Napisano 26.11.2008 - 00:02
Napisano 26.11.2008 - 00:13
Napisano 26.11.2008 - 00:51
Czy w takim razie szczęśliwe, bezproblemowe życie na Ziemi jest nagrodą czy karą? Za nagrodą przemawiałby fakt, że w tamtym wcieleniu nie popełniliśmy większego błędu. Za karą z kolei przemawia to, że cierpienie i ból dają nam powody do nauki i doświadczenia.
Napisano 21.12.2008 - 10:40
Zgodnie z prawem Dharmy narodziny nowego człowieka są konsekwencją uczynków nagromadzonych przez umierającego. Gromadzenie uczynków podczas życia, będących przyczyną nowego odrodzenia, określono jako wytwarzanie karmy. Głównym źródłem karmy są nasze cierpienia. Trzy główne źródła cierpień to: rozłączenie z tym, co kochamy, połączenie z tym czego nie znosimy i tęsknoty za tym, czego nie możemy osiągnąć. Budda głosił, że podstawowym zadaniem człowieka, w trakcie życia, jest wstrzymywanie się od popełniania czynów przynoszących negatywne skutki w przyszłym życiu. Cel ten osiągamy idąc "Szlachetną Ośmioraką Ścieżką", prowadzącą do wyciszenia pożądań, czyli gromadzenia dobrej lub złej karmy. Ta droga to:Ja to widzę (czuję) tak:
Ad 1)
Imho karma to nie jest taka prosta sprawa jak to przedstawiasz Flix, (czyli: "ja ukradłem jabłko więc ktoś też mi później ukradnie jabłko"). Jakby to już bardzo upraszczać, to bardziej do "wywołałem u kogoś uczucie utraty (żal, rozpacz), więc też to kiedyś odczuję".
Ad 2)Czy w takim razie szczęśliwe, bezproblemowe życie na Ziemi jest nagrodą czy karą? Za nagrodą przemawiałby fakt, że w tamtym wcieleniu nie popełniliśmy większego błędu. Za karą z kolei przemawia to, że cierpienie i ból dają nam powody do nauki i doświadczenia.
Nie wydaje mi się, żeby można było rozpatrywać karmę używając pojęć "nagroda i kara". Bardziej jest to jak ujął wyżej illuminatii - czyli nauka na drodze do ideału. Moim zdaniem jako podstawę można dać powiedzenie "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" - brzmi to prosto, jednak jest głębsze niż się wydaje, a po drodze jest parę pułapek. Np dziwny/głupi przykład - ktoś ma fobię przed bananami ( ). Dla niego jego widok jest niemiły, tobie to zwisa (więc ci niemiłe nie jest). Czyli idąc prosto tą zasadą będziesz latał z bananem w jego obecności. Idąc jednak dalej w sferę uczuć (odczuć), wywołujesz w nim lęk i dyskomfort psychiczny, co już ci niemiłe jest, więc żebyś to zrozumiał musisz napotkać w życiu sytuację, w której ktoś będzie ignorował twoje choćby irracjonalne odczucia. To w sumie podstawowe rzeczy, dla kogoś kto już jako tako czuje ten temat - ale jeśli ktoś jeszcze nie, może go to zainteresuje. Imho każdy, choćby największa bestia odczuwa negatywne emocje - strach, smutek, żal (choćby gdzieś na samym dnie podświadomości). Niestety, żeby sobie uświadomić, że czasami wywołujemy u innych takie uczucia i starać się ich nie wywoływać (co samo w sobie jest dobre, choćby karma nie istniała), potrzeba czegoś więcej.
Może też wrzucę do dyskusji jakieś ciekawe pytanie:
Co zrobić z karmą w przypadku pozbawionego rodziny i przyjaciół człowieka, który żyje na jakimś szczerym polu w Australii - zatrzyma się w karmicznym rozwoju? Czy będzie właśnie bliski ideału?
Napisano 01.09.2009 - 15:55
Napisano 02.09.2009 - 08:03
Wiesz, według mnie z reinkarnacją to jest tak...
Dusza uczy się po to by stać sie idealną.Lecz w jednym zyciu nie jest w stanie przezyć wszystkich uczuć.Na przykład w jednym życiu nie przezyjemy go szczesliwie i umierjąc ze starości przy kochających bliskich i jednocześnie popełnijąc samobujstwo w smotności.Jezeli człowiek A zabił człowieka B to po śmierci dusza czlowieka A moze zdecydować że tym razem ona zostanie zabita by się nauczyć, że to nie jest dobre.
Być moze, człowiek B w przyszłym życiu kogoś również zabije.W kazdym razie według mnie to jest tak.Doążymy do zjednoczenia z energią zwaną "Bogiem".Energia ta jes tidealna więc i my musimy stać się idealni.Więc reinkarnujemy się na tej bądź innych planetach by się uczyć.I gdy powiedzmy staniesz się sympatycznym człowiekiem będziesz wiedzial, że już mało zostało do twojego stanu idealnosci .
Użytkownik mariuszm edytował ten post 02.09.2009 - 08:05
Napisano 02.09.2009 - 14:41
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych