Napisano 27.10.2008 - 16:00
Napisano 27.10.2008 - 16:54
Napisano 27.10.2008 - 16:59
Przelot pasażerskiego odrzutowca to żadna sensacja. Na filmie widać rozświetloną przez zachodzące Słońce ciągnącą się za samolotem chmurę kondensacyjną. Takie "UFO" widywałem już nieraz.Poznań --> http://pl.youtube.co...h?v=QstkOaIfReU
Co myślicie o tym. Ja nie pamiętam tego, więc może ktoś wie czy było podane do informacji.
Napisano 27.10.2008 - 17:13
Napisano 27.10.2008 - 17:58
Jak lecąc w dółMariush, I zapewne ta chmura szybko zniknęła za horyzontem lecąc w dół??
![]()
Kael, pozdrówka.
Napisano 27.10.2008 - 18:43
Napisano 27.10.2008 - 20:21
Jeśli jest krótka, szybko zanikająca (gdy temperatura powietrza jest nieznacznie niższa od punktu rosy) to nie będzie zmieniać kształtu. A jej szybkość (tj. samolotu) jest jak najbardziej normalna.Sorki, ale ta Twoja smuga kondensacyjna nie zmienia kształtu i leci zbyt szybko, bo w kilka sekund, będąc powyżej drutów, była już poniżej, co widac na filmie.
Wtedy, gdy są rozświetlone blaskiem Słońca i dodatkowo kontrastują z ciemniejącym niebem. Poniżej masz przykład jasno świecącej, bardziej trwałej chmury kondensacyjnej:Od kiedy chmury tak mocno świecą?? Dla porównania są zwykłe chmury, które mają zupełnie inną barwę.
Mogłeś wybrać jeszcze bardziej niepodobne do tej omawianej.Tu masz przykład chmur kondensacyjnych.
http://www.grazingsh...04_05_smugi.htm
trochę się różnią.
Napisano 28.10.2008 - 08:56
Napisano 28.10.2008 - 12:49
Napisano 28.10.2008 - 17:28
Oczywiście, że dla Ciebie to wyjaśnienie nie jest przekonujące. W końcu Tobie zawsze w reakcji na moje posty zapala się czerwona kontrolka z napisem: "Pod żadnym pozorem nie zgadzać się z mariushem". Zdążyłem się już do tego przyzwyczaićA dla mnie nadal nie, bo nie widzę żadnego samolotu, to jedna rzecz. Ta kropka to może byc wszystko.
Jak daleko? Ile km?... a jak wiadomo, smuga znajdowała się bardzo daleko od punktu obserwacji
Jak szybko? Ile km/h?a pomimo tego pędziła względem drutów bardzo szybko
tu masz screen z filmu.
Ja nadal widzę znaczną różnicę.
Znowu zaczynasz prowokować i snuć swoje niezdrowe insynuacje.Dlaczego nie wypowiesz się na temat pozostałych filmów?? Bo co? Bo tam nie ma śladów samolotów, chmur kondensacyjnych itp.?? Najlepiej wybrac sobie film, który najłatwiej podważyc - i taaaa.. jestem z siebie zadowolony ! Obaliłem !
Napisano 28.10.2008 - 20:00
Napisano 30.10.2008 - 14:46
Napisano 01.11.2008 - 18:50
]Oczywiście, że dla Ciebie to wyjaśnienie nie jest przekonujące. W końcu Tobie zawsze w reakcji na moje posty zapala się czerwona kontrolka z napisem: "Pod żadnym pozorem nie zgadzać się z mariushem". Zdążyłem się już do tego przyzwyczaić
Jak daleko? Ile km?
Jak szybko? Ile km/h?
W ewentualnych szacunkach pamiętaj o uwzględnieniu bardzo dużego zbliżenia kamery zastosowanego w momencie mijania się smugi (tj. samolotu) z drutem.
Napisano 01.11.2008 - 21:16
A te podane "kilkaset kilometrów" to wynik jakiegoś konkretnego pomiaru, czy tylko wydaje-mi-się twórców tego "sensacyjnego" filmu? Jakby powiedziano, że obiekt być może leciał na wysokości kilku tysięcy kilometrów też byś uwierzył?kilkaset kilometrów od punktu obserwacji. Podano w wiadomościach
Właśnie ta odległośc plus widoczna prędkośc tej smugi nie daje mi spokoju.
Jakie tam znowu "tuż nad horyzontem"??? O czym Ty mówisz?Ten co nakręcił film oddalał i zbliżał a i tak było widac dośc szybkie przemieszczanie się względem drutów. Chmury kondensacyjne oddalające się w stronę horyzontu maleją, często znikają zanim zasłoni je ziemia, ale ta na upartego swoich rozmiarów nie zmieniała, nawet w chwili gdy była już tuż nad horyzontem poniżej drutów.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych