Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#316 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Ręczny skaner do wykrywania broni

Aleksandra Stanisławska

10-06-2009,
ostatnia aktualizacja 10-06-2009 01:21

Brytyjscy naukowcy opracowali przenośne urządzenie do lokalizowania ukrytych pistoletów i noży. Proszę oprzeć dłonie o ścianę i nie ruszać się – po takim poleceniu policjant zazwyczaj przystępuje do własnoręcznego przeszukania podejrzanego. Już niedługo nie będzie musiał go dotykać ani nawet zbytnio się do niego zbliżać. Ręczny skaner elektromagnetyczny, urządzenie opracowywane przez brytyjskich badaczy, na odległość wypatrzy ukrytą broń.

Działanie przyrządu opiera się na radarze mikrofalowym wykorzystującym zjawisko odbicia od metalu mikrofal o małej mocy. Na podobnej zasadzie działają skanery całego ciała, nowa technologia wykorzystywana na niektórych lotniskach. Jednak w przeciwieństwie do nich wykrywacz broni nie pokazuje obrazu, tylko analizuje przesyłany sygnał.

– Kiedy fale radiowe wracają od uzbrojonego człowieka, nieznacznie różnią się od standardowo otrzymywanego sygnału – mówi prof. Nick Bowring z Manchester Metropolitan University, główny konstruktor urządzenia. – Te drobne różnice staramy się wychwycić.

Policjant nie będzie musiał dotykać podejrzanego ani zbytnio się do niego zbliżać

Do analizy tych danych badacze wykorzystali sieć neuronową, która odróżnia zalegające w kieszeniach zwykłe przedmioty od ukrytego pistoletu. Prof. Bowring twierdzi, że jego zespół zdołał zminimalizować liczbę fałszywych sygnałów obecności broni. Podobne technologie używane są przy automatycznym odczytywaniu tablic rejestracyjnych.

Z jakiej odległości skaner będzie mógł wykryć kontrabandę? Tego badacze nie chcą na razie ujawnić.

Jeśli urządzenie pomyślnie przejdzie testy, trafi do rąk policjantów w ciągu dwóch lat.

Źródło: Rzeczpospolita

• 0

Aro.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak najbardziej chcę mieć możliwość obrony przed bandytą. Niezależnie czy jest to napad na dom czy próba kradzieży samochodu, czy szaleniec strzelający do przypadkowych ludzi, czy atakujący ich nożem. Wiatrówkę już mam :rotfl: , i nigdy nawet nie próbowałem celować nią do człowieka, nawet gdy nie była nabita - taki nawyk z wojska.

Weźcie pod uwagę, że do polskiego wojska trafiało i pewnie jeszcze trafia sporo chłopaków, których można określić mianem niezrównoważonych świrów. A jednak przypadków śmierci, spowodowanych postrzałem, jest w WP zaledwie kilka rocznie, i do tego są to przeważnie samobójstwa. A przecież chłopaki mogą uciekać z jednostek i urządzać jatki na ulicach. Dlaczego tego nie robią? Przede wszystkim broń, którą dostają na czas pełnienia służby wartowniczej czy szkolenia strzeleckiego, jest pod absolutną kontrolą (czyli wiadomo kto ją ma i kiedy, gdzie przebywa, co robi), po drugie dochodzi tu aspekt moralny, a po trzecie wizja długiej odsiadki oraz przewidywanych problemów z późniejszym życiem w społeczeństwie, życiem osobistym i zawodowym.

Morderstwa są przeważnie popełniane za pomocą broni nielegalnej, niezarejestrowanej. Odsetek przestępstw popełnianych bronią legalną jest tak mały, że można go swobodnie pominąć, przeważnie dotyczy ludzi, którzy wpadli w taki korkociąg problemów, że już nie widzą innego wyjścia - jak facet, który z dubeltówki zastrzelił teściową i postrzelił szwagra.

Celem plugawego lewactwa jest absolutne rozbrojenie tzw. zwykłych obywateli, co prowadzi do wystawienia ich na żer zawodowym bandytom oraz drobnym cwaniaczkom, którzy nigdy nie wahają się wykorzystywać istniejącej koniunktury. Brak możliwości realnej obrony prowadzi do wielu tragedii w rodzinach uczciwych obywateli. Dlaczego oni mają cierpieć z powodu głupoty lewaków?

I na koniec: broń palna nie jest dla wszystkich, a szczególnie nie można jej dawać do rąk tym wszystkim, którzy w argumentacji przeciwko dostępowi do niej podnoszą argumenty związane z masakrami i masowymi morderstwami.
To właśnie przeważnie ci frustraci mają takie skłonności, w efekcie czego wydaje im się, że większość właścicieli broni palnej, ma lub będzie miała takie same zapędy. Tym ludziom wszystko co związane z bronią palną, kojarzy się z morderstwami - moi panowie, znacznie bezpieczniej i ciszej zabić kogoś za pomocą dobrego noża czy siekierki, broń palna jest tu niepotrzebna, robi za dużo huku no i jeśli jest zarejestrowana, to odsiadkę mamy jak w banku.
  • 0

#318 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Jak najbardziej chcę mieć możliwość obrony przed bandytą. Niezależnie czy jest to napad na dom czy próba kradzieży samochodu, czy szaleniec strzelający do przypadkowych ludzi, czy atakujący ich nożem. Wiatrówkę już mam :rotfl: , i nigdy nawet nie próbowałem celować nią do człowieka, nawet gdy nie była nabita - taki nawyk z wojska.

Dokładnie, każdy wolny człowiek powinien mieć prawo i możliwość do tego, a żadne systemy państwowe nie mogą mu tego prawa odbierać.

Morderstwa są przeważnie popełniane za pomocą broni nielegalnej, niezarejestrowanej. Odsetek przestępstw popełnianych bronią legalną jest tak mały, że można go swobodnie pominąć, przeważnie dotyczy ludzi, którzy wpadli w taki korkociąg problemów, że już nie widzą innego wyjścia - jak facet, który z dubeltówki zastrzelił teściową i postrzelił szwagra.

Ależ dokładnie tak jest, tylko ograniczony umysłowo człowiek tego faktu nie potrafi przyjąć do wiadomości, wydaje mu się że każdy kto ma broń jest mordercą.

Celem plugawego lewactwa jest absolutne rozbrojenie tzw. zwykłych obywateli, co prowadzi do wystawienia ich na żer zawodowym bandytom oraz drobnym cwaniaczkom, którzy nigdy nie wahają się wykorzystywać istniejącej koniunktury. Brak możliwości realnej obrony prowadzi do wielu tragedii w rodzinach uczciwych obywateli. Dlaczego oni mają cierpieć z powodu głupoty lewaków?

cytat zaczerpniety z tego tematu

...Ostatnia konferencja w Vouliagmeni (Grecja) 14-17 maja 2009
Z tego, co dało się ujawnić, Grupa Bilderberga planuje jedną z dwu możliwości:
- albo długotrwała depresja połaczona z latami stagnacji i pauperyzacji
- albo intensywna, lecz krótkotrwała depresja, która doprowadzi do gwałtownych przewrotów na świecie i wytyczy drogę do ustanowienia nowego porządku światowego.

Z innych tematów:
- Dalsze oszukiwanie społeczeństw, iż recesja niedługo się skończy
- Trzymanie w tajemnicy faktów, iż informacje na temat wiarygodności banków są oszustwem
- planowane 14% bezrobocia w USA (w rzeczywistości raczej 30%)
- naciski na wprowadzenie Traktatu Lisbońskiego oraz “liberalizację” gospodarki, czyli zmniejszenie praw pracowników i ich socjalnych przywilejów
- militaryzacja społeczeństwa połaczona z odbieraniem praw i swobód jednostki
- ustanowienie Swiatowego Ministerstwa Skarbu i Banku
- wprowadzenie globalnej waluty
- destrukcja dolara przez masowe jego drukowanie i inflację wartości
- wprowadzenie światowego systemu prawnego
- wykorzystanie “świnskiej grypy” do stworzenia globalnego Ministerstwa Zdrowia
- zwalczanie suwerenności państw
...

No właśnie do tego się dąży by móc bez przeszkód wprowadzać nowe porządki na tym świecie (NWO). Nawet w USA ostatnio próbowano pewnego manewru ale nie wyszedł, gdyz tam prawo do posiadania broni jest nie tylko konstytucyjnie zagwarantowane ale i mocno zakorzenione w kulturze społeczeństwa.

I na koniec: broń palna nie jest dla wszystkich, a szczególnie nie można jej dawać do rąk tym wszystkim, którzy w argumentacji przeciwko dostępowi do niej podnoszą argumenty związane z masakrami i masowymi morderstwami.
To właśnie przeważnie ci frustraci mają takie skłonności, w efekcie czego wydaje im się, że większość właścicieli broni palnej, ma lub będzie miała takie same zapędy. Tym ludziom wszystko co związane z bronią palną, kojarzy się z morderstwami - moi panowie, znacznie bezpieczniej i ciszej zabić kogoś za pomocą dobrego noża czy siekierki, broń palna jest tu niepotrzebna, robi za dużo huku no i jeśli jest zarejestrowana, to odsiadkę mamy jak w banku.

Zgadzam się z Tobą w 100% tak właśnie jest. Świetnie to ubrałeś w słowa. Co niektórzy z tego forum na pewno kwalifikowaliby się właśnie do tej grupy.
  • 0

#319 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

17:19, 13.06.2009

cnn.com

Neonazista zabił ze 100-letniej broni?

W ŚRODOWEJ STRZELANINIE W MUZEUM ZAGŁADY ZGINĄŁ STRAŻNIK

Policja nie potrafi zidentyfikować broni, z której 88-letni neonazista zabił w środę strażnika w waszyngtońskim Muzeum Holokaustu. Według jednego z informatorów to karabin z równie "bogatą" przeszłością, jak i jego właściciel. Może mieć nawet 100 lat.Do strzelaniny doszło w środę około godziny 13 czasu miejscowego w Muzeum Holokaustu, które znajduje się w pobliżu Białego Domu.

Choć zwykle budynek jest dobrze chroniony (każdy gość musi przejść przez bramki do wykrywania metalu i udostępnić bagaż do skanowania), 88-letniego Jamesa von Brunn z karabinem, nikt nie zatrzymał. Mężczyzna postrzelił dwie osoby, w tym śmiertelnie strażnika Muzeum.
Von Brunn określany jako "zagorzały antysemita", powiązany jest z "bojówkami walczącymi o supremację białej rasy i organizacjami antyrządowymi".

Broń - antyk

Jeden z informatorów, mimo iż nie został upoważniony do publicznego wypowiadania się, wyznał że karabin z którego strzelał Brunn to Winchester 6, kaliber 22. Model ten produkowano w latach 1908-1928. Kiedy dokładnie nie wiadomo - w tamtych czasach na broniach nie było obowiązku umieszczania numerów seryjnych.

Policja wszczęła śledztwo, czy karabin był kiedyś wykorzystywany w jakimś innym przestępstwie.

Sam von Brunn w stanie krytycznym przebywa w szpitalu. W trakcie akcji został postrzelony przez policję.

nsz//kdj

Źródło: www.tvn24.pl

Nie widzę sensu dalszego blokowania ludziom dostępu do broni, skoro można zabić także z replik broni zabytkowej (czarnoprochowej), które nawet u nas w Polsce są dostępne bez pozwolenia i rejestracji. Według mnie nie jest kwestią z jakiej broni się zabija czy to będzie broń palna współczesna, zabytkowa, kusza, łuk, nóż, miecz czy jakiekolwiek inne narzędzie. Kwestią jest, kto to robi i w jaki sposób można sprawić by ludzie tacy nie mieli możliwości dostępu do tej broni a normalni ludzie mogli się bronić.

Każdy kto czyta o takich wydarzeniach nie myśli w kategoriach, że gdyby tam był 1 - den czy 2 - óch normalnych obywateli mających broń to ten napastnik nie miałby szans na masakrę. Nie tylko w tym przypadku ale w wielu wcześniejszych innych.
Większość myśli "o boże on to zrobił strzelając z broni palnej. Natychmiast zabronić posiadania broni palnej wszystkim". Jakby to coś miało zmienić :). Tylko nikt się nie zastanowi, że następny taki wariat i tak zdobędzie broń nielegalnie (z legalnej tego nikt nie zrobi, nawet największy wariat) bo broni na czarnym rynku jest multum, a legalną namierzyć niezwykle łatwo. No i najważniejsze - nie trzeba pytać o pozwolenie oraz przechodzić tych wszystkich procedur, opierających się nieraz o osobista gehennę.
  • 0

#320 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Czyżby tylko wąskie grono forumowiczów było zainteresowane tematem, który jakby nie patrzeć czy "za" czy "przeciw" jest elementem dotyczącym każdego z obywateli tego :) "państwa" i przejawem demokratycznego podejścia do wolności każdego z nas.

Chętnie poznam opinie innych użytkowników forum niż dotychczasowe tu zamieszczone przez wąską grupę. Interesuje mnie każda opinia (nawet najbardziej laicką, prosta w wyrazie) nie oczekuję fachowego podejścia do tematu.

Zapraszam w dalszym ciągu i ponownie do dyskusji a także do zapoznania się z tematem od początku jego funkcjonowania.

"Jestem za konstytucyjnym prawem do posiadania broni palnej do ochrony swoich wszelkich dóbr materialnych i niematerialnych, w tym chronionych prawnie życia, zdrowia i wolności osobistej, jestem za przejawem zaufania państwa do swojego narodu, obywateli a także za przestrzeganiem indywidualnych praw człowieka do samostanowienia i decydowania a także dokonywania wyborów w wolnym, demokratycznym państwie prawa."
  • 0

#321 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

A poniżej przykład ludzkiej głupoty, braku podstawowej wiedzy na temat broni, odpowiedzialności, i braku wyobraźni !!!

Dlatego dostęp do broni powinien być powszechny ale po badaniach psychologicznych, psychiatrycznych i ogólnolekarskich a także po odpowiednim przeszkoleniu i po zdaniu egzaminów komisyjnych
.

Wiatrówki i broń czarnoprochowa - tak jestem za wolnym dostępem bez pozwoleń na broń, jednak po rejestracji w komendzie policji właściwej ze względu na zamieszkanie oraz po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego o którym mowa powyżej.

Dopiero wtedy mozna by było kupić wiatrówkę jak i broń czarnoprochową. Z tego też można zabić. A jak poniższy przykład prezentuje mimo mojej wiary w ludzi, całkowitym poparciem dla wolności człowieka, jego indywidualizmu, wolności niektórzy ludzie nie tylko nie powinni mieć broni, ale nawet nie powinni wychodzić z domu, bo stanowią zagrożenie sami dla siebie.

Materiały policyjne, PG/17:50

O krok od tragedii podczas zabawy bronią

Dwóch znajomych postanowiło sprawdzić swoją celność strzelając z wiatrówki do puszki postawionej na koszu na śmieci. Zabawa nieomal skończyła się tragedią – w głowę został postrzelony jeden z jej uczestników.

Dwóch znajomych z Ząbkowic Śląskich postanowiło sprawdzić swoją celność strzelając do puszki
postawionej na koszu na śmieci kilkadziesiąt metrów od Rynku.

Jak ustalili policjanci, obydwaj mężczyźni na zmianę strzelali do puszki – jeden strzelał, a drugi chował się w tym czasie za róg budynku. W pewnym momencie młodszy z mężczyzn wyszedł zza rogu i został postrzelony w głowę.

Policjanci ustalili, że wiatrówka, którą "bawili" się mężczyźni, była zastawem lombardowym, ale właściciel lombardu i jego znajomi postanowili ją wypróbować.

Na szczęście obrażenia, których doznał pokrzywdzony, nie były groźne i po udzieleniu pomocy medycznej 41–latek mógł powrócić do domu.

Mężczyźnie za narażenie na utratę zdrowia lub życia grozi kara nawet do 3 lat pozbawienia wolności.

Źródło: www.onet.pl

• 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja chętnie, ale znowu będziesz mnie obrażał.

A nawet gorzej się stało. Ktoś postrzelił z wiatrówki bociana (nie wiem czy to stare czy nowe, tak jakoś trafiłem na filmik na YT, nie patrzałem nawet z kiedy to). Jakby mieli broń ostrą byłaby tragedia :C
Bo jak jeden debil zabije drugiego debila, to dostają Nagrodę Darwina za poprawienie puli genetycznej gatunku.
  • 0

#323 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

judas ja chętnie z Tobą będę dyskutował, pod warunkiem że to co będziesz pisał będzie poparte faktami, przykładami, sensowną, uznaną powszechnie za normalną i racjonalną argumentacją, a przestaniesz zadawac tematy w stylu a gdyby, to co wtedy byś zrobił. Podeprzyj się jakimiś statystykami, opiniami innych na ten temat. Wtedy to ma sens. W przeciwnym wypadku wybacz ale dziekuję za bezsensowna wymianę zdań, ciosów etc.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Naprawdę zabił z powodu gry
Hut wczoraj, 8:45 Świat
Daniel Petric - skazany na dożywocie

Kiedy masowe media łączą przestępstwa popełniane przez nastolatków z GTA, zwykle są to oskarżenia bezpodstawne. Nie tym razem. Daniel Petric popełnił przerażającą zbrodnię bezpośrednio z powodu gry. Zapadł właśnie wyrok w jego sprawie.

To historia naprawdę wstrząsająca. 20 października 2007 16-letni wówczas Daniel Petric zaskoczył swoich rodziców, trzymając w rękach wykradziony ojcu pistolet i postrzelił oboje w głowę. Jego matka zmarła na miejscu, ojca udało się uratować. Bezpośrednią przyczyną morderstwa było to, że miesiąc wcześniej rodzice zabronili chłopakowi kupić grę Halo 3 na Xboksa 360, a kiedy odkryli, że zrobił to potajemnie, zabrali mu ją.

Wyrok w tej sprawie zapadł w dniu wczorajszym - Daniel Petric został skazany na dożywocie, z możliwością apelacji nie wcześniej niż po 23 latach od rozpoczęcia wykonywania kary. Prokuratora Tony Cillo wyraził obawę, że "kiedy Daniel wyjdzie z więzienia i ktoś ponownie stanie między nim, a jego hobby - czy to będzie jego dziewczyna, czy ktokolwiek inny - znów może stać się coś strasznego".

Chciałem założyć osobny temat, ale jeszcze byś nie zauważył, a jest to dokładnie sytuacja o jakiej wcześniej mówiłem. Oto jest dostęp do broni, zdrowy człowiek broń posiada, a to ułatwia dostęp psycholowi (bo inaczej się tego określić nie da).

Przypomnę sytuację: Ojciec dostaje pozwolenie na broń, przechodzi badania itp. Oczywiście rodzina, żona i dzieci, też mają dostęp do tej broni, bo w końcu po to jest żeby czuli się bezpiecznie nie tylko jak ojciec jest w domu. Dzieciakowi dokuczają w szkole, nie wytrzymuje psychicznie, bierze broń i strzela.

Swoją drogą tak sobie pomyślałem, że skoro badania jakie przeprowadzałoby się zanim da się komuś pozwolenie są takie skuteczne (wg. Ciebie najwyraźniej w 100%), to każdy powinien być im poddawany co jakiś czas (raz na rok, raz na kilka lat).

Proponuję tez od razu banować ludzi którzy będą mówić, że to wszystko przez gry. To wina tylko i wyłącznie psychiki.
  • 0

#325 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

No dobrze po kolei. Co do tego

Swoją drogą tak sobie pomyślałem, że skoro badania jakie przeprowadzałoby się zanim da się komuś pozwolenie są takie skuteczne (wg. Ciebie najwyraźniej w 100%), to każdy powinien być im poddawany co jakiś czas (raz na rok, raz na kilka lat).

Jest ustawowy (w rozporządzeniu MSWiA do ustawy o broni i amunicji) obowiązek takich badań nie rzadziej niż raz na 5 lat. To jest psycholog (bardzo szczegółowe testy, percepcja, refleks, reakcje ruchowe na bodźce).
Psychiatra - diagnostyka na podstawie opinii psychologicznej i wywiadu na temat badanego i rodziny najbliższej. I to np. nie ma nic do rzeczy czy ktoś się leczył w PZP. Do rzeczy maja natomiast schorzenia z tym związane nabyte lub wrodzone, ich intensywność i rokowanie, nałogi, uzależnienia itp.
Jest jeszcze lekarz okulista (badania ogóle, rozróżnianie barw, badanie dna oka, widzenie sferyczne itp), jest tez neurolog, ogólny lekarz, oraz cała gama badań morfologicznych i moczu. więc jak widzisz obowiązek jest a i badania trwają cały dzień. I kosztują tez nie mało.

Idąc dalej ten problem nadaje się jak najbardziej na osobny temat:

"Wpływ agresji w TV i grach komputerowych na psychikę młodego człowieka i jego zycie".

Tu według mnie nie ma nic do rzeczy to, że ten chłopak zabił z broni palnej ojca.
Gdyby jej nie miał zrobił by to siekierą lub nożem. Po prostu zbieg okoliczności, że ojciec posiadał broń, wybrał więc najbardziej proste rozwiązanie tego co chciał zrobić. Poza tym to się stało w innym kraju, nie wiem jakie sa tam uwarunkowania prawne co do sposobu zabezpieczenia broni i jej przechowywania. Według mnie zagrał tu role czynnik braku wyobraźni i przewidywalności samego ojca.

Jeżeli zwrócisz uwagę, w ostatnim czasie w wszelkich mediach bardzo mocno i głośno mówi sie o tego typu wydarzeniach jak to o którym piszesz i pisaliśmy wcześniej. Szczególnie duży nacisk kładzie się na wypadki gdzie występuje broń palna. A czy uważasz, że jeszcze 2 lata temu, tych wypadków było mniej. Nie było tyle samo, tylko nikt o nich tak głośno nie mówił (chyba, że były bardzo spektakularne, sensacyjne). Teraz kiedy w większości państw UE ale i świata obywatele dążą do liberalizacji (co nie znaczy, że broń każdy będzie mógł mieć i jej używać) prawa do posiadania broni. Dlaczego? bo zagrożenia narastają liniowo, brutalizacja życia także i każdy normalny człowiek chce mieć prawo do stosowania obrony i środków do tego nie zbędnych, a na razie poza bronią palną mało jest środków technicznych o takiej możliwości odstraszania, czy w ostateczności o tak dużej skuteczności użycia.

Dlaczego w UE i wielu innych państwach świata dąży się do ograniczania lub wręcz całkowitego zakazu posiadania broni przez obywateli? Bo system wtedy nie miałby takiej władzy, możliwości itd, itp. Ogólnie temat ten wiąże się z lewicowymi poglądami i dążeniami do czegoś co na tym forum nazywane jest NWO.
Po co przeciwko tworzonemu systemowi nagle ma stanąć miliony uzbrojonych obywateli?

Zastanów się judas i poobserwuj to co się dziej na świecie nie tylko w kwestii broni palnej, ale także spraw społecznych, gospodarki, polityki i prawa.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zagrożenia ? brutalizacja ? o czym wy gadacie ? Proponuje spojrzeć na statystyki !! Szkocja jest krajem, który jest na PIERWSZYM miejscu w Europie jeśli chodzi o liczbę morderstw w skali roku. Ta liczba wynosi 114 - 114 morderstw na cały rok na 5 144 200 ludności. A są państwa o większej liczbie ludności i mniejszej liczbie morderstw.

55 z tych morderstw była popełniona przy użycia noża i zdecydowana większość całości pod wpływem alkoholu lub narkotyków. To BUJDA że świat jest niebezpieczny, że jest brutalny a ludzie zabijają na każdym kroku. TV żywi się historyjkami, człowiek widzi w wiadomościach info o morderstwie, ale nigdy się nie zdarzyło wspomnieć ile takich morderstw w skali roku jest. Myślicie że to tylko teraz jest tak dużo ? A myślicie że 20, 50, 70 lat temu było lepiej ?

Osobiście chciałbym mieć własną broń ^_^ ale tylko dlatego że lubię militaria.

sauce: http://www.emito.net...cja/466079.html
PS. mówiąc że Szkocja jest na 1-wszym miejscu w Europie poparłem tym, że przed nią jest 5 państw które znajdują się poza Europą.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

To fajnie, że są badania, ale kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Każdy powinien być im poddawany, nie ważne czy ma broń czy nie.

Tu według mnie nie ma nic do rzeczy to, że ten chłopak zabił z broni palnej ojca.
Gdyby jej nie miał zrobił by to siekierą lub nożem.

A rodzice mieliby większą szansę się obronić i byłoby to dla niego fizycznie trudniejsze. Bo skoro strzela w rodziców, to psychicznie nie jest to dla niego trudne.

Poza tym to się stało w innym kraju

Rozumiem, że Ty możesz za przykłady podawać inne kraje, a ja już nie.

według mnie zagrał tu role czynnik braku wyobraźni i przewidywalności samego ojca.

A wg. mnie grubo się mylisz i absolutnie nie chcesz się odnieść do kwestii przeze mnie poruszonej także na samym początku tego tematu. Jeśli broń ma tylko ojciec a reszta rodziny nie ma do niej dostępu, to po co w ogóle ta broń? Ojciec pewnie mało kiedy jest w domu, bo przecież jak jest kasa na broń, to ktoś ją musi zarabiać. Dla mnie jest oczywistym, że moja rodzina miałaby dostęp do broni żeby mogli się obronić jak mnie nie będzie.

Oczywiście, że takie rzeczy działy się i kiedyś z nie mniejszą intensywnością. Bardzo dobrze sobie z tego zdaję sprawę. Jednak nie wierzę w żadną "brutalizację życia". Psychopaci byli i zawsze będą, to się nigdy nie zmieni, a najczęstsze ofiary, te, które po załamaniu będą się leczyć nawet nie będą chciały mieć broni. Takie osoby nigdy jej nie użyją. Broni użyją osoby ze skłonnościami morderczymi, gotowe zabić, takie jak ja czy Ty.
Jest pewna kobieta, której były partner wychodzi w tym roku. Maltretował ją przez lata. Wiesz co by się stało gdyby sobie teraz kupiła pistolet? Jak on by przyszedł z zamiarem zabicia jej albo by go w cale nie wyciągnęła w obawie, że go zabije, albo by wyciągnęła, a on jej odebrał, zabił ją i kto wie do czego jeszcze użył. Ofiarą wieloletniego maltretowania nie staja się osoby takie jak Ty, tylko osoby do tego "stworzone". Osoby te stawiają innych ponad siebie.

Ogolnie temat ten wiąże się z lewicowymi pogladami i dążeniami do czegos co na tym forum nazywane jest NWO.
Po co przeciwko tworzonemu systemowi nagle ma stanąć miliony uzbrojonych obywateli?

NWO - New World Order. Bardzo ładna nazwa mogąca odwołać się tak to całkowitego zakazu posiadania broni jak i do jej dostępu. Wszystkie zmiany na świecie można z powodzeniem nazwać NWO, a czy to będzie negatywne czy pozytywne to już indywidualna sprawa.

Z tego wszystkiego taka pointa mi wynika, że i Ty i ja jesteśmy potencjalnymi mordercami ograniczonymi przez nasze uczucia i poczucie, że nie każdego należy zabić. Jednak obaj jesteśmy gotowi zabić ludzi, których uważamy za złych. Ty pewnie nie w takim stopniu jak ja i bardziej w obronie własnej. Ja mogę iść siedzieć za zabicie kogoś, kto zagraża innym.
Odnosząc się do tego, co wyżej napisałem o tej kobiecie. Ten człowiek, który w nocy obudził ich dziecko z nożem w ręku, wciął dziecko na kolana i powiedział mu, że teraz będzie patrzeć jak zabija mamę, nie poszedł siedzieć, bo mamy "prawo i sprawiedliwość" i system działa tylko dla tego, że policjant się zlitował i nakłamał w raporcie. Facet dostał 3 lata. Ja na miejscu tego policjanta nie zawahałbym się go zabić. I na chwilę obecną jego wyjście jest jedynym powodem dla którego chcę dostęp do broni. Profilaktycznie bym go zabił.

I mój ulubiony cytat: "Civilization is a failure. We need to think what we can do together in love and peace." Nie czyńmy z cywilizacji jeszcze większej klęski.
  • 0

#328 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Judas teraz nie mam czasu, potem Ci odpiszę. Mam jednak do Ciebie prośbę. Mów o sobie i swoich skłonnościach oraz cechach. Bardzo Cie proszę o powstrzymanie się od analizowania mojej osoby, cech itp. jak tez wypowiadania niby moich myśli.

Nigdy nie miałem, nie mam i nie będę mieć kolego skłonności morderczych i proszę żebyś to uszanował.

Wypowiadaj się za siebie.

Nie rozróżniasz pojęć socjopatii, psychopatii i charektoropati, oraz zaburzeń i chorób umysowych od przekonań, moralności i prawa do moich własnych poglądów, które nie mają nic do rzeczy z jakimikolwiek skłonnościami. Przekonanie o tym, że broniło by sie własnego życia czy swoich najblizszych w chwili zagriożenia nie jest skłonnością morderczą.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Ale gotowość do zabicia kogoś jest skłonnością morderczą.

Na racjonaliście czytam o dostępie do broni i przeczytawszy coś takiego...

Tak! Właśnie o to chodzi. Mam ochotę postrzelać, k` przestrodze innych, do takich ludków, którym wydaje się, że wszystko im wolno. Władować parę kulek w kończyny nieznanego mi gówniarza, który w towarzystwie kolegów obrzuca mnie niewybrednymi epitetami, bo wie, że w obawie o swoje zęby nie odpowiem mu tym samym. Pragnę odstrzelić palce gnoja, który nabierze ochoty, by zabrać mi portfel, albo zegarek. Pragnę władować kulkę w łeb śmieciowi, który jako pierwszy z grupy podchodzi do mnie, wymachując nożem, kastetem, albo pałką.

...pomyślałem, że to sarkazm. Czytając dalej jednak okazało się, że to psychol... Jeśli i tacy ludzie są tutaj za dostępem do broni, no to ja przepraszam...
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie rozumiem, w czym problem, przeciez można miec w Polsce broń, tylko trzeba przejśc jakieś testy psychologiczne, które są dobrym pomysłem, tak mi się wydaje chociaż, nie znam sie dobrze na takich sprawach ...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych