Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
359 odpowiedzi w tym temacie

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jesli jakas kobieta nie chce miec dzieci, to niech sobie podwiaze jajniki i po problemie :)

Dużo bardziej inwazyjne od wazektomii.
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

I nie zawsze odwracalne. Poza tym po co ma robić sobie operację skoro jest zwykła antykoncepcja?
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jesli jakas kobieta nie chce miec dzieci, to niech sobie podwiaze jajniki i po problemie :)

Problem człowieka polega na tym, że dziś nie chce mieć dzieci, a jutro chce. Jak kobieta sobie powiąże jajniki to będzie "wolna", ale po 5 latach będzie żałowała, bo teraz chcę mieć dzieci.

co nie żyje i nie czuje

Dziecko pobiera składniki odżywcze, tlen i inne substancje przez pępowinę. W jej malutkim ciałku płynie krew, więc "żyje".

Poza tym, dziecko w czasie wykonywania aborcji ma 3 miesiące i wygląda jak miniaturka człowieka. Gdyby ten płód przeżył, mielibyśmy kolejnego człowieka.
PS.
Pisząc słowo "tkanka" miałem na myśli płód. I nie podchodźcie do sprawy płodu jak do tkanki, zbioru pojedynczych komórek :).
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Każda komórka w organizmie jest żywa - ergo płód jest żywy. Płód spełnia warunki żywego organizmu (oddycha, odżywia się, wydala poprzez pępowinę, poprzez krew).

Idąc tym tokiem - aborcja odcina płodowi spełnianie tych warunków, doprowadza do umartwienia tkanki - ergo aborcja jest zabójstwem żywego organizmu.

Ktoś powie że płód jest zależny od matki więc jest bezwolny i nieżywy czy coś innego - a niemowlaki nie są zależne od matki ? zostaw 3 miesięcznie niemowlę na pastwę losu, zobaczymy czy okaże się "żywym" organizmem.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Tak, każda komórka to żywy organizm, ale na boga, skończcie z tą zafajdaną hipokryzją! Rośliny to też żywe organizmy, zwierzęta to oczywiste, ale ich nie bronicie. Wyjaśnijcie mi dlaczego.

Wyjaśnijmy sobie jedno - nie każdy jest za aborcją do porodu. To jest ulubiony argument pro-liferów. Ja, jak już nie raz mówiłem, jestem za usunięciem zlepku komórek, który jeszcze nie ma narządów, lub co najwyżej ich resztki. Nie mniej jednak czasami lepiej jest nie żyć.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ten zlepek komórek nazywa się zarodkiem. Płód ? w embriologii zarodek ssaków od momentu, kiedy można rozpoznać cechy morfologiczne dla danego gatunku. Zarodek staje się płodem po 8 tygodnia i dopiero można mówić o człowieku a nie o zwykłym żywym organiźmie.

Idąc tym tokiem - aborcja odcina płodowi spełnianie tych warunków, doprowadza do umartwienia tkanki - ergo aborcja jest zabójstwem żywego organizmu.

Tak jest to zabicie żywego organizmu, ale nie człowieka.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Właściwie coś co ma ludzkie geny jest człowiekiem. Chodzi o gatunek w końcu.
  • 0

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja

Napisano

Tak, każda komórka to żywy organizm, ale na boga, skończcie z tą zafajdaną hipokryzją! Rośliny to też żywe organizmy, zwierzęta to oczywiste, ale ich nie bronicie. Wyjaśnijcie mi dlaczego.

Wyjaśnijmy sobie jedno - nie każdy jest za aborcją do porodu. To jest ulubiony argument pro-liferów. Ja, jak już nie raz mówiłem, jestem za usunięciem zlepku komórek, który jeszcze nie ma narządów, lub co najwyżej ich resztki. Nie mniej jednak czasami lepiej jest nie żyć.

Nie bronimy z tego samego względu z jakiego nie bronimy dla mózgu, dla serca używać produktów przemiany materii 'żywej' wątroby, szpiku, tarczycy .....

Twój trop myślenia o zwierzętach i roślinach prowadzi do absurdu - wszystko co zaweira białko, aminokwas jest żywe?

Widzisz, wszyscy tu jesteśmy obłudnikami - żyjemy. Nasza cała gadka to pieprz....e pasibrzucha o jedzeniu dla głodującego. Z tym że proaborcjoniści są nimi do kwadratu - bo sam ma a innemu nie da.
My prolife mamy życie i pragniemy aby inni też mieli na nie szanse.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobra prolife. W taki razie idź do szpitala i adoptuj dzieci które są nie chciane przez rodziców a które urodziły się przez wasze antyaborcyjne protesty.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W taki razie idź do szpitala i adoptuj dzieci które są nie chciane przez rodziców a które urodziły się przez wasze antyaborcyjne protesty

Adopcja jest dla ludzi, którzy nie mogą mieć dzieci (bezpłodność) :P.

Wreszcie czuję, że ktoś ma takie samo zdanie jak ja, thx Ano :).
  • 0

Trajan.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dobra prolife. W taki razie idź do szpitala i adoptuj dzieci które są nie chciane przez rodziców a które urodziły się przez wasze antyaborcyjne protesty.

Przekonanie, że dzieci niechciane przez matki można albo zabić albo skazać na dom dziecka jest błędne, gdyż dzieci małe - noworodki itd. nie czekają zbyt długo na nową rodzinę, gdyż par chętnych je zaadoptować jest więcej niż takich dzieci. Na możliwość zaadoptowania małego dziecka trzeba długo czekać. A gdyby matka wykazała inicjatywę przed urodzeniem, to mogłaby dziecku zorganizować przyszłą nową rodzinę jeszcze przed jego narodzeniem.

Właściwie coś co ma ludzkie geny jest człowiekiem. Chodzi o gatunek w końcu.

Te zasady stosuje się do wszystkich istot żywych (nie ma czegoś takiego jak abstrakcyjne, niezindywidualizowane "życie"), mówimy np. o nasionach żyta, pszenicy. Podobnie jest z zarodkami, nie ma jakichś abstrakcyjnej uniwersalnej grupy zarodków. Zarodek ludzki nie jest abstrakcyjnym "życiem", ani odrębnym gatunkem, jest zarodkiem ludzkim a więc człowiekiem.
  • 0

mariuszm.
Reputacja

Napisano

Dobra, miałem nigdy tego nie mówić ale cóż; może to komuś pomoże.

Też byłem niechcianym dzieckiem (dosłownie, mądry się domyśli - po latach dowiedziałem się), miałem strasznie ciężką młodość ale za nic tego nie zamieniłbym na nicość, ba, poproszę o podwójną dawkę w kość a i tak nie zrezygnuję z życia - ta chwila zadumy, spaceru po lesie, rozmowy do rana z kimś kochanym, te "tata a cio to'.

Skąd w was ta dziwna troska - jak się urodzi to na pewno będzie miało ciężkie życie; więc myk i uratujmy je przed tym cierpieniem......?

Cierpieliście, cierpicie - to naprawiajcie swoje życie. Obrzydło wam, to z honorem w ciszy odejdźcie. Skąd wiecie że ktoś niechciany, odrzucony nie zaakceptuje swojej drogi życia ? (chcecie za niego zadecydować przed narodzeniem )
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Od każdego kto złożył podpis powinien być co miesiąc ściągany dodatkowy podatek w wysokości 100-200 złotych na zapomogę dla mamusi z dzieckiem które zabroniliście abortować. To by dało niezłą lekcje tym wszystkim dzieciolubom.
  • 0

mariuszm.
Reputacja

Napisano

Od każdego kto złożył podpis powinien być co miesiąc ściągany dodatkowy podatek w wysokości 100-200 złotych na zapomogę dla mamusi z dzieckiem które zabroniliście abortować. To by dało niezłą lekcje tym wszystkim dzieciolubom.

Zgadzam się. A każdego kto był za aborcją powinno obowiązywać prawo - przestał być przydatny społecznie, komuś jego facjata się nie podoba, komuś obsadza etat i blokuje rozwój -> przymusowa eutanazja.: Wtedy będzie sprawiedliwie.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli tak rzeczywiście bylo to pozdrawiam. Mnie chodzi o status quo w momencie gdy matka dziecka niechce i niewiadomo co się z nim stanie. Jeśli ktoś zdecyduje za ciebie to nie masz co siebie obwiniać. Teraz gdy juz przeżyłeś te mniej i bardziej radosne chwile to tak, na pewno ci jest ich szkoda ale jeśli ich nie przeżyłeś i nawet jeszcze nie możesz pomyśleć że coś takiego jak chwile istnieje to będzie ci to obojętne. Może nie obojętne ale bezwpływu :| Trudno mi to określić :/ Tak czy siak jeśli oddawanie dzieci po niechcianym porodzie byłoby takie proste to po co ludzie tak chcieliby tej aborcji? Dochodzi jeszcze fakt że bardzo wczesna aborcja oszczędza trudu (a o nią mi tylko chodzi). Jak wy to widzicie?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych