Napisano 27.11.2008 - 13:42
Napisano 27.11.2008 - 14:10
A były takie przypadki?
Napisano 27.11.2008 - 14:47
Napisano 27.11.2008 - 14:54
Napisano 27.11.2008 - 16:08
Przez pierwszy tydzień ciąży z jednej komórki powstaje 200. "Przed ukończeniu [trzeciego] tygodnia pojawiają się zawiązki podstawowych organów, w tym wątroby, nerek, mózgu i rdzenia kręgowego". "Około 22. dnia po zapłodnieniu zaczynają kurczyć się włókna mięśnia sercowego maleństwa. Zarodek wygląda jak ziarno fasoli. Znajduje się w jamie owodni wypełnionym płynem owodniowym. Pępowina łączy go z łożyskiem, przez które otrzymuje od matki substancje odżywcze"A może wytlumaczysz mi kiedy człowiek człowiekiem się staje ?
no i ?
wkleileś mi cykl rozwojowy ... człowieka : ]
mam sie czegos domyslic? wywnioskowac? nie bardzo rozumiem.
co jeśli będziemy mieli do czynienia z szybko rozwijającym się przypadkiem i organy wykształcą się nieco wcześniej niż w uśrednionym książkowym przykładzie ? Skrobiemy mimo to ?
Napisano 27.11.2008 - 17:44
A mogą nieco później, lub wcale i co ? Nie abortujemy bo może będzie cud i płód nie obumrze mimo bezmózgowia lub innej patologii i nie ważne że skazujemy kobietę na śmierć (w przypadku jak się na ów cud nie doczekamy) w męczarni ?
To jest właśnie przykład ping-ponga w polemice. Jest to metoda bezproduktywna. Na każde "a gdyby..", "a może właśnie..", "a co jeśli..." można postawić hipotezę przeciwną.
Napisano 27.11.2008 - 17:47
Ja nie mam prawa zabijać matki, tak jak ona nie ma prawa zabijać swojego dziecka. Oto właśnie chodzi, że nikt nie może zabić drugiego człowieka żeby poprawić swoje szanse, poza jednym przypadkiem, który jako byłą świadoma katoliczka (bo przecież nie pseudo katoliczka!) na pewno znasz.Tak samo można napisać o Tobie. Chcesz decydować o czymś być, choćby kosztem jego matki. A czy to nie jest decydowanie o czyimś istnieniu?
Jesteś oczywiście w stanie skonstruować logiczny dowód na to, że ktoś kto nie karmi codziennie głodnych nie ma prawa wypowiadać się w kwestiach ochrony życia? Bo przecież nie piszesz tego, ot tak sobie, żeby cokolwiek napisać, prawda?Mogę się założyć ze nawet palcem nie kiwniesz a będziesz mnie pouczał.
Potrafisz zaprezentować coś poza inwektywami?Jest to poziom demagogii i pieniactwa.
Święte słowa! Może zatem zaczniesz stosować swoje przemyślenia. Nie ma żadnego powodu, żeby za głupotę rodziców najwyższą możliwą cenę płaciło ich dziecko. Jest to właśnie przenoszenie odpowiedzialności rodziców na ich nienarodzone dziecko.Po za tym przenoszenie odpowiedzialności za skutki działania z jednej osoby na drugą są jawnym przejawem słabości.
A jest manipulacją bo..? Bo....? Bo Ty tak twierdzisz? Apeluję jednak o odrobinę empatii i wyobraźni, widzicie tylko czubek swojego nosa.Manipulacją jest to, że wprowadza się uczucia i czas
Napisano 27.11.2008 - 18:05
Czy to coś na zdjęciu powyżej to człowiek?
Odpowiedź uzasadnij.
Na zdjęciu niespełna 22-tygodniowy (5 mies.) wcześniak. Zdjęcie w skali 1:1
Napisano 27.11.2008 - 18:06
Napisano 27.11.2008 - 18:18
Jak wiele zdań trzeba napisać, żeby nie odpowiedzieć na proste pytaniePłód który jeszcze kilkanaście lat temu nie byłby w stanie przeżyć mariush
Moja sześcioletnia córka nie miła problemu by stwierdzić że to dziecko, ale dodała fuj. Przyznam nie wygląda dobrze. Czy wiesz jakie ma szanse na przeżycie 5 miesięczny płód poza macicą i ile mu brakuje by żyć bez tej aparatury? Ile przed nim bólu i cierpień? Ale przecież to walka o życie, a może egoizm rodziców wszak cierpienie po stracie dziecka byłby nie do zniesienia. Szanse na to że będzie równie zdrowe jak dziecko urodzone o czasie są nikłe. Dla mnie to eksperyment i loteria, a gra się toczy o życie, równie kontrowersyjne jak aborcja.
Napisano 27.11.2008 - 18:19
Napisano 27.11.2008 - 18:28
A co to jest?
Może się mylę, ale każdy kawałek wygląda na więcej niż 200 komórek. Jak się czepicie, że to nie mięso ludzkie, to wejdę na rottena i poszukam zdjęć kawałków mięsa ludzkiego.
Niektórym się najwyraźniej wydaje, że kawałek mięsa martwi się o swoją przyszłość.
Napisano 27.11.2008 - 18:31
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych