Kompilację filmów Yalćina Yalmana rzeczywiście miażdżą, niesamowite zbliżenia są aż zbyt dobre żeby mogły wydawać się prawdziwe. Trochę byłem zdziwiony faktem, że nol'e po prostu zawisły w powietrzu i nie poruszały się, bądź ta prędkość nie była zbyt duża aby Yalman mógł je kamerować. Jednakże zostało to na tyle dobrze przedstawione i dało mi do myślenia, więc zdecydowałem bliżej się temu przyjrzeć i przeanalizować film.
1.
Wyglądem przypomina piramidę, albo raczej jedna ze ścian piramidy, bądź 'czipsa' (jak to trafnie sprecyzował shiny_toy_gun..). Światła wyglądają imponująco, oświetlają dolną i górną krawędź dzięki czemu obiekt nabiera precyzyjnych kształtów. Szkoda tylko, że ten obiekt jest dość rozmazany.
2.
Ten obiekt jest już bardziej wyraźny, poza tym wyglądem przypomina typowy nol. W centrum można dostrzec kokpit, w którym lekko zarysowana jest 'postać', jednakże może to być tylko gra pikseli ;-)
3.
Dwa światełka z tyłu i lekko spłaszczony przód, trochę jak nasze współczesne myśliwce.
4.
Kojarzycie Projekt - Aurora? W sumie na siłę można podpiąć 'to' pod ten projekt.
5.
Podobny do statku nr. 2, jednakże można tutaj uchwycić dwie postacie.
6.
Światełka nad morzem, jeziorem, nad wodą, bądź jakkolwiek można to miejsce nazwać gdzie kamerzysta uchwycił te światła. Poruszają się świetnie, wszystko wygląda bardzo realnie i trudno tutaj mówić o jakimkolwiek fake'u.
7.
Najciekawszy z przedstawionych noli. To jak światło wędrowało po powierzchni, ukazując statek w innej postaci było niesamowite. Naprawdę warto zobaczyć to ujęcie na filmie.
8.
Podobnie jak na obrazku nr.6.
9.
Dziwny kształt, nie wiem czemu ale wydaje mi się bardzo plastikowy.
10.
Światełka na dole, rozmieszczone są pewnie na silniku. Kiedyś oglądałem reportaż o LosAlamos i tam bodajże przedstawiali podobne prototypy.
Podsumowując, oczywiście jest to tylko prosta analiza, wyłapanie noli z filmu aby lepiej się im przyjrzeć. Nie jestem ufologiem, także moje wywody na ten temat mogą okazać się nie trafne bądź mało profesjonalne, ale zawsze jest warto spróbować przedstawić swoją opinie.