Napisano 13.12.2008 - 12:28
Napisano 13.12.2008 - 13:17
Napisano 13.12.2008 - 15:12
Napisano 14.12.2008 - 10:41
Przestępca ma pistolet, ty nie masz żadnej broni. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Dajesz pieniądze a on spiernicza.
Przestępca ma pistolet i ty też. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Sięgasz po broń żeby się obronić, a on naciska spust.
Pistolet czy in a broń palna jest po to, żeby zabić. Do obrony jest wiele innych sprzętów zupełnie legalnie dostępnych, którymi albo trudno, albo wcale nie da się zabić. Jeśli ktoś nosi przy sobie broń palną z ostrą amunicją to gotowy jest zabić, bo to właśnie robi się taką bronią.
Ale to chyba wybór napadniętego czy chce oddać pieniądze czy sięgnąć po broń. Chyba nie sądzisz, że ktoś jest na tyle głupi żeby mając przy głowie broń sięgać po swoją. Co ty W11 nie oglądasz biggrin3.gif <ja_też_nie>
Ja jestem na tak. Jeśli ktoś dostanie do rąk broń to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność. Jeśli wymorduje pół miasta poniesie konsekwencje.
No dobra. W USA dostęp do broni jest może zbyt... łatwy? Skoro naboje można kupić u fryzjera to lekka przesada. Ale ja nie widzę nic złego w dawaniu pozwolenia na broń [normalnym to dość obrażające słowo. Tak jakby świat dzielił się na normalnych i nienormalnych.] odpowiedzialnym ludziom. Jaki użytek z niej zrobią to ich sprawa.
Prawda jest taka że nie tylko prawdziwą bronią można zabić. Są wiatrówki o takiej prędkości początkowej, że z łatwością śród może wbić się w ludzkie ciało. Powszechna broń biała dalekiego wschodu jest sprzedawana w sklepach internetowych. Sam jestem posiadaczem całkiem porządnej katany, którą mógłbym posiekać człeka z łatwością i nie stępic jej, a zapłaciłem tylko ok. 2000 zł. Wierzcie mi. To niewiele w porównaniu z tym co można nią zrobić. Do zabójstwa wystarczy nóż kuchenny więc prawdziwy gnat nie robi różnicy.
Są dwie nieskończone rzeczy - wszechświat i ludzka głupota. Przy czym odnośnie tego pierwszego nie mamy pewności
Napisano 15.12.2008 - 19:44
Napisano 15.12.2008 - 20:14
Nie wiem czy juz prosić administratora lub moderatora o zamkniecie tematu. Wyniki ankiety pokazują że nasze społeczeństwo zaczyna dojrzewać i umie świadomie decydować o swoim zyciu
Napisano 15.12.2008 - 20:42
Napisano 15.12.2008 - 21:02
Wszystko ladnie pieknie, demokracja, dojrzalosc itd.
Tyle, ze mało kto, kto nie miał do czynienia z bronia, sobie w ogole zdaje sprawe,
jak daleka jest droga pomiedzy wycelowaniem, a nacisnieciem spustu.
A tkwi ona przede wszystkim w psychice. Samo posiadanie broni moze doprowadzic wrecz
do prowokowania sytuacji zapalnych i konfliktowych, bo posiadacz bedzie czul sie "mocny",
jednak gdyby przyszlo mu naprawde wystrzelic do kogos komu sie patrzy w oczy,
to byloby zdecydowanie gorzej. Juz nie mowiac o ewentualnych skutkach
jakie takie zdarzenie by pozostawilo w psychice.
Bronia po pierwsze trzeba umiec sie poslugiwac, po drugie byc z nia obytym,
co wymaga setek, jesli nie tysiecy strzalow nie tylko na strzelnicach, ale rowniez
w symulowanych warunkach "bojowych".
A o tym, ze nasze spoleczenstwo jeszcze niestety NIE dojrzalo do swobody posiadania broni
swiadczy chocby to, co sie dzieje na drogach. Ilu imbecyli bez wyobrazni i umiejetnosci
dostaje do reki rownie niebezpieczne narzedzie jakim jest samochod.
Posiadanie broni niesie wiele aspektow i problemow.
To niestety nie jest kwestia jednej decyzji administracyjnej.
Samo prawo musialo by byc istotnie zmodyfikowane,
glownie w kwesti rozstrzygania ewentualnych konsekwencji uzycia.
Jak rowniez musialo by byc przede wszystkim zdecydowanie usprawnione,
poniewaz to co sie dzieje obecnie to juz tragedia i bez broni.
Ja jestem na nie.
Napisano 15.12.2008 - 21:14
Bronia po pierwsze trzeba umiec sie poslugiwac, po drugie byc z nia obytym,
co wymaga setek, jesli nie tysiecy strzalow nie tylko na strzelnicach, ale rowniez
w symulowanych warunkach "bojowych".
Napisano 15.12.2008 - 21:22
Napisano 15.12.2008 - 22:30
Napisano 16.12.2008 - 17:35
Napisano 16.12.2008 - 17:44
Napisano 16.12.2008 - 17:58
Napisano 16.12.2008 - 18:25
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych