Napisano 07.12.2008 - 23:26
Napisano 07.12.2008 - 23:33
Napisano 08.12.2008 - 08:48
Jestem zdecydowanie na NIE!
Co jakiś czas byśmy słyszeli, że podirytowany starszy pan zabił kilkoro dzieci... bo się za głośno bawiły.
W takie bajki, że ludzie to są rozważni i zawsze siebie kontrolują nigdy nie uwierzę . Bez broni jest po prostu bezpieczniej... wole na ulicy zostać napadnięty i postraszony nożem niż pistoletem. Co mi da posiadanie pistoletu? Jak ktoś mnie napadnie i postraszy klamką, to wyciągnę swoją i zacznę strzelać?
Wystarczy czasami wchodzić na cnn, aby się przekonać o tym... że tam strzelaniny to codzienność. Co jakiś czas zdarza się masakra w szkole, bo jakiś "skrzywdzony" dzieciak chce sie odegrać... Jestem zdecydowanie na nie i mam nadzieję, że nikt nigdy na taki pomysł nie wpadnie, aby rzeczywiście udostępnić broń.
Ludzie po prostu czasami wariują... komuś ktoś umrze, ktoś mocno popije, czy przesadzi z narkotykami... ktoś inny wkurzy się na urzędników.... i lepiej, że wtedy mają do dyspozycji tacy ludzie widły, czy nóż, a nie karabin czy pistolet.
To czy się da nakryć sprawcę jest dla mnie bez znaczenia. Ludzie w stanie furii po prostu reagują, a nie myślą o konsekwencjach.
Też o tym słyszałem. W ogóle nie wiem skąd ta data 1850!? a już od 1851 zakup jest nielegalny...śmieszne.
Podobnie sytuacją wygląda z dawniejszymi rodzajami broni. Łuk przykładowo można bez problemu kupić a nie muszę mówić co może zrobić ktoś kto umie z takiego cudeńka strzelać, kusza zaś jest nielegalna nie wiem dlaczego, teoretycznie łuk ma większą szybkostrzelność więc szybciej i więcej ludzi można ustrzelić w porównaniu z kuszą, jeśli chodzi o siłę strzały, to łuk i kusza maja podobną siłę rażenia
Ale udostępnienie broni doprowadzi do tego, że pojawi się ona wszędzie i będzie ją mógł mieć każdy.... i np. gdy tą broń dostanę w swoje ręce to będę ją mógł sprzedać. Wystarczy, że zgłoszę jej kradzież i już po sprawie, mogę iść i ją opylić komuś...
Organizacje przestępcze nie potrzebują pozwoleń na broń, sami ją sobie załatwiają, jeśli ktoś jest psychopatą, to nie potrzebuje broni palnej.
Śmieszą mnie argumenty typu sztuki walki itd, a co zrobić jeżeli koleś, którego spotkamy w ciemnym zaułku, oprócz noża okaże się jeszcze bieglejszy w sztukach walki? Zresztą to i tak mały problem.
Gorzej gdy idziemy do spożywczaka o 21 zimą, a za nami idzie "ekipa" 6 napakowanych kolesi.
Jezeli uwazacie, że umiecie się bić na tyle dobrze, że dacie radę 6 dobrze umięśnionym, którzy nie raz już się "nawalali w ustawkach" młodym ludziom to albo za dużo pewności siebie albo filmów z Hong-Kongu...
Inna sytuacja?
Na dyskotece ktoś naprzykrza się Twojej dziewczynie, mówisz mu krótko spadaj, a za godzinę przy wyjściu czeka na ciebie ( a szczególnie na dziewczynę) jego kilku kolegów. Dalej jesteś kozak i uważasz że zdążysz obronić ją czy chociaż samego siebie?
Wydaje mi się, że we wszystkich sytuacjach wystarczyło by wyjęcie broni czy ostrzegawczy strzał w górę.
A czy przypadkiem w ustawie nie jest podane, że broń ma być starsza niż 150 lat?
"Całe szczęście, że to o czym mówicie jest bardzo dalekie od realizacji, bo nawet żaden polityk nie wspomniał nigdy o wprowadzeniu tego i oby to szybko nie nastąpiło."
Oczywiście jestem za powszechnym dostepem do broni ALE takie pozwolenie MUSI iść w parze z karą śmierci bo jak bandyta będzie chciał zaatakować to ma dwa wyjścia
a) napaść i narazić się na zastrzelenie w obronie własnej
b) zastrzeli i zostać potem z wyroku sądu zabitym
Jak by nie patrzeć nie opyla się dla bandyty.
Napisano 08.12.2008 - 09:28
Napisano 08.12.2008 - 09:43
Jestem przeciwko posiadaniu broni.
Wystarczy przyjrzeć się co dzieje się z wieloma ( wcale nie piję do facetów ^^ ) z facetem jak posiadają standardowy samochód, i co się z nim wyrabia jak ma jakiś odjazdowy. Poza tym jak jest flaszka to i okazja się znajdzie i tak dalej.
Napisano 08.12.2008 - 10:14
Całkiem nie złe podejście -
Pierwsza klasyfikacja - kasa ? Jakie masz jeszcze ?
Napisano 08.12.2008 - 11:34
Może przygotować obywatelski projekt ustawy?Proste, jasne kryteria przyznawania pozwolenia na broń oraz jasne klarowne przepisy:
Napisano 08.12.2008 - 11:53
Nadal uważam że broń powinny posiadać osoby które predestynuje do tego zawód. Służby specjalne, policja, wojsko, leśnik.
Jeśli ktoś ma predyspozycje psychofizyczne może realizować się w tych zawodach.
Sama strzelałam w klubie sportowym.
Proste, jasne kryteria przyznawania pozwolenia na broń oraz jasne klarowne przepisy:
Może przygotować obywatelski projekt ustawy?
Napisano 08.12.2008 - 12:30
Napisano 08.12.2008 - 14:14
Napisano 08.12.2008 - 14:27
No pewnie, że chcę. Mało jest polskich nagłówków "uczeń otworzył ogień w szkole"
Napisano 08.12.2008 - 14:31
Napisano 08.12.2008 - 14:42
Gimnazjalista kupi broń? Nie. Broń kupi jego ojciec, praworządny obywatel bez nałogów i zdrowy psychicznie. Gimnazjalista wyczai gdzie ojciec trzyma kluczyk i wkurzony przez "kolegów", poniżany i maltretowany chwyci za broń i zacznie strzelać.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych