Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zobacz wiec tak, w Stanach starzy strzelają do siebie od czasu do czasu. Młodzi często. Broń, to jest broń.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Co z tego, żer tu jest tak a tam jest inaczej? I tak się nie dowiemy jak w polsce będzie jeśli nie spróbujemy. A że kibole zamiast rzucać butelkami zaczną strzelać w policję z ostrej amunicji... :) Policja odpowie tym samym i będzie mniej kiboli :P

A nie, policji nie będzie wolno... :/
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co z tego, żer tu jest tak a tam jest inaczej? I tak się nie dowiemy jak w polsce będzie jeśli nie spróbujemy. A że kibole zamiast rzucać butelkami zaczną strzelać w policję z ostrej amunicji... :) Policja odpowie tym samym i będzie mniej kiboli :P

A nie, policji nie będzie wolno... :/

Żeby dać pozwolenie na broń, trzeba sprawdzić czy dany osobnik jest w pełni kompetentną osobom.
Nie ma tak, że przyjdzie łysy do sklepu i powie 'poprosze ckm' i go dostanie a na stadionie się rozsadzi i zacznie strzelać do kibiców konkurencyjnego klubu.

Broń z ostrą amunicją to wielka wygoda dla potencjalnych morderców.
Tylko osoby spełne rozumu mogą takową broń posiadać, bo ile było przypadków, że nastolatkowie wchodzili do swoich szkół i zabijali bez mrugnięcia okiem ludzi, którzy się im akurat nawineli ?
Dosyć dużo.
Liczba podskoczyła by napewno po zlegalizowaniu broni palnej.
Dlatego pozostaje przy założeniu, że lepiej ludzi uczyć jak się nie zabijać, niż dawać do ręki narzędzie zbrodni.
  • 0

#274 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Ludzie, nikt przy zdrowych zmysłach posiadając broń legalnie nie używa tej broni do popełnienia przestępstwa. Wydaje mi się to sprawą oczywistą. Kwestia łatwości namierzenia broni i właściciela.

A broń legalnie posiadać mogą i będą mogli tylko ludzie spełni rozumu. Więc skąd w was te fantazje o "dzikim zachodzie" się biorą. Nikt nie mówi że ma być jak w USA, gdzie broń można kupić przez neta i dostać kurierem do domu jako paczkę. Czechy i Słowacja to dobre odniesienie do naszego kraju, gdyż tam tez obowiązuje ich prawo o broni zgodne z europejskim prawem o broni tak jak u nas obowiązuje nasze prawo o broni i amunicji, tylko że u nas jest ono nie do końca zgodne z wytycznymi prawa europejskiego. A policja robi sobie co chce i jak chce. Skąd w was tak małe zaufanie do ludzi. Nie chcecie mieć praw, być traktowani jako świadomi, odpowiedzialni obywatele w wolnym kraju tylko jak "barany" prowadzone na rzeź.

Przecież broń można kupić nielegalnie w dowolnej ilości i dowolny rodzaj już dziś, trzeba wiedzieć tylko gdzie i jak to zrobić. To jest zagrożenie. Nielegalna broń w rękach bandytów a nie legalna broń w rekach normalnych, uczciwych obywateli.

Weźcie się obudźcie o czym wy tu piszecie. Sami spychacie się do roli przedmiotu a nie podmiotu w tym państwie.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Ja tam wolę być osobą niż podmiotem.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate -
" Weźcie się obudźcie o czym wy tu piszecie. Sami spychacie się do roli przedmiotu a nie podmiotu w tym państwie.
"

^^ , wiesz osłabiłeś mnie tym zdaniem ;-). Postaram się wieczorem wrócić do podmiotowości broni ( nie Broni ^^ ) i przedmiotowości nas ( to my, potencjalni użytkownicy, lub nie ). Lub całkiem na odwrót :&.
Dołączona grafika Dołączona grafika Zobacz profil ipsmenu.register( "post-member-341716", '', 'popmenubutton-new', 'popmenubutton-new-out' ); 
  • 0

#277 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ja tam wolę być osobą niż podmiotem.

judas666 czy Ty w ogóle rozumiesz co znaczy podmiotowość człowieka??? Nie wydaje mi się jeżeli piszesz coś takiego kolego. I jeszcze masz tupet mienić się inteligentem tego forum. Doucz się bo jak widzę naprawdę masz mało wiedzy i nie rozumiesz podstawowych pojęć. Sprawdź jak nie wiesz sobie w słowniku co znaczy "podmiotowość".

Kukhuri Sirupate -
" Weźcie się obudźcie o czym wy tu piszecie. Sami spychacie się do roli przedmiotu a nie podmiotu w tym państwie.
"

^^ , wiesz osłabiłeś mnie tym zdaniem ;-). Postaram się wieczorem wrócić do podmiotowości broni ( nie Broni ^^ ) i przedmiotowości nas ( to my, potencjalni użytkownicy, lub nie ). Lub całkiem na odwrót :&.

Chyba mnie nie zrozumiałaś. Broń była, jest i będzie "przedmiotem". Ludzie zaś są "podmiotem" w normalnym, demokratycznym państwie a nie "przedmiotem" jak choćby w Korei Płn.

No i wyjaśnij mi czemu wstawiłaś odnośnik w poście do mojego profilu. To ma coś sugerować, pokazać nie wiem? Jaki był cel tego zabiegu i jego intencja?
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

I jeszcze masz tupet mienić się inteligentem tego forum.

Zacytuj mnie.

Przy okazji sam się doucz: "Personaliści rozumieją osobę jako podmiot zdolny do życia społecznego i łączenia się ze wspólnotą bez rozbicia swej podmiotowości i indywidualności.".
  • 0

#279 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

I jeszcze masz tupet mienić się inteligentem tego forum.

Zacytuj mnie.

No to cytuję

Jak dalej nie rozumiecie to oznajmiam, że nie gadam z kimś z IQ poniżej 80pkt.

To jest kawałek z jednego z Twoich postów judas. I jeszcze do tego masz amnezje.

Przy okazji sam się doucz: "Personaliści rozumieją osobę jako podmiot zdolny do życia społecznego i łączenia się ze wspólnotą bez rozbicia swej podmiotowości i indywidualności.".

No właśnie - czegoś nadal nie rozumiesz, co to znaczy być "podmiotem" w państwie a nie 'przedmiotem". Bo według mnie jasne jak słońce to jest. Chyba, że masz znowu swoja własną interpretację i jest jedyna słuszną. Chętnie ją poznam tak jak i pewnie wielu innych użytkowników.

A tu jest doskonały przykład jak można łatwo przekroczyć granice obrony koniecznej. Nie zmienia to jednak faktu, iż tych bandziorów nikt nie zapraszał do napadu. Widać liczyli się z ryzykiem i z tym (a może nie myśleli, że aptekarz będzie miał broń), że aptekarz będzie miał broń.

Według mnie jednego bandziora mniej, a i państwo nie będzie łozyć na jego długoletnie utrzymanie w więzieniu, gdzie stałby się jeszcze bardziej bandycki.

17:19, 28.05.2009 /foxnews.com

Dobił złodzieja

APTEKARZ ODPOWIE ZA MORDERSTWO

Dołączona grafika
Fot. sxc.hu - Aptekarz jest oskarżony o morderstwo pierwszego stopnia

Za morderstwo odpowie przed sądem aptekarz z Oklahoma City w USA. 57-letni Jerome Ersland dobił strzałami w brzuch postrzelonego wcześniej złodzieja.
Ersland usłyszał zarzut zamordowania 16-letniego Antwuna Parkera w środę. Zdaniem reprezentującego go adwokata, 19 maja - kiedy to doszło do zdarzenia - aptekarz jedynie bronił przed napastnikami siebie i dwie kobiety znajdujące się w aptece.

Posunął się za daleko

Podczas konferencji prasowej David Prater, prokurator okręgowy hrabstwa Oklahoma, stwierdził, iż pierwszy strzał, jaki Ersland oddał w kierunku złodzieja, był usprawiedliwiony. Prokurator dodał jednak, że kolejne strzały - oddane do rannego w głowę i leżącego już na ziemi napastnika - były "przesadą". Aptekarz pięciokrotnie strzelił w brzuch nieprzytomnego napastnika.

"Położył kres zagrożeniu"

Zdaniem adwokata oskarżonego, sąd prawdopodobnie uniewinni Erslanda. Według prawnika, aptekarz "zrobił coś, co w jego oczach chroniło i jego i kobiety przebywające w aptece". Adwokat dodał, że Ersland "położył kres zagrożeniu".

Postrzelił, ruszył w pościg, wrócił i dobił

Przedstawiony przez prokuraturę film z przemysłowej kamery nie przedstawia jednak aptekarza w dobrym świetle. Zapis wideo pokazuje moment, w którym dwóch napastników wchodzi do apteki. Po chwili pada strzał zwalający jednego z bandytów z nóg. W tym momencie drugi ze złodziei ucieka z apteki, a Jerome Ersland... rusza za nim w pościg. Po powrocie, kiedy zagrożenie już minęło, aptekarz sięgnął do szuflady i wyjął drugi pistolet, a po chwili oddał do leżącego na podłodze napastnika 5 strzałów, które okazały się śmiertelne.

Zdaniem policji, zeznania oskarżonego nie zgadzają się z tym, co widać na filmie, ani z dowodami zebranymi w miejscu wydarzenia. Detektyw David Jacobson w swoim pisemnym zeznaniu stwierdził, iż o ile drugi z napastników był uzbrojony, to przy zastrzelonym 16-latku nie znaleziono broni.

jr/mlas

Źródło: www.tvn24.pl

• 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Twierdziłeś, że uważam się za "inteligenta tego forum" i taki cytat miał być. Jakoś tego nie widzę.

Wiem czym jest podmiot i dałem Ci konkretny przykład o co mi chodzi z byciem osobą. Teraz trzeba tylko żebyś zdjął klapki z oczy i zrozumiał o co mi chodzi. A może mam Ci wytłuszczyć?

osoba, filoz. w klas. ujęciu metafizycznym Boecjusza ?indywidualna substancja o rozumnej naturze? (rationalis naturae individua substantia); w większości koncepcji filoz. istota ludzka obdarzona godnością, wolnością i odpowiedzialnością, odrębna od innych i jednocześnie włączona we wspólnotę, kierująca się określoną hierarchią wartości, zdolna do samorealizacji.

Pełna definicja z PWN i jednocześnie wytłuszczone to, o co mi chodzi. O życie we wspólnocie. Rozumiesz teraz?

A ten aptekarz powinien dostać dożywocie za morderstwo.

57-letni Jerome Ersland dobił strzałami w brzuch postrzelonego wcześniej złodzieja.

Psychopata.
  • 0

asp.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ja jestem przeciw dostępowi do broni i za zwiększeniem możliwości użycia broni przez policje. Np. na zadymach meczowych, jedno ostrzeżenie, żeby przestali, jeżeli nie padną na ziemie, strzał w łeb.
  • 0

#282 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

No czegoś tu nie rozumiem judas666. Skoro wiesz co to "podmiotowość" człowieka to z czym masz problem??? Człowiek jest istota stadną, przy zachowaniu swojej indywidualności. Jeżeli zmierzasz do tego, że większość "rządzi" i ma rację to spójrz na wyniki ankiety jeszcze raz. wtedy sam sobie odpowiedz.

Co do Twojego uważania się za inteligenta tego forum to zacytowałem Twoje zdanie, które w sposób jasny precyzuje to kim jesteś i za kogo masz tu obecnych jeżeli nie wyrażają poglądów zbieżnych z Twoimi.

A co do artykułu, to nie aptekarz był "psychopatą" tylko Ci co go napadli nie powinni tego nigdy robić. Własność rzecz święta. Tym bardziej, że jeden z nich był uzbrojony a w aptece były osoby postronne. Zgoda nie powinien był "dobijać" tego bandziora lecz zrobił to. Nie oznacza to że jest psychopatą, chyba że masz tez fakultet z psychiatrii ukończony zaocznie :) i na podstawie tak szczątkowych danych potrafisz to stwierdzić z całą odpowiedzialnością.

Reasumując. Ty masz swoje poglądy i masz do nich prawo. Ja mam swoje poglądy i też mam do nich prawo. Różnica polega na tym, że ja mam wiedzę w tej dziedzinie o jakiej Ty nie masz na razie pojęcia. I jeszcze jedno. Biorąc pod uwagę moją argumentację i Twoją oraz wyniki ankiety jestem w zdecydowanej większości. Jak teraz ma sie do tego Twoja definicja wybiórcza "podmiotowości " człowieka ograniczona do: "włączona we wspólnotę, kierująca się określoną hierarchią wartości"

ja jestem przeciw dostępowi do broni i za zwiększeniem możliwości użycia broni przez policje. Np. na zadymach meczowych, jedno ostrzeżenie, żeby przestali, jeżeli nie padną na ziemie, strzał w łeb.

Nie no rewelacja :) pozostawię to bez komentarza. Coś Ty kolego miłośni NWO czy świata według Orwella.
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ponieważ jesteś mi obojętna uświadomię Cię, że w regulaminie tego forum jest punkt zabraniający grożenia :) I tylko do tego się odniosłem.

Toż Ci uprzejmie tłumaczę, że ta wzmianka o sądzie nie była groźbą ani z prawnego ani z językowego punktu widzenia. Dlatego, że słowa „może się skończyć w sądzie” nie są formą groźby, lecz stwierdzenia, a także dlatego, że powództwo cywilne jest naturalnym następstwem zniesławienia. Dużo bardziej obraźliwe kawałki w Twoich postach to według Ciebie przenośnie i niezrozumiałe dla mas ironie wysokich lotów. „Jesteś mordercą”, „hołota”, uwagi o robieniu z siebie idioty i retoryczne pytanie „Czy jesteście tak tępi?” to w Twoich postach metafory bądź inne figury stylistyczne. Ba, nawet wykrzyknienie „do jasnej cholery!” w Twoich wykonaniu nie jest wulgaryzmem. Zastanów się może, jak sam wyglądasz w kontekście regulaminu, zanim zaczniesz lustrować innych i wołać „bana mu!”.

A cała rzesza innych dyskutantów broń zna w zasadzie tylko z filmów, książek, gier.
Czyli tak naprawdę nie mają do końca świadomości z czym POWINNO się wiązać możliwość posiadania broni.

Powinnam właściwie czuć się urażona. Nie wiem, co każe Ci mieć o mnie tak złe zdanie, by zakładać, że zabieram głos w temacie, o którym nie mam pojęcia. Z bronią palną w wersji „life” mam styczność niemalże od urodzenia, bo moi rodzice od lat posiadają broń, głównie myśliwską. Nie są, o dziwo, mordercami, a ja i moje rodzeństwo nie spowodowaliśmy nigdy wypadku z użyciem tej broni. Pewnie, że nie jestem doświadczona, bo i z racji wieku nie mogę być. Nie jestem ekspertem, ale mam za sobą krótkie przeszkolenie wojskowe i kurs obsługi broni palnej, wszystko to oczywiście w stopniu ledwie podstawowym, więc do Kukhuri Sirupate się nie umywam. Nie zgodzę się jednak z twierdzeniem, że nie jestem świadoma, o czym mówię.

A tak naprawdę... Ile (i czy w ogóle) mieliście takie przypadków w życiu, że musielibyście sięgnąć po broń...?
Czy odebranie komórki, portfela jest warte postawienia na szali obciążenia na całe życie świadomością, że albo zabiliśmy, albo poważnie okaleczyliśmy jakiegoś człowieka..? I bynajmniej nie chodzi mi o owego bandziora, ale o tego kto go wyeliminował, bo bandzior skrupułów nie ma i mieć nie będzie, ale jestem pewien, że ten kto się bronił przeżyje bardzo poważny wstrząs psychiczny, z którego może nie wyjść albo w ogóle, albo bardzo długo.

Komórka i portfel oczywiście nie, ale skoro postawiłeś kilka pytań pod rozwagę, to pozwól, że i ja zapytam. Miałeś taki przypadek, że bałeś się o własne życie lub zdrowie? Życie i zdrowie, nie portfel i komórkę. Pytasz o osobiste doświadczenia, więc powiem Ci, że miesiącami byłam ofiarą złośliwego niepokojenia w postaci anonimowych telefonów i smsów z numerów pre-paidowych, następnie też gróźb karalnych. Historia skończyła się dopiero na wtargnięciu, wcześniej musiałam regularnie wysłuchiwać mantry o niewykrywalności sprawcy. Śmiem twierdzić, że gdyby człowiek ów po wtargnięciu spełnił swoje groźby, których tu nie przytoczę, to z dołka psychicznego wychodziłabym znacznie dłużej niż gdybym go zabiła. Szczęśliwie nie byłam wtedy sama, a mój brat wziął na siebie ciężar psychicznej odpowiedzialności za uszkodzenie ciała.

Dlatego pozostaje przy założeniu, że lepiej ludzi uczyć jak się nie zabijać, niż dawać do ręki narzędzie zbrodni.

Czyli jak taka nauka ma wyglądać w praktyce?

Powtórzę jeszcze raz, że jestem zwolenniczką wydawania ludziom spełniającym określone warunki pozwoleń na broń. Uważam jednakże, iż obecne procedury są - delikatnie mówiąc - kulawe i na dobrą sprawę pozostawiają decyzję o wydaniu pozwolenia w gestii "widzimisię" różnych komendantów. Ponadto policja, której przeciętny funkcjonariusz raczej średnio strzela, nie robi za wiele, by utrudnić dostęp do nielegalnej broni przestępcom, za to bardzo sprawnie utrudnia to działającym legalnie obywatelom.

I nie zgadzam się z tezą, że broń czyni mordercę. Mordercę czyni zamiar i czyn zbrodniczy. Zdania swego raczej nie zmienię, ale chętnie popatrzę, jak się panowie dalej spieracie w swoim eksperckim kręgu osób o określonym IQ. Pozdrawiam.
  • 0

#284 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ładni, delikatnie choć dobitnie powiedziane. I o to chodzi. To jest rzeczowy, poparty jakimis argumentami punkt widzenia, a nie czcza gadanina i stek fantazji "co by było, gdyby się zdarzyło"
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

''Powtórzę jeszcze raz, że jestem zwolenniczką wydawania ludziom spełniającym określone warunki pozwoleń na broń. Uważam jednakże, iż obecne procedury są - delikatnie mówiąc - kulawe i na dobrą sprawę pozostawiają decyzję o wydaniu pozwolenia w gestii "widzimisię" różnych komendantów. Ponadto policja, której przeciętny funkcjonariusz raczej średnio strzela, nie robi za wiele, by utrudnić dostęp do nielegalnej broni przestępcom, za to bardzo sprawnie utrudnia to działającym legalnie obywatelom.

I nie zgadzam się z tezą, że broń czyni mordercę. Mordercę czyni zamiar i czyn zbrodniczy. Zdania swego raczej nie zmienię, ale chętnie popatrzę, jak się panowie dalej spieracie w swoim eksperckim kręgu osób o określonym IQ. Pozdrawiam.''

Broń jest i będzie wszechobecną maszyną, czy to legalną lub nie.
Procedury jakie ma spełnić przyszły posiadacz broni palnej nigdy nie są w pełni świadczące o tym, czy jest do tego na tyle kompetentny by ją mieć.

Broń czyni potencjalnego morderce, nie ważne czy zabije kogoś w obronie własnej lub też nie.
Po co komu broń palna ? niech wprowadzą innowacje, która będzie polegała na tym, że broń dla obywatela będzie w postaci pistoletów z środkiem, który tylko sparaliżuje/uśpi na pewien czas napastnika a nie koniecznie go zabije.
Można przecież poradzić sobie z bronią nie zabijając napastnika a tylko go unieruchomić.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych