Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

9 lat znęcania się psychicznego i fizycznego nad dziewczyną, jej bezskuteczna walka o własne prawa, bo wszyscy to mieli w dupie (policjanci przychodzą na interwencję, zabierają go i puszczają za rogiem), a kiedy wreszcie jeden się zlitował, to koleś poszedł siedzieć na 3 lata... Przychodzi też na myśl historyjka o wsi terroryzowanej przez przez kolesia. Podpalał i co tylko, a policja nic nie robiła. Więc w końcu go zaciukali. Czasami nie ma lepszego wyjścia. Jeszcze historia znęcania. Poszedł siedzieć, wyszedł na przepustkę za dobre zachowanie i zabił rodzinę. Pierwsze znam z autopsji i widzę jak to na nią wpływa, dwa kolejne to z wiadomości.

"Sprawiedliwość" czasami trzeba wziąć w swoje ręce dlatego rozumiem podejście Kukhuri Sirupate. Niektórzy kradną, bo nie mają na jedzenie, a co ukradną przeznaczają faktycznie na jedzenie. Inni kradną od tak albo żeby mieć na używki, ale mogą się zmienić. Są też tacy, którzy są po prostu źli i nigdy się nie zmienią. Nikt z nas nie potrafi oddzielić drugich od pierwszych i w tym jest problem. Może jednak lepiej zapobiegać niż leczyć.

Nigdy nie będzie tak, że nikt nikogo nie okradnie, nie pobije, nie zabije, bo to by było wbrew ludzkiej/zwierzęcej naturze.
  • 2

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiesz judas666, są sytuacje które mogą nas oburzać, powodować że przysłowiowy nóż w kieszeni się sam otwiera. Pojawia się myśli, że jedynym rozwiązaniem określonej sytuacji jest - kałasznikow.Ogarnia nas wściekłość, rozkłada uczucie bezsilności, pojawia się agresja ... ale właśnie wtedy potrzeba zapanować nad emocjami i dopuścić do głosu rozum. Przywrócić w sobie spokój. Przeanalizować sytuację i wykorzystać istniejące prawne możliwości.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Jak zamknięcie kolesia na 3 lata i patrzenie jak z każdym dniem przybliżającym jego wyjście kobieta, której zniszczył życie coraz bardziej się boi? Świetne rozwiązanie. Mam nadzieję, że on się zmieni i że wszystko będzie ok, ale nadzieja umiera ostatnia.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co prawda inny jest temat, ale i broń, przemoc idzie w parze z agresją. Patologiczne, agresywne zachowania przyczyniają się do takich właśnie sytuacji, o których piszesz. Kobieta o której mówisz możne skorzystać z pomocy psychologa i terapeuty. Najprawdopodobniej ma syndrom ofiary. Często wydaje mam się że wystarczy być koło takiej osoby. Jednoczyć się z nią w bólu. Jest to nie prawidłowa postawa. Doprowadza do utrwalania status kwo. Można taką osobę w pierwszej fazie zapisać do poradni kryzysowej, a nawet wybrać się z nią na pierwszą wizytę. Powinniśmy pamiętać, że taka osoba jest w wiecznie trwałym stresie. Wypracowuje sobie zachowania pozwalające jej przetrwać. Zapomina że istnieje inna możliwość, paraliżuje ja strach.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Chodzi razem ze mną na terapię grupową. To jedyny sposób żeby wyleczyć ją z objawów, fobii społecznej i nieufności do ludzi, ale przyczyna wyjdzie w grudniu.
  • 0

#396 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

14:57, 06.09.2009 /FOX News

Zabił żonę, syna, wnuka i siebie

KOBIETA W SZÓSTYM MIESIĄCU CIĄŻY WALCZY O ŻYCIE

Cztery osoby zginęły w wyniku strzelaniny, do której doszło w sobotę w stanieLuizjana w USA. Najpierw 50-letni Dennis Carter zastrzelił swoją żonę,później syna i dwuletniego wnuka, po czym, osaczony przez policję,popełnił samobójstwo.Wszystko wydarzyło się późnym wieczorem czasu lokalnego w Holden, około 30 mil na wschód od Baton Rouge. Wezwana na miejsce policja znalazła na terenie posesji ciała 49-letniej Donny Carter, 26-letniego Dennisa Cartera i dwuletniego Masona Cartera.

Ciężko ranna została, będąca w szóstym miesiącu ciąży, Amber Carter -synowa mordercy. Natychmiast zabrano ją do Baton Rouge General Medical Center. Jej stan lekarze określają jako krytyczny.

Samobójstwo na drodze

Dwadzieścia minut po makabrycznym odkryciu namierzono samochód Cartera.Kiedy funkcjonariusze próbowali go zatrzymać, mężczyzna popełniłsamobójstwo.

Jak powiedział przedstawiciel policji w Livingston Perry Rushing,Carter miał zakaz zbliżania się do żony i ostatnio mieszkał w pobliskim Hammond. - To niezwykle rzadkie, taka ilość ofiar - powiedział Rushing.- To wykracza poza granice wyobraźni - dodał.

jak/iga

Źródło: www.tvn24.pl

Użytkownik Kukhuri Sirupate edytował ten post 06.09.2009 - 15:19

• 0

#397 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Dajcie małpie nóż a sobie zrobi nim krzywdę i przy okazji innym.
Ty jesteś myślący, on jest, ale tamten nie.

Jestem na NIE !!
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up - nawet łyżką można kogoś zabić.
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up

Broń palna jednak zabicie kogoś zdecydowanie ułatwia :P

"Czy jesteś za swobodą dostępu do broni palnej dla normalnych uczciwych i praworządnych obywateli"

Tak, ale w dojrzałym społeczeństwie, gdzie istniałyby obiektywne metody sprawdzenia kto jest "normalny,uczciwy i praworządny", gdzie nie istniałaby korupcja pozwalająca za kasę uzyskać łatkę "normalnego", i gdzie nie istniałby czarny rynek poprzez który dostęp do broni która kiedyś należała do "normalnych", miałby praktycznie każdy.

A wg mnie takie społeczeństwo to utopia, wiec dlatego nie.

Użytkownik Skan edytował ten post 06.09.2009 - 16:07

• 0

#400 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Normalne społeczeństwo nie jest utopią. Tak samo jak dostęp do broni dla tych "normalnych". Wszystko jest kwestią umowną na tym świecie, także normalność. Nikt nigdy nie stwierdzi w 100% normalności, bo to nie jest możliwe. Nawet naj, naj, najbardzeij normalny może w szczególnych warunkach "zwariować" w ułamku sekundy. Nie można jedank w zwiazku z tym wszystkich nas ograniczyć i zamknąc pod kluczem prawda?

Nawet na tym forum każdy zainteresowany jest przeciwny totalnej kontroli i czemuś co próbuje nam się wmówić ma byc dla naszego dobra a określa się mianem NWO.

• 0

#401 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

W obecnym świecie powinno się wystrzelic każdą broń, jaka jest zmaterializowana na ziemi. Ludzie obecnie są za głupi na nią i sami wiecie dlaczego. Ta kwestia w ogóle nie powinna podlegac jakiejkolwiek dyskusji.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Brawo Kukhuri, wreszcie udało Ci się dojść do tego o czym pisałem już od dawna...
  • 0

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja powiem, że ten pomysł jest beznadziejny. Dajcie broń społeczeństwu to samo się wykończy. Nie po to trenuje od kilku lat sztuki walki i samoobronę żeby jakiś narkoman nieudacznik i kaleka życiowa mnie zastrzeliła. Ludie, którzy uważają, że karą za przestępstwo jest śmierć sami są zwierzętami. A posty judas666'a są już na tyle pozbawione logiki, że nie mam słów.

Nigdy nie będzie tak, że nikt nikogo nie okradnie, nie pobije, nie zabije, bo to by było wbrew ludzkiej/zwierzęcej naturze.

Uważasz, że człowiek kieruje się w głównej mierze instynktami? Czyli na równi stawiasz człowieka i zwierzę. Nie wiem jak jest z tobą, ale cywilizowani ludzie potrafią jeszcze zapanować nad instynktami bo mają rozum. Skoro nie masz rozumu i działasz na zasadzie emocji i instynktów to współczuje, ale to się chyba leczy.

Ja już pisałem, że jestem za dostępem do broni. Co prawda bogaci staną się bogatsi a biedni biedniejsi, ale co mi tam. Potrzebuję tylko taniego, ale strzelającego pistoleciku i pełnego magazynka. Niektórych ludzi po prostu trzeba zabić, bo jak ja tego nie zrobię to nikt się nie zabierze
Oczywiście jak bogaci będą mieli broń i przestępcy będą się bali ich okradać, to przerzucą się na osoby, których na broń nie stać lub które tej broni nie dostały, ale co was, bogatych, to obchodzi.

Musisz być niesamowicie zakompleksionym i nieszczęśliwym człowiekiem. Dzielisz świat na bogatych i biednych, z tym, że ci bogacito samo zło, a biedni są wykorzystywani. Może są takie przypadki, ale w głównej mierze o zarobkach decyduje wykształcenie, osiągnięcia, talenty i ciężka praca. Najlepiej jest siedzieć przed kompem i narzekać na bogatych. Szukasz wrogów dookoła siebie a największy twój wróg, to twoje wypaczone myślenie o innych ludziach. Dlatego jestem przeciwko powszechnemu dostępowi do broni. Gdyby taki człowiek jak ty otrzymał broń to bałbym się wypuścić własne dziecko na ulice bo jeszcze uznasz go za dziecko bogatego, który wyrośnie na przestępce, więc najlepiej odrazu go zabić. Współczuje ci człowieku, żal mi ciebie. Musisz być strasznie skrzywdzoną osobą przez życie, inaczej byłbyś osobą szczęśliwą, a takie nie dostrzegają wszęzie dookoła siebie wrogów.

Chodzi razem ze mną na terapię grupową. To jedyny sposób żeby wyleczyć ją z objawów, fobii społecznej i nieufności do ludzi, ale przyczyna wyjdzie w grudniu.

Teraz zauważyłem tego posta. Widzę, że się nie pomyliłem.
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po raz kolejny proszę o unikanie "wycieczek osobistych". Inaczej temat pójdzie pod klucz.
  • 0

#405 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

HUNTER - samo sedno :) według mnie dosyć trafnie określiłeś i opisałeś to co już wielokrotnie tylko nieco może w bardziej zawoalowany sposób starałem się przekazać.

A teraz poniżej inna ciekawa rzecz majaca związek z dostępem do broni i uczciwością wydawania pozwoleń oraz uczciwością samych stróżów prawa i porządku, którzy decydują o tym czy normalny, uczciwy obywatel dostanie pozwolenie czy nie.

15:33, 07.09.2009 /TVN24

Gangster użył broni, którą policjanci mieli zniszczyć

PROKURATURA JUŻ SPRAWDZA JAK ZŁOMOWANO BROŃ

Płatny zabójca został zatrzymany z bronią, której lufa... została zniszczona przez policję kilka lat wcześniej. Oficjalnie, według dokumentów. Jak to się stało, że jednak nie zniknęła? To właśnie ma sprawdzić prokuratura w Bydgoszczy, która już rozpoczęła postępowanie. Na ręce swoim kolegom spojrzą też policjanci w wewnętrznym śledztwie.
Gdyby okazało się, że skorumpowani funkcjonariusze sprzedali zarekwirowaną broń gangsterom, policji groziłby skandal na ogromną skalę. Na razie jednak Prokuratura Bydgoszcz-Północ rozpoczęła sprawdzanie rzetelności procedur związanych ze złomowaniem broni przez pracowników policji.

Broń, której nie ma

W lipcu zeszłego roku 45-letni Tadeusz L. - recydywista, który za różne, zazwyczaj poważne przestępstwa, spędził w więzieniu połowę życia, usiłował zabić prostytutkę zeznającą przeciwko siatce sutenerów.Zamach się nie powiódł, a mężczyznę zatrzymała policja.
Prowadzimy postępowanie w sprawie ewentualnego przekroczenia uprawnień podczas komisyjnego niszczenia broni w Komendzie Wojewódzkiej.

Wtedy okazało się, że broń, z której strzelał L. składała się z części czterech innych pistoletów. A numer ewidencyjny lufy pasował do broni,która rzekomo została komisyjnie zniszczona 11 kwietnia 2002 roku na terenie Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy.

Według dokumentów lufa, której użył Tadeusz L., od siedmiu lat nie istnieje. Jak więc znalazła się w rękach bandyty z Poznania? -Prowadzimy postępowanie w sprawie ewentualnego przekroczenia uprawnień podczas komisyjnego niszczenia broni w Komendzie Wojewódzkiej -wyjaśnia Dariusz Bebyn, zastępca szefa Prokuratury Rejonowej Bydgoszcz-Północ. Śledczy zarządzili dodatkowe badania balistyczne,które mają ostatecznie potwierdzić, że lufa z pistoletu Tadeusza L. tota sama, którą mieli zniszczyć bydgoscy funkcjonariusze.

Prokuratorzy uznali, że pracownicy policji zajmujący się sprawami broni nie współpracują z nimi na co dzień, więc nie ma konieczności przekazywania sprawy do innego okręgu.

Policja też sprawdza

Wewnętrzne postępowanie w tej sprawie polecił wszcząć także komendant wojewódzki policji w Bydgoszczy.

- Nastąpiło to niezwłocznie po uzyskaniu informacji na ten temat od dziennikarzy. Do czasu zakończenia postępowania nie możemy udzielać żadnych informacji na ten temat, by nie utrudniać śledztwa prowadzonego przez prokuraturę - podkreśliła Monika Chlebicz, rzeczniczka kujawsko-pomorskiej policji.

ŁOs,jaś/iga/kwj/k

Źródło: www.tvn24.pl

Użytkownik Kukhuri Sirupate edytował ten post 07.09.2009 - 18:35

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych