Napisano 26.11.2008 - 20:01
Napisano 26.11.2008 - 20:12
Napisano 26.11.2008 - 20:20
Napisano 26.11.2008 - 20:27
Napisano 26.11.2008 - 20:34
Napisano 26.11.2008 - 20:35
Judas, a sprzeciwiasz się zabijaniu zwierząt? One też nie mają świadomości śmierci, poza tym są bezbronne i niewinne. Spójrz na tą sprawę z innej perspektywy, bo wydaje mi się, że masz zaprogramowany tok myślenia, jak maszyna. Nie dopuszczasz do siebie innych argumentów i cały czas obstawiasz przy swoim. Bez obrazy, ale ja gardzę takimi ludźmi.
Napisano 26.11.2008 - 20:40
Napisano 26.11.2008 - 20:42
Nic nie tracę jeśli nie mam świadomości straty.
A przypomnij sobie takiego faceta w owym filmie. Obudził się z Matrixa i w zamian za bogactwa i zapomnienie prawdziwego świata zdradził innych. Ja z chęcią byłbym tym facetem. Dla mnie największą szkodą byłoby obudzenie się do świata o niebo gorszego od obecnego. Jeśli nie miałbym świadomości, że jestem bateryjką, to nie byłoby mi z tego powodu przykro. Wyobraź sobie, że bym o tym nie wiedział. Tak jak płód nie wie, że może go czekać życie syna Billa G. Usunięty płód traci dokładnie tyle samo co ma - nic.
Napisano 26.11.2008 - 20:46
uważam, że zwierzęta mają świadomość i w przeciwieństwie to embrionu czują ból i strach.
Napisano 26.11.2008 - 20:46
Napisano 26.11.2008 - 20:53
Napisano 26.11.2008 - 20:59
Napisano 26.11.2008 - 21:03
Napisano 26.11.2008 - 21:10
Napisano 26.11.2008 - 21:15
Zwierzęta też nie mają świadomości siebie, nie rozumieją że istnieją tak jak rozumiemy to Ty czy ja a jednak i one są chronione przed dowolnym ich zabijaniem. Płód istnieje, nawet jeżeli sam nie jest tego świadomy istnieje. Czy dziecko godzinę po urodzeniu snuje refleksje na temat swojego istnienia? Rozumie swoje istnienie, jest go świadom?ale zrozum-gdybyś nie istniał nie można by cię skrzywdzić. gdy byłeś płodem właśni taki byłeś: w twojej psychice nie istniałeś.
Nie rozumiesz. Starałem się jak mogłem, postaram się bardziej.i przyjąć twoje-niestety nadal się z nimi nie zgadzam. twoje argumenty kompletnie do mnie jak na razie nie przemawiają.
Na jakiej podstawie dokonujesz oderwania człowieczeństwa od przynależności do gatunku?czy ja mówiłam że płód nie należy do homo sapiens? nie. mówiłam o braku jego człowieczeństwa.
No właśnie, Ty nie robisz nic innego jak tylko udajesz, że tej wiedzy nie ma. To wymowne "znów o genetyce".a ty dalej o tej genetyce. co mnie obchodzi czy w zygocie jest materiał genetyczny kurczaka, mszaka a może stonogi?
Ale Ty już żyjesz. Masz możliwość przeżyć swoje życie. W tym kontekście powyższa deklaracja jest po prostu śmieszna. Wypowiadaj się więc za siebie, ale nie absolutyzuj swojego przeświadczenia na ten temat, na życie innych osób. Nikt nie dał Ci takiego prawa.i nie obraziłabym się gdyby ktoś mnie zniszczył gdy byłam zygotą bo nawet bym o tym nie wiedziała. wtedy jeszcze istniałam wyłącznie jako związki chemiczne.
Ale płód już nie? W sumie już chyba nie powinienem zadawać więcej pytań, Twoja słowa więcej wyjaśniają niż mówiąmoże zaciekawi cię fakt że szympans dla mnie ma takie samo prawo do życia jak człowiek. nie widzę powodu aby istalać hierarchię wartości życia obierając sobie za kryterium genetykę
Piszesz powyższe słowa w odpowiedzi na moje pytanie, czy możemy dowolnie obierać kryteria. Jak mam to odbierać? Już wiemy, że małpa więcej dla Ciebie znaczy, niż istota, która w świetle Twoich słów jest homo sapiens i "zaraz" będzie człowiekiem. Odpowiedź więc się nasuwa sama.szympans to świadome stworzenie. dla ciebie jego życie już ma mniejszą wartość bo to nie człowiek. ja patrzę na to co dzieje się w głowie. pewnie uznasz za obrazę fakt że stworzenie nie będące człowiekiem też zasługuje ma prawa tylko dlatego że ma psychikę, odczuwa, jest świadome.
Piszesz sporo w tym akapicie, ale nie ma w tym ani słowa odnoszącego się do tego co napisałem ja. Ani słowa. Tylko drwiny Ci pozostały? Być może tak zważając na to, że głupio by było napisać, że masz w nosie zasadę ochrony życia, albo że ją uznajesz, owszem, jak najbardziej, ale na chwilę zawieszamy... Ech.co za szlachetność z twojej strony! całe szczęście że bazując na swej nieskończonej inteligencji i obiektywności bronisz świat przed takimi przygłupami jak ja, obierającymi za kryterium człowieczeństwa tak ABSURDALNE cechy jak świadomość lub psychika.
Powyższe zdanie piszesz w odpowiedzi na jeden z akapitów mojej wypowiedzi. Uświadomiło mi to jedną rzecz, do tej pory tego nie dostrzegam. Ty nie zastanawiasz się nad tym co ja piszę, rozważasz to tylko kontekście swojej teorii. jak nie pasuje do niej nie pasuje, to odrzucamy, nieprawda, nieważna treść ważne, że nie pasuje, a jak nie pasuje to nie ma się co nad nią zastanawiać.nie jest człowiekiem w sensie psychiki. już nie wiem jak mam pisać abyś zrozumiał co mam na myśli.
To już jest czysta dialektyka. Słuchaj, nie naginaj norm moralnych i norm prawnych do swojej teorii i swojego pojmowania krzywdy. Mamy obowiązek ochrony ludzkiego życia, czy Ci się to podoba czy nie. Obowiązek nie czynienia krzywdy jest tylko pochodną tego pierwszego. A jak widzę ową zasadę odrzucasz, żeby dało się przecisnąć Twoją teorię przez porządek prawny i moralny.nie tyle mamy obowiązek chronienia życia co nie krzywdzić. nie das się skrzywdzić czegoś co nie istnieje. zygota nigdy nie posiadała świadomości więc raczej nie da się jej skrzywdzić bo i jak?
Niemcy w latach 30-stych doprowadziły do totalnej zagłady w Europie prowadząc nieludzką politykę. Jednocześnie był to jeden z bardzie cywilizowanych krajów na kontynencie.super, więc USA, Wielka Brytania, Albania, Japonia, Hiszpania, Niemcy, Islandia, Austria, Kanada, Finlandia, Wyspy Owcze i inne państwa w których aborcja jest legalna nie są cywilizowane?? warto dodać że wszystkie te państwa, tak i jak ja sama, dopuszczają aborcję w bardzo wcześnym etapie ciąży.
I nie masz żadnych obiekcji przed takimi deklaracjami na forum publicznym? Pasuje Ci bycie u kogoś psem i niewolnikiem? Dobrze, że ludzie rozumujący tak jak Ty nie zawsze wiodą ster tego świata, bo cywilizacji byśmy raczej nie uświadczyliA przypomnij sobie takiego faceta w owym filmie. Obudził się z Matrixa i w zamian za bogactwa i zapomnienie prawdziwego świata zdradził innych. Ja z chęcią byłbym tym facetem.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych