Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Please log in to reply
359 replies to this topic

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przykro mi ale się mylisz ;) Jak już pisałem, nie zależnie w jaki sposób będziesz się wykręcał, nie możesz ucieć od prawdy. Rozwijanie się intelektualnie też nie ma nic innego na celu jak przetrwanie gatunku. Poza tym nigdzie nie napisałem że jest to twój jedyny cel. Ale wszystko co robisz ma, i jest to właśnie dobro twojego gatunku, nie ważne w jaki sposób osiągnięte.

Jeśli dalej nie dociera to do ciebie to powiedz mi po co tworzy się dzieła kultury, techniki, uczy się, rozwija? :)

Pozdrawiam
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

PaZi, w moim poście nie chodziło o rozwój intelektualny. Jest to sprawa prywatna nie mająca związku z rodzeniem potomka, czy rozwojem wewnętrznym. Przy okazji - jestem kobietą. Jak już w wątku o Księżycu napomknęłam. Ciągle mnie biorą za faceta, mimo używania damskich końcówek. Do profilu nie jest ciężko zajrzeć, jak się nie jest pewnym. :)

Po co się człowiek rozwija? Przysłowiowa wieża Babel - na równi ze Stworzycielem. Rozwój techniczny, jak i kulturowy pociąga ze sobą rozwój duchowy, a co się z tym wiąże - podświadome dążenie do perfekcji, dobrobytu na masową skalę. Owszem - zostawiamy cywilizację potomnym, ale co ma tu większą wartość: rodzenie dzieci czy rozwój? Było nawet parę filmów związanych z tym tematem.

Ale skończmy ten offtop.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kobieta która pomyśli zrozumie. Biorę pod uwagę że nasze społeczeństwo składa się z ludzi inteligentnych. Trudność decyzji nie usprawiedliwia robie tego za kogoś, właśnie szczególnie dlatego że jest to trudne dla kogoś.

Nie mówię że wszyscy mamy sie bzykać w imię chwały człowieczeństwa. Człowiek istnieje tylko po to żeby przedłużyć gatunek, nieważne w jaki sposób. Sorry ale nie wierzę w te bajeczki, że człowiek żyje by udowodnić bogu jak spartolił robotę tworząc nas.

Zastanów się po co żyjesz, jaki jest sens twojego życia? Zobacz jak inni żyją i oceń.
Przykład:
1. Rodzissz potomka, wychowujesz go, przygotowujesz do życia, dorosły i wykształcony buduje drogi, programuje, leczy ludzi, może płodzi dzieci. Efekt: ludziom lepiej się żyje (każdy ma wkład w sposób w jaki żyjemy), gatunek ludzki umacnia się na ziemi, przez nowe dziecko trwa dalej.
2. Nie rodzisz potomka, uczysz się żeby móc lepiej zarabiać, pracują budujesz drogi, progujesz, leczysz ludzi. Efekt: ludzki gatunek umacnia swoją pozycję na ziemi.
3. Jedziesz na zasiłkach, olewasz wszystkich, kradniesz, bierzesz wszystko dla siebie, niszczysz czyjąś własność. Efekt: w żadnym stopniu nie przyczyniasz się rozwoju ludzkości ani nie przedłużasz jej istnienia - jesteś bezużyteczny.

Skoro jesteś na tym forum to na pewno zaliczasz się do 1,2. Jeśli nie dążysz do zachowania jak w 3 punkcie to automatycznie przyczyniasz się do rozwoju ludzkości, niekoniecznie płodząc potomka, ale jest to rozwój. Już rozumiesz co mam na myśli?

Pozdrawiam
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kobieta która pomyśli zrozumie. Biorę pod uwagę że nasze społeczeństwo składa się z ludzi inteligentnych. Trudność decyzji nie usprawiedliwia robie tego za kogoś, właśnie szczególnie dlatego że jest to trudne dla kogoś.

Nie mówię że wszyscy mamy sie bzykać w imię chwały człowieczeństwa. Człowiek istnieje tylko po to żeby przedłużyć gatunek, nieważne w jaki sposób. Sorry ale nie wierzę w te bajeczki, że człowiek żyje by udowodnić bogu jak spartolił robotę tworząc nas.

Zastanów się po co żyjesz, jaki jest sens twojego życia? Zobacz jak inni żyją i oceń.
Przykład:
1. Rodzissz potomka, wychowujesz go, przygotowujesz do życia, dorosły i wykształcony buduje drogi, programuje, leczy ludzi, może płodzi dzieci. Efekt: ludziom lepiej się żyje (każdy ma wkład w sposób w jaki żyjemy), gatunek ludzki umacnia się na ziemi, przez nowe dziecko trwa dalej.
2. Nie rodzisz potomka, uczysz się żeby móc lepiej zarabiać, pracują budujesz drogi, progujesz, leczysz ludzi. Efekt: ludzki gatunek umacnia swoją pozycję na ziemi.
3. Jedziesz na zasiłkach, olewasz wszystkich, kradniesz, bierzesz wszystko dla siebie, niszczysz czyjąś własność. Efekt: w żadnym stopniu nie przyczyniasz się rozwoju ludzkości ani nie przedłużasz jej istnienia - jesteś bezużyteczny.

Skoro jesteś na tym forum to na pewno zaliczasz się do 1,2. Jeśli nie dążysz do zachowania jak w 3 punkcie to automatycznie przyczyniasz się do rozwoju ludzkości, niekoniecznie płodząc potomka, ale jest to rozwój. Już rozumiesz co mam na myśli?

Pozdrawiam

Być może Twoja teoria sprawdzała by się w epoce kamienia łupanego.
Istota myśląca nie żyje tylko po to, żeby spłodzić dziecko i umrzec.
Człowiek powinien zostawić coś po sobie na tym świecie, cokolwiek...coś, co sprawi, że będzie żył wiecznie.
Nie tylko dziecko.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Panu już dziękujemy. Przykro mi że zupełnie nie potrafisz zrozumieć tekstu pisanego. Nie będę wyjaśniał kolejny raz tak banalnej rzeczy, wydaje mi się że już bardziej kawę na ławę wyłożyć się nie da niż ja to zrobiłem w poprzednim poście.

Pozdrawiam
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

To może wytłumacz w bardziej zrozumiały sposób? Nie trzeba się bardzo wczytywać, by wywnioskować z Twoich postów, że wg Ciebie celem i sensem istnienia człowieka jest przedłużenie gatunku poprzez kopulację.

A ja i osoby wyżej uważamy, że nie dla każdego życie polega na rozmnażaniu.

Proponuję w końcu wrócić do tematu głównego. Dajmy się innym wypowiedzieć, szkoda byłoby zamknąć całą dyskusję i przy tym dostać ostrzeżenia.

@down parę postów wcześniej mówiłeś o czym innym. :] Proszę, zakończmy w końcu ten spór.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Skoro jesteś na tym forum to na pewno zaliczasz się do 1,2. Jeśli nie dążysz do zachowania jak w 3 punkcie to automatycznie przyczyniasz się do ROZWOJU ludzkości, NIEKONIECZNIE płodząc potomka, ale jest to ROZWÓJ. Już rozumiesz co mam na myśli?

Czego wy tu nie rozumiecie?
  • 0

Tommy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Popieram PaZiego - człowiek, czy tego chce czy nie, żyje po to, aby umacniać pozycję gatunku ludzkiego, a tym samego siebie. KAŻDY gatunek dąży do tego. Naturalna kolej rzeczy i nie ma co temu zaprzeczać.

A w dużym uproszczeniu można powiedzieć, że dziecko jest na łasce matki. To ona zdecyduje czy chce mieć dziecko, czy nie. Jeśli jesteście tacy pro-life to opiekujcie się tymi wszystkimi niechcianymi dziećmi, których matki nie dokonały aborcji, a one muszą żyć w tym świecie bez opieki i miłości. Rozumiem, gdyby był przepis, że każda kobieta ma się obowiązkowo poddać aborcji (głupi bo głupi). Wtedy możecie protestować, bo chodzi o Was. Jeśli nie - to wara Wam od brzucha i życia innych ludzi.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja popieram ciebie Tommy tyle że właśnie o tej przymusowej adopcji pisałem kilka stron wcześniej ;) Sytuacja wygląda trochę inaczej po krótce przyznaję tutaj prolife-om trochę racji. Poczytaj.

Pozdrawiam
  • 0

Drunken Reaper.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja popieram Was chłopaki. Człowiek jest ssakiem i jako taki póki co musi się rozmnażać, aby przetrwać. A dlaczego przy okazji tworzy te wszystkie duchowe dzieła ? Ano właśnie ze względu na ewolucję. Ewolucja teraz zapieprza jak głupia, człowiek jest coraz słabszy, podatny na choroby, ważymy mniej, żyjemy dłużej, bo rozmnażamy się mniej, mamy coraz słabsze kończyny, i niedługo przeciętny chomik będzie mógł nas rozszarpać na strzępy. Dlatego musimy tworzyć te wszystkie wynalazki , żebyśmy przeżyli w tym bądź co bądź nieprzyjaznym nam świecie, a dzięki rozwojowi duchowemu, możemy żyć bardziej pokojowo, co również zabezpiecza w jakiś sposób nasz gatunek przed zbyt szybkim zejściem. I DZIĘKI TEMU NIE KAŻDY MUSI ROBIĆ 5 DZIECI :PP , ALE KAŻDY MA W SOBIE POPĘD DO PŁCI PRZECIWNEJ.

I jeszcze ryzykowna, ale logiczna IMO moja teoria : Tępe laski mają wpadki bo są tępe -> ergo -> są przeznaczone na stracenie w ewolucji (wszak człowiek rozwija teraz przede wszystkim mózg) -> ergo muszą rozmnażać się więcej -> ergo mają wpadki :P Niestety nie jest to dobre, gdyż zaśmieca to genom ludzkości "tępymi genami", na szczęście ich partnerzy po anabolach nie są zbytnio zdolni do reprodukcji także to się jakoś wyrównuje.

Ło jezu, ale głupi post :) Peace.
  • 0

Kaleb.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

aborcja w pewnych sytuacjach powinna byc dozwolona tak samo jak eutanazja, tylko naprawde okrutni ignoranci i sadysci twierdza inaczej, ale oni uwielbiaja sprawiadz innym cierpienie.
  • 0

sensyox.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli cala prawda o aborcji, i nie mowcie mi ze aborcja to "wyjscie" :)
Tyle na temat :)
  • 0

Babylon Slayer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kobiety powinny mieć możliwości wyboru tego, co chcą zrobić ze swoim ciałem. Na świecie dzieje się wiele gorszych rzeczy od aborcji, która wydaje się być dobrym sposobem na odwrócenie uwagi ludzi od prawdziwych problemów.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Początek jej wypowiedzi - kara śmierci.
Jest kolosalna różnica między zabiciem żyjącej osoby a usunięciem nieświadomego płodu, które życie ma tylko w sensie biologicznym. Porównywanie tego to manipulacja. I w sumie nie ma sensu dalej tego oglądać jeśli mają stosować takie zagrywki.
  • 0

Caffeine//+.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Popieram. Płód nie jest człowiekiem według mnie do 8 tygodnia.

http://www.poradnikm...

Pierwsze tygodnie ciąży mają kolosalne znaczenie dla jej dalszego przebiegu. Pomimo, iż wszystkie zmiany wówczas zachodzące mają miejsce na obszarze nie większym od 3cm, to mają one znaczenie dla całego późniejszego rozwoju płodu i jego dalszego życia. Ale po kolei...
2-3 tydzień ciąży – zarodek nie ma jeszcze określonego kształtu, ale już powstają zawiązki tak ważnych organów jak serce i naczynia krwionośne.
4 tydzień ciąży – zarodek ma około 5 mm i waży 0,02 grama. Tworzą się zawiązki kończyn a serce zaczyna bić. Powstają zawiązki płuc, wątroby i żołądka, a także mózgu. Na głowie powstają płytki oczne i uszne.
W 5 tygodniu zawiązuje się twarz. W kończynach widoczne są stopy i dłonie. W sercu zaczynają się wyodrębniać komory i przedsionki, powstają pierwsze mięśnie i chrząstki.
6 tydzień – Twoje dziecko ma już palce u rąk i stóp, powstają zawiązki zębów, następuje dalszy rozwój płuc i przewodu pokarmowego. Rozpoczyna się kostnienie kości.
W 8 tygodniu zarodek ma około 2 cm długości i waży około 1 grama (słownie: jednego grama). Twarz nabiera rysów charakterystycznych dla człowieka, różnicują się narządy płciowe - jądra lub jajniki.

Ponieważ dopiero w 8 tygodniu posiada wszystkie narządy mimo iż nie wszystkie jeszcze funkcjonują.

8 tygodni to wystarczający czas aby odkryć to ,że jest się w ciąży i zadecydować...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych