Skocz do zawartości

Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1307 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli? (476 użytkowników oddało głos)

Czy jesteś za liberalnym dostępem do broni palnej w Polsce, opartym na równych zasadach dla normalnych, uczciwych i praworządnych obywateli?

1. Głosowano Tak (283 głosów [59.45%])

Procent z głosów: 59.45%

2. Głosowano Nie (158 głosów [33.19%])

Procent z głosów: 33.19%

3. Nie wiem (12 głosów [2.52%])

Procent z głosów: 2.52%

4. Nie jestem zdecydowany (23 głosów [4.83%])

Procent z głosów: 4.83%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W trakcie badania lekarskiego na prawo jazdy, lekarz powinien wstępnie określić, czy kandydat nie powinien być skierowany na badania psychologiczne jesli nie są obligatoryjne ze względu na kategorię, jednak wszyscy dobrze wiemy, jak się takie badania odbywają... jak na komisji poborowej... ręce ma? nogi ma? oczy ma? Zdolny :]

Ale żeby nie odbiegać od głównego tematu, istnieje poważna obawa, że podobnie będzie i w przypadku broni, kiedy będzie potrzeba dużo większej ilości badań - czytaj - większej ilości badających.
  • 0

#92 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

Domniemanie że cos tam będzie, to wedug mnie w wolnym demokratycznym państwie i społeczeństwie zbyt mało by państwo i władza mili prawo ograniczaj obywtelskie swobody konstytucyjne.

Domniemywac mozna wiele, w wielu sprawach oraz w stosynku do wielu ludzi. Nikt nie ma prawa swoich osobistych uprzedzeń, obwa czy lęków przenosić na skalę społeczną i nie może być to powód ograniczania pozostałej części społeczeństwa - nie uważasz??? Tym bardziej że i ta ankieta i poprzednie jakie prowadziłem na wielu innych forach pokazują podobny rozkład sił pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami. I niestety zawsze większość w demokracji decyduje, a tu wynik ankiety jest może nie przytłaczający ale stanowi większość.
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nikomu nic nie ujmując - niekoniecznie większość musi mieć rację.
To po pierwsze, a po drugie - wynik ankiety zawsze zależy od grupy ankietowanej.
Za parę dni mogę Ci dostarczyć wyniki tej samej ankiety o skrajnie odmiennych wynikach.
A demokracja to dość złożone pojęcie, nierzadko bardzo spłycane. I tak naprawdę
coś takiego nie istnieje, podobnie jak np. nie istniał komunizm, w jego ideologicznej formie.
Wszystko jest mocno zniekształcone.
  • 0

#94 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Skoro piszesz że większośc nie zawsze ma rację, a demokracja jest spłycana i tak naprawdę nie istnieje (tu się zresztą zgadzamy) a nie wymyslono jeszcze systemu idealnego zadowalającego wszystkich, stawiam na wolną wolę, wolność, odpowiedzialność i swobodę decydowania o jakości i sposobie zycia, w tym również do tolerancji i możliwości decydowania o tym co jest dobre dla mnie. A skoro tak to na twór państwowy składa się: terytorium, społeczeństwo (naród) oraz prawo. Więc mamy tu do czynienia z niczym innym jak z pewna formą dobrowolności i przynależności do organizacji o jakiej mozna mówić że jest pewną formą stowarzyszenia - czy tak??? W takim razie chciałbym jeżeli z mocy prawa zostaję przypisany do konkretnego państwa - stowarzyszenia - społeczności móc dokonywac swobodnych wyboró. I żadna organizacja - stowarzyszenie nie powstaje po to by mnie ograniczać także w takiej kwestji jak dostęp do broni. Jak będę miał ochotę kogoś zatłuc na śmierć to moja sprawa. Ja za to poniose konsekwencje, i państwu nic do tego. I mogę to zrobić łyżką do zupy albo mieczem - kataną samurajska za duzo mniejsze pieniądze niz pozwolenie na broń i zakup broni. A efekt psychlogiczny takiego zdarzenia będzie bez porównania bardziej dobitny niz zasrzelenie kogoś.
  • 0

sharwood123.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam takie pytanie ile znacie przypadków kiedy ktoś się obronił pistoletem przed napastnikiem który miał także i pistolet i ile znacie przypadków kiedy ktoś zabił kogoś z legalnej broni palnej jako napastnik. Mi się zdaje że trochę więcej będzie tych drugich przypadków.
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kukhuri Sirupate, niestety :) ale tak dobrze to nie ma.
To jest idealizowanie. Niestety wszyscy jestesmy podporzadkowani pewnym prawom, na jakie wplywu nie mamy, i trzeba wziac pod uwage to, ze to co pasuje nam moze nie pasowac innym. Co wtedy?
Nie ma systemu idealnego :) .
sharwood123 - niestety nie znam takich statystyk.
  • 0

#97 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Kukhuri Sirupate, niestety :) ale tak dobrze to nie ma.
To jest idealizowanie. Niestety wszyscy jestesmy podporzadkowani pewnym prawom, na jakie wplywu nie mamy, i trzeba wziac pod uwage to, ze to co pasuje nam moze nie pasowac innym. Co wtedy?
Nie ma systemu idealnego :) .
sharwood123 - niestety nie znam takich statystyk.

Jasne, że tak dobrze to nie ma :) dlatego wszystko polega na szukaniu i budowie kompromisów. Według mnie zliberalizowanie dostępu do broni polegajace na jasnych, wyraźnie określonych przepisami normach dla obywatel jakie trzeba spełnić by uzyskać legalnie pozwolenia na broń sprawę by rozwiązało.

Na razie to wszystko bazuje na uznaniowości policja, a tak jak wiadomo by nie robić sobie za dużo roboty, problemów i tak dalej z góry stoi na stanowisku do obywatela na "NIE". Do tego jeszcze dochodzi rozbiezność pomiędzy stanowiskami poszczególnych Wydz. Postępowań Administracyjnych KWP na terenie kraju, i mamy gotowy tygiel gotujących się petentów - obywateli. To jest niedopuszczalne, a poza tym ten system poza społecznym poczuciem niesprawiedliwości jest korupcjogenny.

I gwarantuje Ci że zmiany w dostepie do broni nie spowodują nagle masowego zakupu broni przez naszych rodaków.

Osobiście nie mam nic przeciwko odmiennym poglądom. Nie walczę tu o cos dla siebie. Ja mam swoją broń i właściwe kwalfikacje w tym zakresie. Nie pałam chęcią zemsty za krzywdy jakich doznałem w życiu od wielu ludzi, i idąc ulica nie szukam powodu do sięgnięcia po broń i strzelania na oślep.

Pewną zaporą w tym co możemy okreslić dostępę do broni była, jest i pewnie nadal będzie cena - koszt całkowity uzyskania pozwolenia, zabezpieczenia i broń. Więc trochę więcej wiary w ludzi.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pewną zaporą w tym co możemy okreslić dostępę do broni była, jest i pewnie nadal będzie cena - koszt całkowity uzyskania pozwolenia, zabezpieczenia i broń. Więc trochę więcej wiary w ludzi.

Pewną zaporą jest też niewiedza ludzi:

Dołączona grafika

Ten przepiękny rewolwer kupowany głównie przez kolekcjonerów nie wymaga żadnych zezwoleń i jest bardziej zabójczą bronią (i tańszą) niż współczesna broń bojowa i sportowa. Ale chyba wcześniej wspominałem że powinna być zakazana.
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chyba żartujesz ....
Przecież nikt tego nie potraktuje jako broń "codziennego" uzytku....
Rewolwer Colt Pocket 1849 ładowany odprzodowo...
osobno kule, osobno ładunek prochowy.

Cena też wcale nie jest taka przystępna, powyżej 1000PLN
Już nie mówiąc o tym jak dla zwykłego śmiertelnika skomplikowana by była obsługa.
A ile czyszczenia po kilku strzałach.

W ten sposób to można równiez o skałkówkach mówić, muszkietach i innych
tego typu samopałach..

Czysto kolekcjonerska sprawa i dla entuzjastów czarnoprochowców.
Ale nie broń osobista na współczesne czasy.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rewolwer Colt Pocket 1849 ładowany odprzodowo...

Jak można załadować sześć pocisków odprzodowo? Raczej niezbyt nauczyłeś się lekcji....
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

po pierwsze nie 6 tylko 5
po drugie....
a co ja bede pisał, poczytaj sobie i uzupełnij swoje własne wiadomości:
http://www.militaria...0332)_p4471.xml

przy czym na militariach jest błąd, ponieważ piszą o sześcistrzałowcu, a w rzeczywistości poket posiadał pięć komór w magazynku :]

Proces ładowania polegał na nasypaniu odmierzonej dawki prochu do komór w bębenku, zabezpieczeniu go przybitką i wciśnięciu kul oraz nałożeniu kapiszonów. Proces ten trwał około trzech minut, aczkolwiek w literaturze spotyka się informacje o tym jakoby potrafiono go naładować w czasie poniżej dwu minut.
Naboj zespolony w Coltach pojawił sie dopiero po 1863 roku.
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli szukasz doskonałej wiedzy to raczej nie tutaj....Rewolwer Colt Navy 1851 7,5 cala kal.36 blue 6-cio strzałowy.
Rewolwer Colt Navy 1850 7,5 cala kal.44 De Luxe 6-cio strzałowy.
Rewolwer Colt Navy 1851 7,5 cala kal.44 silver 6-cio strzałowy.

Może inne ?
  • 0

kapuchy.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to NIE jest navy.
Tylko jego cywilna wersja - pocket.

A tu ładnie zachowany oryginał:
http://www.1898andb-...t Nickel 5 Shot

5 shot..... Wyraźnie napisane.

I muszę Cię zmartwić - ładowany odprzodowo... ze wszystkimi tego konsekwencjami.
  • 0

Dedek.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zdecydowanie nie.

Nikt normalny takiej broni nie potrzebuje. Bron palna nie sluzy do samoobrony lecz do zabijania / zadawania ciezkich ran.

Nawet jesli ktos przejdzie badania to nie wiadomo, czy potem mu nie odbije. Zreszta, o tym czy ktos ma problemy psychiczne dowiadujemy sie najczesciej po jakims incydencie.

w krytycznych sytuacjach (miałem takie dwie w ciągu 5-ciu lat) dla kilku podrostków w wieku 18 lub 20 lat nafaszerowanych browarami wystarczy tylko pokazać że jesteś uzbrojony. Od tego momentu brawura i podchmielenie całkowicie mijają, możesz z nimi zrobić wszystko.

A gdyby i oni mieli bron? Wtedy ta Twoja by ich nie przestraszyla.

Na sczzescie w Polsce nie zapowiada sie wprowadzenia broni palnej. Predzej zalegalizuja bron typu kastety, a dopiero pozniej zajma sie bronia palna. Chociaz kto wie... :\
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to NIE jest navy.
Tylko jego cywilna wersja - pocket.

Oczywiście masz rację lecz wczoraj nie mieliśmy szans się dogadać....stanowczo odradzam drinki z sokiem grejfrutowym jako przestrogę do logicznej dyskusji. ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych