Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#301 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Tu się z Tobą zgodzę, choć nie we wszystkim. Pozostawiam sobie prawo do nieco odmiennego spojrzenia na pewne elementy dyskusji.

Nikt nie może mi zarzucić mimo postawy pro, że nie prezentowałem tutaj w tym temacie patologi, zagrożeń czy tez innych niewłaściwych postaw w zakresie dostępu do broni. Mnie osobiście interesuje poznanie zdania wielu ludzi, nie zawsze mających doświadczenie z bronią jakiekolwiek.
Nazywanie kogoś "mordercą" czy sugerowanie osobowości "psychopatycznej" bez uzasadnionych podstaw do tego, tylko dlatego, że ktoś ma poglądy inne od adwersarza i jest za powszechnym dostępem do broni, jest nie tylko obraźliwe ale opiera się wręcz o zniesławienie. Judas666 sam prosił się o "bana", i liczę na to że po ostatnich wypowiedziach moderator forum uzna to za stosowne. Decyzje jednak pozostawiam temu ostatniemu.

Mnie interesuje powrót do głównego problemu tego tematu. A poniżej chciałbym zaprezentować artykuł ze szczególną dedykacja dla judasa666. Bądź tak uprzejmy wykazać się tu kompetencją, swoim humanitarnym podejściem, i zaprezentuj nam, mi sposób w jaki byś rozwiązał kwestię zagrożenia o jakim traktuje ten artykuł. Policja oczywiście zastosowała by w sposób zresztą uzasadniony odpowiedniego do stopnia zagrożenia srodka, czyli broni palnej.

18:37, 30.05.2009

Z siekierą ruszył na sąsiadów

MĘŻCZYZNĘ ZDENERWOWAŁ HAŁAS

Dołączona grafika
Fot. sxc.hu - Szaleniec zaatakował sąsiadów siekierą

Zarzut usiłowania zabójstwa trzech osób usłyszał 31-letni mieszkaniec Pleszewa w Wielkopolsce. Mężczyzna z siekierą rzucił się na trójkę swoich sąsiadów, bo jak tłumaczył "zdenerwował go hałas dochodzący z ich mieszkania". Na szczęście, cała trójka żyje.
Zaatakowani przez szaleńca to 69-letnia kobieta, jej 40-letnia córka i 11-letni wnuk.

"Nie miał racjonalnych powodów"

- Prokuratura w Pleszewie skierowała wniosek o aresztowanie podejrzanego - poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wielkopolskim, Janusz Walczak. Według niego, mężczyzna "nie miał racjonalnych powodów", aby zaatakować rodzinę. Walczak poinformował, że do zdarzenia doszło w mieszkaniu babci, po przyjściu jej córki z synem. - Wtedy wszedł mężczyzna, który bez powodów zaatakował rodzinę - opisywał Walczak.

Hałas?

Dzięki pomocy sąsiadki i jej syna nie doszło do tragedii. Kobiety odniosły jednak poważne obrażenia głowy i obie przebywają teraz w szpitalu. Dziecko zostało już wypisane do domu.

Podczas przesłuchania mężczyzna, który mieszkał w tym samym bloku, powiedział, że zdenerwował go hałas dochodzący rzekomo z mieszkania ofiar.

Lekarze uznali, że odniesione obrażenia zagrażały życiu kobiet. Mężczyźnie grozi nawet kara dożywotniego więzienia.

ŁUD//kwj

Źródło: www.tvn24.pl

Proszę o Twoją receptę judas666 na rozwiązanie takiego zagrożenia jak facet z siekierą. Policja zastosowała by tu odpowiedni do zagrożenia środek. Ale biorąc pod uwagę Twoje poglądy i umiejętności, chętnie przeczytam co Ty byś zrobił. Masz okazję wykazać się kompetencja.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Lekarze uznali, że odniesione obrażenia zagrażały życiu kobiet. Mężczyźnie grozi nawet kara dożywotniego więzienia.

Zadał obrażenia zagrażające zdrowiu - dożywocie. Zabił - kilkanaście lat więzienia. Polska sprawiedliwość xD Psychol jakich wiele. Tyle dobrze że nie miał dostępu do broni palnej bo kto wie ile osób by zabił.

Kukhuri Sirupate, jak już udowodniłem Ty zaatakowałeś mnie pierwszy i dużo gorzej obrażając.
  • 0

#303 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Kolego judas666 nazwanie kogoś "zakompleksionym" a nazwanie kogoś "mordercą" czy sugerowanie "psychopatii" to dla mnie wielka różnica gatunkowa. Gwarantuje Ci, że w sądzie nie zostawiono by na Tobie suchej nitki.

Ale uwierz mi, mam dosyć tego bezsensownej wymiany ciosów z Tobą. Nie dość, że zabiera mi to mój cenny czas, to nie wnosi nic wartościowego do dyskusji.

Odpowiadając na ostatni post ograniczyłeś się do swoich ulubionych stwierdzeń. Teraz ja proszę o to bys opisał w jaki sposób byś sobie poradził bez broni oczywiście, stosując legalne powszechni dostępne sztuki walki.

Pokaż swoją wiedzę, kompetencję i przedstaw rzeczowy katalog argumentów przemawiających za tym by ludzie nie mieli prawa do broni i obrony przed takimi właśnie szaleńcami.
Bo na pewno jedno jest pewne, że ten szaleniec nie dostał by pozwolenia na broń, gdyż nie przeszedł by badań. Skąd to wiem. Bo przechodzę te badania regularnie i wiem jak trudno jest przez nie przejść.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Teraz ja proszę o to bys opisał w jaki sposób byś sobie poradził bez broni oczywiście, stosując legalne powszechni dostępne sztuki walki.

Znając sztuki walki być może bym sobie poradził. Mając replikę może bym go zastraszył. Mając pistolet też bym straszył, bo na pewno nie strzelił, nie jestem psycholem (aż takim).

Ciekawe, że mnie morderca czy psychopata w ogóle by nie ruszyło. Ale bardzo zgrabnie starasz się pominąć fakt, że pierwszy mnie zaatakowałeś i jednocześnie zabraniasz się bronić.

Bo na pewno jedno jest pewne, że ten szaleniec nie dostał by pozwolenia na broń, gdyż nie przeszedł by badań. Skąd to wiem. Bo przechodzę te badania regularnie i wiem jak trudno jest przez nie przejść.

Ale Ty je przechodzisz i byś strzelił, więc nie trzeba być takim do końca super ekstra.
  • 0

#305 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Jesteście jak dzieci w piaskownicy, które nie potrafią rozmawiać na argumenty i obsypują się piaskiem.

Proszę wybaczyć Przemo, ale nie wydaje mi się aby moje wypowiedzi byłe nie merytoryczne lub nie były poparte argumentami. Nie zamierzam się w dalszym ciągu w tym temacie odpierać bezsensownych ataków na moja osobę ze strony judas. Nie pozwolę jednak by ktoś nie znając mnie nazywał mnie "mordercą" i "psychopatą" a ludzi mających inny pogląd na temat niż judas "miarodajna hołotą".

Osobiście przyjąłem do wiadomości Twoje uwagi i zastrzezenia, jak równiez "warny". Proponuję powrót do głównego nurtu tematu. Od tej chwili nie reaguje na zaczepki judasa.
  • 0

Settika.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja mam pytanie. W sytuacji gdy posiadacie broń palną i zostajecie napadnięci przez osobnika, również posiadającego broń palną, który wam grozi i każe oddać portfel, co robicie? Wyciągacie pistolet? Kurczę, ludzie... pomyślcie... broń palna nie ma was wcale obronić przed rabunkiem, powinna być stosowana tylko w przypadku REALNEGO zagrożenia życia! Oddajcie mu portfel i niech się goni, nie warto ryzykować... A, i jeśli nie jesteście policjantami, żołnierzami, jakimiś agentami specjalnymi to broń jest wam zbędna, ponieważ na prawdę nie sądzę, żebyście kiedykolwiek znaleźli się w sytuacji, która wymagałaby użycia broni palnej. Jeśli chcecie większego poczucia bezpieczeństwa to popracujcie nad sobą...

a ty, judas666, przestań się zabawiać w adwokata diabła
  • 0

#307 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Po części prawda jest w tym co piszesz, lecz jest wiele przykładów na to, że broń może uratować komuś życie i zdrowie w obliczu zagrożenia. Oczywiste, ze nie warto sięgać po broń chwili gdy ktoś grozi tez bronią, żądając portfela. Po prostu nie jest to tego warte. Faktem jednak jest, że kwestia oceny sytuacji zagrożenia zależy od osoby napadniętej. Nie zawsze gdy jesteśmy ustępliwi i oddajemy pożądany przedmiot powoduje to ustąpienie napastnika. Często wręcz powoduje wzrost agresji i poziomu zagrożenia dla życia lub co najmniej zdrowia. Wtedy broń może pomóc.

Mówiąc o tym, że większość z nas nie ma potencjalnych "szans" stanąć w obliczu zagrożenia w którym uzasadnione było by użycie broni, chciałbym Cie odesłać do postów (w tym temacie), w którym przytoczona jest statystyka przestępczości. Wnioski sama wyciągnij. Nawet gdyby dostęp do broni miał spowodować uratowanie kilku istnień ludzkich i kilku osobą zdrowie według mnie warte jest to wysiłku.

Poza tym, wszystko jest ok, jeżeli zagrożenia rozpatrujemy na sucho, hipotetycznie, jeżeli nie dotyczy to nas, naszych bliskich. Gwarantuję Wam, że zupełnie odmienne zdanie mielibyście po przeżyciu traumy związanej z realnym zagrożeniem. Wtedy Wasza wyrozumiałość mocno by spadła a poziom akceptacji dla broni i jej stosowania wzrósł by diametralnie.
  • 0

#308 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Kontrowersyjne wydarzenie.

00:43, 01.06.2009 /PAP, $$$ TV

Ginekolog od późnych aborcji zastrzelony w kościele

KONTROWERSYJNY LEKARZ NIE ŻYJE

Dołączona grafika
Fot. PAP/EPA - Ginekolog został zastrzelony w przedsionku kościoła

Wzbudzający kontrowersje w Ameryce lekarz zajmujący się dokonywaniem późnych aborcji, George Tiller, został w niedzielę zastrzelony w kościele w stanie Kansas. Praktyka ginekologa już wielokrotnie spotykała się z protestami obrońców życia, którzy próbowali wysadzić jego klinikę.
Miejscowa policja podała, że 67-letni doktor został zastrzelony z krótkiej broni palnej ok. godziny 10.00 czasu lokalnego w przedsionku kościoła luterańsko-reformowanego, do którego uczęszczał. Jak donosi stacja $$$, sprawca to mężczyzna w wieku 50-60 lat. Z miejsca przestępstwa uciekł niebieskim fordem.

Już wcześniej były ataki

Przeciwnicy aborcji regularnie protestowali przed kliniką doktora Tillera, a także przed jego domem i kościołem luterańsko-reformowanym, do którego należał. W roku 1993 został postrzelony przez jednego z protestujących.

Tiller powadził klinikę aborcyjną w miejscowości Wichita. Jako jeden z niewielu lekarzy w kraju przeprowadzał tzw. późne aborcje. W maju jego klinika została splądrowana, a kilkanaście lat wcześniej, 1985 roku, podłożono w niej bombę. Doktor miał również kłopoty z prawem. W marcu postawiono mu łącznie 19 zarzutów o wykonywanie nielegalnego przerywania ciąży.

jk ram

A poniżej smutny przykład, jak niebezpieczne potrafią być paralizatory elektryczne.

Echa sprawy zabójstwa na lotnisku
policjanci z Kanady mogą stanąć przed polskim sądem?

Dołączona grafika

Robert Dziekański leży na podłodze
po użyciu paralizatora przez policjanta.
Fot. PAP/EPA
PAP

"Dzienniku": Matka Roberta Dziekańskiego, Polaka porażonego paralizatorem na lotnisku w Vancouver chce postawić przed polskim sądem policjantów, którzy doprowadzili do śmierci jej syna. 13 października 2007 r. czterej funkcjonariusze obezwładniając mężczyznę śmiertelnie porazili go paralizatorem. W grudniu ubiegłego roku kanadyjska prokuratura oczyściła ich z wszelkich zarzutów. Matka Dziekańskiego chce jednak postawić ich przed polskim sądem wykorzystując porozumienie, jakie kilka lat temu zawarły rządy Polski i Kanady.

Prawnicy, których wynajęła kobieta chcą przedstawić nowe dowody będące efektem tzw. publicznego dochodzenia, które wszczęto w Kanadzie. Chodzi m.in. o wykazanie, że Dziekański wcale nie był tak agresywny i groźny, jak twierdzą policjanci oraz, że władze lotniska miały kilka okazji by zapobiec tragedii, m.in. wówczas, gdy jeden z pracowników lotniska, z pochodzenia Czech, chciał wystąpić w roli tłumacza, ale kazano mu się zająć swoim sprawami.

Źródło: www.onet.pl

Śmierć Polaka na lotnisku w Kanadzie i konsekwencje tego wydarzenia są jak widać dalekosiężne. To wydarzenie nie dowodzi wyższości broni palnej na innymi środkami czy też odwrotnie.
Według mojej oceny stosowanie środków technicznych, chemicznych, elektrycznych czy w ostateczności broni palnej w dziedzinie zapewnienia bezpieczeństwa indywidualnego jak i publicznego (zbiorowego) jest koniecznością.
Fakt ten nie zmieni się w najbliższym czasie bo nie ma innej na razie możliwości. Wszystkie urządzenia stosowane w ochronie są "narzędziami" pracy dla ludzi którzy ich używają. To tylko od ludzi zależy ocena sytuacji i odpowiednie do stopnia reagowanie. Więc podstawą były by tu szkolenia i odpowiedni poziom wiedzy specjalistycznej jak i ogólnej.

"najpierw myśl a potem rób"

Ta sama zasada powinna obowiązywać prywatnych użytkowników i broni i innych środków ochrony, gdyż każdego człowieka można zranić, zrobić inwalidą, zabić przy pomocy nawet najbardziej prozaicznych narzędzi czy przedmiotów jak choćby podstawa lampki nocnej, o czym miała nieszczęście przekonać się nasza rodaczka w hotelu Bristol w Paryżu. Czy gdyby miała przy sobie broń dziś by żyła? Być może.

I o to w tym wszystkim chodzi. Jeżeli żadne państwo jako system na świecie nie jest w stanie nam zapewnić bezpieczeństwa w 100% (a nie jest!!!) to przynajmniej powinien stworzyć warunki, prawo i system pozwalający osobom indywidualnym wyrażającym taką wolę móc dokonywać wyboru w doborze środków pozwalających im na zapewnienie sobie wzrostu tego bezpieczeństwa. I tak jest nie tylko w USA, gdzie mamy silne fundamenty prawa do własności i jej ochrony (czasem skrajnie mocno przekraczanego) ale i np. Słowację czy Czechy państwa z dawnego układu postkomunistycznego, gdzie wiele dóbr było zarezerwowanych dla elity i wybranych.

Wyznaje zasadę:

"Mój dom moją twierdzą"

Dlatego uważam, że można pewne sprawy pogodzić zezwalając ludziom na posiadanie broni palnej do ochrony miru domowego z ograniczonym prawem do przenoszenia (nie noszenia na codzień) broni w celach szkoleniowych i treningowych na strzelnice, zachowując prawo ludzi do zapewnienia bezpieczeństwa, dodatkowo wprowadzając konsekwencje prawne i finansowe dla łamiących nałożone ograniczenia.
  • 0

#309 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Inteligentna amunicja, która potrafi skręcać!

Damian

2009-04-15, ostatnia
aktualizacja 2009-04-15 17:04

Wiadomo, że amerykańska armia jest najbardziej zaawansowanym wojskiem na świecie. Wciąż pracują nad nowymi technologiami, które mają zrewolucjonizować przemysł militarny. I właśnie już niedługo dojdzie do małego przełomu, a wszystko za sprawą inteligentnej amunicji.

Dołączona grafika
Dołączona grafika fot. Gadżetomania
Nowe kule, które będą skręcać?

Naboje są naprowadzane laserowo i w środkowej części swojego lotu są w stanie zmienić swój kurs. Owa technologia została nazwana EXACTO (EXtreme Accuracy Tasked Ordnance) i polega na miniaturowych modułach GPS. Firma Darpa, która stworzyła tego rodzaju amunicję, twierdzi, że będzie to ogromna rewolucja, która da amerykańskiej armii zupełnie nową jakość.

Darpa pracuje także nad amunicją naprowadzaną przez sensory ciepła. Dzięki niej, snajperzy mają być w stanie strzelać nawet z odległości jednej mili. Doprowadzi to do tego, że będą zupełnie niewidoczni dla potencjalnego celu.

Źródło: www.gazeta.pl

• 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wiadomo, że amerykańska armia jest najbardziej zaawansowanym wojskiem na świecie.

Bez przesady....gruzińska armia o której "wiemy lub nie" czyli raczej nie chcemy wiedzeć została dofinansowana w latach przed gruzińskim trzepankiem przez sojusz USrael. Budżet gruzińskiej armi wzrósł ponad 30-krotnie rocznie (pomijając biedę demokratycznych obywateli, a jaki był efekt ?)
40-sto tysięczną gruzińską armię wyszkoloną i wyposażoną przez instruktorów z USA oraz Izraela Rosja zdeptała w niecały tydzień. Próba sił ? Szanuję Rosję za jej zasoby, ponieważ nie musi szukać terrorystów aby zaopatrzyć się w ropę oraz gaz ziemny.
  • 0

#311 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

:) Tatik tu nie chodzi o potęgę i możliwości realizacji operacji w takiej czy innej formie. Artykuł traktuje o nowej technologii w dziedzinie balistyki pocisków do broni palnej, a tu już USA wiodą prym. Według mnie iście rewolucyjny postęp możliwy dzięki miniaturyzacji elektroniki do wielkości nano.

Kwestia zdolności bojowej poszczególnych armii świata to oddzielny temat. Zresztą czemu takiego nie założyć. Moglibyśmy analizować te kwestie pod kątem bieżących wydarzeń na świecie.
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Witam ponownie Szanowne Grono.

Ba, nawet wykrzyknienie "do jasnej cholery!" w Twoim wykonaniu nie jest wulgaryzmem.

Widocznie nie jest skoro nikogo to nie ruszyło :)

Wulgarność pewnych sformułowań nie jest subiektywna i nie zależy od oceny publiczności. Odsyłam do słownika PWN-u, hasło "cholera", punkt drugi i kolejne.

Z bronią palną w wersji "life" mam styczność niemalże od urodzenia, bo moi rodzice od lat posiadają broń, głównie myśliwską. Nie są, o dziwo, mordercami

Strzelali do zwierząt?

Nie, do puszek z aluminium.

I właśnie o to mi chodziło w tamtej wypowiedzi. Okazuje się, że w 99% sytuacji JEST jakieś inne wyjście. A ten 1% .. no cóż, nikt nie powiedział, że życie jest proste..... U Ciebie było jak widać podobnie - można było inaczej... Ty nie potrafisz powiedzieć, jakbyś teraz funkcjonowała, gdybyś broń wtedy posiadała i jej użyła.

Najwyraźniej życie ludzkie w różnych sytuacjach ma różną wartość. Gdy pacjent umiera w karetce, bo państwo nie zapewniło mu należytej opieki medycznej – to tragedia i skandal. A kiedy człowiek zostaje zaszlachtowany we własnym mieszkaniu lub na ulicy, bo państwo nie zapewniło mu bezpieczeństwa i nie pozwoliło się bronić – to cóż, życie.

To, że mój brat poradził sobie bez użycia broni to nie dziwota, bo ma dwa metry wzrostu i ręce jak podolski złodziej. Fakt, że był wtedy przy mnie to szczęśliwy przypadek. Uwierz mi, że gdybym była wtedy sama, byłabym zupełnie bezbronna. I dziś nie funkcjonowałabym pewnie w ogóle.

Szanuję Rosję za jej zasoby, ponieważ nie musi szukać terrorystów aby zaopatrzyć się w ropę oraz gaz ziemny.

A ja nie widzę szczególnej różnicy między Irakiem a Czeczenią. No, może taką, że na niekończącą się opowieść o genetycznych wręcz predyspozycjach Czeczenów do terroryzmu cały świat dał się nabrać.

Co do projektu Czumy - o panu ministrze mam jak najgorsze zdanie, jednak muszę się zgodzić z opinią, że obecnie procedury wydawania pozwoleń na broń cywilom są czysto uznaniowe. Częstokroć uzyskanie takiego pozwolenia jest właściwe niemożliwe, bo jeżeli nie padło się ofiarą całej serii pobić i gwałtów (co akurat może ujemnie wpływać na kondycję psychiczną) to podanie ma wielkie szanse zostać odrzucone jako bezzasadne. Odnoszę wrażenie, że obecnie funkcjonujący system to tzw. wolna amerykanka i zmiana eliminująca element „widzimisię” może być zmianą dobrą – nie wnikając już w zwiększanie restrykcji czy liberalizację ustawy, na pewno powinna być ona bardziej klarowna.
  • 0

#313 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Bardzo mądrze Liwio.

A poniżej artykuł o wycofywaniu z użycia PARALIZATORÓW ELEKTRYCZNYCH przez Kanadę.

05:25, 02.06.2009 /PAP

Kanada wycofuje paralizatory

NIE SPEŁNIAŁY WYMAGAŃ TECHNICZNYCH?

Dołączona grafika
Paralizator jest w stanie wyrzucić
wiązkę energii o napięciu do 50 tys. wolt
TVN24

Kanadyjska Królewska Policja Konna nie będzie już używać takich paralizatorów jakich użyto przeciwko Robertowi Dziekańskiemu. Polak zmarł na lotnisku w Vancouver najprawdopodobniej po tym jak policjanci obezwładnili go właśnie paralizatorem.
Kanadyjska Królewska Policja Konna RCMP poinformowała w poniedziałek, że wycofuje z użycia starsze modele paralizatorów. Jak powód podano, iż testy wykazały, że niektóre modele tej broni wytwarzają mniej energii elektrycznej, niż przewiduje ich projekt.

Zabójcza broń

Paralizator jest w stanie wyrzucić wiązkę energii o napięciu do 50 tys. wolt, zdolną obezwładnić potencjalną ofiarę.

W związku ze stosowaniem paralizatorów przez kanadyjskie służby pojawiło się wiele kontrowersji; doszło do kilku wypadków, w tym w 2007 roku na lotnisku w Vancouver śmierci polskiego imigranta Roberta Dziekańskiego.

Matka walczy o sprawiedliwość

W tej sprawie toczy się batalia pomiędzy kanadyjskim wymiarem sprawiedliwości, a matką zabitego Polaka. Śledczy w Kanadzie umorzyli postępowanie przeciwko policjantom podejrzewanym o spowodowanie śmierci Dziekańskiego poprzez zastosowanie paralizatora. Matka zamierza chce, by śledztwo ponownie przeprowadzono w Polsce.

kg//kdj

Źródło:www.tvn24.pl

• 0

#314 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

A tym razem coś dla zwolenników wiatrówek takich jak ....
W celu wyjaśnienia z wiatrówki tez można zabić.

W związku z tym pytanie. Lepiej zezwolić na legalne, sprawiedliwe i kontrolowane w związku z tym posiadanie broni ludziom po badaniach, sprawdzonych, czy powodować by broń nielegalna zalewała ulice polskich miast poza wszelka kontrolą w ręce ludzi o których nic nie wiadomo? Co prawda jestem za tym by wiatrówki były wyłączone z ustawy o broni i z konieczności ubiegania się o pozwolenie tak samo jak broń czarnoprochowa jednak jakieś rejestry powinny być prowadzone choćby przez komisariaty policji czy dzielnicowych.

Niania z wiatrówką

MIAŁ OPIEKOWAĆ SIĘ DZIEĆMI, A STRZELAŁ DO AUTOBUSÓW

policja Lublin

Znajomi poprosili 19-latka o opiekę nad ich dziećmi. Okazało się, że nieodpowiedzialny chłopak sam powinien być pod opieką. Ze znalezionej w mieszkaniu wiatrówki strzelał do przejeżdżających autobusów. Dziś stanie przed prokuratorem, grozi mu do 5 lat więzienia. W sobotę w trzech lubelskich autobusach miejskich ktoś powybijał kilka szyb. Policjanci ustalili, że jest to efekt strzałów z wiatrówki. W poniedziałek wiedzieli już, skąd mogły paść strzały i odwiedzili wszystkie wytypowane mieszkania. W jednym z nich zatrzymali sprawcę. Okazał się nim 19-latek z Lublina.

Niańczenie z atrakcjami

Dołączona grafika

Młodzieniec był mocno zaskoczony wizytą mundurowych, nie stawiał oporu i sam pokazał pistolet, z którego ostrzelał pojazdy. Okazało się, ze chłopak w czasie, kiedy opiekował się dziećmi w mieszkaniu swoich znajomych, znalazł broń pneumatyczną na stalowe kulki. Postanowił urozmaicić sobie nudne zabawy z dzieciakami - z pistoletu zaczął strzelać do przejeżdżających pod oknami autobusów.

"Poniosła go fantazja"

19-letni Przemysław C. został zatrzymany w policyjnym areszcie. - Śledczym tłumaczył, że "poniosła go fantazja" zainspirowana filmami sensacyjnymi – mówi Arkadiusz Arciszewski z lubelskiej policji.

„Niania” stanie przed prokuratorem. Odpowie za zniszczenie autobusów i usiłowanie narażenia na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia pasażerów. Grozi mu nawet 5 lat więzienia.

Bas/mlas

• 0

#315 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Czyzby tylko wąskie grono forumowiczów było zainteresowane tematem, który jakby nie patrzeć czy "za" czy "przeciw" jest elementem dotyczącym każdego z obywateli tego :) "państwa" i przejawem demokratycznego podejścia do wolności każdego z nas.

Chętnie poznał bym opinie innych użytkowników forum niż dotychczasowe tu zamieszczone przez wąską grupę. Interesuje mnie każda opinia (nawet najbardziej laicką, prosta w wyrazie) nie oczekuję fachowego podejścia do tematu.

Zapraszam do dyskusji.

A to mała dygresja i ciekawostka do tematu.

Gen wojownika i gangstera

Najbardziej brutalni i agresywni członkowie gangów są nosicielami pewnej wersji genu MAOA zwanego popularnie genem wojownika - dowodzi w "Comprehensive Psychiatry" zespół kryminologa Kevina Beavera z Uniwersytetu Stanowego na Florydzie.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Fot. WAYNE DROUGHT ASSOCIATED PRESS
Maoryski wojownik

Naukowcy analizowali DNA oraz styl życia 2,5 tys. dorosłych Amerykanów. Zdaniem Beavera gen wojownika jest prawdziwą przepustką do bandyckiej kariery, wskazuje tych najbardziej brutalnych i skłonnych do sięgania po broń.

MAOA odpowiada za produkcję enzymu regulującego ilość adrenaliny, dopaminy i serotoniny - neuroprzekaźników obecnych we krwi i w mózgu. Substancje te pośrednio wpływają na nasze zachowanie.

Jednym z pierwszych, który skojarzył chorobliwą agresję z genem MAOA, był Han G. Brunner z Uniwersyteckiego Szpitala w Nijmegen w Holandii. Na początku lat 90. jego zespół opublikował historię pewnej holenderskiej rodziny, w której od pokoleń mężczyźni przejawiali wyjątkową agresywność. Jeden zgwałcił własną siostrę, a w szpitalu rzucił się z widłami na pielęgniarza. Inny nożem zmuszał siostrę do wykonywania striptizu. Trzeci przejechał samochodem zbyt wymagającego pracodawcę. Wszyscy wykazywali otępienie umysłowe. Natomiast żadna z kobiet w tej rodzinie nie była ani agresywna, ani mało inteligentna.

Okazało się, że ci krewcy mężczyźni mieli na chromosomie płciowym X mało aktywną wersję genu MAOA. Wskutek tego w ich krwi dłużej, niż powinien, utrzymywał się wysoki poziom adrenaliny i związana z tym potrzeba rozładowania silnego stresu i emocji.

Kilka lat temu nowozelandzki genetyk Rod Lea stwierdził, że gen MAOA w formie mało aktywnej ma aż 60 proc. Maorysów, co może być źródłem wielkiej waleczności oraz agresywnego charakteru tego pierwotnego ludu Nowej Zelandii.

Z kolei eksperyment opisany na początku tego roku w "Proceedings of the National Academy of Sciences" wykazał, że nosiciele tej wersji genu łatwiej dają się sprowokować, a na zaczepkę reagują z większą złością niż inni.

Źródło: Gazeta Wyborcza

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych