Napisano 27.11.2008 - 08:04
Napisano 27.11.2008 - 08:39
Napisano 27.11.2008 - 09:33
Porównanie rozwoju człowieka i rozwoju rośliny? No ciekawe, bardzo ciekawe.Nasionko jest do tej pory nasionem do póki go nie zmieni. Jest to okres od - do. Koniec,
Owoc także ma swój czas i okres trwania. do - do.
Dlatego wyznaczony jest czas do aborcji. Wynika właśnie z tej zasady.
Dlaczego? Bo Ty i paru forumowiczów nie jesteście w stanie tego zrozumieć? Bo nie przychodzi Ci do głowy zastanawianie się nad tym co będzie i kosztem uniemożliwienia zaistnienia tego? Uruchom myślenie, to nas. m.in. odróżnia od zwierząt, że potrafimy ogarniać nie tylko czas teraźniejszy i to co mamy przed oczami ale i przyszłość. Wystarczy odrobina wyobraźni...Wprowadzanie czasu przyszłego, wyobrażeniowego jest manipulacją.
No to już jest szczyt wszystkiego. Gratuluje doboru "argumentów". A nie przyszło Ci do głowy, że tak jak TY masz szansę w ogóle rosnąć i wyrosnąć na kogokolwiek, tak samo i inni mają prawo wykorzystać swoją szansę? Już się urodziłaś, jak zauważył swego czasu Regan jakoś tak dziwnie się składa, że wszyscy entuzjaści aborcji już się urodzili. Ale tej szansy nie chcą dać innym. Chcecie arbitralnie decydować o czyimś być albo nie być.Widzę że niektórzy zasłaniają się argumentami tego typu ze dziecko może wyrosnąć na kogoś nieprzeciętnego. Równie dobrze może zostać gwałcicielem/mordercą/złodziejem. Zresztą bachory są teraz nie do wytrzymania.
Napisano 27.11.2008 - 09:39
Chcecie arbitralnie decydować o czyimś być albo nie być.
Napisano 27.11.2008 - 09:54
Napisano 27.11.2008 - 10:14
Napisano 27.11.2008 - 10:18
Napisano 27.11.2008 - 10:22
To przestała być wymiana myśli. Czytam i jestem zdumiona.
proponuję porównać ponazywać siebie okresy wzrostu i ich czas trwania.
Nasionko jest do tej pory nasionem do póki go nie zmieni. Jest to okres od - do. Koniec,
Owoc także ma swój czas i okres trwania. do - do.
Dlatego wyznaczony jest czas do aborcji. Wynika właśnie z tej zasady.
Wprowadzanie czasu przyszłego, wyobrażeniowego jest manipulacją.
Proponuję aby paru panów pozbawiło się płodności jako pierwsi dali przykład następnym pokoleniom. Mogą przecież również wziąć na siebie odrobinę odpowiedzialności, by w ten sposób pomóc partnerce.
Napisano 27.11.2008 - 10:33
Napisano 27.11.2008 - 10:51
r3vo - Prześledź swój tok.
embrion to embrion -------------------- to nie jest człowiek.
niemowlak to niemowlak --------------- to jest już człowiek.
dziecko to dziecko ---------------- to jest oczywiście człowiek.
dorosły to dorosły ---------------- w pełni się z Tobą zgadzam, to jest człowiek.
i wreszcie dziadek to dziadek ---------- pewnie będziesz ^^ dziadkiem, tak również jest to człowiek.
Ale trup już ---- to nie człowiek.
Napisano 27.11.2008 - 11:03
Napisano 27.11.2008 - 11:12
" manipulacją jest udawanie że skrobanie nie jest morderstwem na człowieku, a zabiegiem na komórkach "
Manipulacją jest to, że wprowadza się uczucia i czas.
Embrion jak wiesz człowiekiem nazwać trudno.
Podobnie jak pestkę śliwki - śliwą. Wszelkie takie praktyki są manipulacją.
Wtrącanie wątków osobistych - poza merytorycznych - jest oznaka braku argumentów.
Przecież rozważany jest temat aborcji - ja jestem dyskutantem. Dlaczego próbujesz kierować moim życiem ?
Trojamn - możne pokazywać sobie, sobie. Dyskusja jest merytoryczna jak się toczy z poszanowaniem zasad.
Granie na emocjach dobre jest na wiecach ^^.
Napisano 27.11.2008 - 11:14
Hehe, no właśnie "wszyscy entuzjaści aborcji już się urodzili" - dobre zdanie
![]()
Aborcja to temat trudny. Z jednej strony owszem - czemu mają te dzieci po urodzeniu cierpieć, żyć bez rodziców itd, ale z drugiej strony wielu ludzi właśnie z takich sytuacji się wywodzi i powyrastali na bardzo porządnych ludzi, którzy teraz mając własne dzieci wiedzą jak się nimi zająć aby nie miały one gorzej od samych rodziców, tak więc jest wiele za i przeciw. Można pisać "aaa że dziecko do 10 tygodnia to wogóle nie wie że istnieje bo to embrion"...no ok, ja tez kiedys byłem embrionem ale nie chciałbym być usuwany mimo iż byłem "wpadką". Życie mnie nie głaskało ale teraz tego nie żałuję bo dzięki temu wyrosłem na wartościowego człowieka. I teraz w to miejsce postawcie takiego embriona, który kiedyś wyrośnie na człowieka - czy chciałby być usunięty i nigdy się nie narodzić? No i to jest właśnie trud tego tematu. Bo jedni wyrosną i powiedzą "żałuję że się urodziłem" a drudzy powiedzą "nie żałuję niczego mimo iż było zajebiaszczo źle". Ciężka sprawa bo właśnie bawimy się w decydowanie o czyimś życiu, a życie jest tylko jedno - poważna sprawa. Za tą sprawę powinno się wziąść od podstaw, czyli "co zrobić aby ludzie nie robili niechacianych dzieci" - wtedy nie będziemy musieli decydować o czyimś życiu, do którego ma całkowite prawo, skoro już się począł.
Napisano 27.11.2008 - 11:58
Przez pierwszy tydzień ciąży z jednej komórki powstaje 200. "Przed ukończeniu [trzeciego] tygodnia pojawiają się zawiązki podstawowych organów, w tym wątroby, nerek, mózgu i rdzenia kręgowego". "Około 22. dnia po zapłodnieniu zaczynają kurczyć się włókna mięśnia sercowego maleństwa. Zarodek wygląda jak ziarno fasoli. Znajduje się w jamie owodni wypełnionym płynem owodniowym. Pępowina łączy go z łożyskiem, przez które otrzymuje od matki substancje odżywcze"A może wytlumaczysz mi kiedy człowiek człowiekiem się staje ?
Napisano 27.11.2008 - 13:32
Przez pierwszy tydzień ciąży z jednej komórki powstaje 200. "Przed ukończeniu [trzeciego] tygodnia pojawiają się zawiązki podstawowych organów, w tym wątroby, nerek, mózgu i rdzenia kręgowego". "Około 22. dnia po zapłodnieniu zaczynają kurczyć się włókna mięśnia sercowego maleństwa. Zarodek wygląda jak ziarno fasoli. Znajduje się w jamie owodni wypełnionym płynem owodniowym. Pępowina łączy go z łożyskiem, przez które otrzymuje od matki substancje odżywcze"A może wytlumaczysz mi kiedy człowiek człowiekiem się staje ?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych