Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#256 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

14:31, 28.05.2009 /Sky News

Trzylatka zastrzeliła młodszego brata

TRAGICZNY WYPADEK W KALIFORNII

http://m.onet.pl/_m/...67a121,14,1.jpg
Fot. sxc.hu
Niezabezpieczona i źle przechowywana broń stała się przyczyną wypadku

Każdy wie, że pistolet w rękach dziecka to niebezpieczna zabawka. Niezabezpieczony i przechowywany w nieodpowiednim miejscu może stać się przyczyną tragedii, do jakiej doszło w Bakersfield w Kalifornii. Trzyletnia dziewczynka znalazła broń pod łóżkiem rodziców i zastrzeliła swojego o rok młodszego brata.
Wystarczyła chwila, brak opieki i nieodpowiedzialność rodziców, by dziewczynka znalazła niezabezpieczony półautomatyczny pistolet (kaliber 45) pod ich łóżkiem. Przez przypadek dziecko wystrzeliło z broni prosto w klatkę piersiową swojego dwuletniego brata. Chłopiec zmarł zaraz po przewiezieniu do szpitala.

Według ustaleń policji, matka dzieci w czasie incydentu przebywała w innej części domu, a ich ojciec był w pracy.

- To szokujące, że rodzice trzymają naładowaną broń w miejscu, gdzie mogą mieć do niej dostęp dzieci - komentuje Bobby Ortiz z sąsiedztwa.

Według oficera policji w Bakersfield Grega Terry'ego, przechowywanie niezabezpieczonej broni w miejscu dostępnym dla dzieci jest przestępstwem.

agr/mlas

Źródło: www.tvn24.pl

To świadczy tylko o tym, iż dorośli nie zawsze są przewidujący a amerykanie w tej dziedzinie wykazują się już wyjątkowo.

Dołączona grafika
  • 0

#257 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

A Ty obrażasz mnie i innych uważając, że ktos kto Cię nie rozumie jest mało inteligentny. Widać tylko Ty sam siebie rozumiesz.

Jeśli poczułeś się obrażony, to uważasz się za głupiego, bo ja, w przeciwieństwie do Ciebie do nikogo tego nie skierowałem. Ty natomiast obraziłeś mnie dwa razy w jednym poście.

A ty mnie siedem razy w połowie posta. Przydałoby ci się zmądrzeć albo przynajmniej żeby ci zrobili lewatywę.

Swoją drogą odnośnie ankiety, większość tutaj to dzieci lub ludzie wierzący w zabobony :) zdecydowanie nie jest to dla mnie "hołota miarodajna".

Twój egocentryzm jest porażający. Ty świata poza sobą nie widzisz, a wszystkich uważasz za głupich. Możesz się kolego specyficzny zamknąć w swoim świecie i nie wychodzić.
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Radzę się uspokoić panowie, bo naprawdę polecą ostrzeżenia i będzie trzeba zamknąć temat.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proponuję spojrzeć za okno, pobiegać, zagrać w piłkę, po pływać... najzwyczajniej w świecie wyluzować.
Wylać kubeł lodowatej wody na rozpalone głowy i jeszcze raz popływać, pobiegać i możne wtedy wrócić do rozmów.
Kukhuri Sirupate - jak widzę nadal jesteś waleczny.
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

(...) zupełnie legalne i ogólnie dostępne sztuki walki jak najbardziej nadają się do obrony czyniąc pistolety niepotrzebnymi.

Świetna rada, wuju! Pycha!

Nawiążę do głoszonej przez Ciebie apoteozy sztuk walki i technik samoobrony i zapytam: Masz dla mnie jakąś radę, wuju? Niezależnie od tego, co wmawiają ludziom hongkońskie filmy kung fu tudzież amerykańskie historie o karatekach i ich żelaznych pięściach ja i moje pięćdziesięciokilogramowe sto sześćdziesiąt centymetrów mimo znajomości różnych technik mamy marne szanse w bezpośrednim starciu z bardziej masywnym przeciwnikiem, dla którego podobne techniki i przemoc fizyczna są chlebem powszednim. Broń palna podwaja moje szanse. Jest bardziej skuteczna i pewniejsza niż noże, do których najwyraźniej masz słabość i które być może chciałbyś mi polecić.

Zapytam też, czy osobom niepełnosprawnym lub chorym fizycznie, u których możliwości zastosowania technik walki są ograniczone, odmawiasz prawa do skutecznej obrony – choćby w obliczu wtargnięcia napastnika do ich własnego domu.

Doprawdy, mógłbyś zaniechać wymyślania co raz to ciekawszych przykładów, w których obrona z użyciem pistoletu jest niemożliwa, bo wszyscy doskonale wiedzą, że zdarzają się sytuacje, w których pomóc może tylko grom z jasnego nieba. Niech jeszcze ktoś zacznie wymyślać opowieści, w których efektywnie obronić może tylko broń palna, a będziecie mogli założyć sobie kącik literacki.

A ponieważ Cię lubię, Judas, to zwrócę Ci uwagę, że grożenie rozprawą (zwłaszcza w tej konkretnej sytuacji) nie wyczerpuje znamion groźby karalnej (art. 190 KK § 1) ani groźby bezprawnej, ponieważ najwyraźniej dopuściłeś się występku zniesławienia (art. 212 § 1) publicznie nazywając Kukhuri Sirupate mordercą.
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że źródło tak poważnej różnicy zdań wiąże się z tym, że Kukhuri patrzy na to z pozycji kogoś, kto ma duże doświadczenie, z bronią do czynienia na co dzień i jest ona niejako jego naturalnym narzędziem. Z tym, że jakby zapominał ile czasu musiał na to poświęcić :).
Judas z kolei przesadza w drugą stronę.
A cała rzesza innych dyskutantów broń zna w zasadzie tylko z filmów, książek, gier.
Czyli tak naprawdę nie mają do końca świadomości z czym POWINNO się wiązać możliwość posiadania broni.
Przede wszystkim w uregulowaniach prawnych, po drugie w odpowiednich szkoleniach dla posiadaczy,
po trzecie trzeba sobie najpierw zadać pytanie - i bardzo poważnie je przemyśleć - czy będę w stanie strzelić do drugiego człowieka. Że samo posiadanie może wywołać bardzo złudną i zgubną w skutkach pewność siebie.
To jest problem bardzo złożony i nie da się go załatwić prostym zapisem - można posiadać.
A tak naprawdę... Ile (i czy w ogóle) mieliście takie przypadków w życiu, że musielibyście sięgnąć po broń...?
Czy odebranie komórki, portfela jest warte postawienia na szali obciążenia na całe życie świadomością, że albo zabiliśmy, albo poważnie okaleczyliśmy jakiegoś człowieka..? I bynajmniej nie chodzi mi o owego bandziora, ale o tego kto go wyeliminował, bo bandzior skrupułów nie ma i mieć nie będzie, ale jestem pewien, że ten kto się bronił przeżyje bardzo poważny wstrząs psychiczny, z którego może nie wyjść albo w ogóle, albo bardzo długo.
Kukhuri - Ty nie odpowiadaj :D. Ty masz "wypaczone" spojrzenie z racji zawodu :) (myślę, że dojrzysz humor, a nie przytyk)
  • 0

#262 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Tak dostrzegłem humor, jeszcze go wciąż mam w niezłej kondycji. Bardzo mi sie podoba to co napisałeś. W końcu jeden mądry post na ostatnie naście. OK zgoda nie zabieram głosu. Poczekam na rozwinięcie sytuacji.

A osiągnięcie mojego obecnego poziomu w posługiwaniu się bronią zajęło mi 3 lata. I jeszcze mam wciąż dużo do zrobienia. Ale dzięki temu czuję się pewnie i bezpiecznie i wiem, że poradziłbym sobie w różnych sytuacjach. Co nie znaczy, że nie jestem świadomy tego, że mogę trafić na lepszego lub mieć po prostu pecha i zginąć lub porządnie oberwać. Ale to nie zmienia faktu, że broń normalnym ludziom może czasem pomóc.
  • 0

Snajper88.

Były moderator           Były 'szef' tłumaczy

• Tematów: 15
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

[...]Czyli tak naprawdę nie mają do końca świadomości z czym POWINNO się wiązać możliwość posiadania broni.
Przede wszystkim w uregulowaniach prawnych, po drugie w odpowiednich szkoleniach dla posiadaczy,
po trzecie trzeba sobie najpierw zadać pytanie - i bardzo poważnie je przemyśleć - czy będę w stanie strzelić do drugiego człowieka.
Że samo posiadanie może wywołać bardzo złudną i zgubną w skutkach pewność siebie.
To jest problem bardzo złożony i nie da się go załatwić prostym zapisem - można posiadać.[...]

kapuchy, sam odpowiedziałeś na te problemy. Co wiąże się z posiadaniem broni, czy ktoś będzie w stanie strzelić do drugiej osoby, złudna pewność siebie. To wszystko na 100% jest/będzie na kursach i szkoleniach przed wydaniem pozwolenia na broń. To wszystko jest zapisane w ustawach (np. w jakiej sytuacji można użyć broni palnej). Nikt nie dostanie pistoletu do ręki, dopóki się nad tym nie zastanowi i nie omówi mu się ustawy..

A tak naprawdę... Ile (i czy w ogóle) mieliście takie przypadków w życiu, że musielibyście sięgnąć po broń...?

Miałem jeden ale byłem za mały aby posiadać broń. Na szczęście uciekłem (wraz z kolegą i 2 koleżankami). Ale w życiu nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzeba sięgnięcia po broń.

Czy odebranie komórki, portfela jest warte postawienia na szali obciążenia na całe życie świadomością, że albo zabiliśmy, albo poważnie okaleczyliśmy jakiegoś człowieka..? I bynajmniej nie chodzi mi o owego bandziora, ale o tego kto go wyeliminował, bo bandzior skrupułów nie ma i mieć nie będzie, ale jestem pewien, że ten kto się bronił przeżyje bardzo poważny wstrząs psychiczny, z którego może nie wyjść albo w ogóle, albo bardzo długo.

A czy bandzior będzie ryzykował życie/zdrowie, aby odebrać nam komórkę lub portfel, gdy my wyciągniemy pistolet? Chyba tylko jakiś psychicznie chory. Ale jeśli zdarzy się jednak, że ktoś będzie zmuszony strzelić i zrani/zabije bandziora... no cóż... będzie to jakiś wstrząs psychiczny. Ale jestem pewien, że człowiek, który posiadał broń i był świadomy tego, że mógł ją kiedyś użyć (do obrony), nie będzie miał aż tak dużego problemu z powrotem do normalnego życia. Na pewno pomogą mu w tym przyjaciele, psycholog (nawet mógłby być "zafundowany" przez państwo np. 1 wizyta za free. ;) Oczywiście po udowodnieniu, że działał w obronie koniecznej).
  • 0

#264 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

A ponieważ Cię lubię, Judas, to zwrócę Ci uwagę, że grożenie rozprawą (zwłaszcza w tej konkretnej sytuacji) nie wyczerpuje znamion groźby karalnej (art. 190 KK § 1) ani groźby bezprawnej, ponieważ najwyraźniej dopuściłeś się występku zniesławienia (art. 212 § 1) publicznie nazywając Kukhuri Sirupate mordercą.

Do tego, żeby to zrozumieć trzeba mieć jakieś pojęcie o prawie karnym. Poza tym ostrzeganie kogoś, że może mu wytoczyć proces cywilny nie podpada pod żaden artykuł w KK a już tym bardziej pod art. 190. Ale bardzo mądrze to wszystko ujełąś. Dziękuję za wyjaśnienie judasowi666 w czym rzecz.

Wyrazy sympatii :)
  • 0

#265 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Radzę się uspokoić panowie, bo naprawdę polecą ostrzeżenia i będzie trzeba zamknąć temat.

Przyjąłem do wiadomości. Zastosuję się. Temat kontrowersyjny jednak ciekawy i wart dyskusji.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Temat jak temat. Problemem jest broń, i to czy jesteśmy gotowi by ja mieć przy sobie. Uważałam i nadal uważam, że nie. Za przykład możne posłużyć chociażby ta wymiana zdań. Poniosła Was emocja. Zanim jako ogół nauczymy się panować nad emocjami, tak aby one - emocje - nie powodowały nami, tak długo broń powinna znajdować się w rękach zawodowców.
  • 0

#267 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Lidio i co z tego, że poniosły nas emocje. Emocje są normalnymi uczuciami towarzyszącymi człowiekowi. Bez emocji to raczej moga funkcjonować cyborgi. Jak widzisz mam emocję, mam broń ale nawet w tym momencie gdyby judas666 był koło mnie nie oberwał by kulki. Wiesz czemu - bo jestem inteligentnym, odpowiedzialnym i doświadczonym facetem. I nade wszystko do ludzi nie strzela się tak ot sobie dla swojego widzi mi się. Ale jedno Ci przyznam, że badania psychologiczne i psychiatryczne powinny być obowiązkowe.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A ponieważ jesteś mi obojętna uświadomię Cię, że w regulaminie tego forum jest punkt zabraniający grożenia :) I tylko do tego się odniosłem.

Swoją drogą moje stanowisko ogłosiłem daaawno temu, niedawno je zmieniłem, ale nie widzę powodu dla którego nie miałbym się dopytywać. Tym się charakteryzuje otwartość umysłu.
Jednak jedyna kompetentna osoba na tym forum odpadła psychicznie.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate - ^^ trudno muszę tak, jak by to jednak brzmiało zdrobniale ;-) ... hym...
Masz rację co do badań, ale jak czytałam wszyscy wypowiadający się na tym forum, mają podobną o badaniach opinie. Istota tego tematu jest to, czy możliwe jest wprowadzenie broni do użytku powszechnego. Z bronią jest podobnie jak z narkotykami, gdyby była ogólnie dostępna możne doprowadziłaby do jakiś deformacji społecznych. Popatrz się na bandy kibiców, którzy robią ustawki z siekierami.
W czasach gdy każdy szlachcic był w posiadaniu broni, musisz przyznać że jednak dużo ludzi ginęło w pojedynkach, lub z powodu napadów z ta że bronią w rękach. W myśl zasady, okazja czyni złodzieja. A w tym wypadku bron czyni zabójcę.
  • 0

#270 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Zobacz akurat daleko nie trzeba szukać. Popatrz na Słowację i Czechy. Tam broń ma co któryś tam obywatel, ale średnia na obywatela jest 3-krotnie większa niż u nas. Czy słyszysz tam o masowych ustawkach z bronią, zabójstwach i strzelaninach.
A oni tez w czasach komuny mieli bardzo ograniczony dostęp do broni, tak jak u nas. Broń była dla elit, dla wybranych.
Jestem za pozwoleniami na broń dla osób po badaniach, szkoleniach i obowiązkowych treningach przynajmniej raz w miesiącu. Tu chodzi o to, że broń na rynku jest - nielegalna. Jest jej dużo, i bandyci ją mają.
Nie ma jej zwykły obywatel, bo państwo wie lepiej co dla tego obywatela jest lepsze. A prawda jest taka, że to policja rzuca kłody pod nogi, bo nie chce mieć dodatkowej papierkowej roboty i potencjalnego zagrożenia (choć to akurat bzdura).
Wystarczy przejść się do dowolnego Wydziału Postępowań Administracyjnych by się przekonać jak to jest naprawdę. Kawka, herbatka, mało kto tam bywa coś załatwić. Więc nie chcą by ta sielanka się skończyła.
Ponadto w okresie międzywojennym to starosta powiatowy wydawał pozwolenia, a policja była od kontroli. Teraz policja robi i jedno i drugie więc żeby nie mieć roboty z kontrolami, nie wydaja pozwoleń nawet w uzasadnionych przypadkach, bo prawo jest uznaniowe a nie literalne.

Chodzi o wolność wyboru, sprawiedliwość społeczną i uczciwość obywatelską oraz zaufanie państwa do obywatela.
Czemu w czasie wojny państwo daje nam broń do reki??? Przecież większość z nas jest nie przeszkolona a mimo to na wojnie ma walczyć. Więc czemu nie idąc śladami Szwajcarii czy Finlandii nie pozwolić ludziom na własny koszt się uzbroić i wyszkolić. Dzięki takiemu podejściu w 1939 roku Finladia poradziła sobie z agresją Rosji. Oczywiście wszystko musi się odbyć przy zachowaniu okreslonych kryteriów, kasności prawa i kontroli. Lepiej teraz kiedy jest pokój niż wtedy kiedy będzie za późno.
W myśl powiedzenia Sokratesa

- chcesz pokoju, szykuj się do wojny.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych