Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Gdyby ktoś tam miał broń to zrobiłby się tzw. krzyżowy ogień a liczba ofiar pewnie wzrosła jak to zwykle w przypadku ognia krzyżowego w miejscu pełnym ludzi ma miejsce.

W sumie łatwiejszy dostęp do broni to łatwiejsze jej zdobycie. Taniej wejść do czyjegoś mieszkania, przyłożyć żonie nóż do gardła i zażądać wydania broni od męża.

Zamiast dawać ludziom więcej narzędzi mordu powinno się zrobić coś, żeby ludzi zmienić. Jest takie mądre powiedzenie: "To nie broń zabija ludzi. Ludzie zabijają ludzi".
  • 0

#197 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

..."To nie broń zabija ludzi. Ludzie zabijają ludzi".

ot i cała konkluzja związana z dostępem do broni.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Czyli zgadzasz się ze mną? No to komu chcesz dawać tą broń jak nie ludziom?
  • 0

#199 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ludziom judas666, ludziom. Każdy odpowiada sam za siebie i nikt nie może być niańką drugiej osoby. Widać opacznie rozumiesz ta konkluzje którą sam zaprezentowałeś. To nie przedmioty są "be" tylko ludzie bywają "be". Czy to znaczy jednak, że nie mamy do czegoś prawa w związku z tym?? Ludzie od zawsze byli różni, a agresja i umiejętność zabijania jest wpisana w naszą genetykę, tak samo jak moralność i uczciwość oraz dobro w zasady wychowania i poszanowanie drugiej żywej istoty, nie koniecznie człowieka.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Każdy odpowiada sam za siebie i nikt nie może być niańką drugiej osoby

Ale katem już tak?

moralność i uczciwość oraz dobro w zasady wychowania i poszanowanie drugiej żywej istoty

Bzdura. Człowiek to zwierze stadne i jako takie trzyma się swojego stada dybiąc na inne. Małpy są dobre wobec siebie w obrębie stada - dlaczego? Bo to zapewni przetrwanie ich stadu. Względem osobników z innego stada są agresywne. Dokładnie tak samo jest z ludźmi przy czym my niby potrafimy odczuwać wyższe emocje, ale co z tego skoro jak przyjdzie co do czego dajemy upust zwierzęcym instynktom.

Automatycznych wieżyczek chyba jeszcze nie ma, więc broń nie zabija. Zawsze jest ktoś, kto musi pociągnąć za spust i zamiast robić więcej takich jednostek powinniśmy zadbać, by nikt nie chciał ciągnąć za spust. Trafia to do Ciebie?
  • 0

#201 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Do mnie kolego judas666 trafia więcej, niż Ci się wydaje. Mam jednak wrażenie, że do Ciebie nie. Jesteś zakompleksionym osobnikiem trzymającym się z dala od stada i bojący się tegoż samego stada do którego Ty należysz. Twoja wrodzona nieufność do gatunku "homo sapiens" daje upust właśnie w takich kwestiach jak choćby prawo do możliwości obrony siebie i swojego życia, czy prawa do decydowania o swoich wyborach. Guzik mnie obchodzi, czy jest to humanitarne czy nie. Nie jestem niczyim niewolnikiem i nie zamierzam poddawać się panice, która Ty wyrażasz ani mediom, które nagłaśniają każdy przypadek użycia broni, bez rozpatrywania tego czy był on zasadny, słuszny, w dobrej czy złej wierze. Proponuje Ci skupić swoją niechęć na "samochodach, pociągach i samolotach", gdyż to tez zabija. Mało tego uwzględnij w szczególności samoloty pasażerskie, gdyż to one mogą być najbardziej śmiercionośną bronią. efekt widzieliśmy w postaci zamachów na WTC w NY dnia 11-09-2001 roku.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadzam się w 100% z judasem.
Broń palna zwykłemu,przeciętnemu obywatelowi choćby był nieprawdopodobnie inteligentny i nadzwyczaj zrównoważony jest zupełnie nie potrzebna.
Broń nie rozwiązuje problemów- broń stwarza problemy.
Człowiek posiadając broń tylko pozornie czuje się bezpieczny.W gruncie rzeczy stanowi śmiertelne zagrożenie dla wszystkich a przede wszystkim dla siebie samego.
Broń to nie zabawka o czym przekonał się gość w linku poniżej.

http://ftp.icm.edu.p...-california.wmv

Ten również.

http://ftp.icm.edu.p...647/sub_364.wmv

I kolejny też.

http://ftp.icm.edu.p...647/sub_858.wmv

PS.To tak ku przestrodze aby co poniektórym uzmysłowić jak niezdrowe jest nawet samo myślenie o powszechnym dostępie do broni palnej.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Czyli Kukhuri Sirupate jesteś po prostu mordercą. Chcesz żeby było bezpieczniej? To strzel sobie w łeb. Wszyscy z Twojego otoczenia będą bezpieczniejsi.
  • 0

#204 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Wybacz szanowny kolego, ale tu się z Tobą nie zgodzę. Od wielu lat mam swoja broń i jakoś skłonności morderczych u siebie nie odkryłem. Kwestią jest zrozumienie po co jest broń a także kwestią jest to by ludzie w wolnym państwie mieli sami prawo decydować o tym czego potrzebują. Nie chce mi po raz kolejny przytaczać tych samych argumentów, więc zainteresowanych odsyłam do zapoznania się z całym tematem.

Tak samo jak piszesz o broni można mówić o każdym wynalazku cywilizacyjnym, który z racji swoich właściwości może być przedmiotem potencjalnie zabójczym, jak nóż, łyżka samochód, samolot etc.

Pewne zależności już soztały naukowo udowodnione. A to, że były, są i będą wypadki z bronią jest tak samo oczywiste jak to że były, są i będą, kataklizmy naturalne, wypadki samochodowe, katastrofy kolejowe i lotnicze. I zapewniam Cię że w ciagu roku więcej ludzi na świecie poniesie śmierć w związku z tymi ostatnimi zagrożeniami niż w całym 10-leciu zgineło od broni palnej wliczając w to nawet konflikty zbrojne.
  • 0

#205 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Ja czułbym się bezpieczniej gdyby moi sąsiedzi mieli broń bo miałby kto stanąć ewentualnie w mojej obronie. Zaznaczam, że mafia ma broń legalnie to czemu zwykły człowiek miałby jej nie mieć.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Życzę Ci takiej sytuacji: Broń jest legalna. W parku napastnik atakuje gołymi pięściami lub nożem, to jest zdesperowany i nie bardzo mu zależy, a i tak nie wie czy ktoś ma broń, czy nie. Ty oczywiście masz, ale nie Ciebie atakują. Ty, wraz z ukochaną osobą idziesz kilkadziesiąt metrów dalej, spacerujecie sobie. Ofiara wyciąga pistolet, kieruje go w stronę napastnika, pociąga za spust i chybia. Kula trafia Twoją ukochaną (lub ukochanego) w głowę, a jej mózg ląduje na Twojej twarzy. Widzisz kto strzelił.
Życzę Ci tego z całego steducha, bo empatii u Ciebie zauważyć nie można, więc sam powinieneś to przeżyć. Swoją drogą ciekawe co taki zrównoważony osobnik jak Ty, reagujący agresywnie na forum zrobiłby w takiej sytuacji. Oczywiście Ty wiesz tylko kto strzelił, nie dlaczego.
  • 0

#207 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Czyli Kukhuri Sirupate jesteś po prostu mordercą. Chcesz żeby było bezpieczniej? To strzel sobie w łeb. Wszyscy z Twojego otoczenia będą bezpieczniejsi.

Podchodząc do tego w ten sposób zdyskredytowałeś się w moich oczach całkowicie. sam sobie strzel w łeb o jednego zakompleksionego, zniewolonego i bojącego się za siebie wziąć odpowiedzialność w życiu "homo sapiensa" będzie mniej. I uważaj na to co mówisz bo sie możesz zdziwić. Mordercą nie jestem, nie byłem i nigdy nie będę, a takie znieważanie może się dla Ciebie skończyć w sądzie.

Życzę Ci takiej sytuacji: Broń jest legalna. W parku napastnik atakuje gołymi pięściami lub nożem, to jest zdesperowany i nie bardzo mu zależy, a i tak nie wie czy ktoś ma broń, czy nie. Ty oczywiście masz, ale nie Ciebie atakują. Ty, wraz z ukochaną osobą idziesz kilkadziesiąt metrów dalej, spacerujecie sobie. Ofiara wyciąga pistolet, kieruje go w stronę napastnika, pociąga za spust i chybia. Kula trafia Twoją ukochaną (lub ukochanego) w głowę, a jej mózg ląduje na Twojej twarzy. Widzisz kto strzelił.
Życzę Ci tego z całego steducha, bo empatii u Ciebie zauważyć nie można, więc sam powinieneś to przeżyć. Swoją drogą ciekawe co taki zrównoważony osobnik jak Ty, reagujący agresywnie na forum zrobiłby w takiej sytuacji. Oczywiście Ty wiesz tylko kto strzelił, nie dlaczego.

A ja Ci życzę oszołomie, żebyś idąc na spacer z dziewczyną dostał w ryj, a Twoją dziewczynę na Twoich oczach niech zgwałci banda podpitych i agresywnych małolatów. Wtedy wykaż się empatia i swoim humanitaryzmem. No chyba, że z Ciebie taki Bruce Lee co to 10 kładzie jednym karate ciosem :) walnij sie w swoja głowę, takiego debilizmu jak siejesz już dawno nie czytałem.

po jednym warnie dla judas666 iKukhuri Sirupate - za to że sobie urządziliście na forum pyskówkę i nawzajem się obrażacie, obydwaj na dokładkę otrzymujecie dzień urlopu
Ivellios

• 0

judas666.
Reputacja

Napisano

To ja wnoszę o ostrzeżenie dla tego pana o obrazę :) A ciekawe co by mi broń dała? To, że za kilka dni po incydencie przyszłaby policja z informacją, że z mojej, ukradzionej podczas incydentu broni kogoś zastrzelono.
Ja się jakoś nie boję wychodzić nie mając przy sobie broni, czego najwyraźniej nie można powiedzieć o Tobie.

po jednym warnie dla judas666 iKukhuri Sirupate - za to że sobie urządziliście na forum pyskówkę i nawzajem się obrażacie, obydwaj na dokładkę otrzymujecie dzień urlopu
Ivellios

• 0

#209 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Tobie osobiście bym broni nie dał, gdyz nawet patrząc na Twoje profilowe zdjęcie

Dołączona grafika

nie do końca mam wrażenie, czyś normalny jest :) a ostrzeżenie to szanowny forumowiczu proponuję dla Ciebie za ubliżanie komuś od morderców. Więc jest 1:1. Masz jakieś zastrzeżenia kolego judas666.

Siejesz siano w postach, w których żadnej treści merytorycznej nie widać. Ale jesteś jeszcze młody, w d....pie byłeś i gó.....no widziałeś na tym świecie. Pożyj, przeżyj podyskutuj.

Dołączona grafika
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Judas, przedstaw sensowny i potencjalnie skuteczny plan eliminacji zła, agresji, fanatyzmu, niepoczytalności, przemocy w afekcie i wszelkich skutkujących nieprzewidywalną agresją chorób psychicznych, a będziesz w mojej opinii moralnie uprawniony do postulowania globalnego rozbrojenia. Byłoby to z pewnością bardziej konstruktywne, niż nazywanie człowieka noszącego broń mordercą. Zabić można nożem do masła, pompką rowerową i butelką po piwie. Człowiek noszący broń legalnie, który przeszedł wszystkie procedury związane z uzyskaniem pozwolenia jest prawdopodobnie mniej niebezpieczny niż masa skrytych socjopatów.

Broń palna zwykłemu,przeciętnemu obywatelowi choćby był nieprawdopodobnie inteligentny i nadzwyczaj zrównoważony jest zupełnie nie potrzebna.

Tak mówi człowiek, który nigdy nie żył w poczuciu zagrożenia.

Osobiście jestem za zachowaniem w mocy tzw. "pozwoleń na broń". Umożliwianie dostępu do broni wszystkim, zwłaszcza ludziom nie spełniającym pewnych kryteriów psychologicznych, zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych