Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Nasz Dziennik": "Włatcy móch" to dzieło Szatana!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

Adventus.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ty wiesz ja nie wiem co jest w HP przeczytałam wszystkie tomy i jakoś nie wywarła na mnie szczególnie antychrześcijańskiego i innego "złego" wpływu. Więc się dziwie temu wszystkiemu co jest pisane o niej. Przyjemnie i luźno się zabiło dzięki niej czas na nudnych wykładach :D Moim zdaniem to co zarzuca się HP jest mocno przesadzone. I niestety nie generalizuje tylko patrze najbardziej obiektywnie jak mogę.... Kobieta miało pomysł, pomysł się sprzedał, zarobiła kasę stała się sławna. A do tego ma od was nawet darmową reklamę :D

wiesz ja nie czytałem książek o HP ale widziałem wszystkie filmy i nic antychrześcijańskiego też tam nie zauważyłem. Nawet jeśli byłoby tam coś takiego złego to i tak nie wywarło by to wpływu na czytelników i
widzów.
  • 0

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czytałem, oglądałem (mimo swojego wieku ;) ) i cały szum wokół HP jest dla mnie niezrozumiały.
Na siłę można sklecić taką teorię:
- Proza mająca za tło magię, mistycyzm, fantazję, fantasmagorie czyli przemieszanie świata fantazji z rzeczywistym, oddanym w sposób przekonująco realny.
- 0 (słownie: zero) odniesień do tej czy innej religii.
1 + 1 = 2
Czyli proza antychrześcijańska, bluźniercza, obrazoburcza, satanistyczna, propaganda pogaństwa, a wpiszcie sobie kolejne epitety.
Cóż, signum tempori ? Jak nie piejemy peanów to jesteśmy anty ?
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty wiesz ja nie wiem co jest w HP przeczytałam wszystkie tomy i jakoś nie wywarła na mnie szczególnie antychrześcijańskiego i innego "złego" wpływu. Więc się dziwie temu wszystkiemu co jest pisane o niej. Przyjemnie i luźno się zabiło dzięki niej czas na nudnych wykładach

Na wykładach... A zatem dzieckiem już nie jesteś (85 to rocznik?). Masz zatem już spory dystans do docierających do Ciebie treści, potrafisz się do nich krytycznie odnieść. Można zatem założyć, że traktujesz HP tylko jako niegroźną bajeczkę - to już pół biedy. Ale pomyśl teraz o dzieciakach i nastolatkach, dla których HP jest częścią życia. Światem, z którym nierzadko się utożsamiają i kierują się jego zasadami. Światem, w którym Potteromania zamienia się w zwykły fanatyzm. Światem wywracającym do góry nogami ich system wartości. Przesadzam? Poczytaj sobie niektóre strony młodych internautów, blogi, czy po prostu niektóre z ich wypowiedzi.

Zadam Ci na koniec pytanie osobiste, więc jeśli nie chcesz, nie musisz odpowiadać:
Jesteś chrześcijanką? Jeśli tak, to na czym polega Twoje chrześcijaństwo? Nie chodzi mi o jakiś elaborat. Krótko i zwięźle wystarczy.

wiesz ja nie czytałem książek o HP ale widziałem wszystkie filmy i nic antychrześcijańskiego też tam nie zauważyłem.

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo nie było odwróconych krzyży, bluźnienia przeciw Bogu i tym podobnych kwestii?
  • 0

tofic85.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Powiedz mi czy jako dziecko nie opowiadano, czytano a potem sam czytałeś bajek, gdzie magia jest częścią świata? Prawda jest taka, że w HP nie ma żadnej głębszej ideologi oprócz walki dobra ze złem. W żaden sposób nie atakuje ona religii chrześcijańskiej.

Światem, w którym Potteromania zamienia się w zwykły fanatyzm. Przesadzam? Poczytaj sobie niektóre strony młodych internautów, blogi, czy po prostu niektóre z ich wypowiedzi.

mówisz mi żebym sama nie generalizowała ale sam to właśnie robisz. Opierasz swoje twierdzenie tylko i wyłącznie na blogach i tych innych. Nie zapominaj jednak, że jest to zaledwie część dzieci nie wszystkie. I zaręczam Ci, że dzieci te wyrosną z tego. Ja będac dzieckiem też byłam zafascynowana magicznym światem....i jakoś z tego wyrosłam.

nie utożsamiam się z żadnym wyznaniem....mam takie poglądy jakie mam. Utożsamienie się jest dla mnie równoznaczne z narzuceniem sobie ograniczeń.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

mariush, jaka masz podstawę żeby zarzucać HP antychrześcijaństwo?

Jak ja byłem mały moją obsesją były Transformery, Gen. Deimos itp. i co w związku z tym?
  • 0

Adventus.
  • Tematów: 10
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Bo nie było odwróconych krzyży, bluźnienia przeciw Bogu i tym podobnych kwestii?

bo nie było nic antychrześcijańskiego :rotfl: :rotfl: :rotfl:
  • 0

CrAxMaN.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tyle mówi się tutaj w ostatnich postach o HP. Ortodoksi kk (m-in. Posacki i Tekieli) dokładają do tego jeszcze SW (Gwiezdne Wojny). Mariusz częściowo ma rację z tym, że kreowany przez młodych świat jest ważny. Jestem 33 letnim człowiekiem z racji wieku mam dystans do wspomnianych 'Włatców much' czy HP czy SW, pomimo, że lubię te 3 'zjawiska'. Jednakże wiem doskonale, że młodzi ludzie utożsamiają się z bohaterami książek czy filmów. Ja byłem wychowany w tzw. 'komunie' i wiem, że inaczej zachowywaliśmy się w szkole (to tak odnośnie Włatców), nie było palenia, picia czy ćpania. Wyrosłem w czasach kiedy jak dorosły złapał na paleniu było niezłe manto. Ja sam w obawie przed dorosłymi chowałem ćmika do kieszeni spodni, tak aż się poparzyłem. Teraz ?? chlanie + ćpanie + palenie to norma młodzieżowa :/
Tak więc nie mówcie mi, że filmy czy książki nie kreują częściowo rzeczywistości, wpływają dość często na jej zabarwienie!

Ważne jest żeby np. oglądając czy czytając zachować dystans i nie ulegać wpływom, z czym mają niestety problem ludzie młodzi :(
  • 0

tofic85.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

i taką role odcedzarki u dzieci mają mieć rodzice. I tak właśnie było i dawniej. w obecnych czasach tego brakuje.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Nawet jakby Harry był samym szatanem i walczył przeciw bogu najwspanialszemu kochającemu wszystkie żywe stworzenia, to i tak jedynymi winnymi zwichrowania psychiki dzieci byliby rodzice, których zadaniem jest te dzieci wychowywać, a nie zostawiać samopas. Swoja drogą wtedy nie byłaby to bajka dla dzieci.

Czy jak dzieci zobaczą "Oszukać Przeznaczenie" zamiast dobranocki, bo telewizja wtedy to puści, to będzie to wina twórców filmu?
  • 0

kleskus.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

IMO ten ksiądz się nieźle skompromitował pisząc takie bzdety... Jednak ta bajka ma tak niski poziom że wcale się mu nie dziwie ;)
  • 0

Lordofdragonss.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja to już nie wiem czy się śmiać czy płakać.....uwielbiam ten serial :D ale zdecydowanie nie jest on dla dzieci!! w życiu bym go nie pozwoliła oglądać własnym maluchom ( gdybym je miała ;) ) Zresztą ileż można tak czepiać się tego Harrego Pottera to już nawet nie wolno napisać książki dla dzieci pełnej magii i bajkowości jejuś. Nie wspomnę o jej czytaniu yh.....

Szukając w ten sposób można doczepić się do "Muminków", które nie chodzą do kościoła oraz czarownic występujących w bajkach, bo magia i temu podobne są atrybutami okultystów

oraz smerfów gdzie na tyle smerfów jest jedna smerfetka. Bajka promuje kazirodztwo....jak się już doszukiwać to i to pasuje...

W którym miejscu? Gdybyś znał się trochę na smerfach wiedział byś że one rodzą się inaczej niż my. I czegoś takiego jak kazirodztwo tam nie ma^^. Już prędzej można by je posądzić o gejostwo.

A Muminki? Patrzcie na Bukę! Wszak to szatan! No ludzie...
Denerwuje mnie że krytycy nie zapoznają się z tym co krytykują. Jak zobaczyłem kiedyś co o Pokemonach piszą w Niedzieli, to o mało sie ze śmiechu nie posikałem. Nikt z redakcji nie zauważył już że w Pokemonach chodzi także o przyjaźń i walkę ze złem. Pokemony to tylko walka, okultyzm i wiara w siły nadprzyrodzone.
  • 0

Flix.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A Muminki?

A Muminki są zboczone DOWÓD
  • 0

xenomorph_cat.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A Muminki?

A Muminki są zboczone DOWÓD

Ależ to jest.... złe O_o
(jak zwykle, rozbudowana wypowiedź)
I tego oni nie zauważyli, a czepiają się Harry'ego?
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Ponoć maja być nowe odcinki Smerfów i ma w nich być więcej Smerfetek :) I to nie jest offtop, ani trochę!
  • 0

tofic85.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

o hehe kto by pomyślał remake smerfów xD
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych