Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Please log in to reply
1307 replies to this topic

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#796 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

W UK ??? To jest raczej pewne :) Oni tak się tam zacietrzewili na broń palną, że zauważ brytyjczycy w sportach strzeleckich praktycznie nie istnieją. Osobiście nie znam żadnego nazwiska brytyjczyka, który by strzelał zgodnie z IPSC, IDPA lub nawet ISSF.

Warto zapoznać się z projektem MSWiA z 2011 roku pod nazwą

Projekt założeń projektu ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej

Ma to doprowadzić do ujednolicenia zasad wyposażania, używania i stosowania środków przymusu i broni palnej we wszystkich resortach oraz funkcjonujących służbach w tym także prywatnych jak agencje ochrony. Według mojej oceny kierunek słuszyny. Można przyjąć, że będzie się to także wiązało z wprowadzeniem całkowicie nowych przepisów prawa w zakresie broni i amunicji. Wiem z pierwszej ręki, że powstaje projekt obywatelski takiej ustawy oparty w znacznej mierze o założenia ustawy proponowanej przez posła - Pana Andrzeja Czumę.
  • 0

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Obstawiam że przed ogłoszeniem dyrektywy 2012 nic się nie zmieni.
  • 0

#798 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

lambo - przybliż trochę założenia tej dyrektywy. Kto jest pomysłodawcą, o co w tym chodzi i co to może zmienić w krajach UE. Bo wciąz o tym wspominasz, ale w Polsce raczej zbyt wiele na ten temat nie ma informacji.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Artykuł 17 z dyrektywy 2008/51/WE, http://eur-lex.europ...005:0011:PL:PDF .

Komisja przedkłada Parlamentowi Europejskiemu i Radzie
do dnia 28 lipca 2012 r. sprawozdanie dotyczące możliwych
pozytywnych i negatywnych stron ograniczenia
liczby kategorii broni palnej do dwóch (zakazane
i dozwolone) z punktu widzenia udoskonalenia funkcjonowania
rynku wewnętrznego tych wyrobów poprzez ewentualne
uproszczenie.

Możemy być pewni, że jeśli wejdzie ten zapisek, to zabroniona będzie dla władz, a dozwolona tylko i wyłączenie na pozwolenie.
W Polsce to zmienić może niewiele, chyba że zielona aktywistka, która chce się tam wkręcić namiesza.
Dla mnie będzie to za to armagedon.

Użytkownik lambo edytował ten post 18.06.2011 - 15:50

• 0

#800 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Dzięki lambo za info. Tylko, że z tego na chwilę obecną nie wynika żadna rewolucja jeżeli chodzi o dostęp do broni dla przeciętnego Kowalskiego w naszej umiłowanej ojczyźnie :) - Polsce.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A ja nie uważam że posiadanie broni palnej zwiększy bezpieczeństwo obywateli. Po pierwsze nie każdego byłoby na to stać, przynajmniej w Polsce. Po za tym już teraz strach przejść wieczorem obok większej grupki młodzieży, bo może być agresywna. Wyobraźmy sobie teraz że któryś z tych rozwydrzonych, wulgarnych bachorów ma przy sobie "pożyczoną" od ojca broń. Nie wiadomo co mu odbije, może będzie chciał zaszpanować i nawet przez przypadek wystrzeli. Nikt też nie da mi gwarancji, że osoba która nie dostała pozwolenia na broń nie ukradnie jej komuś i i tak nie wypełni swego planu. Albo, jak kilka lat temu, kilkuletni chłopiec nie wyciągnie jej z torebki mamy i nie zastrzeli młodszego brata. Tutaj nic nie pomogą testy psychologiczne. Wiem że tutaj demonizuję, ale posiadanie broni zawsze daje wiążę się z wielką odpowiedzialnością i wątpię, czy nasz naród jest na nią przygotowany. Czasy dzikiego zachodu minęły i lepiej aby nie powróciły, są lepsze metody ochrony niż wyposażenie obywateli w przenośne maszyny do zabijania.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

NO_NAME, odpowiedzialność zostaje.
Jeśli tatuś nie ma pozwolenia, bo nie potrzebuje i ma zarejestrowany pistolet marki X&X w kalibrze Xmm z numerem seryjnym XXXXXXX to musi nadal tą broń przechowywać w bezpieczny sposób.
Jeśli dorwałby się do niej nieletni synek i zrobił komuś krzywdę, to tatuś by odpowiadał tak, jak gdyby tatuś miał pozwolenie i setki licencji, badań i zdanych egzaminów.
Bachorom nikt broni nie zamierza dawać.
W Austrii (tak, wiem, znowu Austria) można ubiegać się o przesunięcie granicy wiekowej do 16 lat.
Czyli jakby pozwolenie na broń dostępną dla pełnoletnich bez pozwoleń dla ludzi, którzy ukończyli 16 lat. Jeśli nieletni dostanie takie pozwolenie, to nadal musi sobie tą broń KUPIĆ, nikt mu niczego nie da.
W całym kraju są tysiące takich myśliwych i setki sportowców, jeszcze NIGDY nie zdarzył się ani żaden wypadek ze szkodami w ludziach, ani żadne przestępstwo.
Posiadam broń, zarówno palną jak i pneumatyczną (nie, nie słabą wiatróweczkę o energii 17J) i ani nigdy nie popełniłem żadnego przestępstwa, ani też nigdy nawet nie przyszło mi do głowy nią szpanować. Nie mam pozwolenia, bo nie potrzebuję.
W Polsce są tony broni kosztującej około 400PLN, a mianowicie pistolety TT.
Za tą cenę można także znaleźć nową jednolufową strzelbę firmy Bajkał.
Poza tym policja nadal by istniała - nikt nie zamierza jej likwidować przez liberalizację UoBiA.

Użytkownik lambo edytował ten post 18.06.2011 - 18:58

• 0

#803 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

NO_NAME

Proponuje Ci poczytać temat. Niestety ale piszesz powszechnie propagowane banały nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Poczytaj także może choć trochę ustawę i prawo. To o czym piszesz podlega bezwględnej karze pozbawienia wolności. Broni sie nie pożycza osobom nie posiadającym stosownych pozwoleń. Nikt tu nie pisze o sprzedaży broni w supermarketach jak bułki. Nikt nie zamierza tu wprowadzać także kolejnego dzikiego zachodu.

Sory ale nie chce mi się pisać po raz setny tego samego. Zapraszam po prostu do przejrzenia materiału w temacie. Zacznij np. od tego eseju powinien troszkę rozjasnić Ci spojrzenie na temat prawa do broni.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 18.06.2011 - 19:02

• 0

NO_NAME.
Reputacja

Napisano

Sentinel, możliwe, bo temat ten nie jest w centrum moich zainteresowań i zapewne moje obawy pokrywają się poglądem większej części społeczeństwa. Po prostu tak to wygląda z punktu widzenia przeciętnej osoby.

W całym kraju są tysiące takich myśliwych i setki sportowców, jeszcze NIGDY nie zdarzył się ani żaden wypadek ze szkodami w ludziach

No proszę Cię: http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html (2010 rok, tu akurat z Niemiec)
http://www.poranny.p...ion06/671727923 (2009 rok)
http://www.se.pl/wyd...iet_157602.html (2010 rok)

To tylko najbardziej znane przykłady. Więcej nie będę podawać, bo i po co. Wystarczy mi, że wykwalifikowana osoba, znawca zwierzyny leśnej może pomylić kobietę z.. czym? Zającem? Sarną? A może żubra z dzikiem jak inny "ekspert".

Posiadam broń, zarówno palną jak i pneumatyczną (nie, nie słabą wiatróweczkę o energii 17J) i ani nigdy nie popełniłem żadnego przestępstwa, ani też nigdy nawet nie przyszło mi do głowy nią szpanować. Nie mam pozwolenia, bo nie potrzebuję.

To że tobie to nie przyszło do głowy o niczym nie świadczy. Ilość popełnianych co roku morderstw świadczy o tym, że są tacy których "olśni" nie tak nie tak trzeba.
Esej sobie przeczytam, choć wątpię by wpłynął na moje zdanie. Po prostu sobie tego nie wyobrażam-nie w Polsce, gdzie pewna rodzina musiała wypłacić odszkodowanie złodziejowi, który złamał rękę wdając się w bójkę ze swą ofiarą. Jeżeli państwo nie przestanie chronić przestępców, dostęp do broni wiele nie zmieni.
  • 0

#805 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Sentinel, możliwe, bo temat ten nie jest w centrum moich zainteresowań i zapewne moje obawy pokrywają się poglądem większej części społeczeństwa. Po prostu tak to wygląda z punktu widzenia przeciętnej osoby.

no właśnie bazujesz głównie na informacjach podawanych w mediach, które w tym kraju potrafią publikować je w taki sposób aby nakarmić medialna papką takich właśnie przeciętnych obywateli nie mających zielonego pojęcia o broni. Nie podaja statystyk gdzie broń i w jakich sytuacjach została uzyta i uratowała zycie broniącemu się. Jak się zechcesz wysilić znajdziesz badania naukowe w tym temacie z USA gdzie dostęp do broni jest łatwy oraz z UK, gdzie jest zakaz posiadania broni palnej. Sama zobaczysz jak to wyglada i wtedy się zdziwisz.

W całym kraju są tysiące takich myśliwych i setki sportowców, jeszcze NIGDY nie zdarzył się ani żaden wypadek ze szkodami w ludziach

No proszę Cię: http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html (2010 rok, tu akurat z Niemiec)
http://www.poranny.p...ion06/671727923 (2009 rok)
http://www.se.pl/wyd...iet_157602.html (2010 rok)

To tylko najbardziej znane przykłady. Więcej nie będę podawać, bo i po co. Wystarczy mi, że wykwalifikowana osoba, znawca zwierzyny leśnej może pomylić kobietę z.. czym? Zającem? Sarną? A może żubra z dzikiem jak inny "ekspert".

Takich negatywnych przykładów znajdziesz także mnóstwo tutaj na forum w temacie. Jako autor tematu dbam o obiektywizm. Nie lansuję poglądu tylko pro. Pamiętaj jednak, że broń tak jak samochód jest narzędziem. To nie narzędzie - bo jest obsługiwane przez człowieka, istotę z założenia rozumną - zabija tylko właśnie operator tego urządzenia. Czy wiesz ilu ludzi ginie dziennie na całym świecie w wypadkach samochodowych??? Więcej niż przez cały rok od kul wystrzelonych z broni palnej na całym świecie uwzględniając w tym wszystkie konflikty zbrojne. Czy w związku z tym powinniśmy ograniczyć samochody tylko dla wybranych???

To że tobie to nie przyszło do głowy o niczym nie świadczy. Ilość popełnianych co roku morderstw świadczy o tym, że są tacy których "olśni" nie tak nie tak trzeba.
Esej sobie przeczytam, choć wątpię by wpłynął na moje zdanie. Po prostu sobie tego nie wyobrażam-nie w Polsce, gdzie pewna rodzina musiała wypłacić odszkodowanie złodziejowi, który złamał rękę wdając się w bójkę ze swą ofiarą. Jeżeli państwo nie przestanie chronić przestępców, dostęp do broni wiele nie zmieni.

Czy tylko dlatego, że jakiś procent ludzi może mieć odchyły pozostałej części normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli nie ma mieć prawa do posiadania broni by móc bronić siebie, najbliższych choćby właśnie przed takimi odchyleńcami??? Myślisz, że mimo niewątpliwego piękna tej planety świat jest taki cacy, bezpieczny i w ogóle??? A może to Ty żyjesz w takim świecie i wydaje Ci się, że skoro Tobie broń nie jest potrzebna to innym też nie bo zyją w takim samym świecie???

Przeczytaj esej. On właśnie traktuje o ludziach, o całych narodach takich jak choćby brytyjski, narodach tchórzy, którzy wolą by to inni najczęściej biedniejsi, służący w różnych służbach narażali swoje życie za nich. Naprawdę taka jest dzisiaj cała ta niby humanitarna "cywilizacja zachodnia". tylko, że ja czy lambo jesteśmy świadomi tych wszystkich zagrożeń i potrafimy zadbać o siebie i swoich najbliższych. A Ty wolała byś zapłacić by dalej żyć w ułudzie pełnego szczęścia i bezpieczeństwa.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

NO_NAME, miałem na myśli, że mimo tysięcy 16 i 17 latków posiadających legalnie ostrą broń palną w Austrii, żaden z nich nie popełnił nigdy przestępstwa z bronią, nigdy.
A jeśli mi nigdy nie wpadło popełnienie przestępstwa do głowy, to dlaczego między innymi ja mam zostać rozbrojony? Z jakiej paki?

Użytkownik lambo edytował ten post 18.06.2011 - 20:25

• 0

NO_NAME.
Reputacja

Napisano

Takich negatywnych przykładów znajdziesz także mnóstwo tutaj na forum w temacie. Jako autor tematu dbam o obiektywizm. Nie lansuję poglądu tylko pro. Pamiętaj jednak, że broń tak jak samochód jest narzędziem. To nie narzędzie - bo jest obsługiwane przez człowieka, istotę z założenia rozumną - zabija tylko właśnie operator tego urządzenia. Czy wiesz ilu ludzi ginie dziennie na całym świecie w wypadkach samochodowych??? Więcej niż przez cały rok od kul wystrzelonych z broni palnej na całym świecie uwzględniając w tym wszystkie konflikty zbrojne. Czy w związku z tym powinniśmy ograniczyć samochody tylko dla wybranych???

Na tej zasadzie możemy zalegalizować posiadanie granatów i miotaczy ognia :roll: Tyle ludzi ginie wypadkach samochodowych, po co dodawać do statystyk kolejne kilkaset które zostanie postrzelone?

Czy tylko dlatego, że jakiś procent ludzi może mieć odchyły pozostałej części normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli nie ma mieć prawa do posiadania broni by móc bronić siebie, najbliższych choćby właśnie przed takimi odchyleńcami??? Myślisz, że mimo niewątpliwego piękna tej planety świat jest taki cacy, bezpieczny i w ogóle??? A może to Ty żyjesz w takim świecie i wydaje Ci się, że skoro Tobie broń nie jest potrzebna to innym też nie bo zyją w takim samym świecie???

Wręcz przeciwnie, obawiam się że ja lub ktoś z mojej rodziny padnie ofiarą tego "jakiegoś procentu", któremu państwo da przyzwolenie na posiadanie broni. Ty wierzysz że ludzie będą na tyle odpowiedzialni, by wykorzystać możliwości jakie daje broń w szlachetnych celach. Ja unie ufam ludziom, a już tym bardziej nie wierzę że każdy ma czyste intencje. Czasem pies atakuje bez powodu swego właściciela i uważam, że z ludźmi jest podobnie. Mamy rozum ale też instynkty, którym czasem ulegamy i myślę że to jest podstawowa różnica jaka dzieli osoby opowiadające się za dostępowi do broni i przeciw niemu.
Dobranoc ;)
  • 0

Kraker.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A tak co do cen broni, to albo można kupić tą TT-kę za 400 zł, można kupić używaną broń w dobrym stanie (bez przesady, nie trzeba zaraz kupować nieużywanego czegoś, z czego będzie się korzystać sporadycznie, albo w ogóle). A jeśli ktoś może wydać 2000 zł na konsolę do gier, to może także wydać tyle na spluwę. :mrgreen:
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na tej zasadzie możemy zalegalizować posiadanie granatów i miotaczy ognia :roll: Tyle ludzi ginie wypadkach samochodowych, po co dodawać do statystyk kolejne kilkaset które zostanie postrzelone?

NO_NAME, powiedz to tym, którzy utracili bliskich, zostali ofiarami gwałtu/przemocy/rabunku, właśnie dla tego, że nie mieli przy sobie czekogolwiek czym byli by w stanie się obronić. Ostatnio 6 napastników, uzbrojonych w maczety wpadła do autobusu pełnego ludzi po czym praktycznie porąbali jednego z pasażerów - myślisz, że odważyli by się na taki krok gdyby wiedzieli, że mogą liczyć się ze stratą życia ?
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A tak co do cen broni, to albo można kupić tą TT-kę za 400 zł, można kupić używaną broń w dobrym stanie (bez przesady, nie trzeba zaraz kupować nieużywanego czegoś, z czego będzie się korzystać sporadycznie, albo w ogóle). A jeśli ktoś może wydać 2000 zł na konsolę do gier, to może także wydać tyle na spluwę. :mrgreen:

Tego jest od cholery na rynku, a gdyby przepisy zliberalizować, to rynek by się znacząco powiększył i broń by potaniała. O wpływach do budżetu z podatków nie wspominając.
Kraker, ja bym spokojnie wydał 6000€ na wymarzony karabin, nawet gdybym miał rok o jedzeniu z lidla chodzić, z tym że ja jestem nie tyle użytkownikiem, co miłośnikiem broni. :)
Myślę że dla przeciętnego Kowalskiego wydatek kilkuset PLN za poczucie bezpieczeństwa to nie wiele.
Teraz opłaty związane z dostaniem pozwolenia wynoszą spokojnie 1000-2000PLN - sama procedura.

Użytkownik lambo edytował ten post 18.06.2011 - 22:42

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych