Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Please log in to reply
359 replies to this topic

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

argument jakoby zarodek miałby nie być człowiekiem już wam odebraliśmy

Bynajmniej. I czekam na ripostę odnośnie tego, że jajko i plemnik to też komórki ludzkiego ciała z których mogłoby powstać życie.

Z resztą idąc waszym tokiem myślenia usprawiedliwiajmy wszystko co robią ludzie. Seryjny zabójca tez jest człowiekiem, ale jakim prawem Wy decydujecie za niego! On ma prawo do życia!
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

argument jakoby zarodek miałby nie być człowiekiem już wam odebraliśmy

Bynajmniej. I czekam na ripostę odnośnie tego, że jajko i plemnik to też komórki ludzkiego ciała z których mogłoby powstać życie.

Z resztą idąc waszym tokiem myślenia usprawiedliwiajmy wszystko co robią ludzie. Seryjny zabójca tez jest człowiekiem, ale jakim prawem Wy decydujecie za niego! On ma prawo do życia!

To niezbyt dobry przykład, a ripost nie muszę robić odnośnie plemników i jajek - ja już swój wywód zrobiłem ale najwidoczniej albo nie potrafisz czytać albo jesteś zbyt leniwy na to. Ale czego się spodziewać po kimś, kto uważa że jest taki fajny i super i ma zawsze racje bo ma w nicku 666.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Lol, kolejny xD "g* wiesz a pier*" :)
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ano
Dlaczego od razu zakładasz że kobieta jest głupia/lekkomyślna. Każda istota ludzka ma prawo do błędu. Mogła się właśnie pomylić w liczeniu i nagle po miesiącu zauważyła że jest w ciąży. Wtedy zarodek nie jest jeszcze człowiekiem tylko w trakcie tworzenia owego i jest mu to obojętne czy przeżyje czy nie. Jesli chodzi o gwałty i zdrowie/życie matki to każdemu który sprzeciwi się takiej aborcji (gdy powody są jasne) chętnie dam w p*** na otrzeźwienie i odeślę do gwałciciela geja żeby ten ktoś dowiedział się co to znaczy gwałt.
  • 0

Ano.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dlatego napisałem że za błędy się płaci. Teraz ja zadam tobie pytanie: czemu uważasz że masz prawo o decydowaniu o czyimś życiu, niezależnie czy jest to zwierze, robak czy niczego nie świadomy zarodek ? Fakt, posiadamy umysł, wolną wola, możliwość abstrakcyjnego myślenia... i czy to nas upoważnia do zabijania ?

Decyzja o czyjejś śmierci nie powinna bazować na czyimś widzimisię lub jego własnym błędzie, tylko jeśli jest to sytuacja ekstremalna - czy jak mówiłem gwałt lub zagrożenie życia.

A to że jakiś judas666 stara się narzucić innym swój pogląd i rację "tak bo tak" to już jest odbieganie od poważnej dyskusji.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wiem, że może tylko wkurzam swoim gadaniem, ale to moje gadanie :). Kiedy czytam wasze posty (szczególnie judasa) to powoli zaczynam go rozumieć, ale...
Chciałbym również przypomnieć, że moje poglądy to moje poglądy, a żaden kościół nie brał w tym udziału :).

Wolałbym się nie urodzić.

No comment :/.

Zastanówcie się czy chcielibyście żeby tak ważną i trudną decyzje dla was podejmował ktoś, kto nie ma najmniejszego pojęcia o was, o tym co przeżyliście i co czujecie.

Ważna decyzja to decyzja życia dziecka, zależna od matki. Poza tym, żyjemy w takich czasach, że nic nie wiadomo. Skoro o ważnych decyzjach, to pro-abort, rozważcie jeszcze problem eutanazji. Kwestia ta sama, tylko z waszego punktu widzenia tym razem to usuwanie "żyjących" komórek.

No i niech mi ktoś wyjaśni jak można zabić coś co nie żyje

To że się nie urodziło to znaczy, że nie żyje. To znaczy, że jak twoja mama była w ciąży, a twój tata "rozmawiał" z tobą to gadał do martwej kupki? Żyje, żyje. Pobiera składniki pokarmowe, odżywcze, wydala, rusza się (rusza się dopiero później, wiele później, ale też w ciąży). judas, jakby nie żyło, to by zgniło, a przyszła matka dostała by raka, albo coś.

Pozdrawiam,
  • 0

4rt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wolałbym się nie urodzić.

Widać za mało chciałeś. :/

Decyzja o czyjejś śmierci nie powinna bazować na czyimś widzimisię lub jego własnym błędzie, tylko jeśli jest to sytuacja ekstremalna - czy jak mówiłem gwałt lub zagrożenie życia.

Zgadzam się. Gdybyś mógł decydować naprawdę nie chciał się urodzić, to by Cię tutaj nie było.To wybór twojej świadomości, że się narodziłeś, tyle że świadomości nie spętanej ciałem i jego ograniczeniami.

A to że jakiś judas666 stara się narzucić innym swój pogląd i rację "tak bo tak" to już jest odbieganie od poważnej dyskusji.

Brawo. A tu od razu przykłąd.

Lol, kolejny "g* wiesz a pier*"

xD
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

czemu uważasz że masz prawo o decydowaniu o czyimś życiu,

To Ty tak uważasz. Ja uważam, że to decyzja matki. Nikogo, w przeciwieństwie do Ciebie, nie chcę do niczego zmuszać.

Pro-life chcą narzucać. Chcą zabronić. Ja chcę dać możliwość, nie nakaz. Gigantyczna różnica.

Ważna decyzja to decyzja życia dziecka, zależna od matki.

Bardzo trafne stwierdzenie. Od matki. Nie ode mnie, nie od Ciebie, nie od Ano, nie od kościoła, nie od rządu, nie od braku miejsca gdzie coś takiego przeprowadzają. Od matki. I cały czas o tym mówię.

rozważcie jeszcze problem eutanazji

Offtop, ale kwestia ta sama. To wybór osoby, która chce to zrobić. Nie mój, nie Twój. A jak ktoś się zacznie rzucać, że nie daję takiej możliwości wyboru zarodkowi, to wyśmieję.

z waszego punktu widzenia tym razem to usuwanie "żyjących" komórek.

Z mojego punktu widzenia eutanazja to wyzwolenie od problemów mniej drastyczne i inwazyjne niż samobójstwo, a jednocześnie bardziej pewne. Jeśli można mówić o usunięciu siebie, to faktycznie, jest to usunięcie, ale nie komórek, tylko żywej, świadomej istoty, która dzięki eutanazji przynajmniej nie będzie cierpieć. Inna sprawa, że istnieje coś takiego jak psychoterapia. No ale jak ktoś jest samolubnym idiotą i nie obchodzą go bliscy...

przyszła matka dostała by raka, albo coś

Przyszła matka gniłaby od środka. Tak się dzieje jak nie wyczyszczą "brzuszka" matki po porodzie.
Dla mnie życie to coś więcej niż zaspokajanie elementarnych potrzeb. Dla mnie życie to również to co dzieje się w środku.

Jak mógłbym skomentować wypociny 4rt... Jakbym nie chciał się urodzić to bym się nie urodził?
Po pierwsze jakim sposobem, wyjaśnij, bo to fascynujące. Umyślnie pomijam świadomość niespętaną ciałem, bo może kot Ci wskoczył na klawiaturę i takie rzeczy przypadkiem wypisał. Napisz proszę jak można się nie urodzić, poprzyj to wynikami badań prawdziwych naukowców itp. Takiego np. Dawkinsa, który jest biologiem, więc na takich rzeczach jak poród się zna.
Druga sprawa, że nawet jakbym miał świadomość na obecnym poziomie w trakcie porodu, to nie miałbym powodu żeby nie chcieć się urodzić.

I zastanów się zanim odpiszesz, nie tak jak pisząc poprzedni post z którego nie wynikają żadne przemyślenia.

Odnosząc się jeszcze do tego:

Ano, zauważ, że to Ty piszesz "tak bo tak". Ja wyraźnie pisze z jakiego powodu mam takie poglądy a nie inne, a jeśli coś odbiega od poważnej dyskusji, to takie najeżdżanie jakie stosujesz Ty i 4rt. Swoją drogą każe mi to sądzić, że zostaliście zgaszeni, nie macie argumentów i pozostało wam "machanie rączkami i tupanie". Pewnie w rozmowie oko w oko dostałbym w twarz.
  • 0

Ano.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No przepraszam bardzo ale twój ostatni post, ten powyżej, nie wnosi nic konstruktywnego i nie ma tam żadnych argumentów - istna cytatomania. I jakbyś nie zauważył w moich postach, nie popieram aborcji gdy jest to wina matki co nie jest argumentem "tak bo tak" tylko przestrzeganiem zasad.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Czyli w ogóle tego postu nie przeczytałeś, albo nie zrozumiałeś. Tak czy inaczej wymiana zdań z kimś takim nie ma nic wspólnego z dyskusją.
A popierasz aborcje kiedy nie jest to wina matki? Bo ja tak. Może napisz mi co sądzisz że myślę, to skorygujemy. Wynika mi że masz fałszywe przeświadczenie o mnie i że wydaje Ci się, że coś o mnie wiesz. Do tego właśnie odnosi się "g* wiesz a pier*". Nic o mnie nie wiesz i gadasz pierdoły na mój temat.
  • 0

Ano.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

w 2 albo 3 postach napisałem że zgadzam się na aborcję tylko gdy jest to efekt gwałtu lub może ono zaszkodzić zdrowiu matki -.- na poprzedniej stronie tego tematu
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Wiem. Dla mnie są jeszcze inne przypadki. Nie mniej jednak zgadzasz się ze mną, że powinna być możliwość aborcji. Z tym, co napisałem jeszcze na tej stronie, a co chyba przeoczyłeś.
  • 0

Ano.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oczywiście że tak, nie mniej lekkomyślność powinno się karać, więc powinny być odpowiednie wytyczne co do postępowania aborcyjnego. Gwałt łatwo udowodnić tak samo jak to, że zagraża to życiu, więc nie będzie problemem ukaranie kogoś kto nie stosował zabezpieczeń lub szedł na "łud szczęścia".

Jak ktoś wspomniał może być też błąd w kalendarzu - coś takiego jak metoda kalendarzowa nie istnieje gdyż okres nie występuje regularnie, więc w ten sposób nie da się zabezpieczyć przed ciążą.

Wadliwa prezerwatywa jest chyba ostatnią z możliwości zajścia w ciążę... Tu trudno coś zaproponować, ale ostrzeżenie jest wyraźnie napisane na opakowaniu więc każdy robi to na własną odpowiedzialność no i zawsze można poszukać dziur używając wody ;p

Tak jak nie każdy dostaje zasiłek, tak nie każdy powinien móc dokonywać aborcji. Wiele czynników powinno się składać na to czy ktoś może czy nie.

Oczywiście karanie wpadek jest dziecinne (rodzice się w tym specjalizują) i dla niektórych głupie, ale od czegoś trzeba zacząć, aby społeczeństwo się nie rozhuśtało.
Seks jest prymitywnym popędem, który miał zmuszać człowieka do prokreacji, ale ludzie którzy mu się zanadto poddają, wykazują większa brutalność i chamstwo w społeczeństwie (mam na myśli te dzieciaki z gimnazjum co ... opisywać chyba nie muszę, każdy się z niektórymi typami z gimnazjum stykał kiedyś) więc jeśli społeczeństwo będzie uwrażliwiane w tym temacie, jeśli pokaże się im ze jeśli będą robić głupie rzeczy, to nikt im nie pomoże, to rozum wkrótce weźmie górę nad popędem i będzie krok do przodu w uszlachetnianiu społeczeństwa.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Srry wielkie, że odpowiadam z opóźnieniem, ale musiałem się oderwać od VRP (uzależnia :D),

coś takiego jak metoda kalendarzowa nie istnieje gdyż okres nie występuje regularnie, więc w ten sposób nie da się zabezpieczyć przed ciążą

Około 2, 3 lata po pierwszej miesiączce okres stabilizuje się, więc ta metoda nie zawsze musi nawalać :).

Dla mnie życie to coś więcej niż zaspokajanie elementarnych potrzeb. Dla mnie życie to również to co dzieje się w środku

Wreszcie, a zarazem nareszcie mogę się z tobą zgodzić :), co do tego mamy te samo zdanie. Jeszcze jedna kwestia z którą się zgadzam to możliwość dopuszczenia aborcji w przypadku zagrożenia życia matki, albo gwałtu. Co do drugiego to miałem wątpliwości, ale gwałt to zdecydowanie nieprzyjemna psychicznie rzecz dla dziewczyny.

Tak jak nie każdy dostaje zasiłek, tak nie każdy powinien móc dokonywać aborcji. Wiele czynników powinno się składać na to czy ktoś może czy nie.

Zgadzam się.

OFFTOP:

Z mojego punktu widzenia eutanazja to wyzwolenie od problemów mniej drastyczne i inwazyjne niż samobójstwo, a jednocześnie bardziej pewne.

Eutanazja to nie tylko odłączenie od aparatury, sztucznych narządów. Ostatnio coraz częściej dokonuje się eutanazji na starych, lub "bezużytecznych" ludziach, najczęściej bez ich wiedzy, czy zgody.
  • 0

Drunken Reaper.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Seks jest prymitywnym popędem, który miał zmuszać człowieka do prokreacji, ale ludzie którzy mu się zanadto poddają, wykazują większa brutalność i chamstwo w społeczeństwie

Seks nie jest popędem, jest czynnością wykonywaną w wyniku popędu, enyłej, nie ważne , ważne jest , że daje dużo przyjemności , i jest naprawdę dobrą i ważną rzeczą w życiu. Skoro mamy ten popęd to seks jest równie naturalny co oddychanie i jedzenie. Drugie zdanie to tez nie do końca prawda, co prawda małolaci w gimnazjum i ogólnie tępy margines (Keny i Barbie itp itd ) to jedna strona medalu , aaale częsty i dość ostry sex jest przecież bardzo popularny wśród ludzi wykształconych i dobrze zarabiających, którzy muszą się rozładowywać po ciężkim dniu pracy np (instytucja Fuck Friends)

coś takiego jak metoda kalendarzowa nie istnieje gdyż okres nie występuje regularnie, więc w ten sposób nie da się zabezpieczyć przed ciążą

Zależy od kobiety, ale najczęściej odchylenia są rzędu 2-4 dni także, jak ktoś ma mocne nerwy to może z powodzeniem tę metodę stosować.
@topic
Zauważyliście, że od dobrych kilku (nastu?) stron w sumie piszemy to samo?
Ja dodam od siebie w punktach moje stanowisko i nie będe już go powtarzał, chyba, że mi przyjdzie wena, albo będe się nudził :PP

NIE wyślę tej petycji, TAK jestem za aborcją w przypadku zarodka (powiedzmy tak do 7 tyg) , NIE , zarodek nie ma świadomośći, NIE , nic nie czuje, , TAK jestem za likwidowaniem tępoty i ciemnoty w dziedzinie antykoncepcji
, TAK jestem za tym aby rozdawali prezerwatywy na każdej mszy , TAK, jestem za likwidacją tępych małolatów i blachar coby ich geny nie zaśmiecały genomu ludzkości, Tak, wyboru powinna dokonać świadoma kobieta, w przypadku poczęcia w wyniku gwałtu, aborcja powinna być REFUNDOWANA.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych