Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

chodzi mi o genezę nazwy przedmiotu, który w zaraniach dziejów został po to wymyslony by człowiek mógł sie obronić przed zwierzyną dziką czy innymi ludźmi z innych plemion.

Na dziką zwierzynę to człowiek polował, więc i atakował. Na wojnę to człowiek szedł z mieczem, by móc atakować i zabijać, a do obrony służyła mu tarcza i zbroja. Nadużywasz słowa broń jako narzędzie do obrony co mija się z rzeczywistością.
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Swoją drogą trzymałem w ręku broń - nóż.

Taką bronią to codziennie robię sobie kanapki z miodem...moja rodzina jeszcze żyje, najwięksi wrogowie również i nie spieszno mi do ich unicestwienia.

Ale jeśli jakiś matoł uważa że użyłby tej broni wbrew prawu.....no to doceniam Waszą odpowiedzialność.

I tu właśnie jest sedno sprawy. Broń jest dla ludzi odpowiedzialnych. Mało jaki naród może się poszczycić takim społeczeństwem - niestety. Do legalizacji broni potrzeba w pełni świadomego odpowiedzialności społeczeństwa oraz WYOBRAŹNI. Za dużo ludzi bez wyobraźni kroczy po ulicach, stąd legalizacja broni spala się na panewce.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Taki ja np. mam świetną wyobraźnię. Wyobrażam sobie co zalegalizowanie dostępu do broni mogłoby zrobić. Ale dalej chciałbym wiedzieć, czy broń może mieć każdy kogo na to stać i przejdzie odpowiednie badania, czy może się mylę? Bo drogowskaz do sklepu z bronią widywałem codziennie (niemal) jadąc do szkoły. Z czegoś się ten sklep chyba utrzymywał.
  • 0

#64 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Taki ja np. mam świetną wyobraźnię. Wyobrażam sobie co zalegalizowanie dostępu do broni mogłoby zrobić. Ale dalej chciałbym wiedzieć, czy broń może mieć każdy kogo na to stać i przejdzie odpowiednie badania, czy może się mylę? Bo drogowskaz do sklepu z bronią widywałem codziennie (niemal) jadąc do szkoły. Z czegoś się ten sklep chyba utrzymywał.

Nie nie kazdy może ta broń mieć. I do tego często jest wtej chwili tak że bandziory (informatory policji) maja broń legalnie, a uczciwy obywatel nie. Zalezy to od uznaniowości organu wydajacego czyli Wydz. Postępowań Administracyjnych KWP w kraju. Mało tego facet w takiej samej sytuacji, z tymi samymi papierami w Katowicach broni nie dostanie bo policja nie widzi przesłanek, a w takiej Bydgoszczy dostanie.

Osobiście mi to zwisa i powiewa czy będzie legalny łatwiejszy dostęp do broni czy go nie będzie. Ja broń mam legalnie, kosztowało mnie to wiele zachodu. Tylko, że wiem jak jest w realnym spotkaniu petenta z jasnie pamujacym Pane policjantem. Ma humor da, nie ma humoru nie da. Oto wolny, demokratyczny kraj
  • 0

#65 Gość_Hellmaker

Gość_Hellmaker.

Napisano

Tadam!

Pozwolenie na broń można uzyskać w drodze odpowiedniej decyzji administracyjnej. Z odpowiednim wnioskiem należy zgłosić się do własciwego względem miejsca zamieszkania komendanta wojewódzkiego policji.Pozwolenia na broń nie otrzymują osoby:
Które nie mają ukończonych 21 lat
Z zaburzeniami psychicznymi lub o znacznie ograniczonej sprawności psychofizycznej
Wykazujące istotne zaburzenia funkcjonowania psychologicznego
Uzależnione od alkoholu lub substancji psychoaktywnych
Nie posiadające stałego miejsca zameldowania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej
co do których istnieje uzasadniona obawa, że mogą użyć broni w celach sprzecznych z zachowaniem bezpieczeństwa i porządku publicznego, w szczególności skazanych prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo z użyciem przemocy lub groźby bezprawnej, albo wobec których toczy się postępowanie karne o popełnienie takiego przestępstwa.
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
a) Posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850
b) Gromadzenia broni w zbiorach muzealnych
c) Używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu
d) Posiadania broni alarmowej o kalibrze do 6 mm
e) Posiadania ręcznych miotaczy gazu obezwładniającego
Posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nie przekraczającej 10 mA i energii nie przekraczającej 300 mJ
W celu uzyskania pozwolenia nazleży złożyć następujące dopkumenty:
Podanie adresowane w zależności od rodzaju broni do Komendanta Wojewódzkiego Policji lub Komendanta Miejskiego Policji z uzasadnieniem, w jakim celu niezbędna jest broń,
Życiorys z pełnymi danymi personalnymi - imię ojca, matki, nazwisko rodowe matki, data i miejsce urodzenia, nr PESEL, zaświadczenie o źródle utrzymania, orzeczenie lekarskie i psychologiczne, wydane przez upoważnionych lekarza i psychologa, stwierdzające, że osoba zainteresowana może dysponować bronią, 2 fotografie, dowód osobisty do wglądu, znaczki opłaty skarbowej w wysokości 5 zł na podanie i 50 gr od każdego załącznika.
Osoba, która posiada lub chce posiadać - pozwolenie na broń jest obowiązana raz na 5 lat przedstawić organowi Policji aktualne orzeczenie lekarskie i psychologiczne.
Musi także zdać przed stosowną Komisją egzamin teoretyczny ze znajomości przepisów dotyczących posiadania i używania broni oraz praktyczny w zakresie umiejętności posługiwania się bronią.
Stawki odpłatności za egzamin wynoszą od 400 do 1000 zł.
Do celów pamiątkowych 400 zł
Do ochrony osobistej 500 zł
Do celów sportowych 800 zl
Do celów kolekcjonerskich 1000 zł
Do celów szkoleniowych 1000 zł
Innych 600 zł
Za wydaną decyzję zezwalającą na posiadanie broni zainteresowany obowiązany jest uiścić kwotę 212 zł na konto wskazane przez policję plus opłatę skarbową w wysokości 11 zl za wydane zaświadczenie na zakup broni.

• 0

sharwood123.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie sądze żeby broń powinni mieć ludzie którzy nie potrzebują jej w celach zawodowych, za duże ryzyko
  • 0

#67 Gość_CriticalErr0r

Gość_CriticalErr0r.

Napisano

Stawki odpłatności za egzamin wynoszą od 400 do 1000 zł.

Do ochrony osobistej 500 zł

heh, zamiast dawać na te wszystkie pozwolenia, egzaminy, badania, itp
to już lepiej za te kase kupic sobie nielegalnie broń :mrgreen:
  • 0

Ban.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

. Odpowiedzialność i normalność polega na tym, iż taki człowiek w takich chwilach świadomy tego co się dzieje potrafi poprosić o pomoc i zachować resztki zimnej krwi, a nie sięga po zyletkę czy pistolet i robi sobie lub komus kuku.

Nie każdy człowiek taki jest i w tym jest problem. Wielu ludzi nie potrafi zachować resztek zimnej krwi. Myślisz, że taki człowiek broni w takim przypadku by nie dostał? Jasne, że by dostał, testy psychologiczne to tylko chwilka, żeby wiedzieć jaka jest kogoś prawdziwa osobowość musiałby człowiek być cały czas monitorowany lub musiałby wszystko szczerze samemu powiedzieć.

Oczywiste, że wymaga ona odpowiedzialności fizycznej, ale siły fizycznej i umiejętności obsługi? Daj spokój, wcisnąć spust i wycelować to wszystko. Życie na ulicy to nie zawody strzeleckie. Do zabicia z broni palnej nie są potrzebne żadne nadzwyczajne umiejętności.
  • 0

#69 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

. Odpowiedzialność i normalność polega na tym, iż taki człowiek w takich chwilach świadomy tego co się dzieje potrafi poprosić o pomoc i zachować resztki zimnej krwi, a nie sięga po zyletkę czy pistolet i robi sobie lub komus kuku.

Nie każdy człowiek taki jest i w tym jest problem. Wielu ludzi nie potrafi zachować resztek zimnej krwi. Myślisz, że taki człowiek broni w takim przypadku by nie dostał? Jasne, że by dostał, testy psychologiczne to tylko chwilka, żeby wiedzieć jaka jest kogoś prawdziwa osobowość musiałby człowiek być cały czas monitorowany lub musiałby wszystko szczerze samemu powiedzieć.

Oczywiste, że wymaga ona odpowiedzialności fizycznej, ale siły fizycznej i umiejętności obsługi? Daj spokój, wcisnąć spust i wycelować to wszystko. Życie na ulicy to nie zawody strzeleckie. Do zabicia z broni palnej nie są potrzebne żadne nadzwyczajne umiejętności.

Co do testów psychoplogicznych to jesteś w błędzie. Są w stanie te standardowe na broń wykazać poziom prawdomówności oraz osobowość jaka masz. A zabicie kogos nawet na ulicy może nie wymaga super umiejętności ale dla normalnego człowieka to potęny stres. Nie mówię o charaktero, socjo i psychopatach bo takowi broni nie dostają legalnie
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wszystko ładnie i pięknie z tym 'w razie obrony', tylko pomyślmy o jednym - inicjatywie. Bandyta w nocy Cię chce obrabować, wyciąga pistolet (on też go ma, bo przecież są powszechnie dozwolone) i trzyma Cię na muszce. I co Ty możesz zrobić ze swoim pistoletem? Wsadzić sobie w zad i przekręcić, ot co. Bo jak po niego sięgniesz to niestety, jego palec wskazujący będzie szybszy w krótkim skurczu, niż cała Twoja ręka, która sięga do kabury.
  • 0

#71 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Wszystko ładnie i pięknie z tym 'w razie obrony', tylko pomyślmy o jednym - inicjatywie. Bandyta w nocy Cię chce obrabować, wyciąga pistolet (on też go ma, bo przecież są powszechnie dozwolone) i trzyma Cię na muszce. I co Ty możesz zrobić ze swoim pistoletem? Wsadzić sobie w zad i przekręcić, ot co. Bo jak po niego sięgniesz to niestety, jego palec wskazujący będzie szybszy w krótkim skurczu, niż cała Twoja ręka, która sięga do kabury.

Nie twierdze że nie. Na 100% tak by było. Jednak jak broń będzie liberalnie dostepna, to taki bandzior zastanowi sie kilkanaście razy czy warto wchodzić do domu jakiegokolwiek na włam czy może lepiej odpuścić. Poza tym, bron to tylko jeden z ostatecznych elementów bezpieczeństwa. Co nie znaczy ze obywatelom nalezy dać swobodnie giwery w ręce ale nie mozna tez zabraniać w normalnym demokratycznym państwie tego że jeżeli ktos ma potrzebę faktyczną, obiektywna posiadania broni odmawia mu sie tego prawa. To jest niedopuszczalne.
  • 0

Snajper88.

Były moderator           Były 'szef' tłumaczy

• Tematów: 15
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pyziak ale zrozum. Ten bandyta na obecną chwile też by miał pistolet (a Ty nie). Tyle, że nielegalnie, co dodatkowo uniemożliwiłoby jego identyfikacje (po naboju i ew. łusce). A gdybyś miał pistolet, to miałbyś większe szanse nawet w takiej sytuacji. Bo mogłoby się coś stać, co odwróciłoby uwagę przestępcy, albo ktoś inny, kto miałby legalną broń mógłby go z zaskoczenia postrzelić dla naszej ochrony.
  • 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W takiej sytuacji to pistolet powinien być zamknięty na klucz i trzymany z dala od ludzkich oczu, bo żaden praworządny obywatel nie śpi z giwerą pod poduszką. A jeśli nie ma go pod ręką to nie ma co odwracać uwagi, tylko pokornie dać się obrabować.
  • 0

#74 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

W takiej sytuacji to pistolet powinien być zamknięty na klucz i trzymany z dala od ludzkich oczu, bo żaden praworządny obywatel nie śpi z giwerą pod poduszką. A jeśli nie ma go pod ręką to nie ma co odwracać uwagi, tylko pokornie dać się obrabować.

I tu się całkowicie mylisz co do sposbu w jaki uzywa się broni do ochrony osobistej. Jezeli ktos ma broń do ochrony osobistej tzw. kat "A" czyli z prawem noszenia, to ma obowiązek tą broń nosić naładowaną bez naboju w komorze nabojowej, bez względu na to gdzie się znajduje (chyba że wchodzi na teren zamkniety podlefgający ochronie wewnętrznej gdzie broni osobom z zewnątrz nie wolno posiadać wtedy deponuje się taką broń w wyznaczonym miejscu). Więc jeżeli ktyoś jest zagrozony to nie tylko ma broń pod ręka ale i jego dom jest chroniony techniką.

W dalszym ciagu uważam iz temat jest otwarty. Chetnie widziałbym konstruktywną dyskusję na ten temat, a nade wszystko mile widziane są głosy każdej osoby tu do tego tematu zagladającej.

Zapraszam stwórzmy kompromis między zwolennikami a przeciwnikami albo przeważmy szalę. Jak na razie z ankiety wynika większość jest za liberalizacją dostępu do broni.
  • 0

Kalahan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem na tak. Jeśli ktoś dostanie do rąk broń to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność. Jeśli wymorduje pół miasta poniesie konsekwencje.
No dobra. W USA dostęp do broni jest może zbyt... łatwy? Skoro naboje można kupić u fryzjera to lekka przesada. Ale ja nie widzę nic złego w dawaniu pozwolenia na broń [normalnym to dość obrażające słowo. Tak jakby świat dzielił się na normalnych i nienormalnych.] odpowiedzialnym ludziom. Jaki użytek z niej zrobią to ich sprawa.
Prawda jest taka że nie tylko prawdziwą bronią można zabić. Są wiatrówki o takiej prędkości początkowej, że z łatwością śród może wbić się w ludzkie ciało. Powszechna broń biała dalekiego wschodu jest sprzedawana w sklepach internetowych. Sam jestem posiadaczem całkiem porządnej katany, którą mógłbym posiekać człeka z łatwością i nie stępic jej, a zapłaciłem tylko ok. 2000 zł. Wierzcie mi. To niewiele w porównaniu z tym co można nią zrobić. Do zabójstwa wystarczy nóż kuchenny więc prawdziwy gnat nie robi różnicy.

[I proszę was kochani ekonomiści, nie mówicie ''2000?! Przepłaciłeś!'' To jest na prawdę porządny miecz.]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych