Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"Problem" jest w tym, że jeszcze musisz podać powód, nie tylko się nadawać. Ale sprawiedliwości w tym nie będzie za grosz, bo jak ja będę dostawał listy z pogróżkami, to mi i tak broni nikt nie da. Co więcej nie będzie mnie na nią stać. Już widzę jak bogaci uzbrajają się po zęby, bo jak ma się kasę to można "wirtualnie" przejść badania, a zbity przestawiają się na biedniejszych.

Każde regulacje niosą ze sobą skutki pozytywne i negatywne. Skutki neagtywne są ceną jaką poszczególne jednostki muszą zapłacić za - nazwijmy to - dobro ogółu. Żyjąc w społeczeństwie trzeba mieć świadomość tego, że poświęca się pewne rzeczy "dla dobra" ogółu. Ogół zrzeka się praw do broni na rzecz policji i firm ochroniarskich. Prawo ma z założenia bronić ludzi słabszych i niezdolnych do samoobrony przed socjopatami. I tak w zasadzie jest. Ludzie silni i zamożni kupują sobie ochronę, a biedakom pozostaje korzystanie z usług policji, która ma ich chronić przed wszelkiej maści złoczyńcami.

I to się nie zmieni jak będzie dostęp do broni. Bogaci, a przynajmniej kasiaści będą mieli broń, a przeciętni i biedni i tak będą zależni od organów ścigania. Nie do końca się zgodzę z zaznaczonym. Prawo niestety często broni napastnika.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

w Polsce aby mieć pozwolenie na broń trzeba udowodnić że się było kiedyś napadniętym lub podać inny ważny argument za tym by pozwolenie otrzymać LUB iść do wojska LUB zostać policjantem.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

No to won do woja.
  • 0

#334 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Ale gotowość do zabicia kogoś jest skłonnością morderczą.

Na racjonaliście czytam o dostępie do broni i przeczytawszy coś takiego...

Tak! Właśnie o to chodzi. Mam ochotę postrzelać, k` przestrodze innych, do takich ludków, którym wydaje się, że wszystko im wolno. Władować parę kulek w kończyny nieznanego mi gówniarza, który w towarzystwie kolegów obrzuca mnie niewybrednymi epitetami, bo wie, że w obawie o swoje zęby nie odpowiem mu tym samym. Pragnę odstrzelić palce gnoja, który nabierze ochoty, by zabrać mi portfel, albo zegarek. Pragnę władować kulkę w łeb śmieciowi, który jako pierwszy z grupy podchodzi do mnie, wymachując nożem, kastetem, albo pałką.

...pomyślałem, że to sarkazm. Czytając dalej jednak okazało się, że to psychol... Jeśli i tacy ludzie są tutaj za dostępem do broni, no to ja przepraszam...

Taki ktoś nie przeszedł by badań. To Ci gwarantuję na 100%. Już kilkakrotnie zdawałem testy i robiłem badania na broń, i uwierz mi nie jest tak prosto. Zresztą lekarz wydający orzeczenie bierze na siebie odpowiedzialność za te orzeczenie, także karną. A takich psycholi jak ten o którym piszesz powyżej jest pełno na świecie. Dostęp do broni dla "normalnych" obywateli ma być właśnie po to by mogli się bronić przed takimi psycholami, a nie by tacy psychole mogli strzelać do "normalnych ludzi.

...pomyślałem, że to sarkazm. Czytając dalej jednak okazało się, że to psychol... Jeśli i tacy ludzie są tutaj za dostępem do broni, no to ja przepraszam...

Tacy "psychole", zawsze będa "za". Nie tylko w kwestiach dostępu do broni.

Ale gotowość do zabicia kogoś jest skłonnością morderczą.

Ale ja nie wiem, czy we mnie jest psychiczna gotowośc do zabicia kogos judas. Co innego zakładać, że w sytuacji zagrożenia by się człowiek zdecydował na to, a co innego zrobic to faktycznie. Więc nie inputuj mi żadnych skłonności morderczych OK. Szanuj moje wypowiedzi i to co pisze czytaj ze zrozumieniem. Unikniemy w ten sposób obrażania siebie.

nie rozumiem, w czym problem, przeciez można miec w Polsce broń, tylko trzeba przejśc jakieś testy psychologiczne, które są dobrym pomysłem, tak mi się wydaje chociaż, nie znam sie dobrze na takich sprawach ...

Owszem, można jednak obecnie stosowana polityka jest tak korupcjogenna, niesprawiedliwa społecznie, i do tego zajmuja sie nia organy które nie powinny sie tym zajmować z racji tego, iz są zainteresowane tym by broni było jak najmniej, więc podejmują różne dziwne pomysły (czasem łamiąc prawo) by doprowadzić do tego by uczciwi obywatele tej broni nie mieli.

w Polsce aby mieć pozwolenie na broń trzeba udowodnić że się było kiedyś napadniętym lub podać inny ważny argument za tym by pozwolenie otrzymać LUB iść do wojska LUB zostać policjantem.

sarkastycznie odpowiem :) jeśli jesteś uczciwy, normalny, zdrowy, masz rodzinę, ciężko pracujesz, ktos ci grozi, a Ty wystapisz o pozwolenie na broń do ochrony osobistej, to dostaniesz te pozwolenie na 100% - problem w tym, że często pośmiertnie.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

A takich psycholi jak ten o którym piszesz powyżej jest pełno na świecie.

Ale oczywiście wykluczasz możliwość, że te pełno psycholi zagłosowało w ankiecie na "Tak".

Napisałeś, że byś strzelił. Dla mnie to wyrażenie gotowości do zabicia. Jeszcze napisałeś, że nie obchodzi Cię czy to moralne czy nie. Ja wiem, że co innego powiedzieć, a co innego zrobić, ale przecież jesteś przeszkolony i przygotowany, prawda? Jeśli nie, to czemu zakładasz że jesteś w stanie obronić się jak już będziesz miał nuż przy plecach? (i tu wracam do opisywanej wcześniej sytuacji, która z jakiegoś powodu tak bardzo Ci się nie podoba).
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak dotąd nie ma testów pokazujących nam, jak zareagujemy w sytuacji stresowej. Wiemy, że reagujemy rożne np. możemy " wpaść " -w stan katatonii, zacząć się śmiać, wpaść w niekontrolowana agresję.
Istnieje bardzo mały % ludzi którzy zachowują tz. zimną krew, co za tym idzie jasną analizę sytuacji.
Dlatego nadal twierdzę, że broń powinny posiadać osoby które pracują w służbach mundurowych.
Widziałam jak broń wpływa na psychikę ludzi... nawet na ćwiczeniach.
  • -1

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

polski system prawny to BAGNO, nawet jeśli będziesz miał prawo do posiadania broni i użyjesz jej w samoobronie, to pójdziesz siedzieć ( chyba że masz rodzinę w prokuraturze, albo troszkę pieniędzy na koncie ), obudźcie się to nie jest "Ameryka", a co do tego że równie dobrze zabójca może użyć siekiery, tasaka, itp. rzeczy, to wydaje mi się że "łatwiej" pociągnąć za spust...Polska, tak jak nie dojrzała do legalizacji m.j. tak nie dojrzała do legalnego posiadania broni.

edit: chodzi o to, że byśmy się WYSTRZELALI !!
  • 0

#338 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Właśnie Ci którym najbardziej zależy na tym, by broń nie była dostępna dla ogółu ludzi (nie wchodząc teraz w to dlaczego) a mają możliwości i chęć wprowadzenia takich ograniczeń bazują na ludziach takich jak Wy powyżej. Ci którzy decydują, i Wy którzy ich w ten sposób wspieracie, ograniczając sobie sami swoje wybory, prawa i swoja wolność powodujecie, że wprowadzenie czegoś na wzór NWO (gdzie ludzie w większości staną się bezwolnymi wykonawcami "ICH" planów) będzie niezwykle proste. Jesteście ludxmi podatnymi na manipulacje, nieufającymi nie tylko innym, ale nawet sobie samym.

Przykre. Ale to są Wasze wybory i zdania. Na szczęście w mniejszości jesteście.

A ja i wielu innych nadal będziemy proiwadzić uparcie walkę o swoja wolność, możliwość decydowania o sobie, o swoje prawa i przede wszystkim o prawo do obrony i posiadania broni, tak jak ma to miejsce w przypadku np. samochodów.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

W takim razie ja zacznę walkę o moją wolność i prawo do zabicia każdego kto mi się nawinie :) Że wyolbrzymiam wasze poglądy i przesadzam? Ale ty ciągle jak ktoś jest przeciw czemu to tak robi. Jak popierasz aborcję to zaraz będziesz popierać zabijanie. Jak popierasz homo to zaraz będziesz popierać pedo. Miliona razy czytałem te idiotyzmy.

A najlepsze w tym wszystkim jest to, że coraz bardziej zapierasz się nogami i rękami w ogóle nie biorąc pod uwagę opinii i argumentów innych. Jeśli w Twojej większości są tacy psychole jak ten podany wyżej, to ja się cieszę że jestem w moralnej mniejszości.

Zmień społeczeństwo, to będę za dostępem do broni. Nie będzie ona tak potrzebna, ale będę za.
  • 0

#340 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Mam wrażenie, że Ty judas większość mierzysz swoją miarka. Nie ufasz sobie (a z analizy Twoich wypowiedzi akurat Tobie broni bym na pewno nie dał do reki. Nie dajesz rękojmi iz nie naruszysz bezpieczeństwa i porządku), nie ufasz innym i uważasz że nikt nie zasługuje na zaufanie. Chyba musiałeś jakąś traumę przeżyć w dzieciństwie? A judas większośc ludzi jest normalna w granicach okreslonych przez naukę za normę. Tęższe umysły niz Twój czy mój się nad tym głowiły latami by stwierdzić jaka ta norma jest. I to, że Ty uważasz że większość jest nienormalna, to wybacz staryt ale chyba tylko w Twoim otoczeniu i według Twoich niejasnych dla nikogo kryteriów.

No i teraz najważniejsze

A najlepsze w tym wszystkim jest to, że coraz bardziej zapierasz się nogami i rękami w ogóle nie biorąc pod uwagę opinii i argumentów innych. Jeśli w Twojej większości są tacy psychole jak ten podany wyżej, to ja się cieszę że jestem w moralnej mniejszości.

Właśnie że je biorę pod uwagę. Niestety tak się składa, że logicznie poprzez rzeczową argumentację z mojej strony, wszelkie Twoje przede wszystkim nazwijmy to argumenty zostały obalone. Nie pamiętasz to proponuję Ci cofnąć się w czasie i poczytać temat od poczatku. Ja poparłem swoje wypowiedzi nie tylko moimi argumentami ale i danymi, statystykami, artykułami zarówno tymi pozytywnymi jak i negatywnymi. To, że jestem pro - nie znaczy, że nie potrafię być obiektywny.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

I dalej nie odnosisz się do tego co ważne. Czuję się jakbym prowadził monolog z pniem.
  • 0

sensyox.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak najlepiej dac kazdemu prawo do broni od 15 lat jeszcze. Do 15 lat rzad bedzie finansowac lekcje paintballa ktore pomoga wczuc sie w role.

Oczywiscie jestem przeciw. Dzis bron palna, a jutro bedziemy czytac jak to w obronie wlasnej zastrzelono dziecko, albo kobiete w ciazy itp.

...Polska, tak jak nie dojrzała do legalizacji m.j. tak nie dojrzała do legalnego posiadania broni.

A powiedz mi ktory kraj jest na tyle dojrzaly ? I czy to mozna nazwac dojrzaloscia , czy ludzka glupota.
  • 0

#343 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

To co ważne już było prezentowane z mojej strony wielokrotnie. Zrób sobie refresh. I niestety ale mam takie same wrażenie w stosunku do Ciebie. Tylko Ty nie wykazujesz się odrobiną umiejętności kojarzenia ze sobą faktów i informacji które już były. Poczytaj temat od początku, a wiele odpowiedzi znajdziesz.

A tak nawiasem to wypunktuj co według Ciebie jest ważne. Wtedy odpowiem. Zrób listę ważnych według Ciebie problemów. Do tej pory niczego takiego z Twojej strony nie było jak ważne sprawy w tej kwestii.

A powiedz mi ktory kraj jest na tyle dojrzaly ? I czy to mozna nazwac dojrzaloscia , czy ludzka glupota.

Nie trzeba daleko szukać. Najbliżej nas to Czechy, Słowacja, Słowenia, Chorwacja, Szwajcaria, Finlandia, Dania.

I mam pytanie do Ciebie sensyox wykazałeś odrobinę silnej woli, by zgłębić ten temat i wypowiedzi od początku czy wyrwałeś się z kontekstu całości prezentując nie swój pogląd lecz pogląd wielu przeciwników, nie wykazując odrobiny dociekliwości i analizy bogatych danych, wiedzy zawratej w tym temacie?

• 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Napisałeś, że byś strzelił. Dla mnie to wyrażenie gotowości do zabicia. Jeszcze napisałeś, że nie obchodzi Cię czy to moralne czy nie. Ja wiem, że co innego powiedzieć, a co innego zrobić, ale przecież jesteś przeszkolony i przygotowany, prawda? Jeśli nie, to czemu zakładasz że jesteś w stanie obronić się jak już będziesz miał nuż przy plecach? (i tu wracam do opisywanej wcześniej sytuacji, która z jakiegoś powodu tak bardzo Ci się nie podoba).

To jest najnowsze. Pewnie przeczytałeś max pierwsze 3 zdania. Niestety to się ze sobą łączy.
  • 0

#345 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Gdzie tu ważne problemy, gdzie Twoja lista tych problemów judas? Odpowiedziałem Ci już wcześniej nie będę się powtarzał. Wyrażenie zdania, postawienie teoretycznej odpowiedzi że coś by się zrobiło, ma się nijak do praktyki. Nikt tego nie wie. A poziom wyszkolenia nie odpowiada nawet samemu wyszkolonemu na multum problemów przed jakimi może stanąć w 100%.

Jeżeli chcesz 100% pewności to Ci powiem, że taką pewność mam tylko co do śmierci Twojej, mojej, i całej rzeszy śmiertelników na tej planecie, kiedyś każdy z nas umrze. To tyle :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych