Widzę negatywne nastawienie do posiadania broni palnej, lecz muszę Wam powiedzieć że wielu policjantów i żołnierzy zawodowych (oraz inne służby) takową broń noszą na codzień po pracy i po prymitywnych badaniach specjalistów raczej jej nie nadużywają. Sam takową posiadam i wykorzystuję tylko i wyłącznie na strzelnicy sportowej. I możecie mi zaufać.....w krytycznych sytuacjach (miałem takie dwie w ciągu 5-ciu lat) dla kilku podrostków w wieku 18 lub 20 lat nafaszerowanych browarami wystarczy tylko pokazać że jesteś uzbrojony. Od tego momentu brawura i podchmielenie całkowicie mijają, możesz z nimi zrobić wszystko.
Też mam broń swoją od ponad 3 lat, sam jestem instruktorem, strzelam na zawodach praktycznych, spotykam sie z różnymi ludźmi, takze z takimi, którzy maja broń i strzelaja bo lubia tą adrenalinkę, ale nigdy nie pracowali w słuzbach mundurowych.
Miałem w swojej 15 letniej mundurowej karierze już różne sytuacje, nigdy jednak jak dotąd nie musiałem sięgać po broń i mam nadzieję, że tak pozostanie. A sam fakt jej posiadania nie jest wydaje mi się przyczyną wzrostu morderstw, szczególnie tej legalnej, rejestrowanej. Jak żyję długo na tym świecei i w tym kraju nie słyszałem by ktoś legalną bronią posłuzył się do popełnienie przestępstwa. To tak jakby na miejscu zbrodni zostawić dowód osobisty z adresem i wszystkimi danymi To tak dla tych co nie są w temacie...