Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Na dobrą sprawę każdy może mieć broń, musi tylko spełniać pewne warunki.
A jeśli chodzi o obronę: http://www.bron.pl/obrona
65zł i jak napastnik podejdzie zanim wyciągnie nóż czy pokaże, że ma złe zamiary, to będę w stanie zrobić tyle co pistoletem jednocześnie nie ryzykując że ktokolwiek zginie.

Judas, przedstaw sensowny i potencjalnie skuteczny plan eliminacji zła, agresji, fanatyzmu, niepoczytalności, przemocy w afekcie i wszelkich skutkujących nieprzewidywalną agresją chorób psychicznych, a będziesz w mojej opinii moralnie uprawniony do postulowania globalnego rozbrojenia

Wyeliminować rodzaj ludzki.

Zauważ, że kolega powiedział, że ma gdzieś czy to jest humanitarne czy nie. Ma gdzieś czy kogoś zabije.

Kukhuri Sirupate, ile masz lat i ile Ci się wydaje, że ja mam lat?

Swoją drogą módl się żeby Ivelios nie zobaczył Twojego postu bo dostaniesz ostrzeżenie za wulgaryzmy.
  • 0

#212 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Judas, przedstaw sensowny i potencjalnie skuteczny plan eliminacji zła, agresji, fanatyzmu, niepoczytalności, przemocy w afekcie i wszelkich skutkujących nieprzewidywalną agresją chorób psychicznych, a będziesz w mojej opinii moralnie uprawniony do postulowania globalnego rozbrojenia. Byłoby to z pewnością bardziej konstruktywne, niż nazywanie człowieka noszącego broń mordercą. Zabić można nożem do masła, pompką rowerową i butelką po piwie. Człowiek noszący broń legalnie, który przeszedł wszystkie procedury związane z uzyskaniem pozwolenia jest prawdopodobnie mniej niebezpieczny niż masa skrytych socjopatów.

Zgadzam się z Liwią. Przedstaw plan na pokojowe życie judas666, na eliminację zagrożeń i wtedy przyznam Ci rację, żeś sensowny facet. Inaczej zamilknij z tym swoim idealizowanym poglądem i wymyślaniem niestworzonych historii.

Broń palna zwykłemu,przeciętnemu obywatelowi choćby był nieprawdopodobnie inteligentny i nadzwyczaj zrównoważony jest zupełnie nie potrzebna.

Tak mówi człowiek, który nigdy nie żył w poczuciu zagrożenia.

Prawda :)

Osobiście jestem za zachowaniem w mocy tzw. "pozwoleń na broń". Umożliwianie dostępu do broni wszystkim, zwłaszcza ludziom nie spełniającym pewnych kryteriów psychologicznych, zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem.

Nie chodzi o to by broń mógł dostać każdy w sklepie z bułkami lecz o jasny, czytelny i sprawiedliwy dostęp do broni dla każdego, zdrowego, normalnego i wyrażającego taką chęć obywatela. Po badaniach lekarskich, i psychologiczno-psychiatrycznych. Tak samo jestem za tym, by Ci którzy ubiegają się o prawo jazdy kat. "A" czy "B" a więc powszechne kategorie praw jazdy, musieli przechodzić obowiązkowe badania lekarskie, psychologiczne, psychiatryczne oraz psychotechniczne określające warunki i predyspozycje do prowadzenia niebezpiecznych pojazdów. Na broń, trzeba, na samochody i motocykle tez jestem za.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Jak tępi jesteście, że nie dociera do was że wystarczy sekunda żeby zdrowego i normalnego obywatela zmienić w psychopatę?

Już wiele razy było poruszane, że BRONIĆ SIĘ można i to na wiele sposobów. Ty chcesz ludziom ułatwić ZABIJANIE SIĘ.

Przedstaw jakiś sensowny argument.
  • 0

#214 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Na dobrą sprawę każdy może mieć broń, musi tylko spełniać pewne warunki.
A jeśli chodzi o obronę: http://www.bron.pl/obrona
65zł i jak napastnik podejdzie zanim wyciągnie nóż czy pokaże, że ma złe zamiary, to będę w stanie zrobić tyle co pistoletem jednocześnie nie ryzykując że ktokolwiek zginie.

Judas, przedstaw sensowny i potencjalnie skuteczny plan eliminacji zła, agresji, fanatyzmu, niepoczytalności, przemocy w afekcie i wszelkich skutkujących nieprzewidywalną agresją chorób psychicznych, a będziesz w mojej opinii moralnie uprawniony do postulowania globalnego rozbrojenia

Zauważ, że kolega powiedział, że ma gdzieś czy to jest humanitarne czy nie. Ma gdzieś czy kogoś zabije.

Kukhuri Sirupate, ile masz lat i ile Ci się wydaje, że ja mam lat?

Swoją drogą módl się żeby Ivelios nie zobaczył Twojego postu bo dostaniesz ostrzeżenie za wulgaryzmy.

Wyeliminować to trzeba Ciebie jeżeli szerzysz taki pogląd. Lat mam dużo więcej kolego od Ciebie o co najmniej 13, więc stary bez urazy ale dla mnie masz jeszcze mleko pod nosem. Zresztą tu nie ma to nic do rzeczy. Wulgaryzmów w moich postach nie ma nigdzie, a nawet jak dostanę ostrzeżenie to widac zasłużenie. Problem polega na tym że ja mam siłę brać swoje życie w swoje ręce i odpowiadać za swoje życie i czyny a Ty nie. Więc wolisz zrzucić odpowiedzialność za nie na czyjeś barki. A mój humanitaryzm ma się dobrze nawet lepiej niż Twój, lecz jestem normalnym facetem, zdrowo myslącym i analizującym zycie i zagrożenia z nim związane w dzisiejszych czasach. Ty jak widac nie gdyz stwierdzenie:

mówi samo za siebie.

Jak tępi jesteście, że nie dociera do was że wystarczy sekunda żeby zdrowego i normalnego obywatela zmienić w psychopatę?

Już wiele razy było poruszane, że BRONIĆ SIĘ można i to na wiele sposobów. Ty chcesz ludziom ułatwić ZABIJANIE SIĘ.

Emocje cie ponoszą może zapisz się na jakąś terapię :) bo Ci oko lata.

A tak poważnie psychopatia to poczytaj sobie w necie co to jest z czym się je i skąd się bierze, a nie siej demonki tutaj. A polecany przez Ciebie gaz to weź sobie jako odświeżacz do ust bo tylko do tego się nadaje.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

A powiedz mi co zrobisz jak napastnik podejdzie i wyciągnie nóż? Wyciągniesz pistolet czy dasz się okraść a jak napastnik będzie uciekał to zaczniesz strzelać?

Z resztą chyba to jak i wiele argumentów było już poruszanych. Do Ciebie nic jednak nie dotarło 36 letni człowieku.

Moja odpowiedź:

Była do postu livi i jak najbardziej jest to jedyny sposób na wyeliminowanie zachowań przez nią przedstawionych. Pomyśl chwilę, to może zrozumiesz.
  • 0

#216 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Po pierwsze przestań z tymi a co zrobisz jak??? to jest irytujące a jak nie masz pomysłu na merytoryczne posty to daruj sobie próbę udowadniania wyższości kury nad jajkiem i odwrotnie.

Poza tym nie będę odrabiał za Ciebie lekcji. sięgnij sobie do Kodeksu Karnego i poczytaj art. 25 i art.26 wtedy może dotrze do Ciebie co to jest obrona konieczna i stan wyższej konieczności oraz jakie przesłanki muszą zachodzić by użyć broni przeciwko napastnikowi i gdzie jest granica obu tych uprawnień.

Idąc dalej ja wiem co by należało zrobić by wyjść z tego cało. Ty znając Twoje katolicko-humanitarne podejście oddał byś wszystko łącznie z kobietą, nadstawił dwa policzki by zarobić w twarz i jeszcze podziękował bardzo, przepraszając że żyjesz.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Może przestałbyś mnie już obrażać? To się robi żałosne.
Do obrony można kupić masę sprzętu, można też ćwiczyć sztuki walki, które przydadzą się w zwarciu w przeciwieństwie do owej broni. Jak się chce pistolet, to trzeba przejść te Twoje badania i mieć powód, ewentualnie kupić broń czarno prochową. Po co coś więcej?

O, wiem! sparafrazuję niektórych forumowiczów.
Najpierw będzie dostęp do broni dla "prawych obywateli" a potem będziecie chcieć powszechnego dostępu bez ograniczeń.
  • 0

#218 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Przepraszam jeżeli Cie uraziłem, czy obraziłem, nie lubie tego robić ale naprawdę mnie wkurzyłeś tym "mordercą". Co do Twojego podejścia nie masz zielonego pojęcia o realnych zagrożeniach, dynamice tych zdarzeń oraz deficycie decyzyjnym w takich momentach. Nie wiesz co to wysoki poziom adrenaliny, tunelowe widzenie oraz że każdy człowiek może różnie reagować na te same zagrożenia. Swoje sztuki walki sobie włóż do szuflady, a w myśl powiedzenia jeżeli wolno więcej wolno też mniej, nikt nie mówi że musisz mieć do obrony broń. Tu chodzi o wolność wyboru i świadome decydowanie o tym czego mi potrzeba. Jeżeli potrzebuje broni, to państwo nie mogąc skutecznie mi zapewnić w 100% bezpieczeństwa nie może mi tez ograniczać w sposób ustawowy prawa do wyboru środków ochrony. Sztuki walki sa przydatne ale w sytuacji realnego zagrożenia i jeszcze mnogości tej sytuacji nic nie zastapi i nie będzie maiło tak prewencyjnego chrarakteru jak broń palna. A czarnoprochowej niestety kolego judas666 nie wolno używać w taki sposób na jaki pozwala broń do ochrony osobistej.

Przydało by sie bys troche poczytał na temat taktyki i technik uzycia broni palnej w ochronie własnej, może by Ci się jakies lampki zapaliły.
  • 0

#219 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Życzę Ci tego z całego steducha,

Jesteś naprawdę największym sk*******nem żeby życzyć komuś czegoś takiego.

bo empatii u Ciebie zauważyć nie można,

Dałeś wielki pokaz swojej empatii.
  • 0

#220 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

No tak to prawda w czystym wydaniu EMPATIA - made in judas666 :)
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

naprawdę mnie wkurzyłeś tym "mordercą"

Ty pierwszy zacząłeś mnie obrażać.

I racz mi wreszcie powiedzieć co da Ci broń jeśli napastnik będzie Ci już nóż przykładał.
  • 0

m1ch00.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"I racz mi wreszcie powiedzieć co da Ci broń jeśli napastnik będzie Ci już nóż przykładał. "

Odpowiem ja. Jeśli zajdzie taka sytuacja, człowiek znajdujący się w niebezpieczeństwie wyciągnie broń i każe się agresywnemu napastnikowi odsunąć. Ten widząc, że niedoszła ofiara ma broń, jeśli jest normalny odsunie się, zacznie przepraszac i tlumaczyć ze zrobił to by mieć na lekarstwa dla matki bądź ucieknie. Jednak gdy jest nienormalny i będzie atakować dalej....pozostaje strzał w okolice kolana . Chyba, że wyznajesz zasade "One shot-one kill" i będziesz celował w głowę :]
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"strzał w okolice kolana" .........................
masz w ogóle pojęcie o czym piszesz...? Czy tylko za dużo filmów i literatury sensacyjnej?
Miałeś (już nie mówiąc o strzelaniu) w ręku prawdziwą broń krótką? Wiesz z czym się wiąże point shooting?
Zdajesz sobie sprawę jakiego szkolenia potrzeba, żeby się pokusić o strzelanie w kolano, nawet ze stosunkowo niewielkiej odległości, w sytuacji stresowej?

O reszcie dyskusji już się wypowiadął nie będę, bo swoje zdanie przedstawiłem dużo wczesniej.
Wiem jedno - może kilka osób na kilkaset wypowiadających się w takich tematach ma w ogóle pojęcie o czym mówi. Z punktu widzenia zarówno praktycznego jak i teoretycznego.

A najwięcej zwolenników rekrutuje się z grona miłośników Doom'a czy innego Wolfenstein'a....
  • 0

Ban.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"I racz mi wreszcie powiedzieć co da Ci broń jeśli napastnik będzie Ci już nóż przykładał. "

Odpowiem ja. Jeśli zajdzie taka sytuacja, człowiek znajdujący się w niebezpieczeństwie wyciągnie broń i każe się agresywnemu napastnikowi odsunąć. Ten widząc, że niedoszła ofiara ma broń, jeśli jest normalny odsunie się, zacznie przepraszac i tlumaczyć ze zrobił to by mieć na lekarstwa dla matki bądź ucieknie. Jednak gdy jest nienormalny i będzie atakować dalej....pozostaje strzał w okolice kolana . Chyba, że wyznajesz zasade "One shot-one kill" i będziesz celował w głowę

Wróć do podstawówki nauczyć się czytać. Judas mówił o sytuacji gdy napastnik ci nóż już przykłada, a nie gdy jest 20 metrów od ciebie. W sytuacji gdy napastnik przyłoży ci nóż, broń nic nie da - nie zdążysz jej wyciągnąć....
  • 0

some.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A jakim prawem probujesz ograniczyc moja wolnosc?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych