Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Koxed.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Broń ? Zdecydowanie tak.

edit Yawgmoth
3.2 Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz wcale.

Zwłaszcza, że w temacie jest ankieta.

• 0

#497 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

5.01.2011r. Sejm uchwalił zmiany do ustawy o broni i amunicji. Szczegóły wkrótce.

• 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem przeciw. Mamy świrów na tym świecie. Gdybyśmy dali im broń, byłaby masakra. Jak dla mnie byłoby głupotą, samobójstwem i morderstwem dawać człowiekowi broń. Bo np. dużo osób w jakichś zdenerwowaniach myśli sobie "zabije go, bo...", ale później im to przechodzi i nie mogą uwierzyć, że tak myśleli. A właśnie w takich chwilach, gdy będzie miało dostęp do broni, no cóż, wiadomo co się stanie.
  • 0

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Poczytaj lepiej temat to się czegoś więcej dowiesz. Dla mnie to ty jesteś świrem, bo zabraniasz mi bronić swojego życia i majątku.

Pozdrawiam
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jestem przeciw. Mamy świrów na tym świecie. Gdybyśmy dali im broń, byłaby masakra. Jak dla mnie byłoby głupotą, samobójstwem i morderstwem dawać człowiekowi broń. Bo np. dużo osób w jakichś zdenerwowaniach myśli sobie "zabije go, bo...", ale później im to przechodzi i nie mogą uwierzyć, że tak myśleli. A właśnie w takich chwilach, gdy będzie miało dostęp do broni, no cóż, wiadomo co się stanie.

Jakoś paniki w USA czy w Skandynawii nie ma, tam kazdy moze miec broń.
  • 0

HidesHisFace.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Świry i cała reszta bandyckiego ścierwa nie i tak nie ma problemów z nielegalnym dorwaniem się do broni, więc czemu nie dać normalnym obywatelom środków i - przede wszystkim PRAWA do SKUTECZNEJ obrony (bo nie oszukujmy się, obecne prawa o obronie koniecznej to absurd - bandzior właściwie musiałby cię trzy razy zarżnąć jak wieprza, zanim mógłbyś się w świetle prawa obronić)?
  • -1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem przeciw. Mamy świrów na tym świecie.

Dokładnie! To jest doskonały argument za tym, że powinienem móc posiadać broń.

Po to by się przed nimi bronić. :)
  • 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Świry i cała reszta bandyckiego ścierwa nie i tak nie ma problemów z nielegalnym dorwaniem się do broni, więc czemu nie dać normalnym obywatelom środków i - przede wszystkim PRAWA do SKUTECZNEJ obrony (bo nie oszukujmy się, obecne prawa o obronie koniecznej to absurd - bandzior właściwie musiałby cię trzy razy zarżnąć jak wieprza, zanim mógłbyś się w świetle prawa obronić)?

i co ci po broni jak prawo jest takie u nas że posadziliby cie na dożywocie jakbyś jej użył ?

poza tym teraz na skrzyżowaniu jak się panowie zdenerwują jakąś bzdurą to dadzą sobie po mordzie i najwyżej wybiją po szybie w aucie a jakby posiadali broń to by się zastrzelili i jeszcze kogoś przypadkowego

a że jesteśmy cholernie nerwowym i zawistnym społeczeństwem to strach by było wychodzić po mleko do sklepu bo ktoś uzna że krzywo na niego spojrzałeś i cie zastrzeliłby

takich "rambo" byłby cały wysyp i codziennie by któryś strzelał
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokładnie o tym chciałem powiedzieć. Popieram rolpieka. Już wystarczy, że nawet policjanci, którzy powinni nas bronić, używają wobec niewinnych ludzi przemocy.
  • 0

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Austrii jako Polak mam prawo do posiadania bez pozwoleń i żadnych zaświadczeń: strzelb typu bok (dwururka, jednorurka), dryllingów, expresów, repetierów (w tym długodystansowe Sako 42, AWSM .338, Unique Alpine, DSR-1, a nawet CheyTac Intervention), wyjątek dotyczy dzieci, które mogą dostać pozwolenie od policji, które pozwala na posiadanie broni już w wieku 16 lat!
Policja musi wydać pozwolenie na broń krótką/półautomatyczną, w tym pistolety/rewolwery bez ograniczeń kalibrowych i karabiny szturmowe w wersji semi-auto.
10% społeczeństwa ma pozwolenie na broń krótką/semi, na którą pozwolenie potrzeba, wystarczą psychotesty i wypełniony formularz, a policja ma obowiązek wydać papierek.
Na 100 mieszkańców przypada grubo ponad 30 sztuk broni palnej.
Współczynnik zabójstw jest ponad 3 razy niższy niż w Polsce, a 10 razy niższy niż w Luxemburgu, gdzie broń jest całkowicie zdelegalizowana.
A teraz najważniejsze, prawo dot. broni dotyczy tylko ludzi praworządnych, ponieważ przestępcy z definicji są osobnikami łamiącymi prawo.

• 0

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Austrii ....
... Współczynnik zabójstw jest ponad 3 razy niższy niż w Polsce, a 10 razy niższy niż w Luxemburgu,

zwykła manipulacja statystykami, widzę że podpierasz się danymi od Korwina, ale czy zweryfikowałeś te dane gdzieś ?
jak chcesz porównywać - to porównaj statystyki USA i Polski

można wziąść kolejnych 100 rzeczy co wg statystyk wyjdą lepiej w Austrii, Belgii czy luxemburgu a nawet w Polsce ...

ale będe dosadnym i zapytam czy uważasz że dostęp do broni atomowej powinien mieć każdy kraj ?
(pytanie retoryczne bo z tym uzasadnieniem co podałeś rozumiem że jesteś za tym aby każdy kraj miał bombke - a ja za tym nie jestem )

w końcu np. Rosja ma tysiące bomb i nikt od nich nie ginie więc każdy kraj powienien posiadać atomową broń , nawet taki luksemburg chociaż ze 2 czy 3 sztuki - w końcu wg statystyki to najbezpieczniejsza broń na świecie - od 55 lat prawie nikt od niej nie zginął - więc dlaczego próbuje się hamować dostęp do niej zamiast każdemu pozwolić ?

zresztą pójdzmy dalej - dlaczego tylko prezydent ma nosić teczke z atomowym przyciskiem - dajmy taki przycisk każdemu obywatelowi - w końcu każdy ma równe prawo - przecież zgodnie z teorią zwolenników pełnego dostępu do broni zanim ktoś użyłby takiego przycisku przestraszyłby sie tego że ktoś inny też może użyć swojego przycisku atomowego i użyłby go dopiero wtedy jak sąsiad wysadziłby jego miasto w powietrze ...

a świry, samobójcy i inni nienormalni broni znaczy sie atomu by nie dostali, bo jakby się zgłaszali po nią to oczywiście sami by deklarowali że są szurnięci więc broń im się nie należy ...

ja jednak wolę tak jak jest teraz, bo nam z naszym charakterem bliżej do południowców z meksyku niż do grzecznych i karnych austryjaków, a co się dzieje w meksyku to każdy zainteresowany wie

Użytkownik rolpiek edytował ten post 08.01.2011 - 03:07

• 0

#507 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

05.12.2010r.

Sejm przyjął większość poprawek senatu do nowelizacji ustawy o broni.
Dokument czeka teraz na podpis prezydenta. Nowelizacja zmniejsza urzędniczą uznaniowość przy wydawaniu pozwoleń na broń do celów sportowych, kolekcjonerskich i pamiątkowych. Wprowadza też nowy rodzaj pozwoleń - na broń do celów rekonstrukcji historycznych. Bez pozwoleń będzie można posiadać broń rozdzielnego ładowania wytworzoną do 1885 roku i jej relipliki. Jednoznancznie opisano możliwość kupowania czarnego prochu przez posiadaczy replik sprzed 1885 roku. Zmian jest dużo więcej, wkrótce opublikujemy ujednolicony tekst ustawy z zaznaczonymi zmianami wprowadzonymi przez nowelizaację.

Poniżej link do tekstu poprawek jakie poszły po głosowaniu sejmu szanownie nam panującego do Prezydenta RP

http://www.senat.gov...r/1050/1064.pdf

W Austrii ....
... Współczynnik zabójstw jest ponad 3 razy niższy niż w Polsce, a 10 razy niższy niż w Luxemburgu,

zwykła manipulacja statystykami, widzę że podpierasz się danymi od Korwina, ale czy zweryfikowałeś te dane gdzieś ?
jak chcesz porównywać - to porównaj statystyki USA i Polski

można wziąść kolejnych 100 rzeczy co wg statystyk wyjdą lepiej w Austrii, Belgii czy luxemburgu a nawet w Polsce ...

a może w takim razie jeżeli uważasz, że to manipulacja tak samo jak danena temat badań wzrostu dostępności broni palnej w przełożeniu na spadek przestępczości ogólnie, w tym najbardziej brutalnej w USA i GB czyli bieguna przeciwnego w dostępie do broni w stosunku do USA jakie były podawane już wcześniej w tym temacie i podasz jakieś dane statystyczne i wyniki badań mówiące o tym, że to Ty masz rację???

ale będe dosadnym i zapytam czy uważasz że dostęp do broni atomowej powinien mieć każdy kraj ?
(pytanie retoryczne bo z tym uzasadnieniem co podałeś rozumiem że jesteś za tym aby każdy kraj miał bombke - a ja za tym nie jestem )

w końcu np. Rosja ma tysiące bomb i nikt od nich nie ginie więc każdy kraj powienien posiadać atomową broń , nawet taki luksemburg chociaż ze 2 czy 3 sztuki - w końcu wg statystyki to najbezpieczniejsza broń na świecie - od 55 lat prawie nikt od niej nie zginął - więc dlaczego próbuje się hamować dostęp do niej zamiast każdemu pozwolić ?

Oczywiście, że tak pod warunkiem, że Państwo te daje gwarancję bezpieczeństwa a broń atomowa ma stanowić tylko i wyłacznie środek prewencyjny z możliwością użycia w przypadku zagrożenia. Taki Pakistan posiada broń atomową a mimo to nie jest państwem dającym gwarancję bezpieczeństwa dla świata, sąsiadów itp. Gdyby nie posiadał już dawno Indie by weszły w konflikt z Pakistanem o tereny Kaszmiru. Jeżeli tylko państwo na to stać to co stoi na przeszkodzie. Suwerenność to m.in przyrodzone prawo samostanowienia o swoim bycie całych narodów. To samo dotyczy broni palnej. Tu nikt nikogo nie zamierza zmuszać do jej posiadania. A liberealne i sprawiedliwe podejście jest jak najbardziej wskazane nie tylko w kwestjach związanych z bronią.

zresztą pójdzmy dalej - dlaczego tylko prezydent ma nosić teczke z atomowym przyciskiem - dajmy taki przycisk każdemu obywatelowi - w końcu każdy ma równe prawo - przecież zgodnie z teorią zwolenników pełnego dostępu do broni zanim ktoś użyłby takiego przycisku przestraszyłby sie tego że ktoś inny też może użyć swojego przycisku atomowego i użyłby go dopiero wtedy jak sąsiad wysadziłby jego miasto w powietrze ...

Tu Cię zbyt daleko fantazaja poniosła.

a świry, samobójcy i inni nienormalni broni znaczy sie atomu by nie dostali, bo jakby się zgłaszali po nią to oczywiście sami by deklarowali że są szurnięci więc broń im się nie należy ...

świrom i samobójcą nikt broni nie da. mam wrażenie, że nie potrafisz odróżnić sprawiedliwego liberalnego ale ograniczonego mimo wszystko równymi zapisami prawa dostępu do broni dla uczciwych, zdrowych obywateli od powszechnego, swobodnego dostępu do broni.

ja jednak wolę tak jak jest teraz, bo nam z naszym charakterem bliżej do południowców z meksyku niż do grzecznych i karnych austryjaków, a co się dzieje w meksyku to każdy zainteresowany wie

mów za siebie. Woleć możesz, na szczęście demokracja ma to do siebie, że większość decyduje. I wystarczy, że spojrzysz na wyniki ankiety powyżej. Taki też jest rzeczywisty obraz i poglądy Polaków w tym temacie.
  • 0

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

świrom i samobójcą nikt broni nie da. mam wrażenie, że nie potrafisz odróżnić sprawiedliwego liberalnego ale ograniczonego mimo wszystko równymi zapisami prawa dostępu do broni dla uczciwych, zdrowych obywateli od powszechnego, swobodnego dostępu do broni.

jesteś bardzo naiwny bo zycie pokazuje że świry dostają broń bez problemu,
potem są różne dziwne masakry albo zabójstwa " bo zajechał mi drogę"

mów za siebie. Woleć możesz, na szczęście demokracja ma to do siebie, że większość decyduje. I wystarczy, że spojrzysz na wyniki ankiety powyżej. Taki też jest rzeczywisty obraz i poglądy Polaków w tym temacie.

większość też jest za karą śmierci ale jej nie ma i nie będzie w Polsce, zdziwiony ?

wystarczy zmienić pytanie w ankiecie na takie jak
"czy jesteś za tym aby każdy idiota mógł posiadać broń i ewentualnie zastrzelić ciebie i twoją rodzine bez powodu ? " (a z tym się wiąże swobodny dostęp do broni) i wyniki będą inne

jeśli znasz metodę potrafiącą odróżnić "normalnych uczciwych i praworządnych obywateli" od idiotów i świrów to podaj ją i ja też będe popierał dostęp do broni tylko dla "normalnych uczciwych i praworządnych obywateli" - tylko dobrze wiesz że to utopia i nierealne

tylko nie wspominaj o badaniach psychologicznych bo te wyłapią tylko kompletnych idiotów a nie psychopatów

aha i im bardziej skomplikowany system dostępu do broni zaproponujesz (w celu wyłapania psycholi wśród starających się) tym bardziej będzie on przypominał obecny system - obecnie możesz przecież uzyskać legalnie dostęp do broni palnej w Polsce - co prawda będzie cię czekała skomplikowana procedura ale jak ktoś chce niech się stara

w sumie to jest sedno - obecnie "normalni uczciwi i praworządni obywatele" mogą się obecnie starać o pozwolenie na broń ! nikt im tego nie zabrania !

a pytanie w tej sondzie jest w stylu "czy jesteś za tym aby wszyscy byli piękni, bogaci i zdrowi" ;)

Użytkownik rolpiek edytował ten post 08.01.2011 - 16:16

• 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

NAWET tam, gdzie posiadanie broni jest zabronione.

To wystawia praworządnych obywateli na pozycji owiec do zarżnięcia w oczach takiego psychopaty, który ma w odbycie prawo. W takich np, ociekających krwią Stanach, obywatel ma MOŻLIWOŚĆ zapewnienia sobie obrony lepszej niż nadzieja, że złodziej go nie skrzywdzi w procesie rabowania mieszkania a później zadzwonienia na policję.
  • 0

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

NAWET tam, gdzie posiadanie broni jest zabronione.

To wystawia praworządnych obywateli na pozycji owiec do zarżnięcia w oczach takiego psychopaty, który ma w odbycie prawo. W takich np, ociekających krwią Stanach, obywatel ma MOŻLIWOŚĆ zapewnienia sobie obrony lepszej niż nadzieja, że złodziej go nie skrzywdzi w procesie rabowania mieszkania a później zadzwonienia na policję.

no popatrz ale najwiecej "rzeźni" właśnie w stanach gdzie wg zwolenników powszechnego dostępu do broni taki psychol powininen być od razu zastrzelony ...

nawet jeśli w końcu ktos takiego psycholca zastrzeli w którymś momencie to i tak z reguły zdążył sporo osób wytłuc a najczęściej dopiero "zawodowcom" czyli policji udaje się takiego zastrzelić (oczywiście są wyjątki - podkreślam wyjątki że obywatel zabija szaleńca)

po prostu tam gdzie broń jest powszechnie i łatwo dostępna psychopata/bandyta itd. ma ułatwione zadanie i zdarzenia z nim będą częstsze i bardziej drastyczne, z reguły tacy niezrównoważeni działają pod wpływem chwili - jeśli nie ma broni to najwyżej z nożem polata - było w Polsce kilka takich przypadków bo nożem też bez problemu psychol zabije - jednak o wiele więcej osób "załatwiłby" w tym czasie zanim został obezwładniony mając broń

bandyta nie kupi legalnej broni jak będzie powszechnie dostepna ale wtedy z łatwością kupi ją od złodzieja który tobie ją ukradnie, liczba broni w obiegu wzrosłaby znacząco więc część jej uległaby "zgubieniu" , kradzieży itd.

odnoszę wrażenie że zwolennicy dostępu do broni trochę są naiwni - myślą "będe miał giwere będe bezpieczniejszy i moja rodzina"
no tak by było jakby miał broń obecnie gdzie niewielu ją posiada

jak każdy będzie miał broń to zwolennik czy przeciwnik broni TEŻ bedzie musiał ją posiadać aby chociaż troche zwiekszyć swoje szanse

i jeszcze raz podkreślam - obecnie jak ktoś ma potrzebe może starać się legalnie o broń !
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych