Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Polecam włączyć sobie TVN (człowiek demolka) - 20 lat temu myśleli że w 2032 tak będzie świat wyglądał.
Dzisiaj jesteśmy w połowie - sprawdziło się? Jesteśmy na tej drodze?
Za spytanie się gdzie dostać broń została wezwana policja.
Za ciche przeklęcie pół mandatu za "pogwałcenie kodeksu moralnego".

Polecam obejrzeć i przemyśleć. :hm:

"Mordestwo - ostatni odnotowany wypadek - 2010 rok" - to im się udało. :mrgreen:

"cholera" - kredyt mandatu "ja p****" - recydywa skłoniła mnie do wezwania policji, proszę o czekanie na reprymendę. :mrgreen:

"jesteśmy policjantami, nie przywykliśmy do przemocy" :lol

P.S. W Austrii 10 razy więcej jest samobójstw niż morderstw z bronią. Od 2000 jeśli dobrze pamiętam odeszło tak kilkudziesięciu policjantów.
Ich wybór, gdyby nie liberalne prawo to samobójcy by skakali, a współczynnik morderstw był by jak w Polsce. :)

P.S.2. Pozwolenie na noszenie broni półautomatycznej dostaje się ot tak, bo się czuję zagrożonym. Taksówkarz czy ekspedient w sklepie z papierosami dostaje bez żadnego problemu.

Użytkownik lambo edytował ten post 17.07.2011 - 17:42

• 0

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Humorku trochę nie zaszkodzi :)

• 2

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sentinel - znam i popieram Twoje poglądy, mój sceptycyzm opieram jednak na tym co się dzieje na świecie i na własnych doświadczeniach również. Parę lat temu zainteresowałem się sprawą, ponieważ lubię broń, miałem nawet parę sztuk broni sportowej - wiatrówek dokładniej mówiąc. Rozmawiałem na temat pozwolenia na broń z dwoma policjantami, jeden emerytowany, drugi w czynnej służbie i oboje dali mi do zrozumienia, że trzeba spełniać szereg ścisłych uwarunkowań oraz mieć dojście w komendzie. Największe szanse ma np osoba prowadząca działalność gospodarczą typu kantor czy jakaś hurtownia gdzie możliwy jest obrót dużą gotówką. Nawet wikipedia zdaje się potwierdzać restrykcyjne prawo w Polsce :

Praktyka wydawania zezwoleń - Należy stwierdzić iż polskie przepisy normujące możliwość uzyskania pozwolenia na broń należą do najbardziej restrykcyjnych w Unii Europejskiej. Wyraźnie bardziej liberalna jest także unijna dyrektywa o broni i amunicji. Również praktyka organów policji w zakresie wydawania pozwoleń sprawia, iż w środowiskach osób używających broni palnej (np. wśród osób zajmujących się strzelectwem sportowym) dominuje pogląd o niezwykle trudnym dostępie do legalnego posiadania broni w Polsce, oraz o bardzo skomplikowanych procedurach uzyskiwania zezwolenia. Opinie te w pewien sposób potwierdzają statystki publikowane przez Komendę Główną Policji, wedle których od roku 1998 odnotowywany jest systematyczny spadek ilości pozwoleń na broń. Zgodnie z tymi danymi w roku 2004 w Polsce pozwolenie to posiadało 385 193 osoby[potrzebne źródło]. W ostatnich latach jednak coraz częściej odnotowuje się głosy i apele ze strony rozmaitych środowisk o dokonanie pewnej liberalizacji ustawy o broni i amunicji ułatwiającej dostęp do broni w Polsce.

Myślę, że dla elit ostatnią rzeczą o jakiej mogą pomyśleć to liberalizacja tego prawa, jeszcze nie słyszałem, żeby niewolnikom dano do ręki broń aby mogli stanowić opór przeciwko uciskającemu. Ale jeśli będzie taka potrzeba to i broń się załatwi. Tak na marginesie to Twoja klamka Sentinel z awatara przypomina mi mojego Walthera CP99 na śrut stalowy ;) w razie zagrożenia samo wyjęcie i przeładowanie ( blow-back) robi wrażenie, a w domowym zaciszu polecam do tego kulochwyt na ścianę .. pozdrawiam 8)
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Badboy, to co miałeś to urządzenia pneumatyczne - nie jest to w świetle prawa broń, chyba że są to wiatrówki FAC o energii powyżej 17J.
Pan policjant nie stanowi jeszcze w Polsce prawa to ja może doradzę.
Zapisz się do stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim, zrób sobie badania, kup potwierdzenie o niekaralności (tak, tak, za to też trzeba zapłacić) i możesz się już ubiegać o pozwolenie. Tylko egzamin i po sprawie - nie mogą nie wydać.
Zaznacz sobie np. 100 sztuk, ponieważ muszą wydać i na 100 pozwolenie, rozszerzać wcale nie muszą, więc póki muszą, trzeba korzystać.
Możesz także iść przez PZSS.
Prawo się zmieniło i jeśli spełniasz przesłanki to nie mają pola manewru, muszą wydać, nawet jeśli nie masz znajomości.
Pole manewru mają chyba jeśli chodzi o broń do ochrony osobistej, ale po co?
Z pozwoleniem kolekcjonerskim masz prawo posiadać każdą broń, która nie jest "szczególnie niebezpieczna", czyli i bojową i sportową i myśliwską.

Użytkownik lambo edytował ten post 16.07.2011 - 18:37

• 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lambo - nie czepiajmy się szczegółów.. nóż to też broń a legalnie mam tylko wiatrówki ;) .. co do zezwolenia to zainteresuję się sprawą jeszcze raz, nie wydaje mi się, żeby było to tak banalnie proste i ograniczało się do zdobycia dwóch papierków - badań i zaświadczenia o niekaralności - no ale może się mylę.. wywiad środowiskowy też chyba musi być. Prawo może i się zmieniło ale interpretacja przepisów jest różna w zależności od sytuacji.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zmieniło się to że już nie mogą sobie interpretować.
Nadal jest o wiele za wiele formalności, ale jak masz na to kasę to dasz radę.
Poczytaj sobie nową UoBiA z 2011, zwłaszcza początek o przesłankach i rodzajach pozwoleń.

Użytkownik lambo edytował ten post 16.07.2011 - 19:50

• 0

#892 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Sentinel - znam i popieram Twoje poglądy, [...]

Cieszę się BadBoy im będzie więcej zwolenników liberalnego dostępu do broni tym trudniej "władzy" będzie wprowadzać kolejne ograniczenia i restrykcje. Przynajmniej dopóki będziemy mieszkać i zyć w tym "demokratycznym kraju" a nie w anarchii lub dyktaturze.

[...]mój sceptycyzm opieram jednak na tym co się dzieje na świecie i na własnych doświadczeniach również. Parę lat temu zainteresowałem się sprawą, ponieważ lubię broń, miałem nawet parę sztuk broni sportowej - wiatrówek dokładniej mówiąc. Rozmawiałem na temat pozwolenia na broń z dwoma policjantami, jeden emerytowany, drugi w czynnej służbie i oboje dali mi do zrozumienia, że trzeba spełniać szereg ścisłych uwarunkowań oraz mieć dojście w komendzie. Największe szanse ma np osoba prowadząca działalność gospodarczą typu kantor czy jakaś hurtownia gdzie możliwy jest obrót dużą gotówką. Nawet wikipedia zdaje się potwierdzać restrykcyjne prawo w Polsce :

Praktyka wydawania zezwoleń - Należy stwierdzić iż polskie przepisy normujące możliwość uzyskania pozwolenia na broń należą do najbardziej restrykcyjnych w Unii Europejskiej. Wyraźnie bardziej liberalna jest także unijna dyrektywa o broni i amunicji. Również praktyka organów policji w zakresie wydawania pozwoleń sprawia, iż w środowiskach osób używających broni palnej (np. wśród osób zajmujących się strzelectwem sportowym) dominuje pogląd o niezwykle trudnym dostępie do legalnego posiadania broni w Polsce, oraz o bardzo skomplikowanych procedurach uzyskiwania zezwolenia. Opinie te w pewien sposób potwierdzają statystki publikowane przez Komendę Główną Policji, wedle których od roku 1998 odnotowywany jest systematyczny spadek ilości pozwoleń na broń. Zgodnie z tymi danymi w roku 2004 w Polsce pozwolenie to posiadało 385 193 osoby[potrzebne źródło]. W ostatnich latach jednak coraz częściej odnotowuje się głosy i apele ze strony rozmaitych środowisk o dokonanie pewnej liberalizacji ustawy o broni i amunicji ułatwiającej dostęp do broni w Polsce.

To była akurat prawda przez wiele lat od czasu nowelizacji UoBiA z 1999 roku. W tym roku była dosyć głęboka nowelizacja, która znisoła całkowicie uznaniowość policji. Element uznaniowości pozostał tylko w stosunku do pozwoleń na broń do ochrony osobistej. Ale to bez wątpienia niedługo ulegnie równiez zmianie. Trwają już z tego co wiem bardzo zaawansowane prace nad nową (całkowicie) ustawą o broni i amunicji. Będzie to projekt obywatelski.

Linki do znowelizowanej ustawy znajdziesz na forum w tym poście kilka stron wcześniej. Możesz również zapoznać się z tym dokumentem bezposrednio na stronie isap.sejm.gov.pl

Myślę, że dla elit ostatnią rzeczą o jakiej mogą pomyśleć to liberalizacja tego prawa, jeszcze nie słyszałem, żeby niewolnikom dano do ręki broń aby mogli stanowić opór przeciwko uciskającemu.[...]

Dlatego w tym kraju biorąc pod uwagę 40 - letni okres komuny, gdzie dostęp do broni dla zwykłego smiertelnika praktycznie nie istniał potrzeba czasu na głebokie zmiany. Czasem pokolenia. Pamiętaj, że elity tak łatwo nie oddają przywilejów. A dostęp do broni był ściśle zarezerwowany i własnie dla elit. Dziś wielu z tych ludzi nadal jeszcze jest u władzy na różnych szceblach. To był błąd, że nie było dekomunizacji władz publicznych po 1989 roku.

Ale jeśli będzie taka potrzeba to i broń się załatwi.[...]

To akurat nie jest chyba zbyt wielki problem w Polsce. Osobiście nie wiem gdzie i za ile można dostać nielegalną broń (nie te środowisko) ale w sytuacji "W" myślę, że większego problemu raczej by nie było. Tym bardziej, że statystycznie biorąc rynek nielegalny w Polsce jest co najmniej tak duży jak rynek broni legalnej jak nie większy.

Tak na marginesie to Twoja klamka Sentinel z awatara przypomina mi mojego Walthera CP99[...]

To jest broń firmy Mannlicher - pistolet Steyr MA1 w kal. 9 Para. Produkcja austryjacka. Reasumując - super do ochrony osobistej i strzelań praktycznych. Wiatrówka tez jest (posiadam) firmy ASG Dania, ale bez blow backa.

[...]na śrut stalowy ;) w razie zagrożenia samo wyjęcie i przeładowanie ( blow-back) robi wrażenie, a w domowym zaciszu polecam do tego kulochwyt na ścianę .. pozdrawiam 8)

Raczej nie polecam Ci takich rozwiązań. Kiedyś możesz sie bardzo niemiło zdziwić i oberwać z prawdziwej. Wiatrówka i tak Ci wiele nie pomoże. Chociaż jak to mówią lepszy wróbel w garści niż nic.

[...] .. co do zezwolenia to zainteresuję się sprawą jeszcze raz, nie wydaje mi się, żeby było to tak banalnie proste i ograniczało się do zdobycia dwóch papierków - badań i zaświadczenia o niekaralności - no ale może się mylę.. wywiad środowiskowy też chyba musi być. Prawo może i się zmieniło ale interpretacja przepisów jest różna w zależności od sytuacji.

Zmieniło się to że już nie mogą sobie interpretować. Nadal jest o wiele za wiele formalności, ale jak masz na to kasę to dasz radę. Poczytaj sobie nową UoBiA z 2011, zwłaszcza początek o przesłankach i rodzajach pozwoleń.

Jest tak jak pisze lambo. Zmiany z tego roku zniosły uznaniowość policji.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 17.07.2011 - 09:44

• 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Do obrony wiatrówka... no nie bardzo.
Taką wiatrówką bronić się nie można, można próbować FAC'em o dużej energii - bardzo dużej.
Z krótkiej są Evanixy i FX Ranchero, z długiej jest tego sporo więcej, tyle że aby obronić się skutecznie z pozalimitowej wiatrówki, trzeba zabić, ponieważ mocy obalającej to nie posiada, więc jedynym skutecznym rozwiązaniem wydaje się strzał w głowę, co może być psychicznie trudne do wykonania dla wielu.
Jak Sentinel napisał, blowback to zabawka, śrut stalowy z CP99c wylatuje z energią ~2J.
Dla porównania, słaby pocisk z KBKS (.22lr) wylatuje z energią 150-230J.
Pocisk 9x19 to już energie rzędu 400-600J, co często nie wystarcza na napastnika po drugach (dlatego FBI przesiadło się na 10x25 auto).
10 Auto to już okolice 800-1000J.
.44mag to ~1700J
.50AE to ~2200J
.500S&W to ~3600J
.12x76 to już ponad 4000J

Więc zabawka o energii 2J może się po prostu nie sprawdzić, a rozwścieczyć napastnika, co nie zmienia faktu, że lepsze ostrzeliwanie tym, niż nic.

P.S. Mocne uderzenie młotkiem to ~60J.
  • 0

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jaka to jest broń "szczególnie niebezpieczna" ? półautomatyczna długa ? Automatyczna ? Przeciwpancerna ?
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Polsce jest to automatyczna, z tłumikiem dźwięku i w kalibrze mniejszym lub większym niż dozwolonym.
Jest to dosyć niejasne, jeśli chodzi o broń na pozwolenie myśliwskie, bo w tym przypadku jest dopuszczona broń każdego kalibru dopuszczonego do polowań, czyli na 100m minimum 1000J musi być.
Czy dopuszczone są .50BMG, 14,5x114mm i 20mm Vulcan - tego niestety nie wiem, ale nie widzę przeciwwskazań.

4. Pozwolenie na broń, wydane w celach, o których mowa w ust. 2, uprawnia do
posiadania następujących rodzajów broni i amunicji do niej:
1) do celów ochrony osobistej:
a) broni palnej: bojowej, gazowej, alarmowej w postaci pistoletów lub rewolwerów
centralnego zapłonu o kalibrach od 6 mm do 12 mm,
b) przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii
elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie przekraczającej
10 mA,
c) miotaczy gazu obezwładniającego;
2) do celów ochrony osób lub mienia:
a) broni, o której mowa w pkt 1,
b) pistoletów sygnałowych,
c) pistoletów maszynowych o kalibrze od 6 mm do 12 mm,
d) strzelb powtarzalnych o kalibrze wagomiarowym 12,
e) karabinków samoczynnych o kalibrze od 5,45 mm do 7,62 mm;
3) do celów łowieckich – broni dopuszczonej do wykonywania polowań na
podstawie odrębnych przepisów;
4) do celów sportowych – broni palnej:
a) bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm,
b) centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm,
c) gładkolufowej,
d) przystosowanej do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego
(dymnego);
5) do celów szkoleniowych – broni, o której mowa w pkt 1–4;
6) do celów rekonstrukcji historycznych – broni alarmowej albo innej broni
palnej, konstrukcyjnie przeznaczonej do strzelania wyłącznie amunicją ślepą,
w tym samoczynnej;
7) do celów kolekcjonerskich lub pamiątkowych – broni, o której mowa w pkt
1–6.

5. Pozwolenie na broń, o którym mowa w ust. 1, nie może być wydane, z zastrzeżeniem
art. 29 ust. 2, na broń szczególnie niebezpieczną w postaci:
1) samoczynnej broni palnej, zdolnej do rażenia celów na odległość;
2) broni palnej wytworzonej lub przerobionej w sposób pozwalający na zatajenie
jej przeznaczenia, a także broni imitującej inne przedmioty;
3) broni palnej wyposażonej w tłumik huku lub przystosowanej do strzelania z
użyciem tłumika huku;
4) broni palnej, której nie można wykryć przy pomocy urządzeń przeznaczonych
do kontroli osób i bagażu.

Szkoda tylko wielkokalibrowych pistoletów/rewolwerów, do polowań nie są dopuszczone mimo odpowiedniej energii z tego co wiem.
Co za różnica czy jest to .460S&W czy .500S&W. To samo z .44cor-bon i .50AE.

Użytkownik lambo edytował ten post 17.07.2011 - 11:54

• 0

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież podpunkt e punktu 4 i podpunkt 1 punktu 5 są sprzeczne.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wklejałem całości, bo myślałem że to nie istotne.

2. Świadectwo broni na broń szczególnie niebezpieczną, o której mowa w art. 10
ust. 5 pkt 1, może być wydane wyłącznie podmiotom, o których mowa w ust. 1
pkt 1 i 2, oraz organizatorom kursów, kształcącym w zawodzie pracownika
ochrony.

I to można ominąć...

Logiki nie próbuj się doszukiwać, bowiem:

pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału,
imitujących kij bejsbolowy,

Imitacji kija bejsbolowego nie wolno, ale prawdziwy kij - czemu nie? :mrgreen:

Ten kto to pisał chyba ma jakąś nabytą psychiczną niechęć do imitacji kijów. :lol

Użytkownik lambo edytował ten post 17.07.2011 - 17:39

• 0

Kraker.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A czy zna ktoś jakieś państwo, w którym w ciągu kilku lub kilkunastu lat przepisy zmieniły się z restrykcyjnych na normalne? Bo zastanawiam się ile to może potrwać w Polsce.

Użytkownik Kraker edytował ten post 19.07.2011 - 15:38

• 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hmm - liberalne przepisy w tej materii są przeważnie w państwach silnych, lub skrajnie słabych.
W silnych władza i tak wie, że da sobie radę. W skrajnie słabych władza siedzi cicho i nie ma na to wpływu.
Tendencja jest niestety regresywna, w ciągu kilku lat tak skrajnie mogą się zmienić przepisy w skutek rewolucji, skrajnego w****enia obywateli, bądź też wojny.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dramat na wyspie i w stolicy

Jak podała w sobotę policja, oddziały specjalne przybyły na wyspę, gdzie odbywał się obóz młodych socjaldemokratów, 30 minut po rozpoczęciu strzelaniny.

Na wyspie Utoya, ok. 30 km na północny zachód od Oslo, zginęły w piątek późnym popołudniem 84 osoby. Wcześniejszy bilans mówił o 80 zabitych.

Bilans ofiar na Utoya może wzrosnąć, gdyż policja nadal szuka ciał w wodzie.

Dwie godziny przed strzelaniną siedem osób poniosło śmierć w wybuchu bomby w centrum Oslo.

Zatrzymany współpracuje w śledztwie. Według policji jest on odpowiedzialny za strzelaninę oraz za podłożenie bomby. Policja nie wyklucza kolejnych zatrzymań, ponieważ w zamach zaangażowanych mogło być kilka osób.

Według śledczych sprawca podwójnego ataku ma poglądy prawicowe i jest chrześcijańskim fundamentalistą. Wynika to z jego strony internetowej. Wcześniej policja informowała także, iż wpisy internetowe mężczyzny "sugerują, że jego polityczne poglądy skłaniały się ku skrajnej prawicy i że miał przekonania antyislamskie".

Policja nie ujawnia tożsamości zatrzymanego mężczyzny, jednak norweskie media zidentyfikowały go jako Andersa Behringa Breivika.
Udawaliśmy martwych

Aby nie zginąć, udawaliśmy martwych - opowiadają w sobotę świadkowie tragedii na norweskiej wyspie Utoya.

Według świadków, napastnik w policyjnym mundurze zachęcał ludzi, by zbliżyli się, a następnie otwierał ogień. Często po oddaniu strzału napastnik zmieniał broń i strzelał po raz drugi w głowę ofiar, by upewnić się, że jego ofiara nie żyje.

21-letnia Dana Berzingi opowiadała, że wiele osób "udawało martwych, by przeżyć". "Straciłem wielu przyjaciół" - mówi Berzingi, która zadzwoniła na policję z telefonu komórkowego zastrzelonego kolegi.

Emilie Bersaas opowiadała telewizji Sky News, że gdy rozpoczęła się strzelanina schroniła się pod łóżkiem w budynku szkolnym.

"W którymś momencie strzelanina miała miejsce bardzo blisko budynku. (...) Ludzie w sąsiedniej sali bardzo głośno krzyczeli" - mówiła. "Leżałam pod łóżkiem przez dwie godziny. Później policja rozbiła okno i weszła do środka" - relacjonowała.

Młodzi ludzie przez telefony komórkowe informowali bliskich o tym, co dzieje się na wyspie. W pewnym momencie w norweskich mediach pojawiły się apele, by nie kontaktować się z osobami przebywającymi na wyspie, ponieważ dźwięk telefonu może zdradzić ich miejsce pobytu.

Wcześniej w piątek siedem osób zginęło w wybuchu bomby w dzielnicy rządowej w Oslo. Policja podejrzewa, że za atakami stoi ta sama osoba

i teraz najlepsze:

Oskarżony o masakrę.
Grozi mu do 21 lat więzienia

To są chyba jakieś kpiny? x|

P.S.

There is a total ban on automatic weapons for civilians in Norway

Użytkownik lambo edytował ten post 23.07.2011 - 10:52

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych