Napisano 18.11.2008 - 17:42
Napisano 18.11.2008 - 18:02
Napisano 18.11.2008 - 18:59
Poziom 5 [edytuj]
Zupełna utrata kontaktu wzrokowego z rzeczywistością. Zerwanie połączenia z otaczającym światem, utrata ego. Uczucie połączenia się z wszechświatem, przebywania poza czasem, poza umysłem, w innym wymiarze. Wiele osób odbiera ten poziom jako najgłębsze doświadczenie religijno-mistyczno-duchowe. Wielu porównuje ten stan do oświecenia, osiągnięcia namiastki życia Boga. Poziom ten jest wyjątkowo trudny do opisania, ponieważ jest zupełnie odmienny od rzeczywistości i nic nie łączy go z normalnym stanem świadomości. Osoby które doświadczyły piątego poziomu zwykle nie potrafią opisać swoich przeżyć gdyż brakuje w ludzkich językach słów na opisywanie uczucia absolutu. Stan ten może zostać wywołany zażyciem bardzo dużej dawki LSD czy ketaminy, potężnej psylocybiny lub mocnymi ekstraktami salvii divinorum. Palenie DMT w średniej dawce prawie zawsze powoduje przeniesienie na piąty poziom, co czyni DMT najsilniejszym znanym psychodelikiem.
Napisano 18.11.2008 - 20:02
Zastanawia mnie to że jeśli w dekalogu było by napisane kradnij,zabijaj itp to zapewne ludzie by tego przestrzegali podobnie napisałem w innym temacie ale czy tak nie jest.Każdy człowiek żyłby przecież w zgodzie z dekalogiem.I to właśnie jest paradoksalne.Nie możemy jednoznacznie powiedzieć że dekalog to zbiór praw z którymi człowiek żyjący w symbiozie jest dobry.Oczywiście prawa takie jak czcij ojca swego i matkę swoją wydają się poprawne moralnie.Ale gdyby Bóg jeśli założymy że istnieje chciał w dekalogu zamieścić inne rzeczy które teraz wydają się nam złe dla nas byłyby dobre.
Napisano 18.11.2008 - 20:39
Napisano 18.11.2008 - 20:40
Vaherem - jestes idealnym przykladem pseudoateisty - i nie pisze tego zeby Cie obrazic - ale zebys sie nad tym po prostu zastanowil
Napisano 18.11.2008 - 20:56
Napisano 18.11.2008 - 21:20
Vaherem - jestes idealnym przykladem pseudoateisty - i nie pisze tego zeby Cie obrazic - ale zebys sie nad tym po prostu zastanowil
Zadziwiające jak łatwo i szybko jesteś w stanie oceniać ludzi. To bardzo mądra taktyka - nie ważne co powiem/napisze i tak można to obrócic przeciwko mnie - "To Pseudoateizm!". Można być ateistą, ale jeśli człowiek wypowie się nieprzychylnie o kościele to już jest pseudo.
Napisano 18.11.2008 - 21:30
Napisano 18.11.2008 - 21:49
Napisano 18.11.2008 - 22:00
r3vo w takim razie jesteś pseudowierzącym, bo przecież Bóg przez biblie i kościół okreslił zasady wiary...
Nadal twierdze, ze ocenianie kogoś po kilku postach jest głupotą.
Napisano 18.11.2008 - 22:12
dlatego nie wchodzilbym w gdybanie co by bylo gdyby
Napisano 18.11.2008 - 22:20
Nadal twierdze, ze ocenianie kogoś po kilku postach jest głupotą.
Ach, miałem szczerzą nadzieje, że okryjesz sie worem pokutnym i pójdziesz zbawiać świat zamiast odpisywac...
Nie mój drogi, to ciągle są czasy, w których kościół jedzie na swojej marce wyrobionej w ciągu ostatnich 2 tys. lat. Gdzie chrzci sie dzieci bo tak wypada, idzie sie do komuni, bo tak wypada.
A tego chłopie, jak pięknie przeczysz sam sobie nie będe komentował
Napisano 18.11.2008 - 22:27
Napisano 18.11.2008 - 23:49
Idąc dalej - wydajesz mi się nieco ograniczony w swoich poglądach - poniewaz jak widac Antyklerykalizm przysłonił Ci istnienie innych wyznań aniżeli tylko Katolicyzm. Owszem jestem pseudowierzącym wobec każdej religii
Vaherem a do czego mam niby sprowadzić twój post skoro znowu bazgrzesz o rzeczach materialnych. Nie musisz na nic dawać kasy żeby wierzyć. HELLO do kościoła też masz wolny wstęp kolego. Wogóle co to jest za argumentacja - kasa i kościół...człowieku wiara jest za darmo i Bóg też jest za darmo. Naprawdę musze płacić co miesiąc 400zł abonamentu za to że jestem wierzący. I powiem Ci ze przez to mam zepsute życie bo nie mam na imprezy..i wogóle same ograniczenia i w szczególe to płakać mi się chce. A najbardziej to ręce mi opadają jak widze te wszystkie bzdury że wiara to same zakazy. I teraz poprawię sobie humor i napiszę że skoro tobie przeszkadzają te "zakazy" to znaczy że za bardzo byłeś rozpuszczony i odrobinka naprawdę normalnej dyscypliny ci przeszkadza.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych