Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#286 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Broń czyni potencjalnego morderce, nie ważne czy zabije kogoś w obronie własnej lub też nie.
Po co komu broń palna ? niech wprowadzą innowacje, która będzie polegała na tym, że broń dla obywatela będzie w postaci pistoletów z środkiem, który tylko sparaliżuje/uśpi na pewien czas napastnika a nie koniecznie go zabije.
Można przecież poradzić sobie z bronią nie zabijając napastnika a tylko go unieruchomić.

Bardzo dobry pomysł, sam tez chętnie bym dysponował taka bronią. Jednak mam wymagania by była tak samo skuteczna, niezawodna i dawała taką samą lub co najmniej zbliżoną ilość strzałów i moc obalającą. Ma ktoś schematy i plany techniczne budowy np. broni impulsowej o regulowanej sile rażenia. Chetnie zakupie sprawdzone pomysły - tzn takie działające już teraz :)

A na poważnie. Gdyby taka broń była dostępna już dziś - bardzo humanitarna - to pewnie by miała już szerokie zastosowanie. Jak widać nawet paralizator Taser może być tak samo zabójczy jak broń palana (śmierć polaka w Kanadzie na lotnisku) a nawet gorsza bo człowiek umiera w niewyobrażalnych cierpieniach, znacznie przekraczających te po postrzeleniu z broni palnej kal. np 9 mm Parabellum.
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

echhh.. :) liwia - niepotrzebnie wzięłaś to do siebie osobiście. Chodziło mi o to, że w gronie dyskutujących zdecydowaną większość stanowią tzw. "teoretycy". Takich osób jak Ty, Kukhuri czy parę innych osób jest
zdecydowana mniejszość.

Co do bania się - raz byłem w takiej sytuacji, po której nawet rozpocząłem starania o wydanie pozwolenia na broń. Koniec końców zrezygnowałem. Z prostej przyczyny - zdałem sobie sprawę, że gdybym miał tą broń, to bym jej użył najprawdopodobniej. I byłyby problemy. A można było jednak wybrnąć z tego bez sięgania po środki ostateczne. I właśnie o to mi chodziło w tamtej wypowiedzi. Okazuje się, że w 99% sytuacji JEST jakieś inne wyjście. A ten 1% .. no cóż, nikt nie powiedział, że życie jest proste..... U Ciebie było jak widać podobnie - można było inaczej... Ty nie potrafisz powiedzieć, jakbyś teraz funkcjonowała, gdybyś broń wtedy posiadała i jej użyła. A gwarantuje Ci, że takiego przeżycia się nie zapomina, byłem w sytuacji, kiedy w samoobronie użyłem innego narzędzia - noża. Bez skutku tragicznego na szczęście, jednak do końca życia nie zapomnę tego uczucia kiedy moje ostrze wchodziło w żywe ciało. I wcale nie jest to miłe uczucie. Do tego stopnia, że będę robił wszystko, by drugi raz nie być zmuszonym do czegoś podobnego.
Jeszce raz powiem - łatwo się mówi o używaniu broni palnej. Natomiast jej prawdziwe użycie jest nieporównanie trudniejsze pod względem zarówno psychicznym jak i fizycznym w sytuacji stresowej, dla człowieka nie wyszkolonego w tym celu. Nie po jednym czy dwóch kursach, tylko WYSZKOLONEGO.
Czy po kursie prawa jazdy jesteś kierowcą....? NIE i długo nie będziesz, dopiero po kilkudziesięciu tysiącach przejechanych kilometrów. W każdych warunkach. O tym cały czas mówię. Że do posiadania broni trzeba NAJPIERW społeczeństwo przygotować. Kursy nawet już w szkołach średnich. Więcej możliwości postrzelania ZANIM podejmie się decyzję w ogóle o posiadaniu broni. Bez konieczności należenia do klubów itd. Idę, płacę, biorę instruktora, wypożyczam broń uczę się obsługi i zasad i strzelam. Pod okiem wyszkolonego instruktora. Rok, dwa. Dopiero wtedy można zacząć myśleć o własnej broni.
Natomiast tryb jaki być może zostanie przyjęty, jeśli nowa ustawa wejdzie w życie, jest za bardzo uproszczony i całkowicie pozbawiony tegoż właśnie etapu przejściowego. I tego się właśnie obawiam.
Całe prawo w Polsce jest tworzone bezmyślnie.
  • 0

#288 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Pod okiem wyszkolonego instruktora. Rok, dwa. Dopiero wtedy można zacząć myśleć o własnej broni.
Natomiast tryb jaki być może zostanie przyjęty, jeśli nowa ustawa wejdzie w życie, jest za bardzo uproszczony i całkowicie pozbawiony tegoż właśnie etapu przejściowego. I tego się właśnie obawiam.
Całe prawo w Polsce jest tworzone bezmyślnie.

Bardzo dobre podejście. Co do proponowanych zmian w prawie to się mylisz. Jest bardzo dobry projekt posła A.Czumy obecnego ministra sprawiedliwości, który przewiduje stopniowanie kwalifikacji użytkownika broni. I o to właśnie chodzi. Całe środowisko strzeleckie w Polsce popiera ten projekt bo jest naprawdę dobry. Tylko brak woli politycznej by go wcielić w życie.

Dla zainteresowanych tu jest tekst projektu, a tu uzasadnienie do tego projektu a tu jeszcze ocena skutków zmiany prawa.

Co jak co ale robił to na pewno człowiek o szerokim światopoglądzie (mieszkał w USA więc zna tamtejsze realia) a ponadto jest prawnikiem więc nie jest laikiem w tych kwestiach.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co jak co ale robił to na pewno człowiek o szerokim światopoglądzie (mieszkał w USA więc zna tamtejsze realia) a ponadto jest prawnikiem więc nie jest laikiem w tych kwestiach.

Na pewno jest finansowym geniuszem (tzn: ma odpowiednie plecy) Gość narobił długów w USA.....

Lista spraw sądowych A. Czumy LINK trzeba mieć tupet aby na czas zwiać do Polski, zostać ministrem oraz cichcem spłacać długi w USA:
LINK
Czyżby efekt resocjalizacji na stołku ministra ?
  • 0

#290 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Przepraszam ale wyjaśnij mi jakie to ma znaczenie i wpływ na to czy projekt ustawy jest dobry czy nie. Prywatne sprawy pana min. Czumy to jego problem. Mi chodzi o to czy jego projekt jest merytorycznie, prawnie dobry i sprawiedliwy społecznie.
A według mnie i szerokiego grona strzelców, oraz prywatnych użytkowników broni jest. Ten projekt jest najlepszym proponowanym prawem o broni od lat.
,
Prywatne sprawy polityków to ich prywatne sprawy. każdy z nas ma takie sprawy i ma do tego prawo.
Jeżeli ktoś jest dobry w swojej pracy, merytoryczny to nie szukajmy haka na jego skompromitowanie czy dyskredytacje lecz zastanówmy się czy jego praca ma pozytywne strony i wpływ na nasze zycie i pracę.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Prywatne sprawy pana min. Czumy to jego problem.

Niestety taka nasza mentalność....chodziło mi o wiarygodność osoby publicznej. Przypomnijmy sobie "aferę Toblerone" - w 1995 r. do dymisji musiała się podać szwedzka minister kultury Mona Sahlin, która służbową kartą kredytową zapłaciła za "pieluszki, paczkę papierosów i dwie czekolady Toblerone" ale to inny świat
  • 0

#292 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ale tatik tu nic do rzeczy teraz nie ma wiarygodność pana Czumy. Merytorycznie, prawnie i społecznie ten projekt to jest to co by raz na zawsze uregulowało kwestię broni w naszym kraju, do tego w zgodzie z prawem unijnym i powszechnie obowiązującymi standardami demokracji na świecie.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale tatik tu nic do rzeczy teraz nie ma wiarygodność pana Czumy.

Lansujesz tutaj projekty Czumy które jakoby upowszechniają dostepność broni palnej dla szerszego grona Polaków. Wiarygodność jest bardzo ważna ponieważ sam minister stwierdził że:

Mój projekt ustawy o broni i amunicji zaostrza kryteria dawania pozwolenia na broń. Jeżeli ktoś spełnia te wymagania, to powinien otrzymać pozwolenie. Organ wydający (pozwolenie) nie może mieć tak szerokiej sfery uznaniowości, jak obecnie ma policja. To korupcjogenne, niezgodne z konstytucją, niejasne. To się musi zmienić" - podkreślił.

Jak dla mnie powstaną nowe bardzo lukratywne stanowiska pracy do których na pewno nie trafią osoby z pośredniaka. Nie wiem ile się zmieniło na dzień dzisiejszy lecz zanim dostałem pozwolenie niezbędny był też wywiad środowiskowy. Dotyczy to sprawy po zwolnieniu z zawodowej służby wojskowej, podczas służby o dodatkowej broni prywatnej decydował dowódca danej jednostki bez zbędnych ceregieli, na podstawie raportu bezpośredniego przełożonego.
Czyli znowu mamy przykład typowego zachowania polityków....jestem za a nawet przeciw.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.paranorma...?showuser=16619Kukhuri Sirupate - sama się zdziwiłam ~_~, z całą pewnoscią to wina chochlika, z cała pewnoscią winna chochlika komputerowego.
Wiesz, zadziwia mnie schizofreniczne podejście do życia osób publicznych. Życie osób publicznych nie kończy się po wyjściu z biura.
Z całą pewnością przykład Czumy jest fatalny. Uważasz że: np. moralność, praworządność można odwiesić na haku po 8 godzinach pracy?
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Co do Twojego uważania się za inteligenta tego forum to zacytowałem Twoje zdanie, które w sposób jasny precyzuje to kim jesteś i za kogo masz tu obecnych jeżeli nie wyrażają poglądów zbieżnych z Twoimi.

Bynajmniej, zacytowałeś tylko napinkę. Zacytuj mi gdzie mówię, że jestem inteligentny albo zamknij paszczę, bo Twoje obrażanie mnie i znieważanie skończy się w sądzie :P (cywilizowany dresizm)

Zgoda nie powinien był "dobijać" tego bandziora lecz zrobił to. Nie oznacza to że jest psychopatą

Może nie psychopatą, ale zwierzęciem.

Ciekawi mnie czy chociaż większość wypowiadających się jest za :) Bo jakoś tylko ci się liczą.

Ba, nawet wykrzyknienie ?do jasnej cholery!? w Twoich wykonaniu nie jest wulgaryzmem.

Widocznie nie jest skoro nikogo to nie ruszyło :)

Z bronią palną w wersji ?life? mam styczność niemalże od urodzenia, bo moi rodzice od lat posiadają broń, głównie myśliwską. Nie są, o dziwo, mordercami

Strzelali do zwierząt?

Miałeś taki przypadek, że bałeś się o własne życie lub zdrowie?

Ja nie, bo mi na tym nie zależy. Za to boję się o życie i zdrowie bliskich mi osób, bo nigdy nie wiadomo czy jakiś pijany kierowca na chodnik nie wjedzie albo zabłąkana kula nie nadleci. Chociaż na zabłąkaną kulę szansa jest mała, bo nie ma dostępu do broni.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

A, Przemysławie, powiedz mi jak się liczy obrazy? Jednostkowo? Postowo? Tematowo? Bo jak tematowo, to nie możesz nic zrobić, jak postowo, to czemu Kukhuri Sirupate nie dostał bana? Albowiem obraził mnie w dwóch postach, a wcześniej podobno dostał warna razem ze mną. Takoż powinien mieć trzy. Bo chyba nie powiesz mi, że moderacja na forum jest stronnicza i/lub wybiórcza? Ewentualnie, że w emocjach mogę mówić co mi się podoba.

Swoją drogą faktem jest, że mnie poniosło. Na terapii uczą okazywania uczuć i to wychodzi :) Jednakowoż nikogo nie obraziłem tak dosadnie jak ja zostałem obrażony, więc na pewno nie będę pierwszym który przeprosi :)
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przemo - z cała pewnoscią trudno zarzucić mi stronniczość, partykularyzm, ale z całą pewnoscią judas666 w niewybredny sposób został zaatakowany. Bywa tak, że adwersarz posługuje się jakimś przykładem aby obronić swoja tezę. W tej " historii " Kukhuri Sirupate, zastosował ten fortel w stosunku do judas666a. To właśnie jest naduzycie. Co prawda, mam również zastrzeżenia dotyczące sposobu prowadzonej przez judas666a dyskusji, ale jak wyżej napisałam, dał się sprowokować, i nie zauważył że jest wkręcany przez Kukhuri Sirupate.

• -1

#298 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ale tatik tu nic do rzeczy teraz nie ma wiarygodność pana Czumy.

Lansujesz tutaj projekty Czumy które jakoby upowszechniają dostepność broni palnej dla szerszego grona Polaków. Wiarygodność jest bardzo ważna ponieważ sam minister stwierdził że:
"Mój projekt ustawy o broni i amunicji zaostrza kryteria dawania pozwolenia na broń. Jeżeli ktoś spełnia te wymagania, to powinien otrzymać pozwolenie. Organ wydający (pozwolenie) nie może mieć tak szerokiej sfery uznaniowości, jak obecnie ma policja."
To korupcjogenne, niezgodne z konstytucją, niejasne. To się musi zmienić" - podkreślił.

Tatik, ja niczego nie lansuję. czytałem ten projekt wielokrotnie, i uważam że jest dobry. Wymaga kilku poprawek niewielkich, ale w swoim założeniu będzie spełniał to o co większości chodzi i do czego wszyscy mamy prawo.

Jak dla mnie powstaną nowe bardzo lukratywne stanowiska pracy do których na pewno nie trafią osoby z pośredniaka. Nie wiem ile się zmieniło na dzień dzisiejszy lecz zanim dostałem pozwolenie niezbędny był też wywiad środowiskowy. Dotyczy to sprawy po zwolnieniu z zawodowej służby wojskowej, podczas służby o dodatkowej broni prywatnej decydował dowódca danej jednostki bez zbędnych ceregieli, na podstawie raportu bezpośredniego przełożonego.
Czyli znowu mamy przykład typowego zachowania polityków....jestem za a nawet przeciw.

Tu się z Tobą zgodzę. Kiedyś faktycznie tak było w armii że wystarczył raport do dowódcy jednostki w randze co najmniej dowódcy batalionu samodzielnego (czyli odpowiadający stanowisku równorzędnemu co najmniej dowódcy pułku) by ten po zaopiniowaniu wydał Ci pozwolenie na broń. Dziś tą role spełniają komendy ŻW. I nawet jeśli uważasz, że projekt Czumy spowoduje zaostrzenie kryteriów wydawania pozwoleń na broń (według mnie absolutnie nie gdyż już dziś trzeba spełnić te wymagania będąc cywilem) to w sposób jasny i przejrzysty precyzuje formalne wymagania po których taki delikwent otrzyma pozwolenie na broń. Nie ma bardziej korupcyjnego systemu, systemu uznaniowości niz obecnie dziś obowiazujący. Do tego jest społecznie niesprawiedliwy.

Wiesz, zadziwia mnie schizofreniczne podejście do życia osób publicznych. Życie osób publicznych nie kończy się po wyjściu z biura.
Z całą pewnością przykład Czumy jest fatalny. Uważasz że: np. moralność, praworządność można odwiesić na haku po 8 godzinach pracy?

Zgoda masz rację, jednak nie ma to przełozenia na to czy dany porojekt jest merytorycznie poprawny. Ocenę zawartości danego projektu ustawy chyba każdy potrafi ocenic sam, a nawet jesli nie to oceniany przez fachowców wystawiających opinię takiemu prawo pozwala zapoznac się z opiniami i wyrobić sobie zdanie, zgodne lub przeciwne do tego jakie poglady reprezentujemy. Prawda?

Co do Twojego uważania się za inteligenta tego forum to zacytowałem Twoje zdanie, które w sposób jasny precyzuje to kim jesteś i za kogo masz tu obecnych jeżeli nie wyrażają poglądów zbieżnych z Twoimi.

Bynajmniej, zacytowałeś tylko napinkę. Zacytuj mi gdzie mówię, że jestem inteligentny albo zamknij paszczę, bo Twoje obrażanie mnie i znieważanie skończy się w sądzie :P (cywilizowany dresizm)

Niektórzy są na tyle inteligentni by doskonale zrozumieć aluzję poczyniona przez Ciebie judas.

Zgoda nie powinien był "dobijać" tego bandziora lecz zrobił to. Nie oznacza to że jest psychopatą

Może nie psychopatą, ale zwierzęciem.

Każdy z nas jest zwierzęciem judas i posiada instynkty. Powtórze po raz kolejny. Nie masz pojecia jak człowiek zachowuje się w sytuacji zagrozenia - realnego zagrozenia. Co nie zmienia faktu, iz nie usprawiedliwiam tego człowieka i uwazam, że musi ponieśc odpowiedzialnośc karną. Jednak daleki jestem od określeń typu "psychopata" czy "zwierzę".

Ciekawi mnie czy chociaż większość wypowiadających się jest za :) Bo jakoś tylko ci się liczą.

Nie prawda. Gdybyś nie zauważył to prezentuję w tym temacie także zjawiskja negatywne w zakresie broni, patologie, i zagrożenia. Nie zmienia to faktu iż jestem pro.

A, Przemysławie, powiedz mi jak się liczy obrazy? Jednostkowo? Postowo? Tematowo? Bo jak tematowo, to nie możesz nic zrobić, jak postowo, to czemu Kukhuri Sirupate nie dostał bana? Albowiem obraził mnie w dwóch postach, a wcześniej podobno dostał warna razem ze mną. Takoż powinien mieć trzy. Bo chyba nie powiesz mi, że moderacja na forum jest stronnicza i/lub wybiórcza? Ewentualnie, że w emocjach mogę mówić co mi się podoba.

Widać judasie wyznajesz zasadę u innych widzisz drzazgę w oku a u siebie belki nie dostrzegasz tak.

Obraziłeś judas666 i to wielokrotnie.
Nawet nie masz pojęcia ile było raportów.
Tym razem robisz OT, zamiast np napisać na pw. I doceniam to warnem.
I zapraszam do dalszej dyskusji, bo nie mogę się doczekać następnego powodu do następnego warna

W tym cała rzecz z judasem.

Przemo - z cała pewnoscią trudno zarzucić mi stronniczość, partykularyzm, ale z całą pewnoscią judas666 w niewybredny sposób został zaatakowany. Bywa tak, że adwersarz posługuje się jakimś przykładem aby obronić swoja tezę. W tej " historii " Kukhuri Sirupate, zastosował ten fortel w stosunku do judas666a. To właśnie jest naduzycie. Co prawda, mam również zastrzeżenia dotyczące sposobu prowadzonej przez judas666a dyskusji, ale jak wyżej napisałam, dał się sprowokować, i nie zauważył że jest wkręcany przez Kukhuri Sirupate.

Przepraszam Lidio ale w jaki nie wybredny według Ciebie sposób zaatakowałem judasa. Judas sam się zaatakował nazywając mnie "mordercą" a tojuz mocne słowo i zniewaga, bo nie miał do tego podstaw i prawa. Dalszy ciag był konsekwencją tego słowa. wiecej obiektywizmu i zapoznania się z genezą zajścia.

• 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Chcesz genezy? Oto geneza :

Jesteś zakompleksionym osobnikiem

Pierwszy się na mnie rzuciłeś, a następnie napisałeś:

Guzik mnie obchodzi, czy jest to humanitarne czy nie

No i patrz, psycholi też to nic nie obchodzi.
Ale oczywiście to ja dostanę bana.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W dyskusji potrzebne jest samoograniczenie. Jeśli dyskutant a może nawet adwersarz rozzłoszczony, że jego racje nie trafiają do przekonań dyskutantów posuwa się w rozżaleniu do oceniania wiedzy, kultury, czy też rodowodu swojego rozmówcy, oznacza to że przekracza ramy zabawy jaka w gruncie rzeczy jest tego typu forum. Myślę, że trzeba dyskutować z zaangażowaniem, ale jednocześnie zostawiać sobie furtkę na uśmiech i nutkę sympatii.
Stary rabin powiadał kiedyś młodzieży:
że 60% racji to jest solidna racja.
70% racji to jest rzecz zdumiewająca, ale jeśli ktoś nieustępliwie uważa,
że ma 100% racji to jest nikczemnikiem i złoczyńca, i należy go izolować od społeczeństwa.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych