Skocz do zawartości

Zdjęcie

Badania polskich niewierzących

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Man_in_black.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ankieta poniższa jest skierowana tylko i wyłącznie do osób niewierzących. Jest anonimowa.
Badania prowadzi Radosław Tyrała, asystent w Katedrze Socjologii Ogólnej i Antropologii Społecznej na Wydziale Humanistycznym AGH w Krakowie, autor książek: "O jeden takson za dużo" (2005), "Dwa bieguny ewolucjonizmu" (2007).

Zachęcam Was drogie koleżanki i drodzy koledzy do jej wypełnienia gdyż jak zauważyłem grono ateisów na tym forum jest dość znaczące.

ANKIETA
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wypełniłam mój agnostyczny obowiązek. Ankieta nawet fajna.
  • 0

Qliffot.
  • Tematów: 5
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Również poczułem się do jakże przyjemnego obowiązku wypełnienia ankiety. Część pytań wydała mi się po trosze niewłaściwa, jak np. wpływ żony/partnerki. Być może jako człowiek bardzo młody lub po prostu - przez wychowanie czy wpływ środowiska; na dzień dzisiejszy nie potrafię sobie uświadomić przyczyny takich myśli - rozumiem to trochę niewłaściwie, lecz w takim samym stopniu mogłoby być więcej pytań związanych z wpływem otoczenia i to przedstawionego z bliższej odległości, speriodyzowanego na przyjaciół czy znajomych...

Jednakowoż generalne oceniam ją jak najbardziej pozytywnie :-)
  • 0

Wujek_Deth.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ta ankieta mile mnie zaskoczyła. Spodziewałem się najgorszego, w tym różnych złośliwości, jednak pytania okazały się całkiem sensowne i ciekawe. Niczego nie narzucają, w dodatku dają spore "pole manewru". Wypełniłem tę ankietę z przyjemnością. Polecam.
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Szczerze mówiąc, dawno nie wypełniałam tak sympatycznej ankiety :)
  • 0

#6 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Chciałem złośliwie namieszać ale wyrzuty sumienia mi nie pozwoliły.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Całkiem ciekawa inicjatywa, oczywiście wypełniłem.
  • 0

#8 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.
  • Tematów: 0

Napisano

Ciekawa ankieta.Ale po co robić takie coś dla osób niewierzących,
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Aton, ehhh...

Mnie osobiście rozwaliło pytanie o religie gdzie była możliwa odpowiedź "Wybrałem lekcje etyki" :D
  • 0

Avion.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mnie mamusia zmuszała, żeby chodzić na religie :( . Ale i tak często uciekaliśmy z tych lekcji :D , wypełniłam ankietę. Moim zdaniem ateiści którzy domagają się praw dla siebie i robią parady, to prawie to samo co parady homoseksualistów. Ja oczywiście nie chce nikogo obrażać. Może mnie uznacie za ignorantkę, ale mnie to mało interesuje czy ktoś popiera to że odwróciłam się od kościoła, czy też nie. To moja sprawa, i ja osobiście nie miałam nigdy z tym problemów wśród znajomych lub rodziny (no może poza mamą :) ). Ale, jeśli chcą paradować, domagać się swoich praw, droga wolna.. powodzenia wam ludzie :D
  • 0

może tak może nie.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na ankietę się nie skusiłem widząc ile pytań, ale pisze aby polecić książki Tyrały, szczególnie "Dwa bieguny ewolucjonizmu" - jedna z najlepszych prezentacji konfliktu miedzy religią a nauką. Z tyłu na okładce jest Pan Tyrała chodzący po górach wystylizowany na JPII, jeśli dobrze pamiętam.

Moim zdaniem ateiści którzy domagają się praw dla siebie i robią parady, to prawie to samo co parady homoseksualistów.

I masz racja. Źródło ateistycznych manifestacji (o paradach nie słyszałem) jest dokładnie takie same, jak gejów czy czarnych w latach 60. Jest to poczucie bycia represjonowanym.
  • 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Ale, jeśli chcą paradować, domagać się swoich praw, droga wolna.. powodzenia wam ludzie

BUAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA - to jest jedyny komentarz, jakim można opatrzyć tak GŁUPIE stwierdzenie. Jakich praw może domagać się ktoś, kto POSIADA wszystkie prawa? :lol3: Chyba ktoś nie zrozumiał celu ankiety.
I znów dobry humor z rana! ;D
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hmm, pyt 18:

[codebox]18. Jaki jest Pana/i stosunek do apostazji?
Proszę wybrać jedną odpowiedź

dokonałem/am apostazji

nie dokonałem/am apostazji, ale na pewno dokonam w przyszłości

nie dokonałem/am apostazji, ale się nad tym zastanawiam

nie dokonałem/am apostazji i się nad tym nie zastanawiam

nie dokonałem/am apostazji i nie zamierzam w przyszłości

nie wiem, co to jest apostazja [/codebox]

A jeśli ktoś nie był chrzczony, ani nie był związany z żadną religią, to niby co ma tu zaznaczyć? :|
  • 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Myślę, że to: nie dokonałem/am apostazji i się nad tym nie zastanawiam

skoro nie dokonałeś, to się nad tym nie zastanawiasz. A skoro nie byłeś chrzczony, to nie zastanawiasz się nad apostazją, bo i tak jej nie dokonasz :D
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie przepadam za ankietami ale tą wypełniłem, przyjemna jest jak na taką ilość pytań.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych