Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przestępca ma pistolet, ty nie masz żadnej broni. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Dajesz pieniądze a on spiernicza.
Przestępca ma pistolet i ty też. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Sięgasz po broń żeby się obronić, a on naciska spust.

Pistolet czy in a broń palna jest po to, żeby zabić. Do obrony jest wiele innych sprzętów zupełnie legalnie dostępnych, którymi albo trudno, albo wcale nie da się zabić. Jeśli ktoś nosi przy sobie broń palną z ostrą amunicją to gotowy jest zabić, bo to właśnie robi się taką bronią.
  • 0

#77 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Ale to chyba wybór napadniętego czy chce oddać pieniądze czy sięgnąć po broń. Chyba nie sądzisz, że ktoś jest na tyle głupi żeby mając przy głowie broń sięgać po swoją. Co ty W11 nie oglądasz :D <ja_też_nie>
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Są dwie nieskończone rzeczy - wszechświat i ludzka głupota. Przy czym odnośnie tego pierwszego nie mamy pewności ^^
  • 0

#79 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Przestępca ma pistolet, ty nie masz żadnej broni. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Dajesz pieniądze a on spiernicza.

Przestępca ma pistolet i ty też. On w ciebie celuje, grozi, że strzeli jak nie dasz mu pieniędzy. Sięgasz po broń żeby się obronić, a on naciska spust.

Pistolet czy in a broń palna jest po to, żeby zabić. Do obrony jest wiele innych sprzętów zupełnie legalnie dostępnych, którymi albo trudno, albo wcale nie da się zabić. Jeśli ktoś nosi przy sobie broń palną z ostrą amunicją to gotowy jest zabić, bo to właśnie robi się taką bronią.

Takis pewny, że spiernicza??? Poza tym, żaden zdrowo myslący człowiek mający broń, który znajdzie się w podobnej sytuacji jak tu przedstawiłeś (choc ma ona niewiele wspólnego z prawdą i rzeczywistymi zagrozeniami) nie zaryzykuje ani zycia ani utraty broni na rzecz marnych pienędzy. Chyba, że mamona jest dla tego kogoś jak Bóg bez którego nie może żyć. Są rzeczy ważniejsze do obrony niz mamona.

Wyobraź sobie sytuację, idziesz wieczorem przez park masz broń, napotykasz grupe wyrostków lub nie wyrostków jak zaczepiaja jakąś pare będącą na spacerze. Sięgasz po broń i masz szansę na realna pomoc tym ludziom.

Druga taka sama sytuacja, ale nie masz broni. Co robisz twardzielu??? pomyśl ryzykujesz nie tylko utratę zdrowia ale może i inwalidztwo na całe życie, Ty chyba nie miałeś nigdy żadnmej sytuacji poważnego zagrozenia i nigdy nie bałes się naprawdę o swoje życie i zycie bliskich, a wiedze o broni i przestępcach i ich zachowaniach czerpiesz z TV. Dorośnij choć nie wiem ile masz lat.

Ale to chyba wybór napadniętego czy chce oddać pieniądze czy sięgnąć po broń. Chyba nie sądzisz, że ktoś jest na tyle głupi żeby mając przy głowie broń sięgać po swoją. Co ty W11 nie oglądasz biggrin3.gif <ja_też_nie>

Ja jestem na tak. Jeśli ktoś dostanie do rąk broń to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność. Jeśli wymorduje pół miasta poniesie konsekwencje.
No dobra. W USA dostęp do broni jest może zbyt... łatwy? Skoro naboje można kupić u fryzjera to lekka przesada. Ale ja nie widzę nic złego w dawaniu pozwolenia na broń [normalnym to dość obrażające słowo. Tak jakby świat dzielił się na normalnych i nienormalnych.] odpowiedzialnym ludziom. Jaki użytek z niej zrobią to ich sprawa.
Prawda jest taka że nie tylko prawdziwą bronią można zabić. Są wiatrówki o takiej prędkości początkowej, że z łatwością śród może wbić się w ludzkie ciało. Powszechna broń biała dalekiego wschodu jest sprzedawana w sklepach internetowych. Sam jestem posiadaczem całkiem porządnej katany, którą mógłbym posiekać człeka z łatwością i nie stępic jej, a zapłaciłem tylko ok. 2000 zł. Wierzcie mi. To niewiele w porównaniu z tym co można nią zrobić. Do zabójstwa wystarczy nóż kuchenny więc prawdziwy gnat nie robi różnicy.

Dokładnie - to by świadczyło nie tylko o głupocie ale przede wszystkim o braku odpowiedzialności. A takim ludziom nie powinno dawać się broni. Powyższy cytat zawiera w sobie także moją odpowiedź na problem jaki poruszasz. Więc nie będę się powtarzał. Zabic mozna łyżeczka do herbaty :) więc judas666 bądź poważny w swoich rozważaniach i uzywaj realnych argumentów a nie czegoś co pozwala dopasować dyskutowany tu problem do Twojego poglądu. Rzeczywistość ma się diametralnie inaczej niż sądzisz.

Są dwie nieskończone rzeczy - wszechświat i ludzka głupota. Przy czym odnośnie tego pierwszego nie mamy pewności

I jedno i drugie jest niezmierzalne. Jednak Ty patrzysz na to od d...py strony. A jak byś popatrzył że ludzka mądrość i odpowiedzialność jest sprawą każdego z osobna, że ludzie chcą być wolni, chcą byc odpowiedzialni, chcą by im ufano, że jeżeli są uczciwi to chcą by w państwie w którym zyja mogli swobodnie się rozwijać i żyć bezpiecznie. Wiesz czemu tak wielu nienawidzi USA i amerykanów. Bo oni potrafią się obronić sami i mają możliwośc wykazywania się inwencją i odpowiedzialnością. Nie są zamknięci w klatce umysowej jak My polacy. Dlatego oni są tak znienawidzona potega gospodarczą i militarną (bez znaczenia tu jest mój pogląd na USA i sposób dojścia do tego oraz potencjalnej przyszłości tego kraju).
  • 0

#80 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Nie wiem czy juz prosić administratora lub moderatora o zamkniecie tematu. Wyniki ankiety pokazują że nasze społeczeństwo zaczyna dojrzewać i umie świadomie decydować o swoim zyciu, ma swoją wolę i chce brac odpowiedzialność za swoje życie. Nie jest to moja pierwsza ankieta i dyskusja tego typu, i musze stwierdzić iż średni rozkład wyników na tak samo postawione pytania wszędzie oscylowa w podobny sposób.

Jak mozna wywnioskować mamy kraj demokratyczny a że mamy demokrację parlamentarną z reprezentującymi nas posami i senatorami czas by Ci panowie uświadomili sobie wolę większości społeczeństwa. I czy to się podoba czy nie przeciwnikom liberalizacji dostępu do broni ankieta ta i inne jakie przeprowadziłem pokazują że racja jest po stronie większości.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy juz prosić administratora lub moderatora o zamkniecie tematu. Wyniki ankiety pokazują że nasze społeczeństwo zaczyna dojrzewać i umie świadomie decydować o swoim zyciu

