Nie wiemy. Nikt Ci na to pytanie nie odpowie.to skąd wziął się Bóg? Znikąd?
Był od zawsze. Ale czy na pewno? Co znaczy to "zawsze"? Jest On niepojmowalny, jakakolwiek próba zdegradowania Go na ludzki poziom umysłu i rozumowania w niczym nie pomoże.
Napisano 07.11.2008 - 09:10
Zamiast wymijających odpowiedzi i umysłowej żonglerki proszę o konkrety, ale wierzący ich nie mają i zaraz powiedzą człowiekowi "ale dlatego to nazywamy "wiarą"" itd, a zresztą ten artykuł powinien być w Religii i Filozofii .Nie wiemy. Nikt Ci na to pytanie nie odpowie.to skąd wziął się Bóg? Znikąd?
Był od zawsze. Ale czy na pewno? Co znaczy to "zawsze"? Jest On niepojmowalny, jakakolwiek próba zdegradowania Go na ludzki poziom umysłu i rozumowania w niczym nie pomoże.
Napisano 07.11.2008 - 09:24
Na tym to polega, co ja poradzę. Nie zadowala Cię moja wypowiedź, trudno. Nie rozumiesz wiary, trudno. Ja nie potrafię zrozumieć Twojego światopoglądu, a Ty mojego.Zamiast wymijających odpowiedzi i umysłowej żonglerki proszę o konkrety, ale wierzący ich nie mają i zaraz powiedzą człowiekowi "ale dlatego to nazywamy "wiarą"" itd, a zresztą ten artykuł powinien być w Religii i Filozofii .
Ten awatar wyraża moje Ja.Mojo, tamten avatar był chyba lepszy, ale to tylko moje zdanie.
Napisano 07.11.2008 - 18:36
Napisano 07.11.2008 - 18:58
Napisano 07.11.2008 - 19:01
Wykazujesz się wyjątkową, rzadko spotykaną dziś ignorancją.Po pierwsze jestem ciekaw skąd w ogóle znacie taki termin jak "bóg"?
Tłumacząc Biblię dokonano największego oszustwa w naszej ludzkiej historii tłumacząc słowo "Elohim" na pojedyncze słowo "Bóg".
A że ktoś na forum swoje teorie dotyczące tłumaczeń tego słowa wysnuwa, to tylko jego sprawa.
Elohim znaczy ze staro hebrajskiego "Ci, którzy przybyli z nieba" a nie jakiś pojedynczy nieogarniony "bóg", więc to czym straszy tak KK to to samo jak kiedyś biednych ludzi straszono w Egipcie i innych takich.
Im bardziej prymitywny lud, tym bardziej wierzy w boskie siły, gdyż czegoś nie może zrozumieć, pojąć, objąć własnym rozumem.
Napisano 07.11.2008 - 19:19
Napisano 07.11.2008 - 19:27
Szacunek dla Google i Wikipedii, ja na starohebrajskim niespecjalnie się znamszacunek dla twojej wiedzy;]
Napisano 07.11.2008 - 20:09
"Na początku stworzył Bóg niebo i ziemię" - "Bereszit bara Elohim et haszszamaim weet haarec". Żeby było "stworzyli", "bara" należałoby zamienić na "beru" lub "baru" (nie wiem dokładnie która forma jest poprawna).
Przypuszczam, że początkowo Elohim rzeczywiście oznaczało wielu bogów, a z czasem ta wiara przekształciła się w monoteizm, a pozostałością politeizmu jest mówienie o bogu jako o jednej istocie, ale w liczbie mnogiej, jak do króla: "Wasza wysokość", nie "Twoja wysokość"
No to tym też byś potwierdził to co ja mówię.Napisałem już, że "elohim" jest albo pozostałością dawnej religii politeistycznej Hebrajczyków (...)
I pięć razy możesz to pisać, nic tym nie zmieniasz, tylko potwierdzasz mnogość "bogów". Nic nie pisałem o żadnej federacji kosmicznej, jak chcesz to się cofnij i poczytaj moje posty.Piszę to już drugi raz. Tego posta zapewne też olejesz i dalej będziesz głosić, że Elohim to z całą pewnością federacja kosmiczna.
Napisano 07.11.2008 - 22:37
Nie nawet jeśli nie oznacza, tylko po prostu nie oznacza.No sam twierdzisz, że Elohim to liczba mnoga, nawet jeśli nie oznacza "tych, którzy przybyli z nieba" to oznacza "bogów".
A czego nie dałoby się sprowadzić do liczby pojedynczej? To chyba nie jest wielki problem. Chyba nie bardzo rozumiesz gramatyczna strukturę zdania - liczba mnoga jest w podmiocie, ale w orzeczeniu jest liczba pojedyncza. Ten tekst w dosłownym przekładzie brzmi "Na początku bogowie stworzył niebo i ziemię" - więc zdanie jest w liczbie pojedynczej, bo jego orzeczenie jest w liczbie pojedynczej. W tej samej Księdze Rodzaju występuje termin 'Jahwe Elohim' - Jahwe jest imieniem własnym, więc logika nakazuje tłumaczyć jako "Jahwe bóg', tak jak logika nakazywałaby mówić 'pan Jan', a nie 'panowie Jan'. Cała koncepcja religijna ST takiego, jakim został zapisany jest monoteistyczna.A bawienie się w te słówka i słóweczka nie ma sensu, liczba mnoga była i tyle. Pełno w Biblii tych "mnogości" bogów, nie ma nad czym się tu rozwodzić., a co się dało sprowadzić do liczby pojedynczej "bóg" to sprowadzili, reszta tak pozostała.
Napisano 07.11.2008 - 22:39
No sam twierdzisz, że Elohim to liczba mnoga, nawet jeśli nie oznacza "tych, którzy przybyli z nieba" to oznacza "bogów".
A bawienie się w te słówka i słóweczka nie ma sensu, liczba mnoga była i tyle. Pełno w Biblii tych "mnogości" bogów, nie ma nad czym się tu rozwodzić., a co się dało sprowadzić do liczby pojedynczej "bóg" to sprowadzili, reszta tak pozostała. Wystarczy poczytać Biblię.
Napisano 08.11.2008 - 00:08
Najprawdopodobniej pierwotnymi bogami hebrajskimi byli Adonai (Pan, ten dobry), Jahwe (ten, który jest - ten zły), Satan (początkowo Satanael, po wygnaniu utracił końcówkę -el oznaczającą "boski", upadły syn Adonaia, który opiekował się światem podziemnym), może jeszcze gdzieś zabłąkał się taki Baal, czy jeszcze inny bóg... czy oni wszyscy byli kosmitami?
W Biblii Jahwe i Adonai wymieniani są z osobna. Jahwe jest tym, który karze, tym który każe ścinać łby niewiernych i poić konie krwią ich dzieci, zaś Adonai jest tym dobrym, miłosiernym bogiem, który troszczy się o ludzi. Świat zalał Jahwe, ale to Adonai kazał Noemu zbudować arkę.
(wikipedia.org)Adonai lub Adonaj (w hebr. אדני; liczba mnoga od אדנ, adon - "pan"). Tytuł Boga Jahwe oddawany w przekładach jako Pan lub [Wszechwładny] Pan. W hebrajskim Starym Testamencie pojawia się 306 razy oraz w 134 miejscach wskazanych przez masoretów, gdzie przepisywacze soferowie zastąpili tym tytułem imię JHWH. Według The International Standard Bible Encyclopedia z 1986 roku "forma ta podkreśla, że Jahwe jako 'Pan' ma moc i suwerenną władzę".
Tytułem tym najczęściej posługiwali się starotestamentowi prorocy, zwłaszcza Ezechiel. Najczęściej używano go w zwrocie Adonai Jahwe, czyli Pan Jahwe (w starszych przekładach Pan Bóg). 16 razy pojawia się zwrot Adonai Jahwe sewaot, czyli Pan Jahwe Zastępów (przede wszystkim w księgach Izajasza i Jeremiasza).
Gdy judaizm zabronił wymawiać imienia Bożego Jahwe, podczas czytania na głos żydzi w miejscu, gdzie napotykali tetragram czytali Adonai. Zwyczaj ten funkcjonuje w judaizmie tradycyjnym do dziś. Dał on też początek zastępowaniu w przekładach Biblii hebrajskiej imienia "Jahwe" tytułem "Pan" (gr. Kyrios, łac. Dominus, ang. Lord). W niektórych katolickich przekładach Biblii (J. Eck, Wujek) w księdze Wyjścia 6,3 występuje wyraz Adonai jako substytut imienia Jahwe.
Od semickiego wyrazu Adonai pochodzi nazwa greckiego boga Adonisa, która dostała się do Grecji z Fenicji poprzez Syrię.
Napisano 08.11.2008 - 02:01
A tak między nami - jaka jest Twoja znajomośc kultury Sumerów, Biblii i Koranu?Odnoszę się do Biblii, bo jest najbardziej znana.
To samo znajdziesz w Koranie, a szczególnie w kulturze sumeryjskiej, tam to masz czarno na białym, bez zbytnich przeróbek monoteistycznych.
Napisano 08.11.2008 - 02:23
No właśnie. A ja uważam że kłamiesz i Elohim nie istnieli, a kosmitą który stworzył ludzkość był Thor z planety Asgard!Odnoszę się do Biblii, bo jest najbardziej znana.
Dziwne to by było, gdyby nie było podobieństwa. Nie uważasz, że Mezopotamia i Izrael leżą dość blisko siebie?Użytkownik dj_cinex pisał nawet w którymś z tematów o tym, że w przekazach sumeryjskich jest niemal wszystko to samo co w Biblii.
Przez bogów, którzy sami najpierw tworzą się sami z niczego. Jak to było w jednym z tekstów z mitologii egipskiej: "Ja jestem tym, który stał się jako bóg Re, i wszystko co się stało potem, stało się po tym, jak ja się stałem".Tylko, że jest taka różnica, że tam ludzie są stworzeni przez mnogich bogów przybywających z nieba, a nie przez niewidzialną i nieopisywalną siłę.
Zaiste prawda twa oświetliła mroki serca mego.A Jahwe jest imieniem głównego przedstawiciela Elohim, nie żadnego boga.
Czyli jeśli ktoś myśli podobnie do ciebie, albo jeśli ktoś napisał coś, co możesz łatwo obalić.Staram się odpisywać kiedy widzę, że ktoś cokolwiek sensownie myśli, a nie będę na każdy nowy, dziwny wywód wypracowania pisał, szkoda klawiatury.
Napisano 08.11.2008 - 05:12
OK, a skąd masz takie info?A ja uważam że kłamiesz i Elohim nie istnieli, a kosmitą który stworzył ludzkość był Thor z planety Asgard!
"Bogowie"jak to ich niesłusznie nazywasz nie tworzą się sami z niczego, zostali stworzeni przez innych, w taki sam sposób jak my przez nich. itdPrzez bogów, którzy sami najpierw tworzą się sami z niczego.
Niestety jego dowodu tożsamości ze zdjęciem nie posiadam.Zaiste prawda twa oświetliła mroki serca mego.
Masz jakieś argumenty poza "to prawda i już"?
Otworzyłeś chociaż Biblię, podczas tego szukania? Jestem pewny w 100%, że nie.A tak między nami - jaka jest Twoja znajomośc kultury Sumerów, Biblii i Koranu?
Powtarzam moje pytanie - czy mógłbyś wskazać w Biblii miejsca, w których tak pełno "mnogości" bogów, ba jakos nie moge znaleźć?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych