Sentinel - znam i popieram Twoje poglądy, [...]
Cieszę się BadBoy im będzie więcej zwolenników liberalnego dostępu do broni tym trudniej "władzy" będzie wprowadzać kolejne ograniczenia i restrykcje. Przynajmniej dopóki będziemy mieszkać i zyć w tym "demokratycznym kraju" a nie w anarchii lub dyktaturze.
[...]mój sceptycyzm opieram jednak na tym co się dzieje na świecie i na własnych doświadczeniach również. Parę lat temu zainteresowałem się sprawą, ponieważ lubię broń, miałem nawet parę sztuk broni sportowej - wiatrówek dokładniej mówiąc. Rozmawiałem na temat pozwolenia na broń z dwoma policjantami, jeden emerytowany, drugi w czynnej służbie i oboje dali mi do zrozumienia, że trzeba spełniać szereg ścisłych uwarunkowań oraz mieć dojście w komendzie. Największe szanse ma np osoba prowadząca działalność gospodarczą typu kantor czy jakaś hurtownia gdzie możliwy jest obrót dużą gotówką. Nawet wikipedia zdaje się potwierdzać restrykcyjne prawo w Polsce :
Praktyka wydawania zezwoleń - Należy stwierdzić iż polskie przepisy normujące możliwość uzyskania pozwolenia na broń należą do najbardziej restrykcyjnych w Unii Europejskiej. Wyraźnie bardziej liberalna jest także unijna dyrektywa o broni i amunicji. Również praktyka organów policji w zakresie wydawania pozwoleń sprawia, iż w środowiskach osób używających broni palnej (np. wśród osób zajmujących się strzelectwem sportowym) dominuje pogląd o niezwykle trudnym dostępie do legalnego posiadania broni w Polsce, oraz o bardzo skomplikowanych procedurach uzyskiwania zezwolenia. Opinie te w pewien sposób potwierdzają statystki publikowane przez Komendę Główną Policji, wedle których od roku 1998 odnotowywany jest systematyczny spadek ilości pozwoleń na broń. Zgodnie z tymi danymi w roku 2004 w Polsce pozwolenie to posiadało 385 193 osoby[potrzebne źródło]. W ostatnich latach jednak coraz częściej odnotowuje się głosy i apele ze strony rozmaitych środowisk o dokonanie pewnej liberalizacji ustawy o broni i amunicji ułatwiającej dostęp do broni w Polsce.
To była akurat prawda przez wiele lat od czasu nowelizacji UoBiA z 1999 roku. W tym roku była dosyć głęboka nowelizacja, która znisoła całkowicie uznaniowość policji. Element uznaniowości pozostał tylko w stosunku do pozwoleń na broń do ochrony osobistej. Ale to bez wątpienia niedługo ulegnie równiez zmianie. Trwają już z tego co wiem bardzo zaawansowane prace nad nową (całkowicie) ustawą o broni i amunicji. Będzie to projekt obywatelski.
Linki do znowelizowanej ustawy znajdziesz na forum w
tym poście kilka stron wcześniej. Możesz również zapoznać się z tym dokumentem bezposrednio na stronie
isap.sejm.gov.pl Myślę, że dla elit ostatnią rzeczą o jakiej mogą pomyśleć to liberalizacja tego prawa, jeszcze nie słyszałem, żeby niewolnikom dano do ręki broń aby mogli stanowić opór przeciwko uciskającemu.[...]
Dlatego w tym kraju biorąc pod uwagę 40 - letni okres komuny, gdzie dostęp do broni dla zwykłego smiertelnika praktycznie nie istniał potrzeba czasu na głebokie zmiany. Czasem pokolenia. Pamiętaj, że elity tak łatwo nie oddają przywilejów. A dostęp do broni był ściśle zarezerwowany i własnie dla elit. Dziś wielu z tych ludzi nadal jeszcze jest u władzy na różnych szceblach. To był błąd, że nie było dekomunizacji władz publicznych po 1989 roku.
Ale jeśli będzie taka potrzeba to i broń się załatwi.[...]
To akurat nie jest chyba zbyt wielki problem w Polsce. Osobiście nie wiem gdzie i za ile można dostać nielegalną broń (nie te środowisko) ale w sytuacji "W" myślę, że większego problemu raczej by nie było. Tym bardziej, że statystycznie biorąc rynek nielegalny w Polsce jest co najmniej tak duży jak rynek broni legalnej jak nie większy.
Tak na marginesie to Twoja klamka Sentinel z awatara przypomina mi mojego Walthera CP99[...]
To jest broń firmy Mannlicher - pistolet Steyr MA1 w kal. 9 Para. Produkcja austryjacka. Reasumując - super do ochrony osobistej i strzelań praktycznych. Wiatrówka tez jest (posiadam) firmy ASG Dania, ale bez blow backa.
[...]na śrut stalowy w razie zagrożenia samo wyjęcie i przeładowanie ( blow-back) robi wrażenie, a w domowym zaciszu polecam do tego kulochwyt na ścianę .. pozdrawiam
Raczej nie polecam Ci takich rozwiązań. Kiedyś możesz sie bardzo niemiło zdziwić i oberwać z prawdziwej. Wiatrówka i tak Ci wiele nie pomoże. Chociaż jak to mówią lepszy wróbel w garści niż nic.
[...] .. co do zezwolenia to zainteresuję się sprawą jeszcze raz, nie wydaje mi się, żeby było to tak banalnie proste i ograniczało się do zdobycia dwóch papierków - badań i zaświadczenia o niekaralności - no ale może się mylę.. wywiad środowiskowy też chyba musi być. Prawo może i się zmieniło ale interpretacja przepisów jest różna w zależności od sytuacji.
Zmieniło się to że już nie mogą sobie interpretować. Nadal jest o wiele za wiele formalności, ale jak masz na to kasę to dasz radę. Poczytaj sobie nową UoBiA z 2011, zwłaszcza początek o przesłankach i rodzajach pozwoleń.
Jest tak jak pisze lambo. Zmiany z tego roku zniosły uznaniowość policji.
Użytkownik Sentinel edytował ten post 17.07.2011 - 09:44