Jeszcze za wcześnie, wynik ankiety może wprowadzać w błąd ponieważ ankietowicze mogą stwierdzić że samo posiadanie broni palnej daje im przewagę. Jest to oczywisty absurd....padło tutaj kilka ciekawych zdań np: co robimy w przypadku gdy mamy broń a potencjany napastnik w nas celuje i żąda kasy? Oczywiście w takiej sytuacji jako posiadacz takowej broni nie mam możliwości sprawdzenia czy to jest straszak więc potulnie oddaję kasę nie narażając życia, nie jestem fanem filmów o Rambo itp. Znawca broni w takich sytuacjach wie że nie ma szans wyjąć broni przeładować i wycelować do przeciwnika licząc tylko na to że zbir się przestraszy i zwieje. Posiadanie spluwy nie oznacza że jesteś maczo, potrzebny jest jeszcze rozum.
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wszystko ladnie pieknie, demokracja, dojrzalosc itd.
Tyle, ze mało kto, kto nie miał do czynienia z bronia, sobie w ogole zdaje sprawe,
jak daleka jest droga pomiedzy wycelowaniem, a nacisnieciem spustu.
A tkwi ona przede wszystkim w psychice. Samo posiadanie broni moze doprowadzic wrecz
do prowokowania sytuacji zapalnych i konfliktowych, bo posiadacz bedzie czul sie "mocny",
jednak gdyby przyszlo mu naprawde wystrzelic do kogos komu sie patrzy w oczy,
to byloby zdecydowanie gorzej. Juz nie mowiac o ewentualnych skutkach
jakie takie zdarzenie by pozostawilo w psychice.
Bronia po pierwsze trzeba umiec sie poslugiwac, po drugie byc z nia obytym,
co wymaga setek, jesli nie tysiecy strzalow nie tylko na strzelnicach, ale rowniez
w symulowanych warunkach "bojowych".
A o tym, ze nasze spoleczenstwo jeszcze niestety NIE dojrzalo do swobody posiadania broni
swiadczy chocby to, co sie dzieje na drogach. Ilu imbecyli bez wyobrazni i umiejetnosci
dostaje do reki rownie niebezpieczne narzedzie jakim jest samochod.
Posiadanie broni niesie wiele aspektow i problemow.
To niestety nie jest kwestia jednej decyzji administracyjnej.
Samo prawo musialo by byc istotnie zmodyfikowane,
glownie w kwesti rozstrzygania ewentualnych konsekwencji uzycia.
Jak rowniez musialo by byc przede wszystkim zdecydowanie usprawnione,
poniewaz to co sie dzieje obecnie to juz tragedia i bez broni.
Ja jestem na nie.
  • 0

#83 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Wszystko ladnie pieknie, demokracja, dojrzalosc itd.
Tyle, ze mało kto, kto nie miał do czynienia z bronia, sobie w ogole zdaje sprawe,
jak daleka jest droga pomiedzy wycelowaniem, a nacisnieciem spustu.
A tkwi ona przede wszystkim w psychice. Samo posiadanie broni moze doprowadzic wrecz
do prowokowania sytuacji zapalnych i konfliktowych, bo posiadacz bedzie czul sie "mocny",
jednak gdyby przyszlo mu naprawde wystrzelic do kogos komu sie patrzy w oczy,
to byloby zdecydowanie gorzej. Juz nie mowiac o ewentualnych skutkach
jakie takie zdarzenie by pozostawilo w psychice.
co wymaga setek, jesli nie tysiecy strzalow nie tylko na strzelnicach, ale rowniez
A o tym, ze nasze spoleczenstwo jeszcze niestety NIE dojrzalo do swobody posiadania broni
swiadczy chocby to, co sie dzieje na drogach. Ilu imbecyli bez wyobrazni i umiejetnosci
dostaje do reki rownie niebezpieczne narzedzie jakim jest samochod.
Posiadanie broni niesie wiele aspektow i problemow.
To niestety nie jest kwestia jednej decyzji administracyjnej.
Samo prawo musialo by byc istotnie zmodyfikowane,
glownie w kwesti rozstrzygania ewentualnych konsekwencji uzycia.
Jak rowniez musialo by byc przede wszystkim zdecydowanie usprawnione,
poniewaz to co sie dzieje obecnie to juz tragedia i bez broni.
Ja jestem na nie.

Nooo :) całkiem ładnie powiedziane. Z częścią dotyczącą faktów iz część z ludzi która dostaje prawko to imbecyle się zgadzam. Brak tu niestety podstawowej kwestji jaka wystepuje w przypadku ubiegania sie o pozwolenie a potem występuje co 5 lat obowiazkowo. Sa to sławetne i wysmiewane niesłusznie badania psychologiczne :) . Odnośnie tego ile trzeba ćwiczyc z bronią by umieć się nia posługiwać właściwie oraz jak to wyglada w praktyce chetnie odpowiem na Wasze wątpliwości ii zadawane pytania. Dlaczego??? 15 lat słuzby w mundurze łącznie z wojskiem na stanowiskach dowódczych i szkoleniowych, mam swoją własną broń palną, prowadziłem szkolenia dla służb ochrony, strzelam praktycznie według reguł IPSC / IDPA i TSA, mam uprawnienia instruktora. Miałem wiele powodów do obawiania się o swoje bezpieczeństwo jak i rodziny w związku z wykonywana pracą od ponad 10 lat. Znam środowisko przestępcze od kuchni :) wiem kim są Ci ludzie, co nimi kieruje jakie mają motywacje, co jest dla nich ważne i jak potrafią się zachowywać. Wiem tez jak nalezy postępowac nie tylko z samą bronią ale jak zadbac o to by nigdy nie musieć jej uzywać a jeżeli juz to jak to zrobić zgodnie z prawem i w sposób najbardziej skuteczny. Moje doświadczenie z bronią sprawia, iż czuję dla niej wielki respekt wiedząc co może zrobić, jednak z drugiej strony wiem że potencjalnym napastnikiem będzie ktos taki, taki "człowiek" z jakimi mam do czynienia na codzień w swojej pracy zawodowej. I wierzcie mi on uzyje broni jeżeli ją będzie miał (na 100% nielegalna, niezarejestrowana, trudna do wykrycia i idetyfikacji - tzw jednorazówka) bez większych oporów moralnych i nie patrząc na zasadnośc i zgodność jej zastosowania z obowiązującym prawem.

Badania naukowe dowodzą iż swobodniejszy, bardziej liberalny dostęp do broni ma przełożenie wprost na spadek przestępczości ogólnie, w tym najwięcej na tak zwany spadek przestępstw brutalnych jak zabójstwa, rozboje, zgwałcenia czy porwania. Procentowo ujmując liczba wypadków z bronią są to promile w stosunku do ilości jednostek broni legalnej w rękach obywateli.

Poza tym jest jeszcze aspekt pozytywny tego, iz obywatele posiadaja własną broń (gdyby to miała być tylko nawet broń obiektowa) są lepiej przygotowani do wykonywania zadań powszechnego obowiązku obrony kraju. Jeżeli nie wierzycie to najlepszym tego przykładem jest Finlandia (pomińmy ostatnie wypadki w tym kraju, gdyż w stosunku do ilości legalnej broni będzie to tylko ułamek i takich rzeczy nie da się przewidzieć i uniknąć tak samo jak wypadków samochodowych, katastrof lotniczych czy w końcu kataklizmów naturalnych) i konflikt tego kraju w 1939 roku z Rosją. Bez komentarza.... dla nie zorientowanych proponuję poszukac informacji na temat tego konfliktu w internecie.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy ty człowieku jesteś normalny ? Zobacz w jakich warunkach nasi żołnierze muszą oddawać swoje życie w Afganistanie a potem wmawiaj o setkach strzałów w warunkach symulowanych.

Przestudiuj temat afgańskie dylematy a potem zabieraj głos o symulacjach.....LINK
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Licz sie troszke ze slowami.
A przez takie wlasnie slowa, kiedy widac, ze juz nie bardzo nad soba panujesz,
Tobie nie dal bym ZADNEJ broni do reki.
Natomiast do Afganistanu ja nikogo nie wysylalem,
po drugie to sa zolnierze i to ze nie sa wyszkoleni to nie moja wina tylko
odpowiedzialnych za to, a kolejna sprawa to to,
ze rozmawiamy o POWSZECHNYM dostepie do broni.
Kazdy ma prawo wypowiedziec swoje zdanie,
ale nie masz prawa wymyslac mi za to od nienormalanych.
A widac ze chyba nie calkiem rozumiesz o czym ja w ogole mowie.
  • 0

#86 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Panowie, Panowie :) kubeł zimnej wody proponuję bo Was emocje ponoszą. Spokojnie bo zawała :) jakiegoś dostaniecie. Ot krewka polska natura od razu po miecze sięgają :)

A tak poważnie swobodny - liberalny nie oznacza że broń idziemy i kupujemy w supermarkiecie razem z bułkami na śniadanie. Tu chodzi o sposób rozwiązania w taki sposób sprawy dostępu i posiadania by nie obywatel musiał udawadniać jaśnie tam panującym Paaaanom Pooolicjantom :) że mu giwera jest niezbędna, bo mu córkę porwali, a żonę waśnie trzymają w piwnicy i grożą że ją zgwacą a broń mu potrzebna by ją odbić bo jak zgłosił na poooolicję :) to mu dyżurny powiedział, że z taką fantazją to do teatru bajki dzieciom oooopowiadać :) tylko, żeby państwo stworzyło taki sytem i takie zasady by normalny, uczciwy obywatel potrzebujący i chcący świadomie posiadać broń i do celów ochrony i do innych celów

(uważam że pewnych spraw nie da się oddzielić jak np. ktoś posiada broń do celów sportowych to i powinien posiadać do celów ochrony osobistej, bo nikt mu nie zabroni uzyć tej broni w trybie obrony koniecznej art. 25 KK. Różnica polega na tym że jak ma do ochrony to może nosić broń z załadowanym magazynkiem w broni, a jak ma do celów sportowych to też może nosić ale z pustym magazynkiem a amunicja musi być w paczkach no i broń wolno mu nosić tylko kiedy jedzie na trening, na zawody itp. Gdzie tu sens i logika skoro taki użytkownik też ma prawo użyć tej broni chocby w celu zapobieżenia zaborowi tejże broni. Widzicie tu logikę bo ja widzę stare postkomunistyczne i postradzieckie rozwiązania rodem z tamtej epoki gdzie państwo dbało by obywatel giwery nie miał a miała ją za to uprzywilejowana kasta funkcjonariuszy partyjnych, tudzież innych znajomków aparatczyków jedynej słusznej partii) .

miał prawo ją posiadać bez tej całej błazenady. To nie znaczy, że nie ma być badań wstępnych i okresowych oraz obowiązkowych szkoleń, treningów i testów kontrolnych. To będzie działało selekcyjnie i na pewno pozwoli utrzymać właściwy poziom umiejętności posiadaczom broni.

Poza tym, chcę Was uświadomić, iż większość z tych którzy posiadają broń regularnie z niej strzlają (myśliwi w lesie, a sportowcy na strzelnicach). Także Ci co posiadają broń do ochrony prywatnie często wiążą to potem ze sportem strzeleckim i to nie jakimś tam statycznym ale właśnie z dynamicznymi strzlaniami praktycznymi. I wiecie coooooo :) to są naprawdę wspaniali ludzie o nieprzeciętnych pogladach na świat, a broń traktują tak serio że chyba bardziej się nie da. Mam szczęście też należeć do grona tych strzelców dla których broń to wyjatkowe narzędzie. I takiego traktowania wymaga na codzień a nie od święta jak się grunt pod stopami pali.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dostęp powinny poprzedzać testy psychologiczne, chociażby bardzo krótkie. Wszak nie może być to tak łatwe, jak kupno pasty do zębów. Jeśli chodzi o potencjalne zagrożenia, W Ameryce od dawna jest dostęp do broni palnej i jakoś się tam nic strasznego nie dzieje, a jak ktoś usilnie będzie chciał broń zdobyć to i tak ją zdobędzie.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

uważam że swobodny dostęp do broni palnej nie jest dobrym pomysłem. broń służy do zabijania, a jeśli już taki przedmiot ktoś kupuje to zapewne z myślą że kiedyś może go wykorzystać. dostęp do broni mógłby pogłąbić społeczne patologie. wprawdzie część społeczeństwa już uwikłana w działalność przestępczą ma dosyć swobodny do niej dostęp, jednak przynajmniej większa część społeczeństwa jej nie ma. w sumie to ludziom nie można zbytnio ufać. czasem zdrowemu psychicznie człowiekowi coś odbije i już mamy tragedię. czasem wystarczy przypadek. lepiej więc nie kusić losu.
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jest jednak parę "ale"...
1) tak chętnie przyrównujemy do USA, tamto społeczeństwo jednak od zawsze tkwi w "kulturze"
łatwego dostępu do broni, oni są po prostu do niej przyzwyczajeni, jest o wiele większa dostępność ośrodków szkolenia, klubów, strzelnic itd., to jest zupełnie inna mentalnośc, podobnie ze Szwajcarią, Finlandią itd.
U nas zacząć by trzeba od uczenia młodzieży szkolnej, co to jest broń, jak się jej używa, jakie się z tym wiążą niebezpieczeństwa itd. Znajomość wynikająca z filmów sensacyjnych to - wybaczcie - ale kompletny bzdet.
Poza osobami przeszkolonymi - a takich jest naprawde niewiele - mało kto wie nawet jak się poprawnie trzyma pistolet, rewolwer, karabin. Społeczeństwo musi być przygotowane na regulacje prawne, liberalizujące dostęp do broni.
2) na prawo jazdy też są testy psychologiczne i co? i też je dostają czuby... Testy powinny być dość szczegółowe i dogłębne.
3) jeśli już by miał być dostęp, to powinny być obowiązkowe szkolenia w choćby
podstawowym posługiwaniu się bronią.
4) padło tu parę wypowiedzi o tym, że np. wyciągając przeciwko napitym podrostkom broń, najczęściej wystarczy sam jej widok. A co jeśli NIE wystarczy i oni też wyciągną? niekoniecznie legalną? Panowie, którzy zawodowo obcują z bronią powinni wiedzieć z jakim obciążeniem psychicznym dla NORMALNEGO człowieka wiąże się użycie broni przeciwko drugiemu człowiekowi... I że to wcale nie jest takie proste. A ten napity wyrostek nie będzie miał takich skrupułów i obciążeń. Po prostu pociągnie za spust.
5) był czas kiedy notowano gwałtowny wzrost - po zliberalizowaniu przepisów - sprzedaży broni gazowej, po dosłownie pięciu latach, kiedy trzeba było odnowić badania zaczęły się prawie masowe zwroty.
6) mówi się tu o zasadzie reakcji - świadomość, że ktoś po drugiej stronie lufy też może ją mieć spowoduje na pewno co najmniej zastanowienie, lub nawet rezygnacje z wyciągnięcia , użycia broni. U NORMALNEGO człowieka - tak, tylko że NORMALNY człowiek nie wyciągnie jej w celu rozboju itd. A bandycie to i tak będzie wisiało - on po prostu będzie walił w ciemno, nejako "na wszelki wypadek", bo a nuż ten napadnięty zacznie się bronić.

To wszystko nie jest takie proste i oczywiste, jakby się na pierwszy rzut oka wydawało.
  • 0

#90 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Ze wszystkim co napisałeś się zgadzam to prawda że liberalizacja dostępu do broni powinna iść równolegle z edukacją i szkoleniami.

Co do badań psychologicznych na prawo jazdy to wybacz ale chyba nie zyjesz w tym kraju. Gdzie na kategorię A, B, B1 robią badania psychologiczne??? Zawodowe prawo jazdy to co innego ale powszechne uprawnienia do prowadzenia pojazdów czyli wymienione kategorie podlegaja badaniom ogólnycm lekarskim i okulistycznym. A w przypadku pozwoleń na broń wszyscy podlegaja takim badaniom.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych