Napisano 09.07.2009 - 22:01
Napisano 10.07.2009 - 06:39
Napisano 10.07.2009 - 10:47
Nie ma to jak niezwykle rozbudowana, uargumentowana krytyka. Naprawdę, tym zdaniem mnie przekonałeś - nie chce ci się odpowiadać dokładnie... Że też o tym nie pomyślałem wcześniej! Następnym razem też zignoruję większość argumentów - co to będzie za dyskusja!Nie chce mi się odpowiadać dokładnie.
A mi się zawsze wydawało, że celem kopulacji jest posiadanie potomstwa...Seks jest dla przyjemności.
Właśnie - przedstawiciel "gatunku lepszego od innych" może sam zdecydować, czy chce kopulować, czy nie. No chyba, że uważa się za nieco przerośniętego królika, który musi robić wszystko, aby spłodzić jak najwięcej potomstwa.Jako gatunek "lepszy od innych" możemy kontrolować czy chcemy mieć dzieci, czy nie.
Matka instynktownie będzie kochać swoje dziecko, na co dowodem są niemowlaki w śmietnikach lub dźganie dziecka nożem po pijaku.
A wiedziałeś, że owymi psychopatami mogą także zostać jednostki, które były "zwyczajnie" wychowywane? Z tego, co wiem, taki Fritzl był kochany przez rodziców, a już na pewno przez matkę (ojciec go opuścił kiedy był w wieku 4 lat). Ba, miał nawet zapewnioną edukację - był inżynierem. Podobnie Stalin - nie ma informacji o tym, aby był on odrzucony przez rodziców, bity etc. Jak widać nawet jeśli matka chce mieć dane dziecko, to może z niego wyrosnąć psychopata - czyli, według ciebie, powinno się dokonywać aborcji, najlepiej przymusowej, także na płodach, które są chciane? Przecież może wyrosnąć z niego "psychol"... Najlepiej wszystkich ludzi wysterylizować* - będzie mniej "psycholi" w przyszłości. xPNiechciane dziecko nie koniecznie musi popaść w depresję. Raczej nawet częściej wyrośnie z takiego psychol jak ten Niemiec co na strychu zagłodził matkę, a w piwnicy gwałcił córkę.
Napisano 10.07.2009 - 12:25
Nie. Może zdecydować, czy z kopulacji mają być dzieci, czy nie.Właśnie - przedstawiciel "gatunku lepszego od innych" może sam zdecydować, czy chce kopulować, czy nie.
A z tego co ja wiem właśnie nie był.Z tego, co wiem, taki Fritzl był kochany przez rodziców, a już na pewno przez matkę
Tak, jeśli są upośledzone psychicznie. I to nie koniecznie znaczy, że nie będą w stanie funkcjonować tylko, że coś jest nie tak. Rodzina patologiczna upośledza dziecko.A wiedziałeś, że owymi psychopatami mogą także zostać jednostki, które były "zwyczajnie" wychowywane?
"Świat bez dzieci? Przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne" American Dad.Najlepiej wszystkich ludzi wysterylizować*
Błąd. Selekcja naturalna nie polega na farcie tylko sile. Więcej seksu to większa szansa narodzin potomka, który będzie na tyle silny żeby przeżyć. U ludzi jednak nie ma czegoś takiego jak selekcja naturalna, przynajmniej nie w naszym społeczeństwie.większa szansa, że któreś z młodych przetrwa na tyle długo, aby dalej przekazać swoje geny.
Napisano 12.07.2009 - 01:03
Ewolucja więc uzbroiła nasze organizmy w naturalne maszyny do zabijania nienarodzonego potomstwa? W pewnym sensie można by pod to podpisać poronienia, ale nie aborcję, która jest wymysłem czysto technicznym, aniżeli naturalnym, biologicznym, wbudowanym w nasze ciała, czytaj: zgodnym z ewolucją w przyrodzie.Może zdecydować, czy z kopulacji mają być dzieci, czy nie.
Rzeczywiście, to będzie rozwiązenie wszelkich problemów. Pytanie tylko czy warto walczyć w ten sposób. Hm. A teraz z innej beczki. Czy samobójstwo jest dobre? Społeczeństwo zezwalające na takie takie "zabiegi" jak aborcja i eutanazja jest właśnie takowym samobójcą, podcinającym gałąź na której siedzi. Tylko czy samobójstwo też rozwiązuje wszystkie problemy?"Świat bez dzieci? Przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne"
Dlaczego zatem ma decydować się na uśmiercanie jej dziecka, skoro je kocha? Rozumiem sytuacje ekstremalne, ale nie typu "nie chce mieć dziecóf, bo nie (albo bo tak se właśnie wykalkulowałam, że się nie opyla... itp), a ty żeś sie fczoraj nie sapespieczył i teras ch.j musimy latać po jakiś lekaszach!" Jak nie chcesz mieć dzieci, nie kopuluj. ^^ Bo zasadniczo jeszcze raz przypominam dla niewiedzących: my się w ten sposób rozmnażamy.Matka instynktownie będzie kochać swoje dziecko.
Napisano 12.07.2009 - 01:21
Napisano 12.07.2009 - 09:16
Napisano 12.07.2009 - 09:24
Napisano 12.07.2009 - 11:20
Co więcej - wiedziałeś, że warany z Komodo zjadają swoje potomstwo jeśli je znajdą? I to nie ze względu na jakieś tam pobudki (w końcu młode warany i tak żyją same - więc opcja "bo samica została zostawiona przez samca/nie ma czym wykarmić młodych" odpada), a tylko dlatego, że są głodne.@4rt:
1. Natura dała nam też mózgi byśmy dbali o siebie i swoje potrzeby. Aborcje znali już starożytni, znają ją też niektóre mały i kilka gatunków ssaków (zioła wczesnoporonne w akcji). Wiele gatunków zagryza też swoje potomstwo gdy nie może go wykarmić, lub gdy matka została osamotniona przez samca (choćby chomiki).
Czy to nie jest naturalne, to już chyba sprawa interpretacji... słownej.
Częściowo racja, ale z drugiej strony - zastanowiłbym się nad określeniem "światłym", bo sugeruje to wywyższanie się nad tymi, którzy myślą inaczej.2. Społeczeństwo pozwalające na samobójstwo (jak eutanazja na życzenie) jest społeczeństwem światłym, troszczącym się o jednostki i nie ograniczającym jej wolności.
Nie chce mieć dzieci - niech nie kopuluje. Prościej się tego ująć nie da. Kopulacja jest od tego, aby płodzić potomstwo (i przyjemność z kopulacji też jest od tego, aby spłodzić potomstwo/więcej potomstwa - patrz mój poprzedni post w tym temacie). <-- jak na razie nikt jeszcze nie próbował obalić tego argumentu, uzasadniając na przykład, dlaczego człowiek MUSI kopulować (a jak nie to co? Umrze? Głowa mu eksploduje?)3. Nie każda matka kocha swoje dziecko - taka anegdota mała...
Świat bez dzieci... Całkowita sterylizacja wszystkich przedstawicieli rodzaju ludzkiego? Jestem za - nie dość, że rozwiąże to problem zwący się rasą ludzką, to jeszcze odbędzie się to bez szkody dla zwierząt i roślin.(...)
Rzeczywiście, to będzie rozwiązenie wszelkich problemów. Pytanie tylko czy warto walczyć w ten sposób."Świat bez dzieci? Przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne"
Zastanawia mnie, po co podkreślasz losowe słowa i zdania...Hm. A teraz z innej beczki. Czy samobójstwo jest dobre? Społeczeństwo zezwalające na takie takie "zabiegi" jak aborcja i eutanazja jest właśnie takowym samobójcą, podcinającym gałąź na której siedzi. Tylko czy samobójstwo też rozwiązuje wszystkie problemy?
To ja dam inny:(tak w ogóle to fajny cytat, ale szczerze myślę, że miał być właśnie tylko po to
).
Cóż, jak widać niektórzy (co najmniej 90% populacji ludzkiej) nie potrafią pojąć, że rozmnażanie jest od tego, aby płodzić potomstwo, a nie tylko po to, żeby było/żeby dostarczać "przyjemność".Dlaczego zatem ma decydować się na uśmiercanie jej dziecka, skoro je kocha? Rozumiem sytuacje ekstremalne, ale nie typu "nie chce mieć dziecóf, bo nie (albo bo tak se właśnie wykalkulowałam, że się nie opyla... itp), a ty żeś sie fczoraj nie sapespieczył i teras ch.j musimy latać po jakiś lekaszach!" Jak nie chcesz mieć dzieci, nie kopuluj. ^^ Bo zasadniczo jeszcze raz przypominam dla niewiedzących: my się w ten sposób rozmnażamy.Matka instynktownie będzie kochać swoje dziecko.
Napisano 12.07.2009 - 14:57
2. Społeczeństwo pozwalające na samobójstwo (jak eutanazja na życzenie) jest społeczeństwem światłym, troszczącym się o jednostki i nie ograniczającym jej wolności.
Natura dała nam też mózgi byśmy dbali o siebie i swoje potrzeby.
Aborcje znali już starożytni, znają ją też niektóre mały i kilka gatunków ssaków (zioła wczesnoporonne w akcji). Wiele gatunków zagryza też swoje potomstwo gdy nie może go wykarmić, lub gdy matka została osamotniona przez samca (choćby chomiki)
Całkowita sterylizacja wszystkich przedstawicieli rodzaju ludzkiego? Jestem za - nie dość, że rozwiąże to problem zwący się rasą ludzką, to jeszcze odbędzie się to bez szkody dla zwierząt i roślin.
Zastanawia mnie, po co podkreślasz losowe słowa i zdania...
Skoro tak zabraniasz samobójstwa...
Czlowiek nie powinien sadzic kto ma zyc, a kto umrzec.
"Dlaczego miałbym zrobić coś dla potomności? Czy potomność kiedykolwiek coś dla mnie zrobiła?"
Napisano 12.07.2009 - 15:24
Napisano 12.07.2009 - 15:40
Oczywiście że tak, antykoncepcja została wymyślona przez ludzi i jest dla ludzi, jednak jak wszyscy wiemy zdarzają się wpadki, i co wtedy? Często aborcja jest (o ironio) najlepszym wyjściem z takich sytuacji.Nie. Może zdecydować, czy z kopulacji mają być dzieci, czy nie.
Napisano 12.07.2009 - 17:55
Napisano 12.07.2009 - 22:05
ludzie światli to tacy, którzy nie nastają na prawa i wolności innych ludzi.
Napisano 12.07.2009 - 22:23
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych