Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No to super że to przyznałeś. Czyli nagle sytuacja z napastnikiem zachodzącym Cie od tyłu i przykładającym nóż do pleców nie staje się taka oczywista...
  • 0

#347 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja nigdy nie mówiłem, że coś jest oczywiste w tej kwestji. Chcesz powiedzić, że żeby uzyskać taka informację potrzebowałeś tylu postów i takiego czasu by do tego dojść :) Teraz mnie załamałeś.

Moje przekonanie, o posiadanym poziomie wyszkolenia i przygotowaniu do reakcji nawet na takie zagrożenia oraz pewność że bym sobie poradził, nie przekłada się wprost na praktyczna stronę takiej sytuacji. Zawsze może zadziałać prawo Murphiego prawda.

Chyba nie zrozumiałeś mnie od początku. Tu na forum jak nawet w realu możemy rozważać teoretyczne aspekty zagrożeń, użycia broni, itp, itd. Jest to jednak teoria. Praktyka posiada element niepewności, przypadku, losowości i zbiegu zdarzeń, a także element skłonności do podejmowania ryzyka i wiele innych. To co mówi teoria na dany temat nie da się przełozyć na praktykę w czystej postaci.

Ale to powinienneś wiedzić, gdyz dotyczy to każdego aspektu życia człowieka. Idealizujesz świat, ludzi, i wszystko to co się powinno według Ciebie na tym świecie dziać. Szukasz prostych rozwiązań, a takich nie ma. Po prostu nie ma.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

To właśnie Ty idealizujesz. Ja cały czas piszę, że nie można być niczego pewnym, ale Ty od razy skreślasz podawane przeze mnie możliwości. Z atakiem z zaskoczenia pisałeś, że Ty jesteś przeszkolony i każdy kto miałby broń byłby przeszkolony a więc gotowy i do tego miałby oczy naokoło głowy. Teraz przyznałeś, że tak nie jest o czym ja pisałem cały czas. Robisz postępy.
  • 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

...czy broń służy do tego, żeby sobie postrzelać w tarcz i sprawdzić swoje oko? Liczę na szybką odpowiedź.
  • 0

#350 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

hahahhaha :) nie robię postępów, po prostu uważałem za tak oczywisty fakt, iż teoria to teoria, a praktyka to praktyka, że zapomniałem że niektórzy potrzebować mogą oczywistych oczywistości i szczegółowych wyjaśnień.

A wracając do tematu, to tak można spowodować, że każdy kto będzie chciał mieć broń do ochrony będzie musiał przejść nie tylko badania ale i odpowiednie szkolenia i cykliczne refreshe. To można uregulowac alurat prawnie. Co nie znaczy, że broń jest tak skomlikowanym urządzeniem (wręcz przeciwnie to jedno z prostszych urządzeń) do obsługi i nie wymaga kwalifikacji jak do pilotowania promu kosmicznego czy myśliwców :)

Zawsze może zadziałac prawo Murphiego, zawsze judasie.

...czy broń służy do tego, żeby sobie postrzelać w tarcz i sprawdzić swoje oko? Liczę na szybką odpowiedź.

nie rozumiem o co Ci chodzi. Sprecyzuj. Do czego służy broń było już wielokrotnie podnoszone w tym temacie. Może służyć wielu celom, zależy kto do czego jej potrzebuje. Może zarówno służyć do zabójstwa,
ale równie dobrze może komuś uratować życie. Może służyć do łowiectwa i selekcji, jak i do rozrywki i rywalizacji sportowej. Proponuję Ci zadać pytanie wprost...
  • 0

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

powiem Ci, że raczej nie chciałbym spotkać w ciemnej uliczce kolesia z "Glockiem" jaki masz w avatarze i wiem że wtedy nie bardzo by mnie interesowało to czy ta broń jest legalna czy nie...
  • 0

#352 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Czy to jedyny pistolet jakiego nazwę znasz "Glock"? Tak nawiasem mówiąc to w avatarze nie znajduje się Glock lecz Steyr Mannlicher M9-A1.

Dlatego wole mieć swojego Steyera niz go nie mieć :) i jeżeli obawiasz sie spotkania gościa w ciemnym zaułku z bronią w ręku to wiedz, że będzie ona nielegalna i już dziś jest jej więcej na ulicach, w rękach przestępców niż legalnej w rękach uczciwych (choć nie zawsze) ludzi. Ja zaliczam sie do tych drugich, i nie tych w nawiasie. Więc mojego Steyera sie nie musisz obawiać o ile jestes OK. :)
  • 0

D.B. Cooper.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy to jedyny pistolet jakiego nazwę znasz "Glock"?

nie, znam jeszcze pepesze...btw. trochę z bronią miałem do czynienia...
  • 0

#354 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Wiecie co jest dla mnie wymowne? Ankieta, która prawie do początku pokazuje dane na zbliżonym poziomie. Jakoś ani razu przeciwnicy nie byli górą. więc nie mówcie, że ludzie nie chcą i nie są świadomi swoich praw i nie tylko.
  • 0

sensyox.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie co jest dla mnie wymowne? Ankieta, która prawie do początku pokazuje dane na zbliżonym poziomie. Jakoś ani razu przeciwnicy nie byli górą. więc nie mówcie, że ludzie nie chcą i nie są świadomi swoich praw i nie tylko.

Bo ci co glosowali za, nie wyobrazaja sobie konsekwencji.
  • 0

#356 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

A Ci co głosowali przeciw nie wyobrażają sobie wzięcia odpowiedzialności za swoje życie, za swoje wybory, decyzje i nie chcą praw. Wola być niczego nieświadomymi niewolnikami systemu, którzy tworzą ludzie żadni władzy i poddaństwa zwykłego ludu. Ci nie wykazują odrobiny ufności, wiary w ludzi i ich odpowiedzialność. Mówisz, że Ci ludzie nie są świadomi konsekwencji??? Właśnie są i dlatego chcą mieć prawo dokonywania wyborów tego co dla nich stanowi o ich "wolności", są świadomi zagrożeń, może nawet mieli w swoim życiu nieprzyjemne sytuacje. Wychodzę z założenia że: "lepiej niech mnie trzech sądzi niż sześciu niesie".

Nikt nie mówi, że chce wprowadzenia obowiązku posiadania broni i obowiązku zapewnienia sobie przez każdego z nas bezpieczeństwa. Mi chodzi o sprawiedliwość społeczną, równe traktowanie niezależnie od statusu społecznego oraz jasne klarowne zasady. O "prawo" do wolności wyboru i samostanowienia. Każdy jest odpowiedzialny sam za swój los.
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A Ci co głosowali przeciw nie wyobrażają sobie wzięcia odpowiedzialności za swoje życie, za swoje wybory, decyzje i nie chcą praw. Wola być niczego nieświadomymi niewolnikami systemu, którzy tworzą ludzie żadni władzy i poddaństwa zwykłego ludu. Ci nie wykazują odrobiny ufności, wiary w ludzi i ich odpowiedzialność. Mówisz, że Ci ludzie nie są świadomi konsekwencji??? Właśnie są i dlatego chcą mieć prawo dokonywania wyborów tego co dla nich stanowi o ich "wolności", są świadomi zagrożeń, może nawet mieli w swoim życiu nieprzyjemne sytuacje. Wychodzę z założenia że: "lepiej niech mnie trzech sądzi niż sześciu niesie".

Przesadziłeś teraz. Jest cały szereg spraw do zasadniczego uregulowania dla mnie daleko istotniejszych niż posiadanie broni. A mających większe znaczenie dla codziennego życia.
Nieświadomymi niewolnikami? Bez woli odpowiedzialności? Grubo przesadziłeś teraz.
Na codzień w pracy podejmuję szereg bardzo odpowiedzialnych decyzji, które mogą mieć bezpośrednie przełożenie na życie ludzi przez dziesiątki lat. I nie ma to NIC wspólnego z bronią. A jest mnóstwo zawodów, zajęć i czynności, które mają takie same konsekwencje.
I takie Twoje stwierdzenie jak wyżej wręcz mnie (i mnóstwo innych osób) obraża.

Parę postów wyżej zastanawiałeś się dlaczego tak mało ludzi wzięło udział wdyskusji - dlatego, że tak naprawdę bardzo mało ludzi dostrzega konieczność posiadania broni. Dla nich to problem marginalny na tle całego szeregu innych, codziennych.
  • 0

#358 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Tak, ja wiem, że ty myślisz, że najlepiej wyobrażasz sobie skutki wszelkich poczynań, a ci, którzy mają inne zdanie nie znają się.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Mi chodzi o sprawiedliwość społeczną, równe traktowanie niezależnie od statusu społecznego oraz jasne klarowne zasady.

Czyli broń będzie darmowa? Bo inaczej nie widzę tu nic innego jak podział. Sam mówiłeś, że posiadanie broni to kosztowny interes. Dodatkowo Ty nie dałbyś broni ani mi ani zapewne mojej rodzinie. Nic tylko dzielisz i narażasz osoby, które na broń nie stać na większe niebezpieczeństwo, bo jak bogaci będą mieć broń to przestępczość nie zmaleje. Przestępcy najwyżej przeniosą się na tych, którzy nie mogą sobie na broń pozwolić z powodów finansowych, lub którzy nie dostaną broni bo nie przejdą testów. Chcesz równości? To broń powinna być tak dostępna jak ma to miejsce w południowych stanach USA. A jakie by tego były skutki chyba wszyscy wiemy.

Swoją drogą przeczytałem na początku: broń = bronić. Normalnie poziom zeitgaist'u. Tam też było son = sun. Jak chcesz dochodzić czegokolwiek po rodzajowej nazwie, to zajrzyj do źródeł. Dowiedz się gdzie najpierw stworzono broń, jakim językiem się tam posługiwano itp.

Jest to tak samo jakbyś szukał źródeł powstania koła albo ognia. Jak się chwilę pomyśli to dojdzie się do wniosku, że broń stworzyli ludzie pierwotni i używali jej głównie do polowania. Kiedy plemiona przestały być koczownicze a liczebność wzrosła broń zaczęła służyć także do podbijania sąsiadów. Oczywiście można się nią też obronić przed atakiem. W ogólnym rozrachunku jednak dochodzi się do konkluzji, że broń służy do zadawania ran i w porywach śmierci.
  • 0

#360 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Przesadziłeś teraz. Jest cały szereg spraw do zasadniczego uregulowania dla mnie daleko istotniejszych niż posiadanie broni. A mających większe znaczenie dla codziennego życia.
Nieświadomymi niewolnikami? Bez woli odpowiedzialności? Grubo przesadziłeś teraz.
Na codzień w pracy podejmuję szereg bardzo odpowiedzialnych decyzji, które mogą mieć bezpośrednie przełożenie na życie ludzi przez dziesiątki lat. I nie ma to NIC wspólnego z bronią. A jest mnóstwo zawodów, zajęć i czynności, które mają takie same konsekwencje.
I takie Twoje stwierdzenie jak wyżej wręcz mnie (i mnóstwo innych osób) obraża.

Parę postów wyżej zastanawiałeś się dlaczego tak mało ludzi wzięło udział wdyskusji - dlatego, że tak naprawdę bardzo mało ludzi dostrzega konieczność posiadania broni. Dla nich to problem marginalny na tle całego szeregu innych, codziennych.

A czy ja gdzieś powiedziałem, że broń i prawo do jej posiadania to sens egzystencji, albo najważniejsza ze spraw. Doskonale zdaję sobie sprawę, że są rzeczy ważniejsze, dużo bardziej ważniejsze niż broń. Ale tak się składa, że w tym temacie dyskutujemy ten problem, tą sprawę. I nie widzę tu nigdzie powodu by obrażać się na to co powiedziałem o ludziach nie chcących wziąć odpowiedzialności za swoje życie, decyzje czy prawa. Proszę pamiętać, że to są moje wypowiedzi, moje przemyślenia i moje słowa, i na pewno nie odbiegają od realiów, więc nie ma się co obrażać.

Tak, ja wiem, że ty myślisz, że najlepiej wyobrażasz sobie skutki wszelkich poczynań, a ci, którzy mają inne zdanie nie znają się.

Dokładnie tak Aton, niektórzy tak myślą.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych