Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
359 odpowiedzi w tym temacie

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

I zawsze powtarzam każdemu - Ty też byłeś/łaś Takim płodem - nie krzesłem, ziarnkiem grochu, fasolką, czy innym okruszkiem. Dostałaś szansę - czemu chcesz odbierać ją "komuś" innemu ?

... wszak już to robiłeś, zagnieżdżając się w macicy (przepraszam za bezpośredniość) matki, uniemożliwiłeś poczęcie "kogoś" innego, w następnym cyklu. I tak można w nieskończoność uprawiać szermierkę słowną, prawda ? Nikt przecież na siłę nie chce wydzierać matce płodu. Nikt nie chcę odbierać nikomu szansy. Lecz również nikt nie powinien zmuszać nikogo (kobiety) do bycia chodzącym inkubatorem i sprowadzać nikogo (kobiety) do tej roli bez uwzględnienia powodów gdy tego nie chce. Cały dyskurs można sprowadzić do zapętlonego dialogu, a właściwie do dwóch, równoległych monologów (bo obie strony się słyszą ale nie słuchają):
- A co z prawami i godnością dziecka poczętego ?
- A co z prawami i godnością kobiety ?
- A pomyślałeś że sam mogłeś być abortowany ?
- A pomyślałaś że sama mogłabyś być zgwałcona ?

Itp, itd, etc.
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I zawsze powtarzam każdemu - Ty też byłeś/łaś Takim płodem - nie krzesłem, ziarnkiem grochu, fasolką, czy innym okruszkiem. Dostałaś szansę - czemu chcesz odbierać ją "komuś" innemu ?

... wszak już to robiłeś, zagnieżdżając się w macicy (przepraszam za bezpośredniość) matki, uniemożliwiłeś poczęcie "kogoś" innego, w następnym cyklu. I tak można w nieskończoność uprawiać szermierkę słowną, prawda ?

nie bardzi rozumiem tą argumentację ? : ] sugerujesz ze kazdym oddechem zabieram komus powietrze, kazdym ruchem krępuje czyjs ruch itp ? (w zasadzie tyczy sie to kazdego)

w moim mniemaniu "człowiekiem" jest zygota (jako protoplasta człowieka) a nie sam plemnik

Nie odbieram godności kobietom, nie odbieram godności płodowi - uważam że nie należy przekraczać cienkiej granicy życia - bo stąd krótka droga do odbierania w dalszej kolejności życia niepełnosprawnym, ludziom "roślinom" (przesunięcie kryteriów) itd - a z takim postępowaniem mieliśmy już w historii do czynienia ; ]

powtórze moje stanowisko
aborcja - tak ale w skrajnych przypadkach zagrożenia życia matki, gwałtu, nie - jako widzimisie kobiet i par.
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Zbyszek11

Ale te dzieci w Afryce czują, że są zabijane, a ten pło przecież on nic nie odczuwa.

A jak podamy im środki znieczulające albo wprowadzimy je w śpiączkę, to już będzie je można zabijać?
Po pierwsze - gdy odbierzesz komuś życie, to nie ma znaczenia czy ten ktoś czuje to, czy cierpi itd. Podstawową krzywdą poza samym odebraniem życia, jaką mu wyrządzasz jest odebranie możliwości przeżywania swojego życia, które by trwało gdybyś go nie przerwał. W tym kontekście krzywda fizyczna i psychiczna nie mają znaczenia.
Po drugie - przyjmujesz fałszywą koncepcję krzywdy.

Wyobraź sobie, że ktoś przez lata zatruwa odpadami chemicznymi wody, które później trafiają do Twojego kranu. Jesteś truty latami, systematycznie, ale nie odczuwasz żadnych dolegliwości przez długi czas, skutki będą odczuwalne dopiero w przyszłości.
Czyli jak to? Ów truciciel nie wyrządził Ci żadnej krzywdy? Nie ma bólu, nie ma cierpienia, mało tego o niczym nie wiesz, to jak to? Nie ma krzywdy? Oczywiście, że jest!
  • 0

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

... wszak już to robiłeś, zagnieżdżając się w macicy (przepraszam za bezpośredniość) matki, uniemożliwiłeś poczęcie "kogoś" innego, w następnym cyklu. I tak można w nieskończoność uprawiać szermierkę słowną, prawda ?

nie bardzi rozumiem tą argumentację ? : ] sugerujesz ze kazdym oddechem zabieram komus powietrze, kazdym ruchem krępuje czyjs ruch itp ? (w zasadzie tyczy sie to kazdego)

w moim mniemaniu "człowiekiem" jest zygota (jako protoplasta człowieka) a nie sam plemnik

Nie odbieram godności kobietom, nie odbieram godności płodowi - uważam że nie należy przekraczać cienkiej granicy życia - bo stąd krótka droga do odbierania w dalszej kolejności życia niepełnosprawnym, ludziom "roślinom" (przesunięcie kryteriów) itd - a z takim postępowaniem mieliśmy już w historii do czynienia ; ]

powtórze moje stanowisko
aborcja - tak ale w skrajnych przypadkach zagrożenia życia matki, gwałtu, nie - jako widzimisie kobiet i par.

To była tylko ironiczna odpowiedź na cytat r3vo. Ukazujące, że takie rozumowanie nie prowadzi do niczego konstruktywnego.
Co do drugiej części wypowiedzi można wszak rozumowanie odwrócić. Skoro teraz zabraniamy (chcąc zaostrzyć przepisy) kobiecie aborcji bezwarunkowo, to jest to krótka droga do nakazu zajścia w ciąże raz w roku i dziewczynkom w wieku 14 lat (chyba taki jest w naszej strefie klimatycznej próg dojrzałości biologicznej).

Nie mniej, ostatnie Pana słowa są i moim stanowiskiem.
Pozdrawiam :)
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Odebranie życia może być dla denata czymś złym tylko jeśli założyć, że po śmierci coś jest, że dalej będzie miał świadomość. Jeśli nie będzie, to nawet nie będzie w stanie mieć to w dupie. Zabicie kogoś, kto wcześniej żył jest krzywda dla osób, dla których ten ktoś miał znaczenie. Jeśli matka chce usunąć płód, to krzywdzi tylko siebie. Oczywiście nie zawsze.
  • 0

Hannah.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I tak można w nieskończoność uprawiać szermierkę słowną, prawda ? Nikt przecież na siłę nie chce wydzierać matce płodu. Nikt nie chcę odbierać nikomu szansy. Lecz również nikt nie powinien zmuszać nikogo (kobiety) do bycia chodzącym inkubatorem i sprowadzać nikogo (kobiety) do tej roli bez uwzględnienia powodów gdy tego nie chce. Cały dyskurs można sprowadzić do zapętlonego dialogu, a właściwie do dwóch, równoległych monologów (bo obie strony się słyszą ale nie słuchają):
- A co z prawami i godnością dziecka poczętego ?
- A co z prawami i godnością kobiety ?
- A pomyślałeś że sam mogłeś być abortowany ?
- A pomyślałaś że sama mogłabyś być zgwałcona ?

Itp, itd, etc.

tak, masz rację...ta "dyskusja" tak właśnie wygląda!
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli matka chce usunąć płód, to krzywdzi tylko siebie. Oczywiście nie zawsze.

to sie zdecyduj ; ]
wg mnie krzywdzi tez kogos komu zycie odbiera

W ekonomii mamy do czynienia z tzw. Utraconą korzyscią, np. gdybyś miał ważne spotkanie biznesowe, i ktoś Ci je uniemożliwił pozbawiając np dodatkowego zarobku - możesz domagać się Odszkodowania.

Wg. mnie skoro z czegoś może powstać człowiek nie powinno się "dowolnie" go pozbawiać tej szansy.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Pomyśl chwilę. Matka usuwając ciążę może skrzywdzić siebie, jeśli nie będzie co do tej decyzji całkiem przekonana. Będzie się zastanawiać, jednak to zrobi i potem będzie żałować. Może też od początku chcieć tylko usunąć i po fakcie nie mieć żadnych wyrzutów.

Nie można odebrać czegoś, czego nie ma. W przypadku jaki podałeś coś bym stracił, bo miałbym świadomość straty. Płód nie ma świadomości.
  • 0

leonardo49.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Znany aborcjonista porzuca fach
http://www.poznajpan...ody.asp?id=2480

--------------------------------------------------------------------------

Były europejski aborcjonista, Stojan Adasevic, który wykonał tysiące
zabiegów, przypisuje niebiańskim snom swoje nawrócenie na �apostoła'
życia.

[11.25.08]

Znany swego czasu jako najlepszy aborcjonista w Belgradzie, Serbia, po
przeprowadzeniu 48.000 zabiegów, Stojan Adasevic, mówi teraz, że aborcja
jest �diabelska� (�satanic�) i jest jednym z najbardziej aktywnych
krajowych działaczy stojących za życiem (pro-life).Adasevic mówi, że choć
jego matka chciała usunąć go, nigdy nie myślał o aborcji jako o
morderstwie, dopóki nie zaczęły go nachodzi powtarzające się codziennie
sny o dzieciach, które usunął.

�Dużo czasu zajęło mi przyjęcie faktu, że dziecko jest żywą osobą już w
łonie matki, a nie dopiero od chwili, gdy złapie pierwszy oddech, jak
uczyli nas komunistyczni profesorzy; że jest nią natychmiast, w chwili
uformowania się ludzkiego embriona� - powiedziała magazynowi Love One
Another .

Całymi miesiącami miał wizje tego, jak ogląda młodych ludzi w wieku między
3-20 lat biegających i bawiących się w utopii podobnej do nieba. Choć, jak
powiedział, oaza była spokojna, on zawsze czuł zaniepokojenie i budził się
każdej nocy z krzykiem przerażenia. Szukał zarówno medycznej jak i
psychologicznej pomocy, aby powstrzymać sny, lecz powtarzały się non stop
przez wiele miesięcy. Wkrótce zdał sobie sprawę z tego, że były tam nie
tylko te dzieci, których ciąże przerwał, lecz również był tam jego 20
letni syn, którego usunął, gdy jego żona była w 3 miesiącu ciąży.

�Widziałem, bez patrzenia' � powiedział magazynowi. - Wszystko zmieniło
się od chwili, gdy zacząłem mieć te sny�.

Po jakiejś spartaczonej aborcji, w czasie której wyjął bijące serca
usuwanego dziecka, zdecydował, że już nigdy więcej nie przerwie następnej
ciąży. Od tej ostatnie aborcji, Adasevic jest narzędziem krajowego ruchu
antyaborcyjnego. Dwukrotnie wystąpił w telewizyjnym programie �The Silent
Scream�, niszcząc notowania obecnej aborcji.

W Serbii aborcja jest legalna aż do czasu, gdy dziecko bierze pierwszy
oddech. Studenci ginekologii są uczeni, że aborcja dziecka nie różni się
niczym od usunięcia wyrostka robaczkowego. Adasevic podróżuje również po
kraju z wykładami na temat szkód wyrządzanych przez ten zabieg oraz
walcząc o ustanowienie praw chroniących nienarodzonych.

�Ta wojna jest prawdziwa, prowadzona przez narodzonych o nienarodzonych. -
powiedział Love One Another. - W tej wojnie przekroczyłem linię frontu
kilka razy: po praz pierwszy jako nienarodzone dziecko skazane na śmierć,
a później sam, jako aborcjonista i obecnie jako apostoł życia�.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Po jakiejś spartaczonej aborcji, w czasie której wyjął bijące serca
usuwanego dziecka

Tak to jest jak się przeprowadza aborcję dziecka. Dlatego należy to robić puki mamy płód, w którym takie narządy nie są rozwinięte.
  • 0

ICM600.
  • Tematów: 25
Reputacja

Napisano

Aborcja wogole nie powinna byc przeprowadzana! Bez roznicy czy w 1 czy w ostatnim tygodniu rozwju plodu. Jezeli matka naprawde nie chce dziecka to po urodzeniu niech zostawi je w szpitalu!
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Tja, i będzie jeszcze więcej niechcianych dzieci wychowujących się w domach dziecka na rasowych przestępców. Bo oczywiście nie można pozwolić żeby pary homoseksualne adoptowały dzieci i dały im dobry dom.
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Trajan, WYPRASZAM SOBIE wmawianie mi rzeczy, o których nie napisałam. Masz najwyraźniej ogromny problem z czytaniem ze zrozumieniem, skoro postanowiłeś postawić mnie na jednej [!!] półce z dajkami walczącymi o aborcję na życzenie.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Mango, on tak robi cały czas. Jeśli masz zamiar z nim polemizować, to przyzwyczaj się do przeinaczeń, wycinania, oczerniania i zaniżania rozmówcy.

PS. I do lania wody na 8 stron A4.
  • 0

ICM600.
  • Tematów: 25
Reputacja

Napisano

Tja, i będzie jeszcze więcej niechcianych dzieci wychowujących się w domach dziecka na rasowych przestępców. Bo oczywiście nie można pozwolić żeby pary homoseksualne adoptowały dzieci i dały im dobry dom.

Twoja prowokacja jest zenujaca...
Nie masz pewnosci ze dziecko oddane do szpitala bedzie przestepca... sa szanse ze wyrosnie na porzadnego obywatela.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych