Napisano 21.06.2009 - 20:03
Napisano 21.06.2009 - 20:15
Czyli broń będzie darmowa?Mi chodzi o sprawiedliwość społeczną, równe traktowanie niezależnie od statusu społecznego oraz jasne klarowne zasady.
Bo inaczej nie widzę tu nic innego jak podział. Sam mówiłeś, że posiadanie broni to kosztowny interes.
Dodatkowo Ty nie dałbyś broni ani mi ani zapewne mojej rodzinie.
Nic tylko dzielisz i narażasz osoby, które na broń nie stać na większe niebezpieczeństwo
...bo jak bogaci będą mieć broń to przestępczość nie zmaleje. Przestępcy najwyżej przeniosą się na tych, którzy nie mogą sobie na broń pozwolić z powodów finansowych,
...lub którzy nie dostaną broni bo nie przejdą testów.
Chcesz równości? To broń powinna być tak dostępna jak ma to miejsce w południowych stanach USA.
A jakie by tego były skutki chyba wszyscy wiemy.
Swoją drogą przeczytałem na początku: broń = bronić. Normalnie poziom zeitgaist'u. Tam też było son = sun. Jak chcesz dochodzić czegokolwiek po rodzajowej nazwie, to zajrzyj do źródeł. Dowiedz się gdzie najpierw stworzono broń, jakim językiem się tam posługiwano itp.
Jest to tak samo jakbyś szukał źródeł powstania koła albo ognia. Jak się chwilę pomyśli to dojdzie się do wniosku, że broń stworzyli ludzie pierwotni i używali jej głównie do polowania. Kiedy plemiona przestały być koczownicze a liczebność wzrosła broń zaczęła służyć także do podbijania sąsiadów. Oczywiście można się nią też obronić przed atakiem. W ogólnym rozrachunku jednak dochodzi się do konkluzji, że broń służy do zadawania ran i w porywach śmierci.
to trzymaj się tematu, a nie uogolniaj
I pamietaj, ze wlasnie Twoje slowa, lub przemyslenia moga uwlaczac nieswiadomie.
Szczegolnie w takich miejscach jak to, kiedy o interlokutorze wie sie bardzo malo...
Napisano 21.06.2009 - 20:27
Odpowiedziałeś na to niżej, bystrzakuA gdzie tu niebezpieczeństwo dla tych, których na broń nie będzie stać. Broni legalnej nie używa się do przestępstw, chyba że ktos w międzyczasie stanie sie psychopatą albo chorym psychicznie i nie będzie wiedział co robi.
Ktoś, komu wystarczy 3,50zł na wino. Znów wychodzi Twoje nierealne myślenie.No prosze Cie przestań, a kto będzie podejmował ryzyko i napadał na kogoś komu i tak nie można zabrać nic wartościowego.
I najlepiej niech bandyci takich wybiją? Pośrednio lub bezpośrednio. Jeśli jesteś w stanie zrozumieć co to znaczy.I słusznie, jak ktoś nie jest zdolny psychicznie do posługiwania sie bronia nie powinien jej mieć.
Bynajmniej, nie mam problemu. W przeciwieństwie do Ciebie znam moją rodzinę. Mama może by przeszła testy, chociaż u niej widzę wiele z moich problemów. Ojciec jest alkoholikiem. Ale zarobki są kolejnym problemem. Dla Ciebie 2000 to może być niewiele, a dla mnie to ledwo starcza na przeżycie miesiąca.Nie kolego o Twojej rodzinie nic nie mówiłem. Mówiłem o Tobie. Czytaj ze zrozumieniem bo masz z tym problemy, i dokonujesz nadinterpretacji moich słów.
Bo wszędzie na świecie mentalność jest taka sama... Ja się nie boję co bym zrobił gdybym miał broń, a jakbyś chwilę pomyślał i po kojarzył co piszę, to doszedłbyś, że mam na myśli masakry w szkołach itp. I w tym miejscu mnie obraziłeś, poteflonie. Raport pójdzie, ale pewnie bez odzewu.Tak wiemy, takie jak w Czechach, Słowacji, Słoweni, Chorwacji, Finlandii, Szwajcarii. Mówisz tak bo sam boisz sie co bys zrobił gdybys miał broń, i myslisz że wszyscy tacy są. Judasie zapewniam Cię że większość ludzi jest normalna.
A co mnie obchodzi polska? Broń wynaleziono w Polsce? Jakoś mi się nie wydaje. Nie sądzę nawet żeby pochodziła z miejsc, które teraz należą do polski. Zastanów się zanim znowu walniesz taką gafę.Znasz język polski, to prosze zaprezentuj nam swoją wiedzę i przedstaw etymologię pochodzenia słowa "BROŃ"
Napisano 29.06.2009 - 14:10
07:11, 28.06.2009
PAP
Do kościoła weź broń – prosi pastor
MSZA W PODZIĘCE ZA PRAWO DO NOSZENIA BRONI
Pastor Ken Pagano z Kentucky na środkowym zachodzie USA wezwał wiernych, by przynieśli do kościoła broń palną. Prosił tylko, by nie było w niej amunicji. Okazja ku temu była bardzo konkretna: odprawiono mszę za drugą poprawkę do amerykańskiej konstytucji, pozwalającej na swobodny dostęp do broni.Na sobotnią mszę w Louisville w stanie Kentucky przyszło około 200 osób - podała Associated Press. Wiele z nich miało przy sobie pistolety. Inicjatywa - jak tłumaczył pastor - ma przysłużyć się promocji bezpiecznego obchodzenia się z tymi narzędziami.
Pastor: są porządni obywatele z bronią
- Gdyby nie głęboko osadzona wiara w prawo do noszenia broni, dziś ten kraj nie byłby w tym miejscu - mówił. Tłum wiernych odpowiedział głośnym "amen!". - Chcemy pokazać, że są prawi, porządni, inteligentni i przestrzegający prawa obywatele, którzy też mają broń - podkreślił.
Pagano tłumaczył AP, że pomysł na mszę przyszedł mu do głowy, gdy wielu jego parafian zaczęło wyrażać obawy na temat poglądów administracji prezydenta USA Baracka Obamy w sprawie broni.
Sam pastor przyszedł jednak w sobotę nieuzbrojony. Wiernych prosił wcześniej, aby broń przyniesiona na mszę była pozbawiona amunicji.
aga//kwj
Źródło: www.tvn24.pl
Napisano 01.07.2009 - 19:15
11:30, 01.07.2009
APTN
Strzelali do uczniów na przystanku
STRZELANINA W DETROIT
Dwóch mężczyzn otworzyło ogień do uczniów stojących na jednym z przystanków w Detroit. Siedem osób zostało rannych, w tym dwie są w stanie krytycznym. Do tragedii doszło we wtorek, wczesnym popołudniem czasu miejscowego.
W strzelaninie ranne zostały trzy dziewczyny oraz czterech chłopców w wieku od 14 do 17 lat, dwie osoby - 16-letni chłopiec oraz 17-letnia dziewczyna są w stanie krytycznym.
Szóstka z rannych osób, to uczniowie szkoły Cody Ninth Grade Academy, którzy właśnie opuścili szkołę i na przystanku czekali na autobus.
Policja z Detroit poszukuje dwóch mężczyzn, którzy na miejsce przyjechali zielonym miniwanem. Funkcjonariusze analizują nagranie z kamery przemysłowej z pobliskiej stacji benzynowej.
kj/tr
Napisano 02.07.2009 - 20:24
PAP, eś/12:56
W. Brytania liderem
europejskich statystyk przestępczości
Wielka Brytania ma najgorsze w Europie dane dotyczące liczby przestępstw z użyciem przemocy - wynika z opublikowanych danych Eurostatu i ONZ przeanalizowanych przez opozycyjną Partię Konserwatywną.
Od 1998 roku, pierwszego pełnego roku rządów Partii Pracy, do końca 2007 roku - ostatniego roku, za który istnieją pełne dane statystyczne, liczba zabójstw, napadów, włamań i przestępstw seksualnych wzrosła w W. Brytanii o 77 proc.
W 1998 roku zarejestrowano 652.974 przestępstwa z użyciem przemocy, zaś w 2007 roku 1.158.957. Oznacza to, że wskaźnik przestępczości w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców wynosi 2034, co czyni z W. Brytanii jedno z najbardziej niebezpiecznych państw świata. .onet-ad-main2-box { display: none }
Na drugim miejscu w UE znalazła się Austria ze 1677 przestępstwami na 100 tys. mieszkańców, a na dalszych Szwecja, Belgia, Finlandia i Holandia. W RPA wskaźnik ten wynosi 1609 przestępstw, zaś w USA 466.
W liczbach bezwzględnych Brytyjczycy przodują w UE pod względem liczby zabójstw i włamań, zaś w kradzieżach są na miejscu piątym.
Analitycy zastrzegają, iż do danych należy podchodzić ostrożnie, ponieważ poszczególne kraje stosują różne metodologie ich sporządzania. Na przykład napaść w W. Brytanii uważana jest za przestępstwo popełnione z użyciem przemocy, podczas gdy w innych krajach zostanie tak potraktowana tylko, jeśli jej wynikiem jest wywołanie obrażeń na ciele ofiary.
Inną sprawą jest skala przemocy. W. Brytania wyprzedza RPA pod względem wskaźnika przestępczości, ale liczba zabójstw w RPA w 2007 roku była ponad dwudziestokrotnie wyższa niż w W. Brytanii (20 tys. wobec 921).
Źródło: www.onet.pl
Napisano 11.07.2009 - 19:46
TVP Info, JG
09.07.2009 17:53
Polacy będą mieli łatwiejszy dostęp do broni?
Komisja "Przyjazne Państwo" zaczęła pracę nad ustawą zakładającą ułatwienie dostępu do broni palnej – dowiedział się serwis tvp.info. W uzasadnieniu do projektu napisano, że popularyzacja strzelectwa jest konieczna, bo pokój na granicach nie będzie trwał wiecznie, a zawodowa armia nie obroni kraju przed obcą agresją.
Autorem projektu jest Fundacja Rozwoju Strzelectwa w Polsce. Jej członkowie przynieśli do Komisji "Przyjazne Państwo" gotowy projekt ustawy wraz z uzasadnieniem. Podczas niedawnego posiedzenia posłowie z komisji jednomyślnie zdecydowali, by przekazać projekt do zaopiniowania przez sejmowych prawników.
Projekt zakłada zmiany w uzyskiwaniu pozwoleń na broń. Powód? Niepewna przyszłość naszego kraju. - Polska ma w tej chwili unikalny w swej historii okres spokoju na granicach. Ale taki stan nie będzie trwał wiecznie. Już nieraz wydawało się, że nasz kraj będzie stał niezagrożony przez wieki, co wkrótce okazywało się bolesną ułudą – przestrzegają autorzy projektu.
Dlatego, jak sugerują, konieczne jest wspieranie ruchów strzeleckich. - W dobie armii zawodowej, która sama nie jest w stanie obronić kraju przed agresją, niezbędne jest posiadanie obywateli odpowiednio wyszkolonych w umiejętności posługiwania się bronią – zaznaczają.
– Trudno powiedzieć, czy ten fragment uzasadnienia się ostanie, ale muszę przyznać, że do mnie ta argumentacji przemawia – mówi szef Komisji "Przyjazne Państwo" Mirosław Sekuła z PO.
Źródło: www.onet.pl
Napisano 12.07.2009 - 19:06
14:37, 12.07.2009
tvn24.pl
Krwawa msza w Staszowie - mężczyzna ranił 3 osoby
25-LATEK RANIŁ CZTERY OSOBY, POTEM PODCIĄŁ SOBIE KRTAŃ
Podczas mszy w kościele św. Bartłomieja w Staszowie (woj. świętokrzyskie) mężczyzna w czarnym garniturze wyjął nóż i ranił po kolei kilka osób - poinformował na platformę Kontakt TVN24 jeden z mieszkańców miasta. Policjanci w rozmowie z tvn24.pl potwierdzili tę informację. - Ranne są trzy osoby i sprawca, który podciął sobie krtań - poinformował rzecznik świętokrzyskiej policji.
- Wszystkie osoby zostały zabrane do szpitala - mówi podkomisarz Zbigniew Pedrycz z świętokrzyskiej policji.- W niedzielę około godziny 13 podczas mszy rozległ się nagle paniczny krzyk - napisał na platformę Kontakt TVN24 pragnący zachować anonimowość internauta. Z jego relacji wynika, że uciekający w popłochu wierni przewracali się o siebie nawzajem. Przyczyną paniki był mężczyzna, który podczas nabożeństwa wyjął nóż i zaczął ranić modlących się ludzi.
Mężczyzna nie był dotychczas notowany
- 25-letni mężczyzna wyjął nóż i ugodził nim ciała trzech kobiet a następnie podciął sobie krtań - powiedział portalowi tvn24.pl Zbigniew Pedrycz, rzecznik świętokrzyskiej policji. Wszystkie ranione osoby o własnych siłach wyszły z kościoła i zostały przewiezione do szpitala. Do szpitala trafił też sprawca. Według policji, życiu wszystkich tych osób nie zagraża niebezpieczeństwo.
Na miejscu są policjanci i wyjaśniają szczegóły zdarzenia. Na razie nie wiadomo, jaki był motyw działania sprawcy. Wiadomo tylko, że 25-latek do tej pory nie był notowany przez policję.
tka//mat
Napisano 12.07.2009 - 20:12
A co by było jakby ten każdy miał broń?Odwalić może każdemu.
Prawo i wiele możliwości.Ale bronić się ma prawo każdy.
Napisano 13.07.2009 - 00:07
Napisano 13.07.2009 - 07:13
Napisano 13.07.2009 - 07:36
Wiesz co to jest krtań? Wiesz co on zrobił? Poderżnął sobie gardło. Niby czemu miałby się bać, że ktoś go postrzeli?25-letni mężczyzna wyjął nóż i ugodził nim ciała trzech kobiet a następnie podciął sobie krtań
Napisano 13.07.2009 - 11:08
Gdyby zamiast noża, miałby pistolet, to strzeliłby sobie w łeb zamiast podcinać gardłoWiedziałem, że ktoś walnie taką gafę jak Ty, Hippo.
Wiesz co to jest krtań? Wiesz co on zrobił? Poderżnął sobie gardło. Niby czemu miałby się bać, że ktoś go postrzeli?25-letni mężczyzna wyjął nóż i ugodził nim ciała trzech kobiet a następnie podciął sobie krtań
Napisano 13.07.2009 - 11:14
Dlatego uważam, że każdy obywatel powinien przejść obowiązkowe szkolenie w tym zakresieKukhuri... wiesz co... dziwię Ci się... podobno jesteś instruktorem strzelania,
a sugerujesz strzelanie przez NIEPRZESZKOLONE osoby w tłumie..?????
Tym przykładem akurat żeś trafił jak kulą w płot.
Nie byłoby trzech lekko rannych, tylko kilka trupów co najmniej.
Napisano 13.07.2009 - 11:20
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych