysz takie tematy, zadajesz takie pytania? Co chciałbyś przez to osiągnąć? Poprawić swoją samoocenę? Wywyższyć się, jaki to nie jesteś wrażliwy i spostrzegawczy? Jedną z funkcji wszystek religii, także chrześcijaństwa, którego jeden z największych kościołów tak potępiasz, w założeniu miało być głoszenie takich samych poglądów, racji. Otwieranie oczu. Empatia, altruizm - to nie są nowe słowa. Przecież zdajesz sobie sprawę, że nie odkrywasz tymi słowy Ameryki. To, o czym piszesz w pierwszym poście, o formach ulegania normom, naciskom agresywnej polityki materializmu, konsumpcjonizmu, jest słabością, którą jako taki wspaniały obserwator winieneś był chyba również dostrzec. Ludzie są słabi, ulegają, poddają się, gdyż wiedzą, że tak naprawdę nie mają wyboru. Czy myślisz, że łatwo jest w jakikolwiek sposób się przełamać? Ze łatwo być rzeczywistym buntownikiem? Cały czas ma miejsce wielka ucieczka. Każdy ma dosyć i nie patrząc na innych, nie oglądając się, umywa ręce, gardzi odpowiedzialnością i stara się zapomnieć, zagłuszyć głosy prezenterów telewizyjnych choćby na chwilę. To jest jak niszczenie nienawiści nienawiścią, ognia ogniem - ale do innych możliwości potrzeba tak wielkiej siły, takiego samozaparcia, że mało kto może coś naprawdę zrobić, zmienić.

Dlatego tak ważne, tak często podkreślane jako ważne, są najmniejsze nawet gesty czułości, troski wobec drugiego człowieka. Chęć pomocy, kilka ciepłych słów. Wrzucenie kilku starych rzeczy do kontenera PCK albo udział w zbiórce żywności. Tyle może zrobić każdy i tyle ludzie robią. Czy rzeczywiście tak dobrze widzisz, że tego nie dostrzegasz? Czy na pewno patrzysz we właściwym kierunku?

I co masz do zwierząt? Co Twoim zdaniem wyróżnia ludzi od zwierząt? Dlaczego nie mamy być zwierzętami? Co w tym złego? Rozumiem wykazywanie negatywnych zachowań człowieka, prób ich zmian itp., ale takie porównania wydają mi się nie na miejscu. W świecie przyrody nie ma czegoś takiego jak moralność, nie ma obiektywizmu. Wszystkim rządzi przypadek, nakręcający dobór naturalny, prawo silniejszego, ewolucję gatunków etc. I czego chcesz się w tym doszukiwać? Spłycenia roli sztucznych wytycznych w życiu człowieka? A jeśli tak ma być? Jeśli to, co uważamy za właściwe, z biologicznego punktu widzenia wcale takim nie jest? Nie powinno być opieki socjalnej, nie powinniśmy próbować leczyć śmiertelnie chorych...? Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jakie jest to względne? Skąd przeświadczenie o racji własnych poglądów? O ich właściwości?

Mam nadzieję, iż tym postem w żaden sposób Cię nie obraziłem. Chodziło mi tylko o rzeczywistą właściwość apeli pokroju Twojego, o ich sensowność. Ludzie starają się być altruistami, próbują. Postaraj się to docenić. To dobrze, że masz świadomość pewnych zjawisk, ale nie myśl, iż jesteś jedynym, który chce coś zmienić. To nie jest łatwe ani tak proste, jak chcesz, aby się jawiło.

Pozdrawiam.
  • 0

Millowisck.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chcesz coś zmienić ? Więc zacznij coś robić, ja dopiero co skończyłem 18 lat, pierwsze co zrobiłem to oddałem krew, za niedługo idę znów, zamierzam się również zarejestrować jako dawca szpiku, może przez to uda mi się dla kogoś zrobić coś naprawdę dobrego. Na chwilę obecną, mogę zrobić tylko tyle i chociaż tyle.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie oddam krwi przypadkowym osobom, bo one są dla mnie nikim. Oddam krew, szpik, nerkę, wszystko co mam bliskim, bo tylko oni się dla mnie liczą, a to z prostego powodu: bo cokolwiek by ktoś nie mówił, dla przypadkowego przechodnia ja nie mam żadnego znaczenia. Wręcz przeciwnie, być może jestem tym, który zachodzi mu drogę kiedy się spieszy - tylko przeszkadzam. Ludzie zdolni są do największego gnójstwa względem wszystkiego co żywe.

Zamiast się mordować moglibyśmy te miliardy wydawane na broń wydać na pomoc potrzebującym. Ale to doprowadziłoby to coraz szybszego przyrostu naturalnego, coraz większego zniszczenia planety.
Słoń Afrykański żyje około 70 lat więc człowiek nie powinien dożyć 60., natura tego nie chce.
Jedynym sensem ludzkiego życia jest rozmnażanie i zapewnienie przetrwania gatunku tak samo jak wszystkich zwierząt. Problem w tym, że ten sens tylko niszczy. Wraz z rozwojem medycyny, przedłużeniem życia i wciąż rosnącą populacją ludzkie istnienie zatraciło swój sens, pozbawiliśmy się sensu.
  • 0

Millowisck.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Up

Jesteś satanistą ?
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chcesz zmieniać, zacznij od siebie.
Nie oceniaj innych skoro nic o nich nie wiesz.
Jeżeli uda mi się pomóc choć jednej osobie uznam, że to krok naprzód. Co nazywasz pomocą? Chyba nie dawanie chleba głodnym, bo to żadna pomoc. Pomocą jest uczenie ludzi jak dawać sobie rade w życiu i robią to rodzice, na całym Świecie, tylko że wielu rodziców nie wie jak sobie radzić. Niektórzy zwracają się o pomoc, ale wielu chce tylko brać nie oczekują pomocy, w formie nauki, a pomocy w farmie już gotowych produktów.
Nie moge nauczyć moich dzieci jak walczyć o przetrwanie tylko po to, by one karmiły głodne dzieci, których rodzice nie potrafią przetrwać. Uczmy ich jak przetrwać. Bo brać też należy umieć, bo bierzemy po to by kiedyś móc coś z siebie dać.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Millowisck, nie. Nie zaliczam się do żadnego wyznania ani subkultury.
  • 0

blindcrow.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

padło pytanie czemu tworze taki temat?
a czemu nie?
Może zaboli wegetarianina dbającego o harmonie energetyczna ciała i o zasady feng w domu,może?
lecz moim zdaniem ten wegetarianin,przechodząc obojętnie obok człowieka w potrzebie,bierze ogromy kęs krwistego mięsa,tak to widzę
lub ktoś kto czeka na obcych którzy przylecą i zabiorą z tego wysypiska wyselekcjonowanych ludzi....
pobudka to ty jesteś ten obcy dla biedy i nędzy,jestem ascendentem instytucji,negatywnym biegunem trendu.
możesz być obcym,wyższą formą dla tych którym pomożesz

padło tez stwierdzenie ze może chce się wywyższyć takim tematem-a ja pytam a ty zadając takie pytanie czy aby się nie uśredniasz lub poniżasz?

większość ludzi na świecie chce zmian-większość ludzi na świecie powtarza sobie jakoś to będzie,pożyjemy zobaczymy,może przetrwam kolejny dzień

kiedy zrozumiemy ze broń nuklearna to tylko pierdnięcie w porównaniu z naszym mózgiem?
jeśli ktoś ma zamiar zaprzeczyć tej prawdzie,to przypominam ze to my ludzie jesteśmy jej twórcami

jak ktoś ma chęć napisać ze to prowokacja-śmiało-bo to jest prowokacja

PS pomocą jest zmiana struktur społecznych które nie będą powodowała zagubienia i strachu,dawanie chleba tez jest pomocą

PPS przestańcie,pisać nie oceniaj nie znasz mnie.tak słuszna uwaga
ja mam drugą -jak mniemam- słuszną uwagę -pisze MY-ludzie,nie TY-człowiek
  • 0

Qliffot.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Blindcrow, nie zdaję sobie sprawy, czy się na coś nastawiałem, jednak Twoja odpowiedź mnie nie ustatysfakcjonowała, jakkolwiek wcale tego nie wymagam :-)

padło pytanie czemu tworze taki temat?
a czemu nie?

No niby masz do tego pełne prawo. Ale ciekawiły mnie pobudki Tobą kierujące, cel, który w ten sposób próbujesz osiągnąć. Bo przecież zawsze coś jest, człowiek nawet nieświadomie stara się nadać wszystek swemu rzeczywistemu (wykonywanemu z jakąś dozą "premedytacji") działaniu jakiś sens, coś "większego".

pobudka to ty jesteś ten obcy dla biedy i nędzy

Jasne, że generalnie masz rację i z tym nie polemizowałem. Ale Twoja stronniczość oglądu omawianych zagadnień przejawia się choćby w tym, iż nie widzisz, że ludzie o tym mówią głośno, nawet te "złe", odhumanizowane media próbują jakoś pomagać, robią różne akcje charytatywne etc. Tak często słychać głosy pomocy, o zbiórkach, o oddawaniu krwi, jedzenia, ubrań, 1% z podatku i wielu podobnych. A w moim mniemaniu przedstawiasz to tak, jakby takie zjawiska wcale nie miały miejsca. Oczywiście, że jest wielu egoistów i egocentryków, materialistów niewrażliwych na ludzkie krzywdy i skupionych jedynie na wzbogacaniu się, pracy, businessie. Poświadczył to swym przykładem Judas kilka postów wyżej. Jednak jest to tylko jedna strona medalu i mimo że dalej winno się przypominać o socjalnym "obowiązku" pomocy potrzebującym, to twierdzenie o braku humanitarnego marale w ogóle wydaje mi się już pewnym nadużyciem, jakąś nadinterpretacją.

Toteż nie przeczę, iż to, co robisz jest dobre, wartościowe, a jedynie nalegam o większy obiektywizm, doskonalszy rzeczywisty obraz poruszanych kwestii.

padło tez stwierdzenie ze może chce się wywyższyć takim tematem-a ja pytam a ty zadając takie pytanie czy aby się nie uśredniasz lub poniżasz?

Nie wiem, Kruku. Nie dowartościowujesz się wcale, że jesteś takim wrażliwcem, empatą, pragnącym zmian w polityce i ludzkiej moralności? Nie czujesz się z tym dobrze - OK, Twoja sprawa. Nie będę już dywagować nad tym, po co piszesz to, co piszesz, a jedynie skupiał się na samych głoszonych przez Ciebie treściach. I nie wydaje mi się, żebym się w ten sposób poniżał: lubię robić jakieś tam "psychoanalizy", mam z tego ogromną satysfakcję i chyba mogę napisać, iż trochę się dowartościowuje tymi nie najgorszymi psychologicznymi interpretacjami, jakie tworzę. Ot, taka mała dawka jakiejś pychy, ale w potrzebnym do psychicznego zdrowia umiarze :-)

pisze MY-ludzie,nie TY-człowiek

Jednak za bardzo przy tym generalizujesz. Ludzie nie są całkowicie tacy sami, myślą różnie, w odmiennych kategoriach. Już lepiej pisać o pewnych grupach zachowań, które przypisują ludzi do jakichś kategorii społeczno-moralnych pokroju: empata-wrażliwiec, egoista-egocentryk etc.

Pozdrawiam serdecznie :-)
  • 0

Electric Ant.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Blindcrow chodziło też chyba o podkreślenie "TU I TERAZ"; odgrzebujemy mumie historii i prehistorii, czekamy na kosmitów a zmiana jest teraz. I zależy od nas. Bo co jeśli czas nie istnieje? 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych