Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
359 odpowiedzi w tym temacie

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A bo jak czytam różne wypowiedzi, to czasami naprawdę się zastanawiam, czy to na poważnie, czy żart, czy ironia... Przyznam, że ta wypowiedź Londona mnie wcale nie zaskoczyła. Widziałem już przeróżne oszołomstwo.
W pierwszym momencie byłem pewien, że to na powaznie.. dopiero po chwili do mnie dotarło, że ironizuje.
Ale mogę podejrzewać, że będą tacy, którzy do takiego wniosku nie dojdą i będzie rzeź znowu. Dlatego mozna by dodać coś, co jednoznacznie ironię podkreśli. We wszystkich mediach pisanych brakuje intonacji niestety i czasami same zapisane słowa mogą być bardzo mylące w stosunku do intencji.
  • 0

Ringëril.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Może dać do myślenia.

Użytkownik Ringëril edytował ten post 22.02.2009 - 11:49

• 0

Santeri.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie jestem moze historykiem (blizej mi do histeryka) ale cos wam ludziowie mili moi napiszę.

W starożytnym Rzymie niechciane dzieci wyrzucano na śmietnik (przy czym rzadko kto je ratował).
Sparta-tutaj ułomne i słabe niemowleta leciały w dół ze skały.
Nieco bardziej współczesny Paryż-w pewnym okresie egzystencji miasta istaniał urząd "Zbieracza dzieci"

O dzieciach składanych w ofierze, wrzucanych w koszyku do rzeki i innych tego typu sposobach nawet nie wspominam. Oczywiście były także dość prymitywne formy dzisiejszego chaotycznego aktu aborcji.

Pozbywanie się niechcianych potomków to nie wymysł dzisiejszej cywilizacji śmierci. Róznica jest taka że my możemy się ich pozbyć w sposób szybszy i cóż...bardziej cywilizowany.

Nie popieram jednak pełnego prawa do aborcji. Jest antykoncepcja, są kalendarzyki, różne podwiązania jajowodów - naprawdę jeśli nie chce się mieć dziecka jest w czym wybierać.

Jednak w pewnych wypadkach aborcja powinna być nie tyle możliwa co wskazana.

Czy plemnik i komórka jajowa to już "pół człowiek" i używanie kondomów to zbrodnia przeciwko ludzkości?

Właściwie sama myśl "Bym po ten tego z Baśką" moze być uznana za czlowieka. Więc jeśli autor myśli jednak ją porzuci i nie wprowadzi w czyn to tak jakby zabił człowiek. Parszywy morderca...
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja tylko w odpowiedzi na film dodam ten link, zachęcam do czytania.
5 mln dzieci na Świecie umiera rocznie z głodu.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I co w związku z tym?

... zabijmy je zatem, zanim się urodzą?
O to Ci chodzi? Przybliż mi proszę, do jakiej konkluzji zmierzasz...
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie do takiej, bronimy nienarodzonych a zabijamy juz narodzonych.Uważam że nikt nie powinien nam ograniczać prawa do aborcji.
Pojąć nie mogę jak możemy walczyć o życie dla nienarodzonych jak nie potrafimy się o nie zatroszczyć jak już są wśród nas.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokładnie do takiej, bronimy nienarodzonych a zabijamy juz narodzonych.Uważam że nikt nie powinien nam ograniczać prawa do aborcji. Pojąć nie mogę jak możemy walczyć o życie dla nienarodzonych jak nie potrafimy się o nie zatroszczyć jak już są wśród nas.

Czy ja dobrze Cię rozumiem???
Zatem uważasz, iż skoro i tak z ochroną życia ludzkiego jest źle, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozwolić na to, aby było jeszcze gorzej. Umieraniem dzieci z głodu próbujesz usprawiedliwiać aborcję? Przynajmniej tak mi to na razie wygląda...
  • 0

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I co w związku z tym?

... zabijmy je zatem, zanim się urodzą?
O to Ci chodzi? Przybliż mi proszę, do jakiej konkluzji zmierzasz...

Wiele osób już wspominało, "dziwni" ludzie wojują o los nieświadomych, podczas gdy dziesiątki tysięcy świadomych pozostają bez wsparcia. Chęć narzucenia komuś swoich zasad, staranie się o rozgłos - tylko tego typu argumenty przychodzą mi na myśl gdy próbuję wytłumaczyć dlaczego ludzie przeciwni aborcji starają się decydować za całą ludzkość.

Jeśli uważasz się za szlachetną postać ratującą ludziom życie, to postaraj się aby liczba 5 mln ofiar spadła. Oczywiście łatwiej jest krzyczeć i nic nie robić, tak to działa: ludzie walczą przeciwko aborcji, po czym sądzą że dzięki ich wspaniałości zachowało się choćby jedno istnienie - to proste, nic nie robisz a czujesz się jak Matka Teresa :rotfl: . Dlaczego nie dokonasz czegoś ambitniejszego - ocalenia świadomych istnień? Dlatego, iż w tym przypadku sama praca otworu gębowego nie wystarczy?

Nie jestem za aborcją, naprawdę obojętne mi jest co poczynią inni. Nie próbuję natomiast zmusić innych do głoszenia swoich poglądów oraz nie oczekuję uznania.

Czy ja dobrze Cię rozumiem???
Zatem uważasz, iż skoro i tak z ochroną życia ludzkiego jest źle, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozwolić na to, aby było jeszcze gorzej. Umieraniem dzieci z głodu próbujesz usprawiedliwiać aborcję? Przynajmniej tak mi to na razie wygląda...

Usprawiedliwiać? Wyrażę to w najprostszy sposób jaki jest dostępny:
1. Zwolennicy aborcji próbują zmusić całą ludzkość do kierowania się swoimi przekonaniami.
2. Działania tychże postaci wydają się być pokazowymi manewrami "spójrz jaki jestem świetny dbam o innych".
3. Wg. mnie lepszym rozwiązaniem jest zakończyć cierpienia zanim wogóle się rozpoczną. Istota [jeśli można ją w ten sposób nazwać] jest nieświadoma. Wolałbym umrzeć nienarodzony niż znosić męki ginąc jedną z najgorszych jeśli nie najgorszą śmiercią [głód]. Przy odrobinie szczęścia, gdybym się narodził nie w Afryce, lecz np. w wysokorozwiniętej [ :rotfl: ] Polsce, to po za spędzeniem dzieciństwa w patologicznym otoczeniu [dom dziecka lub rodzice niedojrzali do wychowywania potomstwa, zniewoleni używkami, stosujący przemoc itd.] byłoby całkiem ok. Służby niosące pomoc?! - Ich praca jest bardzo nieudolna. Pomagają jedynie najgłośniej wołającym o pomoc. Chcecie przykład? Małżeństwo będące rodziną zastępczą dla 2 chłopców dostają 3k [po 1,5k na głowę] za wychowywanie dzieci. Kontrastowo dziesięcioosobowa rodzinka klepie biedę i nikt nie pofatyguje się wesprzeć ich choćby produktami żywnościowymi - takie są fakty.
  • 0

Santeri.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Asieńka

Dzieci głodują to fakt. Ale zwykle zły los chcę że na miejsce wymuszonej głodowki wybierają taki region gdzie o aborcje jest jeszcze ciężej niż o kromkę razowego...
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli uważasz się za szlachetną postać ratującą ludziom życie, to postaraj się aby liczba 5 mln ofiar spadła. Oczywiście łatwiej jest krzyczeć i nic nie robić, tak to działa: ludzie walczą przeciwko aborcji, po czym sądzą że dzięki ich wspaniałości zachowało się choćby jedno istnienie - to proste, nic nie robisz a czujesz się jak Matka Teresa. Dlaczego nie dokonasz czegoś ambitniejszego - ocalenia świadomych istnień? Dlatego, iż w tym przypadku sama praca otworu gębowego nie wystarczy?

Nie powiem, żebym w jakiś bardziej bezpośredni sposób przyczyniał się do zmniejszenia liczby głodujących dzieci. Jednakże staram się żyć w taki sposób, aby tym, którzy spotykam na swojej drodze oraz tym, którzy na co dzień mnie otaczają żyło się lepiej.
  • 0

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie powiem, żebym w jakiś bardziej bezpośredni sposób przyczyniał się do zmniejszenia liczby głodujących dzieci. Jednakże staram się żyć w taki sposób, aby tym, którzy spotykam na swojej drodze oraz tym, którzy na co dzień mnie otaczają żyło się lepiej.

Być może wyraziłem moje zdanie zbyt agresywnie. Powyższych słów nie kwestionuję, naprawdę wierzę że dokładnie tak jest. Czasem życie zmusza do podejmowania trudnych wyborów, czasem wydawać by się mogło najszlachetniejszy dar - życie, może okazać się przekleństwem. Jeśli ktoś chce ocalić nienarodzonych, to powinien konsekwentnie przez następne 18 lat z nie mniejszą intensywnością dbać o warunki ich życia.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie to chodzi mi o to, że głównym obrońcą życia nienarodzonego jest KK bynajmniej u nas w kraju i ostatnio w Europie. Jak wiemy to KK ma wiele swoich misji w krajach trzeciego świata i pomaga ludziom w drodze do Boga i życia wiecznego. Tam gdzie bieda zawsze dużo dzieci nie mówi się tym ludziom o tym jak zapobiegać ciąży. Może dla nas lokalnie Aborcja, a raczej zakaz jej stosowania nie stanowi tak wielkiego problemu tak zacofanie i ciemnota ludów Afryki i południowej Azji są kolebką dla KK. Jak o zakazie aborcji w Europie i świecie mówi i robi się dużo tak już o głodzie KK zdecydowanie mniej ma do powiedzenia. Problem głodu jednak nie dotyczy tylko krajów III Świata, ale również nas Polaków i tu duży ukłon w stronę Akcji Pajacyk, choć to i tak kropla w morzu potrzeb. Kiedy przyjdzie moment że będziemy w stanie zagwarantować dzieciom u nas w kraju dobrobyt wówczas może i mowa o aborcji będzie niepotrzebna. Odpowiednia edukacja w kierunku zapobiegania ciąży i pełen żołądek wiele zmienia.
Najważniejsze dla mnie jest to by chronić to życie , które już jest wśród nas i pozwolić ludziom na godne go przetrwanie.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś chce ocalić nienarodzonych, to powinien konsekwentnie przez następne 18 lat z nie mniejszą intensywnością dbać o warunki ich życia.

I do tego powinniśmy dążyć. Nie w drugą stronę, czyniąc z aborcji metodę na walkę ze społecznymi problemami. To w szerszej perspektywie niczego dobrego nie przyniesie - a już na pewno nie nauczy nas szacunku dla wartości jaką jest ludzkie życie.

Edit:
I dlatego też z tym poniżej zgodzić się nie mogę:

Kiedy przyjdzie moment że będziemy w stanie zagwarantować dzieciom u nas w kraju dobrobyt wówczas może i mowa o aborcji będzie niepotrzebna.

• 0

leonardo49.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

15 - 30 kwietnia 2009 r.

Najważniejsze wiadomości:

Prawo do śmierci - dla wszystkich

Zwolennik eutanazji i założyciel stowarzyszenia Dignitas, Szwajcar Ludwig Minelli, jak dotąd „pomagał” umrzeć chorym. Teraz chce uśmiercić zdrową kobietę. Minelli zapowiedział (w wywiadzie dla Radia BBC), że zamierza pomóc kanadyjskiemu małżeństwu we wspólnej śmierci. 80-letni mąż choruje na raka i jest już w fazie terminalnej. Jego 70-letnia żona jest zupełnie zdrowa, ale zrozpaczona i chce umrzeć wraz z mężem, bo nie wyobraża sobie życia bez niego. „Ona nie jest chora. Jeśli jej mąż umrze, to chce jednak odejść razem z nim. My jej w tym pomożemy”. Według Minelli’ego śmierć na życzenie powinna być dostępna dla każdego. Kontrowersyjny prawnik uważa, że człowiek zdolny do świadomego i samodzielnego podjęcia decyzji o własnej śmierci powinien móc skorzystać z pomocy w samobójstwie. „To cudowna szansa dana człowiekowi. Samobójstwo pozwala uciec z sytuacji bez wyjścia”. Minelli dodał jeszcze, że samobójstwa odciążają służbę zdrowia, bo skraca się czas leczenia chorych. „To dobre dla służby zdrowia i podatników”. [Za: „Rzeczpospolita” (A.R.) – 04.04.2009 r.]

Europa w cieniu śmieci. Eutanazja dla dzieci?

W Belgii zwolennicy prawa do eutanazji chcą jego rozszerzenia na osoby „zmęczone życiem” i nieuleczalnie chore dzieci. Jak dotąd, osoba zdecydowana na eutanazję musi być dorosła, w pełni władz umysłowych, o śmierć ma prosić wielokrotnie i dobrowolnie. Musi to być „sytuacja medyczna bez wyjścia”. Tymczasem szef belgijskiej komisji ds. eutanazji uważa, że w najbliższym czasie należy rozszerzyć krąg osób, wobec których można stosować eutanazję. Np. wszyscy starsi - gorzej widzą, gorzej słyszą, mają problemy z mową, są zależni od innych. „Zespół dolegliwości wynikających z podeszłego wieku może prowadzić do stałego i niedającego się zaakceptować cierpienia”. Dlatego - według niego - prawo powinno być zmienione w taki sposób, by umożliwić eutanazję ludziom w podeszłym wieku, którzy są zmęczeni życiem. Media opublikowały wyniki anonimowych badań przeprowadzonych w pięciu z siedmiu placówek intensywnej opieki pediatrycznej. Dziewięć na dziesięć pielęgniarek opowiada się za zalegalizowaniem eutanazji dla dzieci i młodzieży. W praktyce eutanazja pediatryczna i tak jest wykonywana. Pielęgniarki z pięciu badanych placówek w ciągu ostatnich dwóch lat asystowały przy śmierci 76 dzieci. W większości przypadków była to tzw. eutanazja bierna, czyli uśmiercenie przez zaniechanie pomocy - pacjentom przestano podawać środki utrzymujące przy życiu. Ale w ponad jednej trzeciej przypadków doszło do eutanazji czynnej, czyli podjęto działanie, które spowodowało śmierć małoletniego pacjenta. [Za: „Rzeczpospolita” (A.S.) – 26.03.2009 r.]

Metoda małych kroków

Deputowani stanu Kansas (USA) przyjęli projekt nowelizacji ustawy o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Poprawka dotyczy wprowadzenia częściowych restrykcji w odniesieniu do aborcji wykonywanych w zaawansowanej ciąży. Nowe prawo wprowadzi wymóg sporządzenia przez lekarza przerywającego zaawansowaną ciążę, szczegółowego raportu dotyczącego medycznych przyczyn, z powodu których dokonano aborcji. Raport ma być przekazany do Kansas Department of Health and Environment (stanowy departament zdrowia). Nowelizacja została oprotestowana przez zwolenników aborcji. Wśród nich był George Tiller, właściciel kliniki aborcyjnej w Wichita (największe miasto stanu Kansas), która specjalizuje się w przerywaniu wysoko zaawansowanej ciąży. Krytycy nowelizacji podnosili, że obowiązek przygotowania raportu to „niepotrzebne restrykcje nałożone na lekarzy”.[Za: KansasCity.com – 03.04.2009 r. via SPUC – 08.04.2009 r.]

Wnuki za wszelką cenę

W jednym ze szpitali w Dallas (stan Teksas, USA), matka kazała pobrać od zmarłego syna komórki rozrodcze i ma nadzieję, że znajdzie dziewczynę, która zgodzi się począć in vitro jej wnuki, podobne do utraconego syna. Etycy bardzo szybko uznali sprawę za kontrowersyjną i postawili wiele pytań o intencje, które kierują postępowaniem kobiety. Wielu z nich obawia się, że potencjalne potomstwo to tzw. „dzieci zastępcze”, czyli takie, które mają zastąpić zmarłe dziecko, zakryć smutek po tamtym, pocieszyć, pomóc zapomnieć. Kobieta wystąpiła do sądu o zgodę na pobranie gamet syna. Sąd wydał zgodę i nakazał utrzymywać ciało zmarłego chłopaka w niskiej temperaturze do czasu, aż lekarze-specjaliści pobiorą jego komórki rozrodcze. [Za: LifeNews.com – 14.04.2009 r.]

Co piąte dziecko rodzi się poza małżeństwem

Już co piąte dziecko w Polsce rodzi się poza związkiem małżeńskim. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego nieślubnych dzieci jest obecnie pięć razy więcej niż przed 30. laty. Dzietność pozamałżeńska szczególnie szybko zaczęła rosnąć w latach 90-tych. Na początku tej dekady ze związków pozamałżeńskich rodziło się ok. 6 – 7 proc. dzieci, a na przełomie wieków już 17 – 20 proc. Odsetek ten jest zdecydowanie wyższy w miastach – w 2007 r. wynosił 22 proc., na wsi – nieco ponad 15 proc. "Minęły już czasy, gdy ślub oznaczał automatycznie dzieci i na odwrót. Te pojęcia przestały się ze sobą łączyć" - tłumaczy występowanie zjawiska rosnącej liczby urodzeń pozamałżeńskich prof. Mirosława Marody, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego. [Za: PAP (msu), Onet - 20.04.2009 r.]

Wściekli z powodu prawdy

Hiszpańska organizacja gejowska złożyła do prokuratora generalnego oficjalną skargę na „publiczny akt homofobii”, którego „dokonała” profesor bioetyki określając aktywność homoseksualną jako perwersję seksualną, a orientację homoseksualną jako zaburzenie umysłowe. Profesor Gloria M. Tomas z Catholic University of Murcia (Katolicki Uniwersytet w Murcji), podczas wykładu wygłaszanego na konferencji naukowej stwierdziła, że zachowania homoseksualne są ze swej istoty poważnym zaburzeniem, a homoseksualizm został usunięty z listy chorób psychicznych i zaburzeń zachowania z przyczyn ideologicznych. Organizacja o nazwie COLEGAS, broniąca „praw” gejów, lesbijek, biseksualistów i transseksualistów, złożyła do prokuratury generalnej zawiadomienie o przestępstwie „nietolerancji i homofobii”. Przewodniczący COLEDAS żąda od prokuratury „pilnego nakazu terapii psychologicznej dla prof. Tomas”, dzięki czemu będzie ona mogła „wyzwolić się ze swoich lęków i obsesji” w odniesieniu do homoseksualistów. [Za: LifeSiteNews.com – 14.04.2009 r.]

Dziecko poczęte w laboratorium jest naznaczone

O. Wojciech Giertych, dominikanin, Teolog Domu Papieskiego, w artykule opublikowanym na łamach watykańskiego dziennika "L'Osservatore Romano" nazwał klonowanie ludzi "obrzydliwym biologicznym niewolnictwem". Znaczą część artykułu poświęcona została bezpośrednim i pośrednim konsekwencjom klonowania ludzi. O. Giertych napisał: „(…) klon będąc przedmiotem formy biologicznego niewolnictwa będzie na stałe naznaczony przez fundamentalną zależność od preferencji swego autora". Otóż dziecko powołane do życia w sposób sztuczny, nie dla dobra jego samego, ale tylko po to, by usatysfakcjonować potrzeby czy aspiracje swych "producentów" będzie zawsze naznaczone przez to niewolnictwo. Polski dominikanin stwierdził: „Jeśli okaże się, że rezultat klonowania człowieka jest w jakiejś mierze uszkodzony, skłonność mentalna będąca u podstaw tego przejawu manipulacji jest taka, że doprowadzi do uznania uszkodzonego klonu nie za dziecko, które należy przyjąć i kochać niezależnie od jego słabości, lecz za nieudany rezultat technologicznego eksperymentu, który można wyeliminować ponieważ nie osiągnęło spodziewanego standardu”. [Za: PAP, Onet - 18.04.2009 r.]

Selekcja zarodków – „nowy sposób” na raka

Hiszpańskie władze medyczne wydały zgodę na selekcję zarodków poczętych in vitro, by wyeliminować ryzyko rozwoju choroby nowotworowej u dzieci, które się urodzą. Hiszpania jest drugim po Wielkiej Brytanii krajem, gdzie dopuszczono tę formę eugeniki. Comisión Nacional de Reproducción Asistida (krajowa komisja ds. reprodukcji wspomaganej) zgodziła się na zastosowanie diagnozy przedimplantacyjną w wypadku dwóch par. U potomstwa jednej pary chodziło o wyeliminowanie ryzyka raka piersi, u drugiej - o uniknięcie ryzyka raka tarczycy. Zezwolono na selekcję zarodków, by uniknąć prawdopodobieństwa wystąpienia choroby. Polityka wydawania zgody na diagnostykę przedimplantacyjną jest coraz bardziej liberalna. Jeszcze niedawno lekarze diagnozowali zarodki „tylko” w celu wykrycia takich chorób dziedzicznych jak mukowiscydoza czy choroba Huntingtona. W odróżnieniu od tych dwóch chorób, które występują już u noworodków, nowotwór piersi ujawnia się w późniejszych latach życia i na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczony. [Za: PAP, Onet - 22.04.2009 r.]

Najpiękniejsza contra gej

Carrie Prejean powiedziała, co naprawdę myśli i straciła przez to szansę na koronę najpiękniejszej Amerykanki. Udzieliła „niepoprawnej” odpowiedzi na pytanie jednego z jurorów, homoseksualisty Pereza Hiltona. Carrie była faworytką tegorocznych wyborów Miss USA, które odbywały się w Las Vegas w Kalifornii. Odpadła, ponieważ udzieliła „złej” odpowiedzi na pytanie, co sądzi o małżeństwach osób tej samej płci. Carrie odpowiedziała: „Uważam, że małżeństwo tworzą mężczyzna i kobieta. Tak mnie wychowano i tak uważa się w mojej rodzinie. Nie chcę nikogo urazić”. Urażony gej zablokował kandydaturę Miss Kalifornii.[Za: „Rzeczpospolita”, „Super Expess” – 22.04.2009 r.]
Zawsze warto odwiedzić: http://www.hli.org.pl
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

15 - 30 kwietnia 2009 r.

Najważniejsze wiadomości:

Prawo do śmierci - dla wszystkich

Zwolennik eutanazji i założyciel stowarzyszenia Dignitas, Szwajcar Ludwig Minelli, jak dotąd „pomagał” umrzeć chorym. Teraz chce uśmiercić zdrową kobietę. Minelli zapowiedział (w wywiadzie dla Radia BBC), że zamierza pomóc kanadyjskiemu małżeństwu we wspólnej śmierci. 80-letni mąż choruje na raka i jest już w fazie terminalnej. Jego 70-letnia żona jest zupełnie zdrowa, ale zrozpaczona i chce umrzeć wraz z mężem, bo nie wyobraża sobie życia bez niego. „Ona nie jest chora. Jeśli jej mąż umrze, to chce jednak odejść razem z nim. My jej w tym pomożemy”. Według Minelli’ego śmierć na życzenie powinna być dostępna dla każdego. Kontrowersyjny prawnik uważa, że człowiek zdolny do świadomego i samodzielnego podjęcia decyzji o własnej śmierci powinien móc skorzystać z pomocy w samobójstwie. „To cudowna szansa dana człowiekowi. Samobójstwo pozwala uciec z sytuacji bez wyjścia”. Minelli dodał jeszcze, że samobójstwa odciążają służbę zdrowia, bo skraca się czas leczenia chorych. „To dobre dla służby zdrowia i podatników”. [Za: „Rzeczpospolita” (A.R.) – 04.04.2009 r.]

Europa w cieniu śmieci. Eutanazja dla dzieci?

W Belgii zwolennicy prawa do eutanazji chcą jego rozszerzenia na osoby „zmęczone życiem” i nieuleczalnie chore dzieci. Jak dotąd, osoba zdecydowana na eutanazję musi być dorosła, w pełni władz umysłowych, o śmierć ma prosić wielokrotnie i dobrowolnie. Musi to być „sytuacja medyczna bez wyjścia”. Tymczasem szef belgijskiej komisji ds. eutanazji uważa, że w najbliższym czasie należy rozszerzyć krąg osób, wobec których można stosować eutanazję. Np. wszyscy starsi - gorzej widzą, gorzej słyszą, mają problemy z mową, są zależni od innych. „Zespół dolegliwości wynikających z podeszłego wieku może prowadzić do stałego i niedającego się zaakceptować cierpienia”. Dlatego - według niego - prawo powinno być zmienione w taki sposób, by umożliwić eutanazję ludziom w podeszłym wieku, którzy są zmęczeni życiem. Media opublikowały wyniki anonimowych badań przeprowadzonych w pięciu z siedmiu placówek intensywnej opieki pediatrycznej. Dziewięć na dziesięć pielęgniarek opowiada się za zalegalizowaniem eutanazji dla dzieci i młodzieży. W praktyce eutanazja pediatryczna i tak jest wykonywana. Pielęgniarki z pięciu badanych placówek w ciągu ostatnich dwóch lat asystowały przy śmierci 76 dzieci. W większości przypadków była to tzw. eutanazja bierna, czyli uśmiercenie przez zaniechanie pomocy - pacjentom przestano podawać środki utrzymujące przy życiu. Ale w ponad jednej trzeciej przypadków doszło do eutanazji czynnej, czyli podjęto działanie, które spowodowało śmierć małoletniego pacjenta. [Za: „Rzeczpospolita” (A.S.) – 26.03.2009 r.]

Metoda małych kroków

Deputowani stanu Kansas (USA) przyjęli projekt nowelizacji ustawy o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Poprawka dotyczy wprowadzenia częściowych restrykcji w odniesieniu do aborcji wykonywanych w zaawansowanej ciąży. Nowe prawo wprowadzi wymóg sporządzenia przez lekarza przerywającego zaawansowaną ciążę, szczegółowego raportu dotyczącego medycznych przyczyn, z powodu których dokonano aborcji. Raport ma być przekazany do Kansas Department of Health and Environment (stanowy departament zdrowia). Nowelizacja została oprotestowana przez zwolenników aborcji. Wśród nich był George Tiller, właściciel kliniki aborcyjnej w Wichita (największe miasto stanu Kansas), która specjalizuje się w przerywaniu wysoko zaawansowanej ciąży. Krytycy nowelizacji podnosili, że obowiązek przygotowania raportu to „niepotrzebne restrykcje nałożone na lekarzy”.[Za: KansasCity.com – 03.04.2009 r. via SPUC – 08.04.2009 r.]

Wnuki za wszelką cenę

W jednym ze szpitali w Dallas (stan Teksas, USA), matka kazała pobrać od zmarłego syna komórki rozrodcze i ma nadzieję, że znajdzie dziewczynę, która zgodzi się począć in vitro jej wnuki, podobne do utraconego syna. Etycy bardzo szybko uznali sprawę za kontrowersyjną i postawili wiele pytań o intencje, które kierują postępowaniem kobiety. Wielu z nich obawia się, że potencjalne potomstwo to tzw. „dzieci zastępcze”, czyli takie, które mają zastąpić zmarłe dziecko, zakryć smutek po tamtym, pocieszyć, pomóc zapomnieć. Kobieta wystąpiła do sądu o zgodę na pobranie gamet syna. Sąd wydał zgodę i nakazał utrzymywać ciało zmarłego chłopaka w niskiej temperaturze do czasu, aż lekarze-specjaliści pobiorą jego komórki rozrodcze. [Za: LifeNews.com – 14.04.2009 r.]

Co piąte dziecko rodzi się poza małżeństwem

Już co piąte dziecko w Polsce rodzi się poza związkiem małżeńskim. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego nieślubnych dzieci jest obecnie pięć razy więcej niż przed 30. laty. Dzietność pozamałżeńska szczególnie szybko zaczęła rosnąć w latach 90-tych. Na początku tej dekady ze związków pozamałżeńskich rodziło się ok. 6 – 7 proc. dzieci, a na przełomie wieków już 17 – 20 proc. Odsetek ten jest zdecydowanie wyższy w miastach – w 2007 r. wynosił 22 proc., na wsi – nieco ponad 15 proc. "Minęły już czasy, gdy ślub oznaczał automatycznie dzieci i na odwrót. Te pojęcia przestały się ze sobą łączyć" - tłumaczy występowanie zjawiska rosnącej liczby urodzeń pozamałżeńskich prof. Mirosława Marody, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego. [Za: PAP (msu), Onet - 20.04.2009 r.]

Wściekli z powodu prawdy

Hiszpańska organizacja gejowska złożyła do prokuratora generalnego oficjalną skargę na „publiczny akt homofobii”, którego „dokonała” profesor bioetyki określając aktywność homoseksualną jako perwersję seksualną, a orientację homoseksualną jako zaburzenie umysłowe. Profesor Gloria M. Tomas z Catholic University of Murcia (Katolicki Uniwersytet w Murcji), podczas wykładu wygłaszanego na konferencji naukowej stwierdziła, że zachowania homoseksualne są ze swej istoty poważnym zaburzeniem, a homoseksualizm został usunięty z listy chorób psychicznych i zaburzeń zachowania z przyczyn ideologicznych. Organizacja o nazwie COLEGAS, broniąca „praw” gejów, lesbijek, biseksualistów i transseksualistów, złożyła do prokuratury generalnej zawiadomienie o przestępstwie „nietolerancji i homofobii”. Przewodniczący COLEDAS żąda od prokuratury „pilnego nakazu terapii psychologicznej dla prof. Tomas”, dzięki czemu będzie ona mogła „wyzwolić się ze swoich lęków i obsesji” w odniesieniu do homoseksualistów. [Za: LifeSiteNews.com – 14.04.2009 r.]

Dziecko poczęte w laboratorium jest naznaczone

O. Wojciech Giertych, dominikanin, Teolog Domu Papieskiego, w artykule opublikowanym na łamach watykańskiego dziennika "L'Osservatore Romano" nazwał klonowanie ludzi "obrzydliwym biologicznym niewolnictwem". Znaczą część artykułu poświęcona została bezpośrednim i pośrednim konsekwencjom klonowania ludzi. O. Giertych napisał: „(…) klon będąc przedmiotem formy biologicznego niewolnictwa będzie na stałe naznaczony przez fundamentalną zależność od preferencji swego autora". Otóż dziecko powołane do życia w sposób sztuczny, nie dla dobra jego samego, ale tylko po to, by usatysfakcjonować potrzeby czy aspiracje swych "producentów" będzie zawsze naznaczone przez to niewolnictwo. Polski dominikanin stwierdził: „Jeśli okaże się, że rezultat klonowania człowieka jest w jakiejś mierze uszkodzony, skłonność mentalna będąca u podstaw tego przejawu manipulacji jest taka, że doprowadzi do uznania uszkodzonego klonu nie za dziecko, które należy przyjąć i kochać niezależnie od jego słabości, lecz za nieudany rezultat technologicznego eksperymentu, który można wyeliminować ponieważ nie osiągnęło spodziewanego standardu”. [Za: PAP, Onet - 18.04.2009 r.]

Selekcja zarodków – „nowy sposób” na raka

Hiszpańskie władze medyczne wydały zgodę na selekcję zarodków poczętych in vitro, by wyeliminować ryzyko rozwoju choroby nowotworowej u dzieci, które się urodzą. Hiszpania jest drugim po Wielkiej Brytanii krajem, gdzie dopuszczono tę formę eugeniki. Comisión Nacional de Reproducción Asistida (krajowa komisja ds. reprodukcji wspomaganej) zgodziła się na zastosowanie diagnozy przedimplantacyjną w wypadku dwóch par. U potomstwa jednej pary chodziło o wyeliminowanie ryzyka raka piersi, u drugiej - o uniknięcie ryzyka raka tarczycy. Zezwolono na selekcję zarodków, by uniknąć prawdopodobieństwa wystąpienia choroby. Polityka wydawania zgody na diagnostykę przedimplantacyjną jest coraz bardziej liberalna. Jeszcze niedawno lekarze diagnozowali zarodki „tylko” w celu wykrycia takich chorób dziedzicznych jak mukowiscydoza czy choroba Huntingtona. W odróżnieniu od tych dwóch chorób, które występują już u noworodków, nowotwór piersi ujawnia się w późniejszych latach życia i na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczony. [Za: PAP, Onet - 22.04.2009 r.]

Najpiękniejsza contra gej

Carrie Prejean powiedziała, co naprawdę myśli i straciła przez to szansę na koronę najpiękniejszej Amerykanki. Udzieliła „niepoprawnej” odpowiedzi na pytanie jednego z jurorów, homoseksualisty Pereza Hiltona. Carrie była faworytką tegorocznych wyborów Miss USA, które odbywały się w Las Vegas w Kalifornii. Odpadła, ponieważ udzieliła „złej” odpowiedzi na pytanie, co sądzi o małżeństwach osób tej samej płci. Carrie odpowiedziała: „Uważam, że małżeństwo tworzą mężczyzna i kobieta. Tak mnie wychowano i tak uważa się w mojej rodzinie. Nie chcę nikogo urazić”. Urażony gej zablokował kandydaturę Miss Kalifornii.[Za: „Rzeczpospolita”, „Super Expess” – 22.04.2009 r.]
Zawsze warto odwiedzić: http://www.hli.org.pl

1) Ludziom trzeba udzielać pomocy, a nie otwierać drogę do najprostszego wyjścia.
Kobieta powinna mieć przydzieloną opiekę psychologa/psychiatry.
Oczywiście ma prawo skończyć ze swoim życiem, ale nie można na to pozwalać na większą skale.
Bo wyobraźcie sobie, że w Waszym mieście założony jest ośrodek, w którym można tak poprostu wejść przednimi drzwiami a wyjść tylnimi.

2) Eutanazja powinna być dozwolona tylko wtedy, gdy osoba bardzo cierpi i jest już wiadome, że umrze.
Oczywiśćie + zgoda tego człowieka.
Ale dzieci nieuleczalnie chore nie mogą podejmować świadomych decyzji, iż są dziećmi.
A co do tego, żeby przeprowadzać eutanazje na ludziach zmęczonych życiem, to kompletny idiotyzm.
Takich ludzi trzeba leczyć, pokazać im różne drogi życiowe a nie pakować w żyłe jakąś trucizne.

3)Moim zdaniem matka nie powinna decydować o tym, czy jej dziecko ma prawo żyć lub nie, chyba, że ciąża grozi utratą jej życia.
Płód sam w sobie nie jest jeszcze człowiekiem, ale będzie.
A kaprysy matki typu 'nie mam pieniędzy na wychowanie, nie poradze sobie itd' można rozwiązać oddając je do adopcji, tak samo jest z ofiarami gwałtu.

4)Będzie oszukiwać samego siebie, bo dobrze wie, że jakkolwiek to nowe dziecko nie będzie wyglądało, to i tak nie będzie jej wnukiem.
Jej wnuk umarł i nigdy nie powróci.
Bawienie się ludzkim życiem, w celu zaspokojenia swoich pragnień jest chore.
Co powie takie dziecko, kiedy sobie uświadomi.
Jestem na tym świecie po to, aby imitować swojego poprzednika ?

5)Ważne, aby te dzieci miały godny byt a nie to, czy są ze ślubnego małżeństwa lub też nie.

6)Chyba nikt z nas nie chce być nazywany wariatem.
Osoby innej orientacji czują się normalnymi osobami, więc takowymi są.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych