"Prawa natury" niczego nie zabraniały, a raczej teorie z tamtego okresu nie przewidywały takiej mozliwosci, były co najwyzej niezupełne.EDIT//
Kiedyś sądzono że uzyskanie prędkości dźwięku jest niemożliwe bo znane ówcześnie "prawa natury" zabraniały tego. Ale okazało się inaczej. Czy nie podobnie jest ze wszystkimi teoriami. Nauka jako taka zawsze będzie nie potwierdzona ponieważ nie ma czegoś takiego jak "nie łamalne prawa" lub coś niezaprzeczalnie prawdziwego.
Powiedz mi, czy gdybys był naukowcem i obserwował podczas badan (empirycznych) wzrost masy podczas przyspieszania materi zgodnie z przewidywaniami STW to wyciągnąłbys inne wnioski niz "oficjalna nauka"??
Teorie mają to do siebie, ze powinny byc uzyteczne co nie znaczy, ze muszą idealnie odzwierciedlac rzeczywistosc w kazdym jej aspekcie. Oczywiscie miło by było gdyby taka teoria wszystkiego powstała, ale jak na razie kiepsko to idzie;) Fizycy budują je po to aby móc jak najdoskonalej opisac prawa, w oparciu o które funkcjonuje "swiat" w którym zyjemy, co im doskonale jak widac dookoła idzie.
Wg mnie to teoria ewolucji (byc moze) zostanie wzbogacona o nowe dane, przebudowana, ale na pewno nie zastąpi jej zadna inna odmienna teoria, bo ewolucja czy ktos chce czy nie, zachodzi, na co dowodów jest pełno, takze i na tym portalu.Wg mnie również tak jest z teorią ewolucji. Dzisiaj jest ona uznawana za najbardziej prawdopodobną dlatego, że jest najwięcej dowodów na jej potwierdzenie ale nikt nie traktuje jej jako dogmat (choć w większości przypadków ludzi może tak być) więc tego typu dysputy wg. mnie są bez sensu ponieważ za 10 lat a może później ktoś powie że ewolucja to bzdura lub przekształci ją w coś innego, lub zupełnie inaczej wytłumaczy powstanie życia na ziemi i zachodzące na niej zmiany.
pozdrawiam
K.
A mógłbys mi wskazac jakiegos linka, jakies info, odnosnie przekroczenia prędkosci swiatła??? Jestem tu nowy i chętnie zapoznam sie z takimi badaniami, bo do tej pory nie udało mi sie otrzymac "takowych" od "oficjalnej nauki". Byc moze "paranauka" mi w tym pomoze. Z góry dziekuje:).........Pewnie również twierdzicie (wy, potomkowie przodków małp), że prędkość światła jest nieprzekraczalna i nie da się jej przekroczyć.
Przecież są na to niezaprzeczalne dowody naukowe i NIE może być inaczej i nigdy NIE będzie, NIŻ JEST TO POWIEDZIANE, to jest po prostu FAKT!
![]()
pozdrawiam
k.