Napisano 26.11.2008 - 22:19
Napisano 26.11.2008 - 22:27
Napisano 26.11.2008 - 22:55
Tu nie chodzi tyle o jawne atakowanie, co o samą sprzeczność z duchem chrześcijaństwa.Prawda jest taka, że w HP nie ma żadnej głębszej ideologi oprócz walki dobra ze złem. W żaden sposób nie atakuje ona religii chrześcijańskiej.
Są tacy, którzy pastwią się nawet nad "Królewną Śnieżką", ale ja aż tak ortodoksyjny nie jestem.Powiedz mi czy jako dziecko nie opowiadano, czytano a potem sam czytałeś bajek, gdzie magia jest częścią świata?
Wyrosną, czy nie, faktem jest, że pewne wzorce zostają w pamięci. A czym młodsza osoba, tym łatwiej się w niej zagnieżdżają i niejednokrotnie nawet zupełnie nieświadomie wpływają na kształt charakteru, zachowania czy systemu wartości. Zaprzeczysz temu?I zaręczam Ci, że dzieci te wyrosną z tego.
A może właśnie o to właśnie chodzi, żebyś go nie podejrzewał. Byłoby to wyjątkowo chytre i inteligentne zagranie z jego strony.ee tam szatan jest inteligenty nie podejrzewam go ani o HP ani o WM.
Napisano 26.11.2008 - 23:51
To jedynie dobrze świadczy o autorce. Swoją droga po filmach mogę stwierdzić, że cała seria HP jest dla rosnących dzieci. Rosnących razem z bohaterami książki. I nie wiem czy ktokolwiek kiedykolwiek mówił, ze jest to książka tylko dla dzieci. Ja się wychowywałem na Simpsonach i Family Guy chociaż to już było pewnie koło dziesiątego roku życia.Po pierwsze w klasycznych baśniach zło, dobro i postacie je reprezentujące są wyraźnie zdefiniowane. W HP nie ma jasności co do intencji i orientacji moralnej bohaterów, wszystko jest tu zrelatywizowane. Wartość moralna każdego czynu jest zależna od multum okoliczności. Odbiorca jest konsekwentnie pozbawiany umiejętności rozróżniania dobra od zła. W rzeczywistości w HP nie ma dobrych bohaterów.
Po drugie w klasycznych bajkach magia ma charakter ogólnikowy, jest tłem zdarzeń. W HP jest przedstawiona bardzo precyzyjnie. Nawet bardzo złożone rytuały magiczne opisywane w HP to nie zwyczajne fantazje pisarki. To praktyki wzorowane na prawdziwych rytuałach spirytystycznych i neopogańskich (gł. wicca).
Napisano 27.11.2008 - 00:50
Napisano 27.11.2008 - 01:06
Napisano 27.11.2008 - 01:22
Jeżeli bajki są dla Was za mocne, to może przerzućcie się na Tytusa, Romka i A'Tomka. Telewizja jak widac działa jak alkohol - nie dla każdego.
Napisano 27.11.2008 - 01:24
Napisano 27.11.2008 - 01:50
Napisano 27.11.2008 - 04:38
Napisano 01.12.2008 - 14:04
A co do walki dobra ze złem.
Gdzie Ty w HP widzisz dobro? Dobro, a raczej "dobro" to tylko zrelatywizowana namiastka tej wartości. Coś jest "dobre", bo w danych okolicznościach uznane jest za dobre. Ktoś ci zrobił krzywdę, to będzie "dobrze", jeśli mu się w podobny sposób, a najlepiej z nawiązką odwdzięczysz. Ty mnie takim zaklęciem, to ja innym i tak w kółko. Wet za wet - tak to mniej więcej w HP wygląda. Faktycznie, bardzo chrześcijańskie.
HP to historia dorastającego chłopca Harrego, którego głównym motywem działania jest chęć zemsty na zabójcy swoich rodziców
Po pierwsze w klasycznych baśniach zło, dobro i postacie je reprezentujące są wyraźnie zdefiniowane. W HP nie ma jasności co do intencji i orientacji moralnej bohaterów, wszystko jest tu zrelatywizowane. Wartość moralna każdego czynu jest zależna od multum okoliczności. Odbiorca jest konsekwentnie pozbawiany umiejętności rozróżniania dobra od zła. W rzeczywistości w HP nie ma dobrych bohaterów.
Wyrosną, czy nie, faktem jest, że pewne wzorce zostają w pamięci. A czym młodsza osoba, tym łatwiej się w niej zagnieżdżają i niejednokrotnie nawet zupełnie nieświadomie wpływają na kształt charakteru, zachowania czy systemu wartości. Zaprzeczysz temu?
CYTAT(wieslawo)
ee tam szatan jest inteligenty nie podejrzewam go ani o HP ani o WM.
A może właśnie o to właśnie chodzi, żebyś go nie podejrzewał. Byłoby to wyjątkowo chytre i inteligentne zagranie z jego strony.
Napisano 01.12.2008 - 14:32
Napisano 01.12.2008 - 14:57
Napisano 01.12.2008 - 15:19
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych